Dodaj do ulubionych

praca we francji

13.01.04, 21:03
czy ktos zna bezposredni adres do jakiegos pracodacy we francji?ucze sie
franca 6 rok, potrafie sie dogadac.i myslslam o pracy sezonowej we francji,
typu zbieranie winogronu.poza tym jestem studentka 3 roku ekonomii.dzikei z
gory za wsezlkie info.
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: praca we francji 13.01.04, 21:21
      ja tez w tym roku szukam pracy przy winobraniu- dowiedzialam sie ze najlepiej
      zalatwiac to przez wojewodzki urzad pracy. mozesz tez po znajomosci znlezc
      sobie "patrona" we franji tyle ze on musi wtedy w ambasadzie fracnji w wawie
      zalatwic pozwolenie na prace. mozna jechac na czarno- tylko ze to juz jest
      ryzyko... popytaj w upie albo instytucie francuskim- tam na pewno beda jakies
      inforamcje. pozdrawiam
      • kicior99 Re: praca we francji 19.01.04, 14:59
        nie jedz na czarno - goraco odradzam. Sam bylem w tym roku...
      • m-biuro Re: praca we francji 01.03.04, 17:12
        zapraszam do programu AuPair Mikroserwis.
        Jest to połaczenie pracy opiekunki do dziecka z nauka języka.
        Opiekunka otrzymuje : kieszonkowe - od 260 Euro, kartę pobytową, samodzielny
        pokój, ubezpieczenie, utrzymanie - wszystkie szcegóły na stronie:
        www.aupair.com.pl
        Mikroserwis, os.Piastów 41, 31-625 Kraków,
        tel. (012) 645-98-18, info@aupair.com.pl
        Elzbieta K.
        • liloom Re: praca we francji 01.03.04, 20:16
          Ludzie, przeciez bedziecie w EU od 1.05, poza tym ilez to roboty znalezc w
          internecie adresy w Reims, Alzacji czy gdzie tam chcecie. Troche inicjatywy
          ludziki
          • prevostiere Re: praca we francji 03.03.04, 21:52
            Jesli sie nie myle to wejscie Polski do Unii 1 maja nie zmieni nic jesli chodzi
            o prace. Dalej bedzie nam potrzebne tzw. pozwolenie na prace wydawane przez
            DDTE. I jesli wierzyc ostatnim artykulom w Le Monde to tzw. okres przejsciowy
            bedzie trwal we Francji 5 lat.
            Czyli niestety po 1 maja na lepsze dla Polakow chcacych pracowac we Francji nie
            zmienie sie NIC.
            (okres przejsciowy mie ma dotyczyc jednie tzw. samozatrudniajacych sie)
        • liloom Re: praca we francji 01.03.04, 20:18
          np. wstukajcie w google vendange jobs de vacances
          • klymenystra Re: praca we francji 01.03.04, 20:32
            tylko ze to tak troche straszno wyjechac nie znajac ludzi. tyle sie slyszy o
            domach publicznych itd... poza tym nie wiem czy w necie to nie jest wlasnie
            praca na czarno...
            • m-biuro Re: praca we francji 02.03.04, 22:13
              Wszystkim naszym klientkom gwarantujemy bezpieczeństwo, pomoc i opieke podczas
              całego ich pobytu za granicą !! Działamy do 13 lat. Zorganizowaliśmy ponad 7200
              wyjazdów aupair . Nie tylko do Francji również do Niemiec, Holandii, USA
              zapraszam.Elzbieta K - www.aupair.com.pl
            • liloom praca za granica cz.2 03.03.04, 19:42
              Pewnie ze nikogo nie namawiam zeby wsiasc do pociagu byle jakiego..., ale to
              sprawa indywidualna. Kazdy musi robic/probowac to co mu sie podoba i z tymi
              niebezpieczenstwami nie nalezy przesadzac. Mi chodzi o nawiazanie kontaktu
              przez internet, zanim sie wyjedzie gdziekolwiek wszystko mozna i nalezy
              sprawdzic. Ostatnio akurat wyjazdy zalatwiam tylko za posrednictwem internetu
              ale musze przyznac, ze sa to zwykle osoby polecone przez kogos.
              Napewno nie wplacalabym zadnych pieniedzy nieznanym firmom, natomiast przy
              okazji np. wakacji gdzies zbieram zawsze troche danych np. o mozliwosciach
              mieszkaniowych. Myslac o studentach ktorzy maja wiecej czasu radzilabym
              wczesniej np. pojechac pod namiot (jesli mniej pieniedzy) i rozejrzec sie w
              regionach winnic i po prostu popytac ludzi o mozliwosci. Osobisty kontakt jest
              zupelnie inny i sama mam pozytywne doswiadczenia.
              Jesli chodzi o instytucje (np. firmy handlowe) warto wyszukac jakies i napisac
              listy lub emaile z zapytaniem o prace wakacyjna lub pomoc w pracach biurowych.
              Te sformulawania sa istotne, bo w czasie wakacji firmy czesto maja za malo
              ludzi (urlopy!) i chetnie zlecaja mniejsze prace za mniejsze pieniadze.
              Wspominalam zeby napisac do wielu firm, bo nalezy liczyc ze odpowiedzi bedzie
              moze 10%. Z tych 10 procent moze 1% pozytywny.
              Ale kto nie pracuje ten nie jedziewink
        • liloom trouver un job en france 01.03.04, 20:20
          www.cidj.asso.fr/contents/309092003170057.pdf
    • spi_nacz Re: praca we francji 06.03.04, 11:35
      ja bede we francji w okolicach lyonu na stazu 2 miesiace, ale bardzo chce zosac
      do pracy w przy zbiorze winogon, czy jest to mozliwe??? i jak to załatwic?
      macie moze jakies pomysły wlasne doswiadczenia???
      • liloom spinacz 06.03.04, 12:33
        spi_nacz napisał:

> ja bede we francji w okolicach lyonu na stazu 2 miesiace, ale bardzo chce
        zosac
        >
        > do pracy w przy zbiorze winogon, czy jest to mozliwe??? i jak to załatwic?
        > macie moze jakies pomysły wlasne doswiadczenia???

Jak bedziesz na stazu to pewnie w jakiejs firmie. Od razu mow ludziom
        (pracownikom ale i przelozonym!) ze jestes zainteresowany praca wakacyjna, moze
        dostaniesz cos lepszego niz praca na winnicy (no chyba ze wolisz...)
        2 miesiace co ok 8 weekendow. Bedziesz je mial przeciez wolne. Na poludniu
        chocby w okolicach St. Tropez (gdybys pytal GDZIE) tez sa. Pojedz sobie
        pozwiedzac i przy okazji popytaj o wlascicieli. Sprobuj do nich dotrzec,
        nawiazac kontakt, zapytac czy kogos by nie chcieli, jak nie oni to moze maja
        kogos znajomego etc etc. Ja jak zwykle jestem za inicjatywa. Bon courage!
        • spi_nacz Re: spinacz 06.03.04, 18:13
          oh merci beaucoup !!!
          bee na stazu w okolicach lyonu z kolega , ale dalsza praca w hotelu nie wchodzi
          w gre bo maja duzo stazystów. Postaram sie poszukac przez te dwa miesiace (maj
          i czerwiec) jakiegos zajecia na lipiec i moze sierpien. Mama jedno pytanko do
          ciebie masz moze jakies doswiadczenia z tym zwiazane chetnie przeczytamsmile
          • spi_nacz Re: spinacz 07.03.04, 12:42
            czy mogłabys mi poradzic jaki jest najlepszy sposób na dotarcie do takiego
            pracodawcy w winnicy i ottrzymanie job????
            • liloom Re: spinacz 07.03.04, 12:55
              Spinacz, ja bym po prostu pojechala na wycieczke do najblizszego rejonu winnic
              (lub do tego, do ktorego cie serce ciagnie), poszla np. do hm... merostwa, do
              informacji turystycznej itp itd i popytala o adresy. Albo normalnie zapytala
              sie na ulicy do kogo nalezy "TA" winnica i jak mozna sie skontaktowac.
              Osobiste kontakty sa zawsze najlepsze.
    • spi_nacz Re: praca we francji 07.03.04, 16:28
      he he dzieki !
      tak tez chyba zrobiesmile
      • klymenystra hmm a myslicie... 07.03.04, 17:19
        ...ze mozna np wyslac majla do merostwa? bo to w sumie to samo smile)
        • liloom mejl do merostwa 08.03.04, 12:14
          klymenystra jak myslisz ile oni takich mejli dostaja, mozna wyslac, jasnewink
          moze akurat odpowiedza (?)
          to co napisalam bylo tylko pomyslem - chociaz poparte pewnym doswiadczeniem smile
          • klymenystra Re: mejl do merostwa 08.03.04, 17:35
            ale ja juz mam plana smile)) napisze do merostw paru malych uroczych miasteczek
            burgundzkich i pozachwycam sie smile) bardzo szczerze z reszta smile) przeciez nie
            odmowiaaaaaaaa big_grin
            trzymajcie kciuki ide szukac majli smile)
            • spi_nacz Re: mejl do merostwa 08.03.04, 20:43
              slt! i jak tam poszukiwania, owocne????
              ja wlasnie sobie uswiadomiłem ze nasz piekny kraj bedzie od 1 maja czlonkiem UE
              a francja jak i wiele innych panstw wprowadziła ograniczenia i tak mozna dop
              pracowac od 2006 roku. Nie wiem co robic ale tez szukam ale tylko w okolicach
              lyonu bo tam bede na stazu smile
    • mikmik Re: praca we francji 27.04.04, 17:42
      Poniewaz bawilem sie w prace sezonowa w ub. roku, moge podzielic sie baza
      zgormadzonych danych smile
      www.bordeaux-netwine.com/images/regions/region.html
      ogrom wlascicieli winnic ich namiary adresow, spora czesc posiada adresy e-mail
      www.vsclub.com/fra/
      www.medoc-bordeaux.com/default1.htm
      www.saintefoy-bordeaux.com/syndsaintefoy-bx/flash-cadremap1.htm
      www.vinsalsace.com/
      Chyba juz od lat 3 bardzo niechetnie zatrudnia sie sezonowych na czarno. Trzeba
      trafic. Tylko z opowiadan znam ludzi, ktorzy pojechali w ciemno, pochodzili po
      winnicach i gdzies tam przyjeto ich z otwartymi rekami.
      Pracodawca musi miec szczera chec polazenia w okol twojego zatrudnienia. Oprocz
      tego ze wystepuje do francuskiego urzedu pracy i zatrudnienia czyli
      wymienianego juz DDTE, musi takze uzyskac zgode miejscowej prefektury na Twoj
      pobyt. Jezelii wystapi zgodnosc obu urzedow to DDTE wysyla jego zgloszenie do
      OMI czyli Office de Migration Internationale przy Ambasadzie Francji w
      Warszawie i ona zalatwia z Toba wszelkie formalnosci lacznie z zapewnieniem
      bezplatnego dojazdu z Polski do francuskiego pracodawcy.
      Dzieki takiemu zalatwieniu sprawy masz we Francji ubezpieczenie i pewnosc ze
      twoje pobory beda zgodne ze zgloszeniem wyslanym do OMI.
      Nalezy brac pod uwage fakt ze zalatwienie formalnosci przez strone francuska do
      czasu informacji z Ambasady tra ok 2 miesiecy!!! To wazne!
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka