Dodaj do ulubionych

filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie?

04.05.12, 21:18
W rodzinie mam tegoroczną maturzystkę zakochaną w j. francuskim. Zdecydowała, że wybiera filologię romańską na UMK w Toruniu nie biorąc pod uwagę niczego innego. Może ktoś potwierdzi słuszność jej wyboru albo poda argumenty wyraźnie przeciw. Będę wdzięcznasmile Przewrażliwiona ciociasmilesmile
Obserwuj wątek
    • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 04.05.12, 23:35
      Droga Ciociu,
      niechzesz Ta mloda osoba zadecyduje sama o swoim zyciu; Ma tylko jedno.
      Nie jest pewne na 100 procent, ze po romanistyce dostanie n.p. prace w konsulacie francuskim.
      Lub jakakolwiek inna zwiazana z tym jezykiem, chociaz to nie jest wykluczone.
      Jednak nabedzie wiedze i umiejetnosci ktore ja saytsfakcjonuja.I o to chodzi w dobrze spelnionym zyciu.
      • gat45 Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 05.05.12, 14:18
        Pas mal, pour une adepte de la philosophie de l'absurde sad
        • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 05.05.12, 17:45
          Je suis seulement en première année du faculté sad
          • asiazlasu Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 14.05.12, 12:59
            Faculté de quoi, si je peux me permettre ...?
            • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 16:59
              www.facphl.ulg.ac.be/display.jsp?id=c_5994
              • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 17:49
                Ponadto zeby nie bylo ze Liege to nie Francja a Belgia
                www.univ-paris1.fr/universite/presentation/historique/luniversite-paris-1-pantheon-sorbonne-aujourdhui/
                i wracajac do tematu proponuje rozpoczecie studiow romanistyki w Toruniu i kontynuowanie w Paryzu Sorbona, Faculté de Lettres lub jak w poprzednim laczu
                Porada nie bierze sie z powietrza, tylko z praktyki wlasnej (poza Toruniem)
      • zojanka Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 05.05.12, 19:25
        Rzeczywiście nie sprecyzowałam mojego pytania i stąd może nieco filozoficzne zabarwienie odpowiedzi 184l. W mojej rodzinie mamy zarówno miłośników języka i kultury francuskiej jak i tych zakochanych w języku Szekspira zatem wybór 'młodej' nas ucieszył (zasili grono Frankofilów). Chodzi tylko o wybór uczelni. Do UMK w Toruniu jest najbliżej, ale może warto wziąć pod uwagę jakieś inne kryterium. Pewnie, jej życie, jej wybór i tak też zostanie - niemniej za opinie będę wdzięczna. To taka wada przewrażliwionych - będę jeszcze gorsza jak moje dzieci będą studia wybierać.
        • zojanka Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 05.05.12, 19:28
          A! ponieważ ja jestem z tych miłujących język Szekspira to rodzinnym Frankofilom sprawiłam dużą przyjemność wydłubując gdzieś z pamięci podstawy języka francuskiego aby zrozumieć pozostałe wpisy. Anyway, mercismilesmile
          • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 06.05.12, 08:50
            Torun jest dobrym wyborem na poczatek; a potem wskoczyc na program Erasmus na Sorbonie. Bedzie wowczas w srodowisku francuskojezycznym i nauczy sie troche argot.
            Best regards and bonne chance for young woman.
            www.univ-paris3.fr/10667889/0/fiche___pagelibre/
            • marguy Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 06.05.12, 21:04
              184l napisała:

> Torun jest dobrym wyborem na poczatek; a potem wskoczyc na program Erasmus na Sorbonie. Bedzie wowczas w srodowisku francuskojezycznym i nauczy sie troche argot. >

Koniecznie! Bez argot ani rusz!

184l, zdarza sie tobie czasami zastanowic nad tym co piszesz?
              • gat45 Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 06.05.12, 21:38
                marguy napisała:

>
                > Koniecznie! Bez argot ani rusz!
                >
                > 184l, zdarza sie tobie czasami zastanowic nad tym co piszesz?
                >
                Pzecież to jest nasza indywidualistka językowa, nie pamiętasz ? Pewnie do logiki podchodzi podobnie. No ale cóż, jest dopiero en première année du faculté... Bo przecież fakultet to samiec i żaden Francuz nam tego nie będzie odmieniał, jeszcze czego !
                • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 06.05.12, 23:11
                  Boleje nad wami gdyz ani rusz nie macie poczucia humoru.
                  A co do francuszczyzny to jeszcze dlugo bedziecie musialy popracowac. Ale juz napewno nie podczas dyskusji ze mna.
                  adieu
                  • gat45 Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 07.05.12, 13:29
                    Jeżeli poczucie humoru wyraża się w tak olśniewających psikusach jak zwracanie się do kogoś obcego per "droga ciociu" oraz w błędach językowych - to rzeczywiście jestem go całkowicie pozbawiona. Gorzej : jestem bardzo zadowolona z tego stanu. Jeszcze gorzej : nie lubię osób typu "czarująca trzpiotka" czy "urwis dziewczyna". W naturze czasem da się znieść do 18-ego roku życia i okraszone szczerym uśmiechem. Potem niestety nie.
                    • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 16:50
                      Qui veut noyer son chien l'accuse de la rage
                  • felinecaline Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 20:59
                    Gat i Marguy akurat juz na tyle " wypracowaly" sobie znajomosc francuskiego, ze moga kontemplowac swoje paluszki u stop na plazy podczas gdy Ty w pocie czola bedziesz jeszcze zakuwala do kolejnego egzaminu w sesji tongue_out
                    • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 23:28
                      Ne te casse pas la tête pour moi. J'ai suffisamment de temps pour teindre à la plage chacun de mes cheveux en différents couleurs tongue_out
                      • felinecaline Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 23:41
                        Cela serait une belle collection multicolore pour cacher un grand vide big_grin
                        • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 17.05.12, 23:52
                          Bof! un grand vide? plutôt de la matière noiretongue_outPPP
                          • felinecaline Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 18.05.12, 13:03
                            Un élève du college peut te dire qu'il n'ya point de matière noire dans laboite cranienne.
                            Autrefois on croyiait que c'était le produit de la rate trop abondant chez les melancholiques.
                            Peut-être as-tu la rate qui se dilate et la matière noire a envahi la cervelle.
                            • marguy Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 20.05.12, 03:51
                              taaaaa... noir... hm... trou noir? Un vide insondable ?

Ja mam banalna matière grise, gdzie mi tam do kosmicznej, czarnej dziury zadufania i bezsensu.

Sluchaj, 184l.
                              Zamiast cieszyc sie, ze trafilas na forum na rozmowcow naprawde znajacych jezyk i jego mechanizmy, w infantylnej checi potwierdzenia wydumanego indywidualizmu, wymyslasz cuda-wianki i interpretujesz jezyk na wlasny sposob!
                              Jesli twoim zyczeniem jest nabycie zlych nawykow, bardzo prosze, rob co chcesz!

Podpisuje sie pod tym co napisala gat i "slodkim roztrzepancom" mowie niet.

Potem takie niedouczone geniusze biora sie za tlumaczenia i robia z polskiej literatury i poezji sieczke.
                              Wystarczy przeczytac niektore przeklady Szymborskiej.

PS. Madrzy ludzie ucza sie cale zycie, idioci rodza sie z przekonaniem, ze wszystko umieja.
                              • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 00:02
                                Oooooo, dzieki za porownanie i podpowiedz. Inaczej umarlabym w niewiedzy
                            • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 13:11
                              La substantia nigra se trouve dans le cerveau, seulement un médecin mal informé l'ignore.
                              Pardon pour cette remarque méchante, mais tu la mérites.
                              • felinecaline Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 14:09
                                Oui, je le savais, imagine toi, mais elle en réalité marron foncé et n'occupe qu'un volume très delimité dans le cervaux.
                                • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 16:16
                                  le volume il n'y a rien avec l'importance
                                  • felinecaline Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 16:48
                                    Conformement à ceci tu es certainement une géante - au moins d'orgueil
                                  • 184l Re: filologia romańska UMK Toruń jakieś opinie? 28.05.12, 19:16
                                    loupé ! tu na sais rien de mon volume!! 0 points de psychologie D.D.D.D.
                                    Avec cette méchanceté, je comprends que tu n'en es qu'au cerveau reptilien!
          • hanyah Sprawdź programy studiów 02.07.12, 21:09
            Jeśli mogę coś doradzić: sprawdź, jakie przedmioty są w programie studiów, najlepiej szczegółowo w siatce godzin. Niektóre romanistyki wprowadziły ostatnio sporo zmian, najbardziej konserwatywne pozostają te, które zawsze przyciągały dużo kandydatów, czyli Warszawa i Kraków. Toruń to młoda romanistyka, a co z tym się może wiązać, niekoniecznie też naprawdę wysoki poziom.
            Ma znaczenie, czy dziewczyna zainteresowana jest klasyczną filologią, z całym językoznawstwem i literaturoznawstwem, czy też bardziej językiem stosowanym do wykorzystania w tłumaczeniach czy szeroko pojętym biznesie.
            Życzę trafnego wyboru
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka