ogabignac 07.09.03, 21:48 To taka forma poetycka, literacka. Ale tylko w dopełniaczu. No bo jak to napisac: Ten dżdż? Skąd to się wzięło? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogabignac Re: Krople dżdżu. 08.09.03, 07:55 No to po kolei. Witam serdecznie wszystkich bo jestem tu nowy. Tez lubie bawić się słówkami i będzie mi miło czasem tu zawitać Odnośnie "dżdżu" - wiem, że to nie młode słowo ale bardzo fascynujące. Dlatego zapytałem. Będzie mi wybaczone? Odpowiedz Link
Gość: zawodowiec Re: Krople dżdżu. IP: *.bris.ac.uk 08.09.03, 13:12 znam jeszcze inne slowo bez samogloski, jest taka fraszka-epitafium na grobie wieszcza: Tu lezy wieszcz Przechodniu, nie szcz A po czesku jest cale zdanie bez samoglosek Strc prst skrs krk - wloz palec do gardla pzdr Odpowiedz Link
Gość: tomek Re: Krople dżdżu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 16:29 sa jezyki (np. na kaukazie) w ktorych praktycznie wcale nie wymawia sie samoglosek, widze ze by ci sie spodobaly. )) Odpowiedz Link
Gość: tomek Re: Krople dżdżu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 16:26 mianownik od dzdzu to: deszcz. a przytoczona przez ciebie forma to archaizm, uzywany niekiedy przez poetow, na co dzien mowimy jednak "deszcz - deszczu". forma archaiczna pozostala w nazwie zwierzatka "dzdzownica" i w powiedzeniu "pragnac czegos jak kania dzdzu". Odpowiedz Link