witekjs 06.06.08, 21:59 Rzadko używane, a chyba pyszne słowo do określenia różnych, publicznych wystąpień. Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uyu Re: Minoderia 07.06.08, 00:57 Uzycie tego slowa dla okreslenia samego wystapienia jest bledne. Minoderia to mizdrzenie sie, wdzieczenie, falszywa skromnosc, infantylne zachowanie itp. To jest sposob w jaki wystapiono. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Minoderia 08.06.08, 17:14 witekjs napisał: > Rzadko używane, a chyba pyszne słowo do określenia różnych, publicznych wystąpi > eń. > > Pozdrawiam. Witek Kto wie, czy niektórzy wystepcy publiczni nie poczuliby się nobilitowani tak pięknie, mądrze i zagranicznie brzmiącym słówkiem. Odpowiedz Link
witekjs Re: Minoderia 08.06.08, 17:52 > Kto wie, czy niektórzy wystepcy publiczni nie poczuliby się > nobilitowani tak pięknie, mądrze i zagranicznie brzmiącym słówkiem. Z pewnością masz rację Dlatego też odkurzyłem to "zagraniczne słowo", zamiast prozaicznego - mizdrzenia się. Myślę, że wszyscy mamy swoje typy, nie tylko na scenie politycznej, czy artystycznej ale również na znacznie bardziej kameralnych. Witek Odpowiedz Link
lajkonix Re: Minoderia 09.06.08, 19:57 witekjs napisał: > > Kto wie, czy niektórzy wystepcy publiczni nie poczuliby się > > nobilitowani tak pięknie, mądrze i zagranicznie brzmiącym słówkiem. > > Z pewnością masz rację > Dlatego też odkurzyłem to "zagraniczne słowo", zamiast prozaicznego - > mizdrzenia się. > Myślę, że wszyscy mamy swoje typy, nie tylko na scenie politycznej, czy > artystycznej ale również na znacznie bardziej kameralnych. > > Witek Dzięks brat za nowe słówko. Zapisuję je sobie na twardym dysku. Odpowiedz Link
deerzet Może jeszcze ... 09.06.08, 23:43 Może jeszcze do kolekcji przydałaby się "MIZerykordia"? Albo "MIZoginizm"? I "MIZdra". O, w przemówieniach to nawet "MIZdrzenie" się [do słuchaczy i oglądaczy]... Odpowiedz Link
deerzet Pardon ... 09.06.08, 23:45 {Witekjs} już podawał "MIZdrzenie się". No to może ... "MIZantrop"? Odpowiedz Link
witekjs Re: Pardon ... 10.06.08, 08:11 Miałem znajomego, który w pracy bardzo często zwracał się "żartem" do ludzi sobie podległych "misiu". Czasami, niechcący mówił tak do innych osób, które z osłupieniem patrzyły na zawstydzonego pana dyrektora. To też bardzo ładne słowo - MISiu Pozdrawiam Was. Witek Odpowiedz Link
lajkonix Re: Pardon ... 10.06.08, 20:57 witekjs napisał: > Miałem znajomego, który w pracy bardzo często zwracał się "żartem" do ludzi > sobie podległych "misiu". > Czasami, niechcący mówił tak do innych osób, które z osłupieniem patrzyły na > zawstydzonego pana dyrektora. > To też bardzo ładne słowo - MISiu > > Pozdrawiam Was. Witek > No tak, ale na marginesie: Jak mógł niedźwiedź zdrobnić się do misia? Wszak do diska, że się tak grubiańsko wyrażę: koń - konik kot - kotek niedźwiedź - niedźwiadek - miś??? Tylko nie wciskajcie mi, bracia i siostry, że to znowu jakieś dyftongi. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Pardon ... 10.06.08, 23:04 lajkonix: > No tak, ale na marginesie: Jak mógł niedźwiedź zdrobnić się do > misia? Przedtem to był chyba ,,miedwiedź'' jak i dzisiaj po rosyjsku. ,,Miedwiedź'' Odpowiedz Link