josip_broz_tito 28.05.08, 14:45 Wróciłem na chwilę z "forumowych zaświatów". Pamięta mnie ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 28.05.08, 16:35 Och, swego czasu pisałem tu wiele, ostatnio chyba znów zacznę Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 29.05.08, 21:49 josip_broz_tito napisał: > Wróciłem na chwilę z "forumowych zaświatów". Pamięta mnie ktoś jeszcze? Nie ukrywam, żem relatywnie świeży. Ale piątkę przybijam. Coś ciekawego w zaświatach się działo? Tylko nie opowiadaj brat o Naszej Klasie, ok? Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 30.05.08, 16:48 Nie wiem co ciekawego jest dla Ciebie, ale pamiętam, że pojawiłeś się jak jeszcze pisywałem I że wkurzałeś mnie tym "bratem" i "siostrą", a jak wiadomo, ja się lubię z ludźmi ścinać jak mają nieciekawe nawyki językowe pozdrawiam wszakże Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 30.05.08, 21:22 josip_broz_tito napisał: > Nie wiem co ciekawego jest dla Ciebie, ale pamiętam, że pojawiłeś się jak > jeszcze pisywałem I że wkurzałeś mnie tym "bratem" i "siostrą", a jak > wiadomo, ja się lubię z ludźmi ścinać jak mają nieciekawe nawyki językowe > > pozdrawiam wszakże O kuna..., i taką urazę w sercu brat chowałeś? Ja tam mam serce na ręku. Mogę zrobić wyjątek: chceszbrat przejść na "Pan"? Osobiście bym wolał, zebyś mnie tolerował. Pewnie, że pozdry przyjmuję. Odpowiedz Link
witekjs Re: Pozdrowienia 31.05.08, 11:11 I że wkurzałeś mnie tym "bratem" i "siostrą", a jak > wiadomo, ja się lubię z ludźmi ścinać jak mają nieciekawe nawyki językowe Od jakiegoś czasu z zainteresowaniem czytam to Forum. Od początku zadziwiała mnie w Forum o języku, raczej pretensjonalna/jak każda/ maniera językowa "brat", "siostra". Myślałem, że tylko mnie utrudnia to odbiór tekstów i prowadzonych tu rozmów. Trochę mi przykro, że zdecydowałem się na tę krytyczną wypowiedź. Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 01.06.08, 21:13 witekjs napisał: > I że wkurzałeś mnie tym "bratem" i "siostrą", a jak > > wiadomo, ja się lubię z ludźmi ścinać jak mają nieciekawe nawyki językowe > > > Od jakiegoś czasu z zainteresowaniem czytam to Forum. > Od początku zadziwiała mnie w Forum o języku, raczej pretensjonalna/jak każda/ > maniera językowa "brat", "siostra". > Myślałem, że tylko mnie utrudnia to odbiór tekstów i prowadzonych tu rozmów. > Trochę mi przykro, że zdecydowałem się na tę krytyczną wypowiedź. > > Pozdrawiam. Witek Dobra zostałem wywołany do tablicy. Ja nie zauważyłem, zeby ktoś inny niż ja nadużywał tej serdecznej formy. Co najwyżej - zwacając się do mnie. Ale mi to nie przeszkadza w odbiorze intencji autorów - wręcz czuję się wówczas uhonorowany. Czym? A tym, że specjaliści pokażą mi czasem swoją życzliwiść, a nie wyższość. Ze swojej strony mogę dać niewiele - nauki przyjmować z pokorą i nie obruszać się na strofowanie. Tym bardziej, ze sam do meritum niewiele wnieść mogę. Musisz brat być dobry człowiek, skoro ta (w twoim mniemaniu) krytyka niełatwo ci przyszła. Dlatego, zważ, nie pieklę się. Dobra brat, tyle gorzkich żali. Też chcesz przejść ze mną na "perpan"? Szkoda by było. Odpowiedz Link
witekjs Re: Pozdrowienia 01.06.08, 21:33 Przepraszam. Jestem Witek. Nie wiem do końca dlaczego i po co tak się odezwałem? Mam nadzieję, że będę z Tobą i całą gromadką waszego Forum częściej mógł porozmawiać. Pozdrawiam serdecznie. Witek Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 01.06.08, 21:43 witekjs napisał: > Jestem Witek. > Mam nadzieję, że będę z Tobą i całą gromadką waszego Forum częściej mógł > porozmawiać. > > Pozdrawiam serdecznie. Witek Warto. Tu jest naprawdę przyjemnie i ciekawie. A paru egzemplarzy to ma takie wiadomości, że mi kopara na podłogę opada. Pozdry. Odpowiedz Link
uyu Re: Pozdrowienia 02.06.08, 00:04 lajkonix, bez przesady! Uzycie form 'brat' i 'siostra' nie spowoduje ogolnego 'kochajmy sie'. Mnie tez to drazni, draznilo i draznic bedzie. Pomimo tego siedzialam cicho. Dzis jednak przesadziles szantazujac innych przejsciem na 'pan'. Na dodatek to bardzo niegrzecznie narzucac innym formy ktore nie sa ogolnie przyjete. Usilujesz byc oryginalem? Twoja sprawa, ale nie wymagaj od innych aby podporzadkowywali sie twoim dziwactwom§ Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 02.06.08, 00:17 To chyba tylko przez to, że "zmartwychwstałem" ktoś się ze mną zgadza W sumie to chyba i przez tę manierę przestałem tu pisać trochę... Cześć uyu. A ad rem: nie można mówić "Ty" (odmiana: Ciebie, Tobie, Ciebie, z Tobą, o Tobie?). Może być nawet z małej litery. Odpowiedz Link
uyu Re: Pozdrowienia 02.06.08, 10:07 broz, to nie twoje "zmartwychwstanie" tylko przypadek. ) Tez bywam tu rzadziej, bo czje sie jak w zgromadzeniu klasztornym (siostrzyczko, braciszku) i swiadomosc karzacej reki opata nad glowa niezbyt mi odpowiada ) kicior bloguje i wikipedjuje zawziecie tutaj: kicior99.blox.pl/html pozdrawiam ) Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 02.06.08, 15:32 A ta choroba to skąd się wzięła, możesz wyjaśnić?Znaczy to bratowanie. Bo ja pamiętam symptomy pierwsze ale u jednego usera, a teraz tylko rodzina i zwierzęta futerkowe (ze wskazaniem na kunę) panują Nienawidzę zmanierowania,a dziwi mnie ono tym bardziej, że jest na forum.. językowym Może na takie dictum acerbum zacznęż ja niczym imć Pasek krągło hic et nunc swe myśli na papier elektroniczny przelewać, aby dla wszystkich ma persona zjawiskową bardziej a wyrazistą bywała, nunc est bibendum Odpowiedz Link
uyu Re: Pozdrowienia 02.06.08, 16:22 Zrodel zakazenia nie znam) Moze to jakis syndrom maoryski? Choc oni ograniczaja sie do zwracania sie do innych per kolego/kolezanko. Odnosnie futerkowych, to zatrudnienie kuny jako eufemizmu majacego zastapic stara swojska kurwe, uwazam za pojscie na latwizne. Czemu nikt nie zatrudni szopa-pracza czy koati? Co do reszty, towarzyszu Broz, wasza mowa zawsze wyrazista i zrozumiala jest (szczegolnie zas po degustacji sliwowicy ) Odpowiedz Link
kicior99 Re: Pozdrowienia 03.06.08, 01:16 dawno miałem to napisać... dokładnie z ust mi to wyjęłaś Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 02.06.08, 00:21 Swoją drogą, kto ze starej gwardii pisze tu jeszcze? Mignął mi Horatio, chyba i kicior zagląda, brezly się ujawnił... Ale chyba niestety rządzą "bracia i siostry" A klymenystra... pisze tu jeszcze? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 17:35 josip_broz_tito: > Swoją drogą, kto ze starej gwardii pisze tu jeszcze? [...] > Ale chyba niestety rządzą "bracia i siostry" To nie jest specjalnie grzeczne przywitanie po długim rozstaniu, prawda? To tak, jakby emigrant, który 20 lat temu nawiał przed komuną, zaczął teraz wizytę od krytyki naszych szaletów, bo sławojka w jego niegdyś ogródku już nie istnieje... Lajkonix już Ci zwrócił uwagę, że form ,,brat'' i ,,siostra'' używa tylko on. Dlaczego więc upierasz się, że te formy ,,rządzą''? Nie lubisz jego maniery, to Twoja sprawa. Jednak uprzedzam Cię, że to nie jest jedyna maniera Lajkoniksa. Lajkonix: > Ze swojej strony mogę dać niewiele - nauki przyjmować z pokorą i > nie obruszać się na strofowanie. Tym bardziej, ze sam do meritum > niewiele wnieść mogę. Uprzedzam Cię, cudzoziemcze, że to nie jest prawda. Jeśli zapatrzysz się na te braty, siostry i kuny, to możesz nie zauważyć, jak on Cię z dużą dinezją zrobi w balona. A poza tym Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 17:37 stefan4: > Jeśli zapatrzysz się na te braty, siostry i kuny, to możesz nie > zauważyć, jak on Cię z dużą dinezją zrobi w balona. Z dużą FINEZJĄ, przepraszam. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 19:41 No i tu się zgadzam ze Stefanem. A poza tym - czyż nie fajnie mieć brata Lajkonika? No tak, pewnie i za "fajnie" zbiorę... )) Odpowiedz Link
lajkonix Re: Se nagrabiłem 02.06.08, 20:27 No to se kuna nagrabiłem...., ukochani bracia i siostry, se nagrabiłem. Jak bohaterka poniższej genialnej produkcji: www.efef.info/film-3628-Film,,ze,mucha,nie,siada,!-smieszne,filmy.html Oczywiście daleko mi do tak wyrafinowanego języka, czego ani sobie, ani Wam bracia i siostry nie życzę. Ale przynajmniej znajcie mój stan psycho-nerwowy. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 21:53 ewa9717: > No tak, pewnie i za "fajnie" zbiorę... Pewnie. Jak możesz rzucać kolesiów takimi germanizmami, siostra? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 22:52 > > Pewnie. Jak możesz rzucać kolesiów takimi germanizmami, siostra? > > - Stefan A, brat, miejsce urodzenia tak mi czasem wyłazi, ja z Górnego Ślaska. Odpowiedz Link
uyu Re: Pozdrowienia 02.06.08, 22:31 A nie mowilam, ze trudno sie ustrzec przed karzaca reka opata? Teraz juz wiadomo, ktore formy powitania sa grzeczne a ktore nie sa. Nadal grzecznie jest narzucac wszystkim bez wyjatku familiaryzm. Bardzo niegrzecznie jest zapytac o stara gwardie. Takze finezyjne robienie w balona jest bardzo cenione i grzeczne. Z tym, ze nie kazdy moze sobie na nie pozwolic. O nie! Jesli ktos pisnie chocby slowo, ze mu tego rodzaju finezja, kuny i bratanie sie nie odpowiadaja, okazuje sie byc zwyczajnym (wpisac wedlug uznania), ktory nie czuje bluesa, w zwiazku z czym do towarzystwa sie nie nadaje wiec niech zwija manele i glowy nie zawraca! Odpowiedz Link
uyu Re: Pozdrowienia 02.06.08, 22:55 Niestety. Takie to sprawia wrazenie. Widze istotna roznice miedzy wymiana pogladow a zwyczajnym strofowaniem rozmowcy. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 02.06.08, 23:15 uyu napisała: > Niestety. Takie to sprawia wrazenie. > Widze istotna roznice miedzy wymiana pogladow a zwyczajnym > strofowaniem rozmowcy. > No i co się siostra wkurzasz? Ja tu zadnych poglądów nie wymieniam. Swojskich "kurwów" nie przywołuję przez grzeczność. Słucham, zapytam mądrzejszych i tyle. Czy to się nadaje do strofowania? W życiu nieznanej kobiecie bym nie walnął na TY. A moze ona ma z sześćdziesiątkę - bym wyszedł jak Hubert z osiemdziesięciolatką zmanierowany na amerykanizm. Będziesz mi siostrą czy tego chcesz czy nie. Ament. Jednak nie obrażam się na żadną formę w odniesieniu do siebie samego - dar się do mnie zwraca per "on", i lubię go. Masz siostra szeroki wybór. Co innego w realu - twarzą w twarz. To i nawet "spieprzej dziadu" przywalę, albo "jak jedziesz, baronie", ale wtedy nie robię tego anonimowo. Chyba jednak jakiś kuna urlop wezmę... Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 02.06.08, 22:53 uyu: > A nie mowilam, ze trudno sie ustrzec przed karzaca reka opata? A co to jest ,,opat''? SJP tłumaczy ignotum per ignotum, że to przełożony opactwa. Jeżeli to ma związek z jakimiś wierzeniami religijnymi, to mi nie wyjaśniaj, bo i tak nie skumam. A może chodziło ci o opaka Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 02.06.08, 23:42 [cytuj="stefan4"]To nie jest specjalnie grzeczne przywitanie po długim rozstaniu, prawda? To tak, jakby emigrant, który 20 lat temu nawiał przed komuną, zaczął teraz wizytę od krytyki naszych szaletów, bo sławojka w jego niegdyś ogródku już nie istnieje... Lajkonix już Ci zwrócił uwagę, że form ,,brat'' i ,,siostra'' używa tylko on. Dlaczego więc upierasz się, że te formy ,,rządzą''?[/cytuj] Niekoniecznie, nie on jeden tego używa. Czytanie zmanierowanych postów niszczy mi przyjemność z czytania wątków, nawet ciekawych. Poza tym forum to przypomina raczej Towarzystwo Wzajemnej Adoracji z klepaniem się po dupach, zaznaczam BEZ elementu językoznawczego. Kiedyś się też klepaliśmy, ale przynajmniej tematy były na poziomie, a myśli formułowane bez zbędnych manier. Dlatego mój powrót był raczej efemeryczny, bo niemal nikt, kogo tu lubiłem, już tu nie jest, a z tych co są nowi, nikt nie zachęca swoim stylem do powrotu. pzdr Odpowiedz Link
kicior99 Re: Pozdrowienia 03.06.08, 01:22 Ludzie, DKN przestańcie Mnie forma 'brat' 'i siostra' też nie odpowiada ale siedzę cicho bo to wprowadza elementy folkloru - co nie znaczy że wewnętrznie to akceptuję. Jako admin jednak nie widzę w tym nic złego - ot, ktoś idzie trochę po przekątnej. Proponuję trochę więcej luzu i tolerancji. A w duchu zgadzam się z uyu i brozem - mam prawo. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Pozdrowienia 06.06.08, 11:07 Święte słowa. Jeszcze a propos finezyjnego robienia w balona: to nie jest fair stosować zmyłki formalno-manieralne, żeby robić w balona, ja tam właśnie chyba jestem tak dobrze zmylony i sfinezjonowany bratosiostrami, że poza nimi niewiele udaje mi się dostrzec. Ale bądźmy dzielni i miłosierni. Czy ja jestem jakakolwiek gwardia? Odpowiedz Link
jacklosi Re: Pozdrowienia 06.06.08, 11:08 A skoro jesteśmy w temacie, to pozdrawiam, oczywiście acz nieśmiało. Odpowiedz Link
dar61 Pomijając to "DKN" też mam ... 06.06.08, 11:35 Pomijając to "DKN" też mam wrażenie [z tym "brat" etc.], że dziecko jakieś mnie "tyka", ja się nie obrażam - a rodzice je strofują: "Nie mówi sie TY do Pana"... Więcej to mówi o rodzicach, niż o dziecku, nieprawdaż {Lajkonix'ie}? Co ciekawe - mój pierwszy wpis na to forum został tak spuentowany, że następną wizytę tu zaliczyłem rok po tym. Kto mnie wówczas spuentował "doglebowo", od błędnych rycerzy interpunkcji postrofował, no kto? Takie niedopowiedzenie; wężykiem ) * * * Zawsze przy awersji do bratania/ "tykania" zostaje klasyczne zwracanie się do interlokutora w 3. osobie, a nawet w 6. Nie obrazili się aby? P.S. Chciałem dowalić tu za "dokładnie" - ale się rozmyśliłem. Nie dowalam. Choć właśnie nie używam tego "dokładnie"... Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pomijając to "DKN" też mam ... 06.06.08, 21:06 dar61 napisał: > Pomijając to "DKN" też mam wrażenie [z tym "brat" etc.], że dziecko > jakieś mnie "tyka", ja się nie obrażam - a rodzice je strofują: "Nie > mówi sie TY do Pana"... > > Więcej to mówi o rodzicach, niż o dziecku, nieprawdaż {Lajkonix'ie}? Toś mi brat przyponiał.... Jak to w szkołach nauczyciel matematyki używał formy on: Lajkoński przyjdzie do Tablicy. Weźmie kredę. Narysuje sinusa 180 stopni Celcjusza. Czego się wybałusza. Siada. Pała. Nigdy nie tyknął uczniowi. A przed lekcją i po wykonywał przed klasą głęboki skłon. Takich nauczycieli już nie ma. Ale z szacunkiem noszę go w pamięci. A Tybrat swoim strofowaniem bardzo mi go przypominasz. I za to Cię lubię. > > Co ciekawe - mój pierwszy wpis na to forum został tak spuentowany, > że następną wizytę tu zaliczyłem rok po tym. > Kto mnie wówczas spuentował "doglebowo", od błędnych rycerzy > interpunkcji postrofował, no kto? > > Takie niedopowiedzenie; wężykiem ) > > * * * A po co to pamiętasz brat? Usenet to usenet. Takim tu będziesz jak się sam ukształtujesz. A emocjom ponieść się, choć łatwo, spróbuj się nie dawać. > > Zawsze przy awersji do bratania/ "tykania" zostaje klasyczne > zwracanie się do interlokutora w 3. osobie, a nawet w 6. > Nie obrazili się aby? A gdzie tam. > > P.S. Chciałem dowalić tu za "dokładnie" - ale się rozmyśliłem. > Nie dowalam. Choć właśnie nie używam tego "dokładnie"... > > Pokój z Tobąbrat. Tylko częściej pisz. Odpowiedz Link
dar61 Udaje czy ... 06.06.08, 11:22 Udaje czy o drogę pyta? Uwaga na pytę. Nie o nia chodzi. Odpowiedz Link
klymenystra Re: Pozdrowienia 06.06.08, 17:35 klymenystra sie nieczesto udziela, ale czyta klymenystra sie interesuje socjolingwistyka, a tu malo takich tematow Odpowiedz Link
klymenystra Re: Pozdrowienia 05.06.08, 00:24 ja pamietam. na maila mi nie odpisales i zniknales w odmetach realu. :p Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 05.06.08, 13:07 Kiedy nieprawda! Mieliśmy nawet kawę wypić w Krakowie, ale nie odpowiadałaś na smsy To zaraz na maila odpiszę Odpowiedz Link
klymenystra Re: Pozdrowienia 05.06.08, 22:00 Bo to jakies anonimowe smsy byly :pppp No i gdzie ten mail, a ? Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 05.06.08, 22:42 Przepraszam, akurat musiałem popracować w pracy. Ale już, już, idzie. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 06.06.08, 20:55 Ukochani bracia i siostry, Już przestańcie się zajmować moją obecnością na forum. Jeśli kogoś sktzywdziłem finezyjnym w balona zrobieniem, to z serca upomnijcie podaniem linka. I zamknijmy temat. "Kuna" mogę nie używać - zastąpię to wyrazem "nomalnie", które też lubię. A teraz cieszmy się powrotem brata. Nie było go, a jest. Wrócił z niebytu (czytaj: z piekieł). Czyż nie serdecznemu przywitaniu chciał poświęcić ten wątek? A tu taka kicha wyszła. Dobra, witaj brat na forum, i nomalnie przybij piątkę. Na dobry początek możesz brat wyjaśnić dlaczego to zstępuje się do piekieł, a nie do piekła, ok? Odpowiedz Link
dar61 Re: przemyślenia piekielne 06.06.08, 22:28 {Lajkonix} raczył był się zdziwić tak: [... dlaczego to zstępuje się do piekieł, a nie do piekła ...] W piekle - jak sprawozdają przybysze, jest kilka poziomów. Takoż i w Tartarze hadesowym u Greków. Podobnie jak w powiedzeniu "Pal go sześć" - z mąk, niepiekielnych a zwykłych, pochodzące. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 06.06.08, 22:44 lajkonix: > Na dobry początek możesz brat wyjaśnić dlaczego to zstępuje się do > piekieł, a nie do piekła, ok? I jeszcze dlaczego grzmią niebiosa, a nie jedno niebioso? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 06.06.08, 23:05 Jak już to jedno niebo. Niebiosa to liczba mnoga, zbudowana za pomocą niezbyt produktywnego sufiksu -es-. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 07.06.08, 07:26 josip_broz_tito: > Niebiosa to liczba mnoga Pewnie. Tylko dlaczego używa się liczby mnogiej w stosunku do czegoś, co jest tylko jedno? ,,Rorate caeli desuper et nubes pluant'' == Roście, niebiosa, z góry i chmury niech ociekają. Że chmur dużo, to jasne; ale nieb? Czy niebo też ma siedem kręgów? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 07.06.08, 09:22 Tak, nieb jest też siedem, jak i piekieł. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 07.06.08, 10:50 josip_broz_tito napisał: > Jak już to jedno niebo. Niebiosa to liczba mnoga, zbudowana za > pomocą niezbyt produktywnego sufiksu -es-. Gdzieś się nawet pojawia "na niebiesiech". Odpowiedz Link
dar61 Re: Pozdrowienia 07.06.08, 09:57 Sfer anielskich było [jest?] kilka. Tak jak diabłów na łebku szpilki... Podejrzewam,że kiedyś było to "NIEBIESIE". Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pozdrowienia 07.06.08, 10:35 dar61: > Podejrzewam,że kiedyś było to "NIEBIESIE". ,,Pater noster, qui es in caelis...'' Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 07.06.08, 10:55 stefan4 napisał: > dar61: > > Podejrzewam,że kiedyś było to "NIEBIESIE". > > ,,Pater noster, qui es in caelis...'' > Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 07.06.08, 13:06 Oj oj. Niebiosa - na niebiesiech, normalna forma z przegłosem o-e, tak jak niegdyś żona - o żenie. Nie ma co się drugiego dna dopatrywać. A sufiks -s- przy tworzeniu liczby mnogiej był kiedyś produktywniejszy, teraz po rosyjsku mamy tylko "czudo-czudiesa" i "niebo-niebiesa" ale np. forma "kolieso" to rozszerzenie paradygmatu liczby mnogiej na pojedynczą. Po serbsku jest jeszcze więcej rzeczowników, które tak tworzą liczbę mnogą, np. igo-iżesa i kikanaście innych. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pozdrowienia 07.06.08, 11:02 dar61 napisał: > Sfer anielskich było [jest?] kilka. Myliszbrat sfery niebieskie z chórami anielskimi (cherubini, serafini...). > Tak jak diabłów na łebku szpilki... A tu brat mylisz skończone ilości z liczbami kardynalnymi. Czyli w sumie z teologii fundamentalnej pała i z matmy kantorowskiej pała. Ale nie martw siębrat. Niepowodzenia niech cię nie zniechęcają - striemitsa nada. > Podejrzewam,że kiedyś było to "NIEBIESIE". Właśnie. Wspomniałem już bratu Józefowi (Brozowi), że pokutuje jeszcze gdzieś "na niebiesiech", tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Pozdrowienia 03.07.08, 12:34 No, to wobec wysokich lotów merytorycznych dyskusji, biorę sobie kolejny urlop. Miło było, może wrócę. Odpowiedz Link