Dodaj do ulubionych

Na skróty

18.02.11, 19:04
Dziewczyny, wybaczcie, że idę na łatwiznę,ale z racji wieku (42) i ilości dzieci(4), chyba mogę smile- rodzę w lipcu-jaki wózek, żeby dziecko do wiosny w nim jeździło; żeby wszedł do bagaznika bez dociskania nogą; żeby można wpiąć fotelik; żeby fajnie amortyzowal; żeby się lekko prowadził i nie był za ciężki. Niekoniecznie wielofunkcyjny. Pomóżcie, proszę smile.
Obserwuj wątek
    • annulka79 Re: Na skróty 18.02.11, 19:27
      Wszystko zależy do jakiego bagażnika wink

Wygodne wózki z obszernymi gondolkami (nie wiem czy największe ale na pewno jedne z większych na rynku) robi firma Jedo. Spójrz na model Bartatina (na pasach lub wahaczach) lub Fyn z przednimi kołami obrotowymi. Gondolka ma podnoszone oparcie. Pompowane kola, komfortowe zawieszenie, siedzisko spacerówki montowane w obie strony, możliwość zamontowania bezpiecznych fotelików na stelażu (Maxi Cosi, Romer) bo fotelik Jedo Barbero to kiepski wybór. Cena bardzo przyzwoita a jakość porządna.

www.jedo.pl/2009/
      https://www.bobowozki.pl/images/bartatinafreeciti_01.jpg

https://www.bobowozki.pl/images/Jedofyn4dsCabrioFamily_rys.jpg

www.bobowozki.com.pl/index.php?manufacturers_id=4
    • kpg81 Re: Na skróty 19.02.11, 00:49
      Quinny speedy spełnia moim zdaniem wszystkie wymienione kryteria
      • simimi Re: Na skróty 19.02.11, 22:53
        Zgadza sie. Quinny speedi spełnia te wszystkie wymagania i wiele więcej. Prowadzi się leciutko, praktycznie jedna ręką. Koła dość duże dzięki czemu nie tonie zimą w zaspach (he he sprawdziłam tej zimy) i prowadził się całkiem dobrze. Regulowana wysokość rączki (nawet dla bardzo wysokich osób).
    • saras-wati Re: Na skróty 19.02.11, 21:49
      A jakie widełki finansowe? Po jakim terenie będziesz głównie jeździła?

• sylki Re: Na skróty 19.02.11, 23:16
        saras-wati napisała:

> A jakie widełki finansowe? Po jakim terenie będziesz głównie jeździła?

o dokładnie, przedewszystkim u góry w opisie forum masz odnośnik do kryteriów, czyli jak wybrać wózek.
        Przeczytaj, to i zdecyduj, do czego tak naprawdę będzie ci potrzebny big_grin
        • maman3 Re: Na skróty 20.02.11, 17:37
          Teren miejski, ale często jeździmy samochodem, a dużo nas smile, bagażnik-scenic; cena w zasadzie nieistotna, za wygodę jestem w stanie dać wiele smile. Istotne, że będę z dzieckiem chodiła na spacery zimą-wazne, żeby gondola nie była zbyt mała, oglądałam quinny-i nie wiem, czy nie będzie za mała.
          • mama.macka Re: Na skróty 20.02.11, 19:52
            quinny za małasmile tak samo x lander i tego typu wózki-
            jedo super ale spore rozmiary po złożeniu
            ewentualnie jedo na spacery i sporadyczne wożenie a drugi wózek tylko do auta na wyjazdy do sklepu itp. jakas tansza parasolka rozkładana całkiem na płasko np cybex onyx, cybex callisto , poza tym później ten dodatkowy wózek zostawisz sobie jako jedyny dla starszaka

ja bym kupiła np używanego fyna lub bartatinę ok 600-800zł plus do tego cybex onyx, topaz lub cybex callisto 450-580zł a do obu (fyn i cybex) będzie pasowł fotelik maxi cosi lub cybex aton(one sa na takich samych adapterach) i maja takie same noty w testach bezpieczeństwa
            • saras-wati Re: Na skróty 20.02.11, 21:10
              cybex ma lepszewink

co do gondoli, to teutonia ma spore gondole, ale jeśli wybierzesz taką, która bez problemu będzie mieścić się w bagażniku(np. model fun, cosmo lub spirit), to znowu będzie dosyć twarda.

A może takie rozwiązanie mountain buggy swift z gondolą? Tylko nie wiem, jaką ma gondolę, może ktoś z forum widział ją na żywo?
              • adusia_g_s Re: Na skróty 20.02.11, 22:07
                My mamy x-landera xa, gondolą jeździliśmy do końca marca ale mały urodził się koniec sierpnia, dość mały bo jak wychodziliśmy ze szpitala to ważył 2900, ale szybko przybierał na wadze i w tych okolicach gdzie się przenosiliśmy na spacerówkę (x-ladera) ważył ponad 9kg mówili że jest duży. Pogoda w miarę dobra na przejście na tego typu spacerówkę. Na miejskie warunki super się sprawdził i zresztą nadal się sprawdza, kiepska amortyzacja. choć waga dość duża zważywszy że musiałam tachać na 2 piętro, ale niestety kiepsko ze zmieszczeniem w aucie (mercedes A klasa), trzeba było zdejmować koła i tak łatwo nie było.
                • maman3 Re: Na skróty 20.02.11, 23:33
                  Hm, dodam, że spacerówkę już mam, nie będę kupować nowej, ale nie wepnę w nią żadnego fotelika sad. Dlatego zależy mi na większej gondoli, dobrze, gdyby w stelaż można było wpiąć fotelik...
                  • sylki Re: Na skróty 20.02.11, 23:43
                    Bugaboo ma sporą gondolę wink
                    Moja córka mając 10 msc się mieściła.

Slalom z gondolą Capazo
                    albo coś typowo gondolowego
                  • saras-wati Re: Na skróty 21.02.11, 11:47
                    a nie możesz kupić wózka 2 w 1? Właśnie takie np. jak speedi lub mountain buggy? Nawet do największej gondoli nie wsadzisz 10 miesięcznego malucha i to nie dlatego, że się nie zmieści(moja roczna mała teraz zmieści się do gondoli emmaljungi czy bugaboo, choć jest całkiem spora), tylko nie będzie chciało tak jeździć...W takim wózku 2 w 1 rozdzielisz ten okres - do grudnia pojeździsz w gondoli, a potem przesadzisz do spacerówki od tego wózka 2 w 1 i pojeździsz do wiosny. Te spacerówki są obszerne i wygodne. Dokupisz śpiwór od naszej forumowej Magdy i zobaczysz, że będzie super. A na lato wsadzisz do swojej spacerówki, a ten zestaw bez problemu sprzedaszwink
                    Napisz czy odpowiada Ci taka opcjawink Jeśli nie, to będziemy myślały dalejwink No i koniecznie te widełki cenowe, bo rozpiętość cen nowych wózków jest od 1000 do 4000wink

Jaką masz spacerówkę?
                    • maman3 Re: Na skróty 21.02.11, 15:00
                      Mam Maclarena. Zimą moje dziecko bedzie miało 5-8 miesięcy, więc jeszcze spokojnie gondola. Myślałam o bugaboo, ale właśnie zrozumiałam, że tam gondola jest niewielka...
                      • saras-wati Re: Na skróty 21.02.11, 15:06
                        czy mała? Ja przymierzałam do bboo frog moją roczną małą(wzrost 75 centyl, waga 50 centyl) i mieściła się...

Wielkie gondole ma emmaljunga - tylko w kwestii ich wielkości składania do bagażnika musiałyby się wypowiedzieć ekspertki - wg mnie to wielkie wózki po złożeniu, ale może są jakieś zgrabniejsze?

No, ale taka spacerówka, jak np. od emmy lub mountain buggy lub speedi, rozłożona na płasko wg mnie spokojnie nadawałyby się dla półrocznego malcasmile W ogóle mogłabyś sobie zostawić taki wózek do końca wózkowania, a maca mieć na zakupy czy wakacje?
                      • sylki Re: Na skróty 21.02.11, 15:27
                        Gondola z bugaboo nie jest mała!
                        Spokojnie wlazła w nią moja mała jak miała 10 miesięcy.
                        Ona tylko stwarza pozór małej wink też kiedyś tak myślałam, aż nie kupiłam wózka.
                        Bardzo żałowałam, że nie zrobiłam tego wcześniej big_grin
                        • maman3 Re: Na skróty 21.02.11, 15:51
                          Czyli bugaboo zwycięża..., a co z amortyzacją? Cameleon czy inny model? Czy ten fotelik sluży również do samochodu (chyba nie...)? Zawieszenie jest faktycznie bardzo niskie (emisja spalin)? Dziękuję za cierpliwość smile.
                          • annulka79 Re: Na skróty 21.02.11, 17:57
                            Myślę, że dziewczyny pisały o gondoli w Bugaboo Cameleon. Wygląd wózka... ci, którzy go tylko widzą często się krzywią ale osoby które go użytkowały twierdzą że jest cudowny smile Ja tylko widziałam, ale wierzę wink Z całą pewnością lekki, dobrej jakości i baardzo funkcjonalny.

www.youtube.com/watch?v=W-0rCjU8vSU
                            Jest jeszcze Frog i starszy model Greco. Na oko podobne ale ja się na nich zupełnie nie znam.
                            No i Bee (lub nowszy Bee+) ale on raczej jako spacerowy i pod fotelik bo gondoli nie ma. Jedynie wkład/śpiworek dla niemowlaka.

www.youtube.com/watch?v=ft5hgpzwpX0
                            • saras-wati Re: Na skróty 21.02.11, 18:22
                              ja młodą przymierzałam do froga, niestety nie wiem czym one się różnią poza ceną - forg jest sporo tańszysmile Jest tu sporo dziewczyn znających bbo na wylot, więc z pewnością Ci pomogąsmile
                          • sylki Re: Na skróty 22.02.11, 11:17
                            maman3 napisała:

> Czyli bugaboo zwycięża..., a co z amortyzacją? Cameleon czy inny model? Czy ten
                            > fotelik sluży również do samochodu (chyba nie...)? Zawieszenie jest faktycznie
                            > bardzo niskie (emisja spalin)? Dziękuję za cierpliwość smile.

Wzięłabym Cameleona, on ma amortyzację na przednie koła to raz, większe siedzisko to dwa.
                            Możesz wpiąć na adapterach fotelik Maxi Cosi (do przewożenia dziecko w aucie), albo na innych adapterach inne foteliki (nie wiem dokładnie które)

Co do wysokości gondoli i emisji spalin, no cóż szału nie ma, ale też bez przesady, przecież nie chodzi się za samochodem wink
                            Poza tym nawet jeżeli gondola w innych wózkach jest wysoko, to już spacerówka nie, więc jak dla mnie na jedno wychodzi.
                            Możesz jeszcze pomysleć o Stokke, ale szczerze dla mnie to upierdliwy wózek wink
                            choć jego sporą zaletą jest wysoko osadzona gondola, ale to wózek tylko miejsko galeriowy wink
            • anaq Re: Na skróty 21.02.11, 09:46
              mama.macka napisała:
              a drugi wózek tylko do auta na wyjazdy do sklepu itp. jakas tansza parasolka rozkładana całkiem na płasko np
              > cybex onyx, cybex callisto , poza tym później ten dodatkowy wózek zostawisz so
              > bie jako jedyny dla starszaka

Cybex Onyx nie rozkłada się na płasko sad
    • annulka79 Re: Na skróty 21.02.11, 19:54
      Na stronie Bugaboo można porównać modele

www.bugaboo.com/compare
    • saras-wati różnicę pomiędzy bboo frog a cameleon 22.02.11, 08:55
      pozwolę sobie wkleić link - może Ci coś to rozjaśni?

forum.gazeta.pl/forum/w,101614,121670949,121670949,Roznica_miedzy_Bugaboo_Cameleon_a_Frog.html
      • maman3 dziękuję 23.02.11, 09:54
        za pomoc smile . Wczoraj oglądałam Cameleona-i to chyba będzie nasz wózek smile .
        • emma301 Re: dziękuję 23.02.11, 10:15
          mam cameleona od miesiąca, Synek ma prawie 6 mcy i spokojnie mieści się w gondoli, choć jeździemy spacerówką ze względów "widokowych"
          prowadzenie - super
          kubełek w spacerówce - super
          składanie, rozkładanie, przekładanie siedziska, rączki - bezproblemowe
          budka - duża
          kolory - wg. upodobań mozna łączyć, zmieniać itp

ogólnie bardzo polecam

jedyna uwaga - może ważna dla noworodka - na kostce trochę telepie, może to wina małego obciążenia?
          • maman3 Re: dziękuję 23.02.11, 11:44
            Dorzucę w nóżkach cegiełkę wink .
            • sylki Re: dziękuję 23.02.11, 11:52
              maman3 napisała:

> Dorzucę w nóżkach cegiełkę wink .

hahahaha padłam, ide po szmatke musze wyczyscic monitor wink

Może to raczej wina złego ustawienia amortzacji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka