kambodja 09.01.03, 08:26 No właśnie ! Zainspirowana wątkiem o zdjęciach zakładam ten. Zawsze robiliśmy zdjęcia - łatwe i szybkie do obejrzenia, ale slajdy robią jeszzce większe wrażenie nawet jak są nie najlepsze ! Co Wy na to ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiek102 Re: zdjęcia czy slajdy 09.01.03, 09:26 Witam. Pokazy slajdów robią zawsze duże wrażenie. A gdy do tego dobrany jest podkład muzyczny + ciekawa opowieść autora to jest rewelacyjnie. Nawet we własnym domu można zorganizować taki interesujący pokaz dla znajomych. Sam nigdy nie robiłem slajdów, ale kilka razy miałem wielką ochotę spróbować. Jednak ostatnio przesiadłem się na aparat cyfrowy więc nie będę miał tego dylematu. Pozdrawiam Krzysiek www.pbase.com/neo654/ Odpowiedz Link
liloom Re: zdjęcia czy slajdy 16.02.03, 01:29 Seanse slajdowe sa troche skomplikowane. Teraz wszystko musi byc szybkie i latwe w dostepie, prawda? Ja jestem za aparatem cyfrowym. Niestety niektore odmawiaja posluszenstwa w extremalnych temperaturach... Odpowiedz Link
tralalumpek Re: zdjęcia czy slajdy 17.02.03, 10:38 kambodja napisała: > No właśnie ! Zainspirowana wątkiem o zdjęciach zakładam ten. Zawsze robiliśmy > zdjęcia - łatwe i szybkie do obejrzenia, ale slajdy robią jeszzce większe > wrażenie nawet jak są nie najlepsze ! Co Wy na to ? My robimy zawsze slajdy. Zdjecia traktujemy jako "notes". Spytasz dlaczego? Otoz jakosc jest nieporownywalna, ogladanie slajdow ze znajomymi np a ogladanie zdjec (zagladanie znad ramienia tlumaczac) to dwa swiaty. Duzo robie przyrody i np makro na zdjeciu a na slajdzie to naprawde roznica. To sa moje doswiadczenia z ostatnich 10 lat. Mamy rzutnik, ekran i cale przygotowanie do ogladania trwa 5 minut. Jestesmy wrecz namawiani przez znajomych na "spotkania slajdowe" co nas przekonuje ze nasze upodobania do slajdow znajduja aprobate. Odpowiedz Link
miraser5 Re: zdjęcia czy slajdy 21.02.03, 18:46 Zdecydowanie slajdy. Ciekawsze kolory przyjemniejsze oglądanie a i obecnie nie ma problemu ze zrobieniem odbitek. Ale... nie wszedzie da się je zabrać. Ze względu na materiał wymagają aby bardziej dbać o nie przy przechowywaniu. Jeżeli ktoś jedzie do afryki musi sie z tym liczyć że materiał zostanie przegrzany a wtedy nici z dobrych zdjęć. (ale dotyczy to także lepszych negatywów - trzeba przechowywać w lodówkach). Podobno niektóre firmy robią zypełnie inne filmy do sprzedaży np. Afryce (pomimo tego iż nazywają się tak samo jak u nas, ale muszę sprawdzić tę informację). Pozdrawiam, Miras Odpowiedz Link
jannusz a koszty ? 31.07.03, 15:54 Witam, małe pytanko. Może ktoś napisać jaki jest koszt wywołania i oprawienia jednego filmu slajdów ? Odpowiedz Link
mike_mike Re: zdjęcia czy slajdy 31.07.03, 15:58 kambodja napisała: > No właśnie ! Zainspirowana wątkiem o zdjęciach zakładam ten. Zawsze robiliśmy > zdjęcia - łatwe i szybkie do obejrzenia, ale slajdy robią jeszzce większe > wrażenie nawet jak są nie najlepsze ! Co Wy na to ? Wszystko zależy od celu jaki chcesz osiągnąć. Jeżeli zależy Ci na uzyskanie wysokiej jakości skanów (np. do publikacji) to lepsze oczywiście są slajdy, pamiętaj tylko, że błędy ekspozycji na negatywie, zawsze można poprawić w trakcie robienia odbitek, jesli spieprzysz slajd, to już umarł w butach. Odpowiedz Link
tymoteusz4 Re: zdjęcia czy slajdy 19.09.03, 10:57 Jak najbardziej polecam diapozytywy (czyli slajdy). Odwzorowanie kolorów, kontrast to główne cechy tego materiału. Jednak robienie zdjeć na tym materiale nie nalezy wcale do łatwych - diapozytywu nie da sie oszukać - zdjęcie wyjdzie tak jak ty chcesz - ale ten kto nauczy sie pracowac z diapozytywem, nie będzie miał żadnych problemów z pracą na negatywie. Polecam diapozytywy fuji a także niezwykle czarno-białe agfa scala. Co do samego wywołania - W profilabie www.profilab.pl 20 PLN, tam jest pewność ze zrobia to dobrze, i nie znam innego miejsca gdzie wywoluje sie agfe scale. A jezeli chodzi o ogladanie to kazdy diapozytyw mozna zeskanowac i nagrac na plytke, i pokazac w postaci slajdow na kompie - majac monitor 17-tke wyglada to juz calkiem niezle. Pozdrawiam i jeszce raz zachecam kazdego do robienia zdjec na tym materiale. Odpowiedz Link