kaj.ka 23.08.07, 14:20 www.gazetawyborcza.pl/1,82949,4397284.html To nie jest żargon. To jest wzorzec leksykalny języka Polaków w niezbyt odległej przyszłości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vtec_z Re: Żargon? 23.08.07, 15:19 To jest tragedia. Dla mnie. Przy czytaniu długo musiałem się zastanawiać mad niektórymi zwrotami by w ogóle zrozumieć treść a i tak nie jestem pewien czy na pewno dobrze zrozumiałem. Podstawową funkcją języka jest umożliwienie komunikowania się ludzi. Z kim GW chce się skomunikować zamieszczając taki tekst - niewiem. Odpowiedz Link
h_hornblower Re: Żargon? 23.08.07, 15:34 > Z kim GW chce się skomunikować zamieszczając taki tekst - niewiem. No jak to - z ziomami czy jak im tam Chyba, ze to próba promowania metajęzyka dla ćwierćwykształciuchów... Np. takich z licencjatem Wyższej Szkoły Ekologii, Zarządzania i Urody. Odpowiedz Link
tynia Re: Żargon? 23.08.07, 17:55 I mnie to razi, ale nie dramatyzowałabym. Młodzi ludzie mówią swoim slangiem od zarania ludzkości, z wiekiem im to mija (przynajmniej niektórym). Jestem tego żywym przykładem. Odpowiedz Link
pam75 Re: Żargon? 23.08.07, 18:10 Nie należy wpadać w panikę.GW drukuje rzekomy list dla wzbudzenia - byc może -refleksji, że są środowiska porozumiewające się w ten sposób. Kilka lat temu Dorota Masłowska zasłynęła literacko swoją "Wojną polsko-ruską pod flagą biało-czerwoną" napisaną slangiem pewnych środowisk młodzieżowych, ale nie widać , by taki język zaczynał dominować, nawet wsród młodzieży. Żargony środowiskowe istnieją od dawna, ale nie wpływają na język ogólny w sposób istotny. Dopóki traktowane sa na zasadzie ciekawostki - niema problemu - nie można pozwolić jednak, żeby taki sposób stawał sie modą. Odpowiedz Link
kaj.ka Re: Żargon? 26.08.07, 19:36 Zgadzam się, że nie nalezy wpadać w panikę. Język i tak, jako organizm żywy, będzie się rozwijał niezależnie od nas - jego użytkowników; także niezależnie od slownikarzy, którzy mają obowiązek rejestracji wszystkich zjawisk językowych,ale niech się wyzbędą ambicji normowania. Odpowiedz Link