Dodaj do ulubionych

Brak luzu !!!!!

30.11.03, 11:35
Juz to mowilam w moim watku o Garou, ze na tym forum brakuje luzu !!!
Na innych, na ktorych bywam mozna pogadac na interesujace, rowniez powazne
tematy, ale jest spontanicznie, wesolo, wzruszajaco czasami, a tutaj?
Zagladam tu, bo mieszkam we Francji i ciagle sie ludze, ze znajde w koncu
jakies fajne tematy, ale coz......tu jest po prostu nudno !!!!
Ciagle tylko pytania o poprawnosc jezykowa itd a dlaczego nie rozmawiacie o
filmach, muzyce, kulturze? nie mowie tu o waszym sposobie rozmawiania, bo on
jest zawsze za ciezki, ale o lekkim latwym i przyjemnym?
O prawdziwym zyciu? Ono nie ogranicza sie do bycia poprawnym az do bolu,
sluchania tylko wielkich rozglosni radiowych i czytaniu tylko ambitnych dziel
literatury i filmu francuskiego !!!!
Wiecej luzu drodzy forumowicze, a bedzie tu weselej !!!
Pozdrawiam i nie obrazajcie sie za to
Obserwuj wątek
    • ok.api Re: Brak luzu !!!!! 30.11.03, 12:15
      Wiesz, Kasienko, mysle, ze ta "dretwizna" na forum to troche z braku czasu na
      dluzsze pisanie i dyskusje. Czasem mam wielka ochote rzucic jakis temat, ktory
      mnie co dopiero zafrapowal (albo ktorym pasjonuje sie juz od dawna), ale kiedy
      tak sobie pomysle, ile czasu zejdzie mi na pisanie dluzszego postu i pozniejsza
      dyskusje, to z zalem musze rezygnowac. Od jakiegos czasu "sledze" watki na tym
      forum, ale dopiero od niedawna niesmialo wtracam tu i owdzie swoje trzy grosze.
      I to tylko dlatego, ze akurat siedze w Polsce i mam dosc czesty dostep do
      internetu (we Francji moglam tylko o tym pomarzyc smile. Wiesz, ja np. wole
      dyskusje "na zywo" od nawet najciekawszego pisania na forum. O ilez ciekawiej
      wymienia sie wtedy poglady, zongluje tematami (nawet tymi najbanalniejszymi),
      plotkuje "de la pluie et du beau temps"... Na forum to juz nie to samo (choc
      moze sie myle - na wielu forach GW mozna przeciez znalezc watki cieszace sie
      sporym powodzeniem wsrod dyskutantow smile.

Tez bym sobie pogadala o szeroko pojetej kulturze (skonczylam studia
      humanistyczne), o sztuce, literaturze, filmie czy muzyce. Albo chociazby o
      fajnym programie w TV. Teraz, kiedy jestem w Polsce, bardzo mi brakuje
      francuskich "klimatow" i kiedy tylko moge, od czasu do czasu obejrze dobry film
      na TV5 (niestety, w kablowce ostala sie jeno TV5 i M6 sad, przejrze prase w
      internecie (ostatnio czesto zagladam do "Dernieres Nouvelles d'Alsace" - ot,
      tak z czystego sentymentu i ciekawosci smile, a wczoraj np. do pozna w nocy
      zgrywalam francuska "muze" (Les Wampas i nie tylko - zachecona twoim watkiem o
      Garou sciagnelam sobie pare piosenek z jego ostatniej plyty smile.

Szczerze mowiac, brakuje mi ciekawych i dowcipnych dyskusji. Masz racje, troche
      za malo luzu na forum o Francji, choc musze przyznac, ze mnie akurat watki o
      poprawnosci jezykowej (czy w ogole o jezyku) nie przeszkadzaja (tym bardziej,
      ze moj francuski, choc dobry, nie jest jeszcze doskonaly; jest to wiec dobra
      okazja, zeby sie czegos dowiedziec). Wracam jeszcze do tego, o czym juz
      wspomnialam - jest mnostwo interesujacych tematow, o ktorych mozna by pogadac
      na tym forum i mysle, ze znalazloby sie pare osob (moze nawet wiecej niz pare),
      ktore chetnie by sie do tych pogaduszek przylaczyly. Wlasnie takich pogaduszek
      o wszystkim i o niczym (co miesciloby sie w tematyce tego forum). Nie tylko
      ambitnych i powaznych.

Troche sie rozpisalam (mam nadzieje, ze nie za ciezko smile. W sumie dobrze sie
      stalo, ze poruszylas te kwestie - moze cos sie ozywi i poruszy... Pozdrawiam
      serdecznie.
      P.S. Ja sie nie obrazilam... smile
      • kasienka80 Re: Brak luzu !!!!! 30.11.03, 14:04
        No i to jest zdrowe podejscie do zycia!!!
        Ja mieszkam we francji i myslalam, ze bedac tutaj poznam kogos kto tez tam
        jest, ze pogadam wlasnie tak jak mowisz "o wszystkim i o niczym" o piosenkach
        Les Wampas (ja znam tylko Si j'avais le portefeuille de Manu Chao-jest super) o
        filmach, ktore ostatnio widzialam, o programach popularnych w TV francuskiehj
        itd
        to naprawde nie jest trudne, tylko trzeba zobaczyc ile jest tutaj osob, ktore
        sa tym zainteresowane !!
        Czekam na wsze odpowiedzi, bo to forum naprawde daloby sie rozruszac !!!
        • baloo1 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 09:18
          Na cos takiego zanosilo sie rok temu. Ale czesc forumowych frankofilow
          pochlonal real , a czesc sie poobrazala. A moze zabraklo wspolnych tematow ,
          albo smieszyly nas rozne rzeczy ?
          A do pitolenia o wszystkim i o niczym uzywam innego forum ;o)

W kazdym razie - zycze powodzenia na trudnym stanowisku kaowca ;o) Moze w masie
          interesujacych dyskusji watki jezykowe bede latweijsze do strawienia. Niestety
          nie moge obiecac poprawy ;o)

Klaniam nisko

B.
      • mickey13 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 12:08

ok.api..........a gdzie mieszkalas we Francji? W Alzacji??? Gdzie dokladnie???
        Pozdrawaim serdeczniesmile))))
    • ok.api Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 12:54
      Baloo, piszac o pogaduszkach "o wszystkim i o niczym" mialam oczywiscie na
      mysli to, co miesciloby sie w tematyce tego forum (i mialoby zwiazek z Francja
      czy jezykiem francuskim), a nie ploty o byle czym, byle bylo i byle rosla
      liczba postow. smile Ja niestety, z braku czasu, na kaowca sie nie nadaje smile,
      ale podyskutowac moge. Un petit peu. smile

Mickey, wyslalam ci list na priva. Sprawdz, stp, poczte gazetowa.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
      • baloo1 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 13:16
        Spoko spoko. "Nie czuj sie celowana" ;o)
        To byly tylko takie luzne dywagacyjki

B.
        • ok.api Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 13:28
          Jasne, Baloo. Nie czuje sie celowana. smile Mam nadzieje, ze to (tzn. moja
          poprzednia wypowiedz) nie wyszlo tak, jakbym miala do ciebie o cos pretensje
          albo zle cie zrozumiala. smile Pozdrawiam.
          • baloo1 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 14:00
            e-e. I tak zadnych pretensji nie przyjmuje, bo sumienie mam czyste , jak lza
            dziewicza. Myslalem, ze czujesz sie celowana i poczulem sie w obowiazku
            wyciagnac Cie z mylnego bledu, w ktorym moglas tkwic ;o)
            • kicior99 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 16:19
              lzy dziewicze to przewaznie lzy krokodyle...
          • kicior99 Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 16:18
            oj ok.api smile tez mam sentyment do DNA, choc casem miewam koszmarny sen ze
            wlasnie czytam gazete a podchodzi do mnie pani z biblioteki w Colmar i
            informuje o przerwie... uff, az sie spocilem, trudno o cos bardziej
            przygnebiajacego. Tez tesknie za Alzacja, ale juz niedlugo, w lutym-marcu jade
            na kilka dni sformalizowac prace na wakacjach.
            • ok.api Re: Brak luzu !!!!! 01.12.03, 16:44
              Hej, kicior, dzisiaj tak sobie "dyzuruje" na tym forum, bo wyszlam wczesniej z
              pracy i reszte moich obowiazkow wykonuje juz w domowym zaciszu przed
              komputerem. Komfortowo sie odpisuje w takich warunkach... smile DNA przerzucam
              sobie codziennie, bo mi brakuje nowinek z Alzacji - a jak sobie troche
              poczytam, to sie czuje, jakbym tam byla... smile Prawde mowiac, nie moge sie juz
              doczekac powrotu, chocby na pare dni, na "stare smieci"...

Czyzbys mieszkal kiedys w Colmarze? Sliczne miasto... A teraz, co porabiasz,
              jesli moge spytac? Gdzie mieszkasz we Francji? Mam nadzieje, ze to nie sa
              klopotliwe pytania (ot, ciekawosc). smile

P.S. A z jezykowych tematow na tym forum nie rezygnuj... Mnie to sie dobrze
              czyta. wink Pozdrawiam.
              • kicior99 Re: Brak luzu !!!!! 02.12.03, 10:39
                mieszkam w Polsce. do Colmar sie dopiero wybieram... jestem tak zakochany w
                Alzacji ze kombinuje jankby zostac tam na dluzej...
                • ok.api Re: Brak luzu !!!!! 02.12.03, 16:15

kicior99 napisał:

> mieszkam w Polsce. do Colmar sie dopiero wybieram... jestem tak zakochany w
                  > Alzacji ze kombinuje jankby zostac tam na dluzej...

Ja tez mam wielki sentyment do Alzacji i mimo pewnych gorzkich wspomnien juz
                  kombinuje, jak by tu wrocic do moich ulubionych miejsc na dluzej. Choc ostatnio
                  ciagnie mnie raczej na poludnie Francji i pewnie niepredko bede miala okazje
                  pobyc znow w Strasburgu (raczej bede tam juz tylko gosciem, i to nieczestym).
                  Pozostalo mi jednak sporo pieknych zdjec i cale mnostwo znajomych, z ktorymi
                  utrzymuje kontakt, ale to juz nie to samo... Byc moze wroce tam, by kontynuowac
                  nauke (moze doktorat? kto wie...), moze na jakis staz... W kazdym razie kusi
                  mnie, zeby tam wrocic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka