Dodaj do ulubionych

Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Perego

02.02.11, 13:00
OK, pisałam o tym wielokrotnie na starym forum (również w Twoim wątku), niestety nie da rady zalinkować sad

Pliko P3 to bardzo fajny i wygodny powóz, ale nie jest najlepszym wyborem dla starszego dziecka bo fatalnie się podbija i słabo prowadzi. NAPRAWDĘ.

Maclaren zdecydowanie nie podbił mojego serca (córki też nie), bardzo szybko go sprzedałam. Ja bym proponowała Si. Napiszę Ci moje spostrzeżenia, sama uznasz co dla Ciebie będzie lepsze.

Maclaren ma płytkie siedzisko. Ja kupiłam go dla dwulatki, bardzo przeciętnej i ona siedziała samą pupą, nogi od pupy do kolan wisiały w powietrzu, były mocno zgięte w kolanach, żeby wogóle stopy trafiły na ten dolny podnóżek. Córka wcześniej jeździła na głębszych siedziskach i jej to maclarenowe nie pasowało. Jak do wózka włożyłam jeszcze śpiwór to było jeszcze słabiej. W zimowej kurtce i ze śpiworem było też ciężko zapiąć pasy naramienne, było za ciasno, a nie da się tych pasów zdjąć. Na wózek można powiesić coś lekkiego i wtedy jest ok, ale już z cięższą torbą się wywraca jak dziecko wstanie (no a taki starszak lubi też pospacerować).
Mały kosz na zakupy z kiepskim dostępem. Folia przeciwdeszczowa przypinana na dole do stelaża, więc jest problem ze starszym dzieckiem w śpiworze i podniesionym podnóżkiem - folii nie sa się zapiąć.
Siedzisko mało osłonięte, dziecko siedzi wysunięte do przodku , więc powiększoną budkę ma przed nosem (no prawie) - mojej córce to przeszkadzało.
Podbijanie ok, ale ja po wszystkich achach i ochach spodziewałam się lepszego.
Dość duży po złożeniu, niby ma blokadę, ale jest bardzo rozlazły, niewygodny do przenoszenia. Ciężko się składa i rozkłada, ale mój mógł być niewyrobiony.
Prowadzi się łatwo, ale gorzej niż Si.
Na plus to ma ciut przyjemniejszy system rozkładania oparcia i większą budkę od Si.

Si lekko się prowadzi, jest bardziej zwrotny, lżej skręca prowadzony jedną ręką. Ma głębsze i wyżej osadzone siedzisko i bardziej osłonięte. Budka jest mniejsza , ale mimo wszystko jakoś mi bardziej pasowała, bo dziecko nie miało jej na nosie. Duży kosz na zakupy. Podbijanie ok przy ustawieniu rączek na najwyższym poziomie, przy niskim fatalne. Bardzo łatwo się składa (nie trzeba się schylać), jest mały (duzo mniejszy niż XT) po złożeniu i wygodny do przenoszenia.
Z minusów to przednie kółka wpadają w wibracje przy próbie biegania (np. podbiegnięcie do autobusu). Jest to wkurzające, bo się ciągle o tym zapomina. Kosz jest dość nisko podwieszony, więc może się obcierać o krawężniki, ja tego problemu nie miałam.

Co do amortyzacji to ja nie odczułam różnicy między tymi wózkami. Odczułam różnicę w stelażu. Maclaren ma stelaż sztywny, więc, moim zdaniem gorzej sobie radzi na nierównościach. Pegi są rozklekotane i cały stelaż pracuje , ja odczuwałam nierówności mniej w Pegu. Warto też napisać, że jak kupiłam sobie pierwszego Pega (x-lite) to na początku myślałam, że mi się rozpadnie na pierwszej nierówności, przez to rozklekotanie, potem już nie zauważałam.

No to tak z grubsza, pewnie o czymś zapomniałam. jakbyś miała jakieś pytania to pytaj.

A.

Obserwuj wątek
    • kontra24 Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:09
      mamaly wielkie dzięki!najbardziej boje sie amortyzacji w si. Bo wygląd, siedzisko bardziej mnie przekonuja niż Maclaren, ale maclaren ma ponoć najlepszą amortyzację ze wszystkich parasolek. Zależy mi na tym bo u mnie z chodnikami róznie bywa. Pewnie jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to zapytam. A jak w porónaniu wypada Pliko3 i x-lite?A ciekawe czy w maclarenie xlr siedzisko jest lepsze.Może to jest rozwiązanie....?
      • variuss Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:32
        XRL ma szersze siedzisko, ale tez jest płytkie
        taki urok maclarenów
        ja sie tez nie moge przekonac, wczorej znow ogladałam xt i xrl , bo to w sumie dobra opcja finansowa- one dobrze schodza uzywane, ale jakos nie moge sie przekonac- szczegolnie ze długosc spania to tylko 84 cm

Podobne opcje jak xt ma zooper twist, siedzonko ma glebsze na pewno- na starym forum jedna dziewczyna pisała niedawno wymiary siedziska/oparcie no ale wyglada na to, ze z powodu czyjegos focha te dane przepadły.
        Uzytkownicy zooperów chwala je za amortyzacje, a powierzchnia spania jest podobna jak w xt, czyli 33/34 na 84 - pisze to z pamieci.
        • mamaly Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:51
          > Podobne opcje jak xt ma zooper twist, siedzonko ma glebsze na pewno- na starym
          > forum jedna dziewczyna pisała niedawno wymiary siedziska/oparcie no ale wyglada
          > na to, ze z powodu czyjegos focha te dane przepadły.
          > Uzytkownicy zooperów chwala je za amortyzacje, a powierzchnia spania jest podob
          > na jak w xt, czyli 33/34 na 84 - pisze to z pamieci

Ojej no ja zoopera Twista też mam. Ogólnie uważam, że zooper jest fajną tańszą alternatywą dla Maclarena, ale trzeba też uczciwie przyznać, że prowadzi się gorzej, nie da się prowadzić jedną ręką, tapicerka też jest słabsza, cieńsza (choć tu akurat moga być różnice w rocznikach, ja mam jakiś starszy rocznik, trzymam go u rodziców).

A.
      • mamaly Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:47
        Różnica w amortyzacji nie jest duża o ile wogóle jest, ja nie odczułam różnicy.
        XLR to bardzo duży wózek, a siedzisko też ma płytkie. Jeżeli masz możliwość to przymierz się do niego w sklepie. Ja się nad nim zastanawiałam też, ale jak zobaczyłam w sklepie i się do niego przystawiłam to wiedziałam, że takiej wielkiej krowy nie chce.
        Pliko P3 www.youtube.com/watch?v=MaKnBaPnwO4&feature=related (tu masz prezentację amortyzacji ) , oczywiście pod małym lekkim dzieckiem tak nie buja big_grin. Gdyby się lepiej podbijał byłby idealny, duże wygodne i szerokie siedzisko, fajna buda.
        X-lite to mój pierwszy Peg , bardzo go lubiłam, ale miał dla mnie za nisko rączki. Tzn. w butach na płaskim było ok, ale jak założyłam buty na obcasie to było zdecydowanie za nisko (mam 164 cm). Dlatego zamieniłam na Si, bo wózek sam w sobie był super. Był też lżejszy niż Si. P3 jest cięższe i sporo większe po złożeniu.

Ja jestem fanką Pegów, więc polecam Pega. Maclaren mi nie podszedł, ale może Tobie akurat lepiej by pasował, ostatecznie wielu fanów ma smile

A.
    • dorkape Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:45
      Mamaly a czy z peg perego pliko x-lite byłaś zadowolona,czy ma obszerne siedzisko?
      Ja zastanawiam się nad kupnem lżejszej parasolki i tak sobie pomyślałam że może aria OH albo x-lite ale sama nie wiem co wybrać.
      • mamaly Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 13:59
        > Mamaly a czy z peg perego pliko x-lite byłaś zadowolona,czy ma obszerne siedzis
        > ko?
        > Ja zastanawiam się nad kupnem lżejszej parasolki i tak sobie pomyślałam że moż
        > e aria OH albo x-lite ale sama nie wiem co wybrać.

Przykro mi , ale nie umiem porównać x-lite do Arii, bo nigdy Arii nie miałam.
        X-lite to był mój pierwszy Peg i byłam z niego bardzo zadowolona. Super leciutki (cięższy niż Aria, ważył coś ponad 6 kg), łatwo się składał i rozkładał, wygodne szerokie siedzisko, mięciutkie, fajna duża budka. Tak jak już napisałam wyżej minusem dla mnie była wysokość rączek (nie są regulowane). Mam 164 cm wzrostu. W płaskich butach było ok, na obcasie było mi niewygodnie.
        X-lite ma dłuższy i regulowany podnóżek, Aria nie. Budka też jest większa.
        Aria ma pełną rączkę.
        Nie wiem dla jakiego dziecka szukasz, ja woziłam w x-licie córkę jak miała 1-1,5 roku, nie wiem jak się wózek sprawuje ze starszym dzieckiem, ale myślę, że też ok.

A.
    • dorkape Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 14:50
      Mój synek ma teraz 14 mies.waży 12.5 kg jest dużym chłopcem a szukam jakiegoś lekkiego,wygodnego wózka na wiosnę.
      Mam obecnie Jane slalom i jestem bardzo zadowolona,jest obszerny,wygodny ale np. na zakupy do centrum handlowego to muszę mieć coś mniejszego.
      Z tego co piszesz to x-lite nie nadaje się raczej dla wyższych osób,ja mam 168cm ale mąż wysoki to mu nie będzie za wygodnie.
      Wiesz może czy można do niego przymocować pałąk uniwersalny?
      Czytałam na forum że aria się kiepsko podbija a jak jest z tym wózeczkiem?
      • mamaly Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 15:14
        Będzie dla Ciebie za niski. Podbijał się ok, nie jakoś super, ale znośnie. Ja mialam na nim torbę z akcesoriami typu picie, pieluchy, chisteczki itp, to z torbą podbijał się całkiem dobrze. Jak mi się zdarzyło torbę zdjąć to różnica była odczuwalna.
        Ze względu na tą wysokość rączek ja zamieniłam na Si.
        Pałąka się raczej nie da zamontować na tym wózku. On ma nietypowy kształt rurek i do tego są to dwie rurki obok siebie, te uniwersalne pałąki "obejmują" rurkę, a tu nie byłoby jak tego zrobić.

A.
    • dorkape Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 15:40
      Bardzo Ci dziękuję za informacje smile szukam dalej smile
    • kontra24 Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 16:24
      A czym się różni Pliko P3 od Pliko Swith.Tylko przekładanym siedziskiem?
    • seren_dipity Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 18:59
      Chciałam sprostować sprawę nieściągalności pasów naramiennych smile
      Moje są ściągalne i mam je ściągnięta więc da się na bank smile
      • mamaly Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 20:18
        seren_dipity napisała:

> Chciałam sprostować sprawę nieściągalności pasów naramiennych smile
        > Moje są ściągalne i mam je ściągnięta więc da się na bank smile
        >

Aga kurczę, może słabo kombinowałam. One były odpinane (przekładane przez dziurki na pasy) na samej górze, ale były połączone z biodrowymi , o ile dobrze pamiętam, wspólną sprzączką. Chyba , że da się to cholerstwo jakoś z tej sprzączki odpiąć, przyznaję, że nie próbowałam. Używałam tego wózka jako samochodowego, czasem na dwór, czasem na zakupy i mnie normalnie trafiało zakładanie na niego śpiwora i zdejmowanie. Wyjęcie za każdym razem tych pasów przełożenie przez śpiwór i zamontowanie z powrotem. Ech no nie podszedł mi Maclaren. Znowu mi Volo chodzi po głowie, ale póki co jeszcze pamiętam wszystkie moje przygody z kupowaniem Maclarenów.

A.
        • seren_dipity Re: Kontra - odp. Maclaren XT kontra :) Peg Pereg 02.02.11, 20:24
          Na bank słabo smile Właśnie z tej sprzączki można je odpiąć i całkiem ściągnąć, ale u Ciebie i tak by to nic nie zmieniło smile To jak u mnie z Si totalny wstręt i nic nie pomagało brrr i nikt i nic nie namówiłby mnie do zakupu tego cholerstwa ponownie big_grin Co człek to opinia i to prawda stara jak świat wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka