kaj.ka 30.08.03, 10:59 Z reklamy w TV: "Wez zadzwoń! No, zadzwoń! - z wyrazną intonacją natarczywej prośby. Albo mniej proszące: - Wez i wyjdz! Ale także oznajmiające: Wziął i poszedł. Co to za skladnia? K. K. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: tryb proszący? 01.09.03, 09:21 A moje ulubione to 'weź daj'! 'Weź' służy tu jako wzmacniacz wypowiedzi (podobnie jak angielskie 'do think'), w języku standardowym zastępowany zwykle przez partykułę 'że' (dajże!). Moim zdaniem, wzmacniacz na początku wypowiedzi lepiej służy komunikacji. Zapewne zauważyliście, że gdy ktoś zaczyna do was mówić, to zanim dostroicie się do jego głosu, mija czasem i parę słówek. Lepiej zatem wrzucić na początek parę dźwięków nadmiarowych niż potem powtarzać istotne słowa. Pozzdrawiam Jazzek Odpowiedz Link
vaud Re: tryb proszący? 01.09.03, 11:20 Niektórzy wzmacnieją podwójnie: weźże przestań! Odpowiedz Link
jacklosi Re: tryb proszący? 01.09.03, 12:18 Ja bym tego trybu proszącym nie nazywał. On jest proszący ultymatywnie raczej, szczególnie w kontekście np. "Weź się odp...ol". Nie jest to grzeczny tryb, choć używany często. Miłego dnia życzy JK Odpowiedz Link