ja22ek 27.02.09, 13:14 "przy ekranie o niedużym calarzu (np.: 26 - 37 cali) różnica jakości obrazu okaże się praktycznie niezauważalna." Chyba calaż a nie calarz? Calarz to jest producent cali, a calaż - rozmiar w calach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phlora Re: Calarz 27.02.09, 15:45 Po prostu 'przy ekranie o niedużej przekątnej' Obojętnie czy mierzonej w calach, czy w metrach, czy w centymetrach. Potocznie mówi się co prawda 'metraż' mieszkania mając na myśli powierzchnię w metrach kwadratowych, ale już kilometraż dotyczy przebiegu auta (chyba?), czy długości trasy(?). Wielkość ekranu podaje się co prawda w calach, ale są rzeczy mierzone w centymetrach i nikt nie mówi centymetraż buta, nawet nie - centymetraż linnijki. Można jeszcze pomyśleć o milażu morskim (co brzmi równie uroczo jak piłkarki ręczne) A co do -ż/ -rz to zasadniczo się zgadzam. Odpowiedz Link
h_hornblower Re: Calarz 27.02.09, 19:25 Jest też jeszcze voltaż - na określenie mocy alkoholu "Mój samogon ma w tym roku wyższy voltaż - 70 voltów*" - czyli ma 70%... * Potocznie: 70 volt. Doroszewski zaleca jednak wersję "voltów" podając jako przykład: "Eee, mała, wpadniesz do mnie na parę voltów?" pzdr horny Odpowiedz Link