Dodaj do ulubionych

rozpedzilam sie w tej stokkomanii :)

06.11.11, 10:47
Dawno nie pisalam, bo same wiecie - noworodek w domu nie sprzyja podlaczeniu do www. Ale - moje stokke purplowe z 4kidsow przyszlo nastepnego dnia, jak mialo przyjsc. Nawet mezowi sie spodobalo, bo on zupelnie nie wiedzial co kupuje smile Wspolczuje komus, kto opisywal tu przejscia z bobowozkami. Ja chcialam u nich kupic taki zielony (choc nie lubie) z SK za 3500, ale po zadzwonienieu okazalo sie, zto taka zmylka, ani ich nie ma, ani zadnych innych.
W 4kidsach kupilismy jesczze fotelik, jest ok, tylko bardzo ciezki. Jak sobie z nimi radzicie? Ja postanowilam zawsze wozic ze soba stelaz i nei nosic go jako nosidelka, tylko od razu wpinam do stelaza. Ale opcja z noszeniem czasem by sie przydala.
Moja mala dostala tez w welcome gifcie krzeselko stokke i teraz szukam do niego takiego lezaczka dla newborna, ale kurde nigdzie nie ma. Jedyny na ebayu jest zielony, a ja nie trawie zielonego. Chcialabym uzywany, bo to i krotko sie uzywa i troche juz wystarczy tego sponsorowania dunczykow. Jak gdzies wypatzrycie to dajcie znac smile
A jesczez dzis rano okazalo sie, ze wygralam torbe rozowa na aukcji. Mysle, ze do purpla bedzie super, tak go rozjasni. I sie pochwale, ze za mniej niz polowe ceny w Polsce!
Obserwuj wątek
    • didis Re: rozpedzilam sie w tej stokkomanii :) 07.11.11, 20:55
      Super, no i to krzesełko w ramach gratisu super sprawasmile
      Gratuluję i witamy w klubiebig_grin
    • greeneyedlover Re: rozpedzilam sie w tej stokkomanii :) 07.11.11, 23:19
      Gratuluje zakupow smile

Ja tez uwazam ze iZeeSleep jest ciezki, ale jego ewidentnym plusem jest to ze jest niezmiernie wygodny, rozklada sie zupelnie na plasko i wpina na stelaz bez adapterow. Jakos sobie radzimy, mimo, ze Klara wazy ponad 8kg.
      Wczesniej mielismy Maxi Cosi i musze przyznac ze nie zaluje zamiany.

Newborn Set do TT z reka na sercu polecam. Corka uzywala go od pierwszych dni zycia i sprawdzil sie super! Zapytaj w sklepie, powinni sprowadzic bez problemu.
      A zielony pokrowiec mozna zdjac, nie jest konieczny, pod spodem Newborn ma kolor bezowy, neutralny.
      I nie Dunczykow, a Norwegow wink

Pozdrawiam z Danii smile

• marge_ie Re: rozpedzilam sie w tej stokkomanii :) 08.11.11, 09:07
        Nieeeee no zazdroszcze tongue_outtongue_outtongue_out okropnie, baarrrdzo zazdrosze !!!
        U mnie juz 2 tygodnie minely jak zamowilam i zaplacilam za mojego fioletowego Stokke i nadal NIC sad
        U mnie sie pewnie zaczna zakupy jak go kiedys w koncu dostane wink
        Jako, ze jedyna w tej chwili chyba uzywasz gondoli napisz prosze jakie wrazenia i moze jakies foteczki ? big_grin
        I gratuluje prezentu w postaci krzeselka suspicious ja sie rozlubowalam w tej marce i teraz mam w planach je kupic calej trojce big_grin
        A tak z ciekawosci zapytam od kogo taki dar otrzymalas wink

No i pozdrowienia dla malej ksiezniczki smile
        • chubus Re: rozpedzilam sie w tej stokkomanii :) 08.11.11, 09:20
          No i super!! A stokke mania jest straszna jak juz wpadnieszwink ale mam nadzieje ze najgorsze mam za sobą po tym jak dorwalam wymarzony white WK. I poważnie zastanawiam sie na krzeselkami. Teraz mam 4 bloom fresco ale mam ochotę je wymienić po remoncie i tak mi te stokke chodzą po głowie.
          • greeneyedlover Re: rozpedzilam sie w tej stokkomanii :) 08.11.11, 09:27
            Hi hi hi..
            Niech chodza smile
            Chubus tyko ostrzegam, z TT jest jak z Xplory... jak kupisz pozno to bedziesz zalowala ze zwlekalas wink

https://img828.imageshack.us/img828/7683/dsc02431i.jpg

Pozdrawiamy wink
          • sylki chubus :) 08.11.11, 09:29
            Kupiłaś na ebayu big_grin?
            • chubus Re: chubus :) 08.11.11, 09:49
              Yesyesyessmile miałam farta ze debile wystawili kolejne dwa i kupiłam " tylko" za 300€smile
              • sylki Re: chubus :) 08.11.11, 10:22
                Wiedziałam, że to ten za 300 euro tongue_out
                • olus22 Re: chubus :) 08.11.11, 10:43
                  Jeśli masz zamiar wymienić krzesełka to zrób to teraz ja kupiłam je swojej dwójce są super a wcześniej miałam kilka sztuk i w kazdym było coś nie tak ale te stokke sa rewelacujne
                  • chubus Re: chubus :) 08.11.11, 10:47
                    Bloom są naprawdę super ale mam je juz 3 lata i mi sie normalnie znudzilywink
                    Pewnie kupię stokke po powrocie z wakacji.
                    • ariella Re: chubus :) 08.11.11, 13:07
                      powoli odpowiadam lewa reka, bo prawa trzymam mala przy cycu smile krzeselko dostalismy od firmy, ktora pracuje dla meza, dodam, ze w pakiecie z designerska sukienkasmile bardzo miLo smile
                      newborn set licytowalam na ibeju, ale przy 80E wymieklam, bo nowy kosztuje w polsce 450, a ten uzywany co najmniej 340 + 60 za przesylke to 400, bez sensu.
                      Gondola zaje.ista. Leciutka w przeciwienstwie do fotelika, dobrze sie wklada, spora. zobacze, czy uda mi sie wlozyc fot z dzisiejszego spaceru, bo jeszcze tego nie robilamsmile
                      • sylki Re: chubus :) 08.11.11, 13:16
                        Nie wiem ile waży fotelik izi sleep, ale maxi cosi najlżejszy też nie jest wink
                        • ariella Re: chubus :) 08.11.11, 13:44
                          sylki, mam w domu fotel od mutsy i od bebe confort i one oba nie waza tyle co izi. Jak go wyjelam z pudla, to bylam przerazona, myslalam, ze on jest razem z baza (maz kupowal, wiec nie widomo co kupil, jak to facetsmile ale nie, bez bazy, saute. Teraz sie juz przyzwyczailam, ale wczoraj musialam wniesc wozek z fotelem i malą kilka stopni do windy to bylo ciezko, a ja jestem silna...
                          • greeneyedlover Re: chubus :) 08.11.11, 14:06
                            Oj znam to, ale bezpieczenstwo i wygoda dziecka w pelni rekompensuja trudy noszenia.
                            iZeeSleep jest duzo ciezszy od MC ale jest tez wiekszy i z powodzeniem starczy na dluzej.
                            Poza tym na przyklad na wypady na zakupy sprawdza sie swietnie, bo wyjmuje sie go z samochodu, wklada na stelaz, rozklada oparcie na plasko i mozna jezdzic godzinami ze spiacym dzieckiem, nie trzeba przenosic do gondoli, budzic malucha itp.
                            • marge_ie Fotelik 08.11.11, 14:24
                              A wiecie jak on wypada na testach ? Mialam kiedys taki rozkladany fotelik od Jane ale tak kiepsko wypadl na crash testach, ze wrocilam do maxi cosi. W miejscu rozkladania na plasko fotelik sie lamal na pol przy zderzeniu czolowym uncertain
                              • sylki Re: Fotelik 08.11.11, 14:33
                                Izi sleep to chyba jeden z lepszych fotelików
                              • greeneyedlover Re: Fotelik 08.11.11, 15:07
                                Wypada na rowni z maxi cosi cabriofix.
                                ADAC, ktory ma najbardziej restrykcyjne normy, ocenil go na GUT smile
                                • lucyna_1980 Re: Fotelik 08.11.11, 15:16
                                  4* ma wiec jest bardzo OK.
                                  Trochę lepiej od niego wypada MC Pebble też 4* ale za obslugę dostał 5* (w bazie isofix) ale też cholernie ciężki bo ważył 4,1 kg.

A może ktoraś z Was napisać ile waży Izi Sleep?
                                  • marge_ie Re: Fotelik 08.11.11, 18:14
                                    A czy da sie zamontowac ten fotelik pasami bez bazy ? Chcialabym na poczatku wozic dziecko z przodu obok mnie a niestety Isofix mam tylko na tylnich siedzeniach uncertain
                                    • ariella Re: Fotelik 09.11.11, 08:10
                                      tak, mozna, z wylaczona poduszka
                                      • marge_ie Re: Fotelik 09.11.11, 09:51
                                        To, ze mozna wozic z przodu z wylaczona poduszka to wiem suspicious wozilam tak juz trojke dzieci big_grin
                                        Chodzilo mi oto czy fotelik stokke mozna zamocowac przy pomocy pasa czy tylko mozliwosc montazu jest z baza na Isofix ? Moje przednie siedzisko nie posiada tej opcji, tylko isofix w aucie mam z tylu stad moje pytanie big_grin
                                        • ariella Re: Fotelik 09.11.11, 12:33
                                          mozna pasem, uwage o poduszcze cofam smile
                                          • nanna78 Re: Fotelik 09.11.11, 13:24
                                            Może po za Polską można przewozić dzieci na przednim siedzeniu po wyłączeniu poduszki ale u nas od jakiegos czasu nie wolno. Koleżanka zapłaciła mandat wlasnie za przewożenie synka na przednim siedzeniu z wyłączoną poduszką. Ja uważałam, że niesłusznie i dzwoniłam do kolegi-policjanta, który potwierdzil , że jednak w Polsce nie można. Na przednim siedzeniu wolno przewozic dziecko w foteliku wyłącznie wtedy , kiedy auto nie posiada poduszki powietrznej dla pasażera.
                                            https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnkrhmlarqzf2z.png
                                            • ariella Re: Fotelik 09.11.11, 14:03
                                              to dla mnie nowosc, co piszesz, zwazywszy, ze teraz juz chyba nie ma aut bez poduszki z przodu???
                                              • nanna78 Re: Fotelik 09.11.11, 14:12
                                                Nowych aut bez poduszki pasażera juz chyba nie ma, ale starych to pewnie całkiem sporo jeszcze jeździ
                                                "Zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt Prawa o ruchu drogowym, kierującemu pojazdem zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera oraz zabrania się przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego."
                                                https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnkrhmlarqzf2z.png
                                                • junonna Re: Fotelik 09.11.11, 22:57
                                                  To jak ma przewozić dziecko matka, która sama kieruje autem? Jakos nie wyobrażam sobie, żeby noworodek był zamocowany na tylnym siedzeniu , poza zasięgiem wzroku, bez kontroli.
                                                  • lucyna_1980 Re: Fotelik 09.11.11, 23:13
                                                    Można zamontowac lusteko wsteczne, na zagłówku na tylnej kanapie - i ustawic je tak, zeby twarz dziecka odbijala się w lusterku kierowcy.
                                                    Mozna kupic takie w sklepach dziecięcych, motoryzacyjnych i na allegro
                                                    np. cos takiego:
                                                    allegro.pl/sunshine-kids-lusterko-wsteczne-do-obserwacji-w-wa-i1912261585.html
                                                  • afroddytta Re: Fotelik 09.11.11, 23:32
                                                    Ja tak wożę i jakoś żyjemy smile, ale u nas kwestia wąskiego garażu.Pierwszego woziłam z przodu, bo nie miałam poduszki, drugiego już z tyłu, bo poduszka nie wyłączana, teraz mam poduszkę wyłączaną i też nie wiedziałam, że wtedy nie można.
                                                    A jak ze starszymi? Jak już w foteliku przodem to można na przednim siedzeniu?
                                                  • junonna Re: Fotelik 09.11.11, 23:35
                                                    A co w sytuacji jak dziecku sie uleje, albo zapłacze, wypadnie smoczek? Kurcze, jestem w ciąży i nie sadziłam, ze nie można mieć maleństwa pod ręką na siedzeniu pasażera sad. Jak dla mnie to głupi przepis...
                                                  • afroddytta Re: Fotelik 09.11.11, 23:46
                                                    No niestety takie życie. Ogólnie bym nie przesadzała, jak smoczek wypadnie i się drze to najwyżej trzeba się zatrzymać. Trzeba się przyzwyczajać, nie mamy dzieci na oku cały czas, jak śpi w nocy (nawet jak w dzień) to nie siedzę nad nim i nie obserwuję czy smoczek na miejscu itd., więc raczej dziecku się krzywda nie dzieje smile
                                                  • sylki Re: Fotelik 10.11.11, 00:08
                                                    Jak dla mnie to bardzo mądry przepis, dziecko obok kierowcy stwarza zagrożenie niestety uncertain
                                                    Matka jest rozproszona, bo smoczek wypadł, bo się ulało, bo popatrzeć trzeba i tragedia gotowa. Gdy dziecko jest z tyłu musisz się zatrzymać to raz, a dwa, najbezpieczniejsze miejsce (oprócz środkowego na tylnej kanapie) jest to tuż za kierowcą.
                                                    Więc nie panikuj, większość dzieci w samochodzie momentalnie zasypia smile
                                                  • junonna Re: Fotelik 10.11.11, 10:53
                                                    Ale dlaczego tak na mnie napadacie ? smile Byc moze jestem troche przewrażliwiona. Kilka lat temu zajmowałam sie dzieckiem kuzynki i przewoziłam na przednim fotelu. Po prostu nie jestem w temacie i zaskoczył mnie ten przepis.
                                                    A co do bezpieczeństwa, to niestety znam dziewczynę, która podczas jazdy odwracała się do dziecka, spowodowała wypadek i dziecko zmarło. Także nie ma reguły, wszystko zależy od dojrzałości i odpowiedzialności matki.
                                                    Sylki- - z pewnością nie kupie imitacji fotelika wink
                                                    No, ale dość o tym, bo odbiegamy od sedna tematu.
                                                    Czy orientujecie się czy w 2012 będa nowe kolekcje letnich i zimowych wystrojów wózka Stokke?
                                                  • sylki Re: Fotelik 10.11.11, 10:59
                                                    Nikt na ciebie nie napada smile
                                                    Co do dziewczyny, która spowodowała wypadek, wyobraź sobie, że starsze dziecko w foteliku z przedziału 9-18 musi siedzieć z tyłu i co wtedy?
                                                    Też płacze, też może się zakrztusić, rodzic wtedy powinien zjechać z drogi, a nie świrować. Uwierz, że bardziej rozprasza dziecko siedzące obok kierowcy niż na tylnej kanapie.

Ja nie piszę, że ty kupisz taki fotelik big_grin
                                                    A właśnie jaki kupisz ? suspicious

Mają być nowe kolory stokke, więc myślę, że SK i WK też będą.
                                                    bardzo mnie ciekawią nowe kolory i nowa kolekcja SK big_grin
                                                  • junonna Re: Fotelik 10.11.11, 11:08
                                                    Tak sie ciesze moim stanem odmiennym, ze po prostu za bardzo sie przejmuje ;D Wszystko wyjdzie "w praniu". Pewnie jak dziecko sie pojawi, to ochłonę i nasze wyprawy autem stana się rutyną. Wy juz macie doświadczenie i cięszę sie, ze moge sporo informacji na forach wyszperać smile
                                                    Fotelik planuje kupić w komplecie z wózkiem Stokke; iZeeSleep ( o ile mi nie minie faza na niego)
                                                    Jesli nie ten , to na pewno któryś z modeli Maxi Cosi . Na razie robie liste ewentualnych zakupów.
                                                  • lucyna_1980 Re: Fotelik 10.11.11, 07:24
                                                    Głupie to będzie - jak przez jakieś zwarcie wyłączona poduszka Ci się odpali... wtedy to nic nie pomoże, że masz dziecko pod ręką... może być dramat.
                                                  • sylki Re: Fotelik 10.11.11, 00:04
                                                    Normalnie jak miliony innych kobiet na świecie,
                                                    wsadzasz dziecko do fotelika zamontowanego z tyłu, zapinasz pasy, wsiadasz do auta i jedziesz big_grin. Zapewniam Cię, że dziecko jest baardzo bezpieczne big_grin
                                                    No chyba, że nie masz fotelika, a jego imitację wink

junonna napisała:

> To jak ma przewozić dziecko matka, która sama kieruje autem? Jakos nie wyobraża
                                                    > m sobie, żeby noworodek był zamocowany na tylnym siedzeniu , poza zasięgiem wzr
                                                    > oku, bez kontroli.
                                                  • ariella Re: Fotelik 10.11.11, 10:22
                                                    czy z cytowanego art wynika, ze moge wozic szesciolatka w foteliku z przodu z wlaczona poduszka???? Bardzo by mi taki wariant pasowal smile A maluchy z tylu.
                                                    PS. Watek zrobil sie fotelikowy, nie szkodzi, ale pochwale sie, ze moja torba pinkowa przyszla wczoraj i jest b. ladna i super pasuje do purplowego wozka. Jesczez czeka mnie na lato parasolka pink, a na zime przyszla do spacerowki spiworek. Teraz do gondoli spiworka nie kupuje, bo go i tak nie widac smile smile smile Za to biale owce wystajace pieknie go rozswietlaja i daja taki norweski sznyt smile
                                                    pozdr
                                                  • ariella Re: Fotelik 10.11.11, 10:23
                                                    A, no i uchwyt na kubek do lansu smile. PS. Slyszalyscie taki kawal: – Co ty tak ciagle z tym kubkiem ze Starbucksa chodzisz? – Bo nie stac mnei na iPhona...
                                                  • saras-wati Re: Fotelik 10.11.11, 10:51
                                                    junonna napisała:

> To jak ma przewozić dziecko matka, która sama kieruje autem? Jakos nie wyobraża
                                                    > m sobie, żeby noworodek był zamocowany na tylnym siedzeniu , poza zasięgiem wzr
                                                    > oku, bez kontroli.

ja nie wyobrażałam sobie zamontować fotelik w tak niebezpiecznym miejscu, jak przedni fotel...poza tym poduszka wyłączona nie daje pewności, że i tak nie wystrzeli...poza tym, jakbym ją miała obok siebie, to pewnie cały czas starałabym się ją jakoś zająć i to też nie do końca bezpieczne...
                                                    a kontrolowałam małą dzięki lusterku - jeżeli sytuacja wymagała, to zjeżdżałam na pobocze, choć takich sytuacji nie było wiele - na szczęście...choć mała nie lubiła jazdy w foteliku...wytrzymywała w nim maksymalnie półtorej godziny, więc musieliśmy jechać albo bardzo blisko, albo bardzo szybkosuspicious
                                                  • sylki Re: Fotelik 10.11.11, 10:54
                                                    Dodam, że u mnie w mieście jakiś czas temu, dość odległy, był wypadek spowodowany właśnie przez taką mamę, co na przednim siedzeniu dziecko wiozła sad
                                                    Tak była zajęta patrzweniem na własne dziecko, że na pasach zabiła inne sad
                                                  • afroddytta Re: Fotelik 13.11.11, 09:20
                                                    Ja mam z tyłu często w pakiecie 5 latka to i smoczek poda i pogada smile
                                                  • didis Wiwat starszaki 14.11.11, 11:46
                                                    Moja tez jest w tym niezastąpionabig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka