Dodaj do ulubionych

Łoczałscy, Lujinski i inni

12.11.03, 16:42
To chyba juz plaga... po Monice Luinski slucham w radio o braciech
Łoczałskich... Nie rozumiem, komu przeszkadza nazwisko Wachowski. A moze tak
trzeba
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Łoczałscy, Lujinski i inni 12.11.03, 17:43
      no bo oni sobie życzą, żeby ich nazwisko tak wymawiać, gdyż tak sie od dziecka
      nazywają smile możemy szlochać nad upadkiem filologicznym odległych rodaków, ale
      uprzejmość zobowiązuje

chciałbyś zresztą, żeby ciebie korespondent bbc nazwał 'ałer dijer kajecajor'?
      • kicior99 Re: Łoczałscy, Lujinski i inni 12.11.03, 19:30
        nie wiem, czy ich zyczenia docieraja do Polski. Swoja droga, chyba to lepiej ze
        sa wymawiani u nas z polska...
        • jottka Re: Łoczałscy, Lujinski i inni 12.11.03, 19:41
          był artykuł w piśmie fachowem popularnonaukowem 'kino', gdzie autor ubolewał
          nad odszczepieństwem braci wu od domniemanej macierzy i m.in. nad tym właśnie,
          że znani są od zawsze w wersji anglojęzycznej i nawet im do łba nie przyjdzie
          inna artykulacja

sie mi jeszcze przypomniała pani alina dragan z trójki, która kiedyś rżała
          radośnie w mikrofon, że jakaś tam znana gwiazda wywiadowana przez nią zwracała
          się do niej wdzięcznie 'ju noł, elajna..'
          • emka_1 no to cytat 12.11.03, 20:08
            z ukochanej we wczesnej młodości książki - " ...Bujak, nasz przedni strzelec,
            powąpiewa, czy sir B. zgodziłby się na mezalians córki - i to z człowiekiem o
            takim nazwisku, którego w żaden sposób nie można wymówić; ale Zygmunt zapewnia,
            że tylko wiek podeszły przeszkadza mu w zawarciu tego małżeństwa (...)A co do
            nazwiska Wasilewski, to ostatecznie "Łozajljiuki", jak je wymawiają Anglicy,
            brzmi bardzo pięknie i jakby z turecka. Można by dodać "bey" na końcu... "
            • baloo1 Re: no to cytat 12.11.03, 23:42
              Ladnie ;o)

Kicior, chyba nie ma o co sie oburzac - we wszytskich krajach dzieje sie to
              samo , nie tylko z polskimi nazwiskami. Alternatywa bywa zmiana pisowni, aby
              zgadzala sie wymowa (Varshavsky), a pozniej (?)- calkowite znieksztalcenie.

Przypomne klasyczny juz przyklad Kosciuszki :
              W encyklopediach , przy nazwisku Naszego Wielkiego Rodaka , jesli jest podawana
              wymowa , to podaje sie ja w brzmieniu polskim. Natomiast Gora Kosciuszki w
              Australii jest juz wymawiana z angielska (Mount Koscshtchszczschtch ufffff....)
              ;o)
              • kicior99 Re: no to cytat 13.11.03, 13:44
                ale jednak nie ymawiamy /schmit/ ani /schulz/ mimo ze nazwiska sa czescie
                naszej rzeczywistosci. Mnie jest wszystko jedno jak amerykanie wymawianja
                nazwisko Wachowski (o ile rzecz jasn nie rozmawiam wlasnie z jankesami) mnie
                interesuje jak mowia tow naszych mediach :-0
                • emka_1 przypomnę 13.11.03, 14:41
                  historyjkę z nazwiskiem innego reżysera - do czasu realizacji 'listy schindlera'
                  reżyser nazywany był stiwenem szpilbergiem. agent pana reżysera pouczył polskich
                  dziennikarzy, że należy mówić: stiwen spilberg, ponieważ właściciel nazwiska tak
                  je wymawia i życzy sobie, aby inni szanowali jego wolę.
                  tak już jest, że w krajach anglosaskich o poprawności wymowy nazwisk decyduje
                  właściciel nazwiska, pochodzenie nazwiska nie ma znaczenia.

• pierans Re: Łoczałscy, Lujinski i inni 17.11.03, 13:27
      O ile wiem, wg zasad dot. poprawnosci uzycia jezyka polskiego, to wlasciciel
      nazwiska dyktuje sposob jego uzycia, lacznie z wymowa.
      Bracia Wachowscy sa amerykanami, tam sie urodzili, mowia tylko po angielsku i
      nie traktuja swego nazwiska jako polskie.
      W ogole pewnie nie wiedza, ze jest polskie, hyhy
      Skoro oni tak je wymawiaja, to inni tez tak powinni.
      Tyle sucha regula.
      Tyle ze latwiej wypowiedziec Wachowscy a nie Loczalscy ...

Pamietacie casus Tiny Turnerovej czy Whitney Houstonovej w czeszczyznie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka