Dodaj do ulubionych

Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania?

28.11.11, 12:52
Zanim napisze Wam o moich oczekiwania i potrzebach wobec tego sprzętu prosiłabym abyście mnie uświadomły jak długo mniej więcej dziecię kosztra z danego wózka- do jakiego wieku:
niemowlę w gondoli, starsze dziecko w spacerówce itd. itp
oraz czy lepiej kupić zestaw gondolę i spacrerówkę + fotelik samochodowy czy lepiej wybrać każde z tych rzeczy osobno…

jeśli chodzi o naszą rodzinkę, która powiększy się w czerwcu to sytuacja wygląda tak:
- mieszkamy na 4 pietrze bez windy, zatem wózek musi być lekki i się składać
- dużo podróżujemy więc wózek będzie często pakowany do bagażnika samochodowego (jest kombi więc nie ma problemu)
- wózek będzie służył dziecku jedynie na spacerkach, zakupy czy inne przemieszczanie się po mieśie nie są istotne - tu bardziej istotny będzie fotelik samochodowy –też nie wiem jaki wybrać i ile posłuży dziecku….
Dziecko urodzi się tuż przed latem, więc pewnie do zimy mogłoby korzystac z czegoś w stylu nosidełko wpinane w stelaż – nie wiem czy jest sens kupowania gondoli, zimą rczej nie będzie spacerów, a na wiosnę to już raczej potrzebna będzie spacerówka???

Czy możecie mi wskazać jakieś sensowne rozwiązanie, jaki zestaw - no i ewentulanie jakiej firmy wybrać
plisss

Obserwuj wątek
    • nicolcia9 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 13:16
      skoro tylko w podróż i po sklepach to może lekki Maclaren XLR ok 7,5kg z fotelikiem samochodowym Recardo? (można jeszcze pomyślec też ewentualnie o miękkiej gondoli, którą również można wpiac w wózek spacerowy) bądź Maclaren Grand Tour LX ok 14kg również bardzo fajny smile Jednak zgrabniejszy i przyjemniejszy moim zdaniem jest Maclaren XLR smile
    • pomilak1 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 17:45
      Co do wożenia dzieci w poszczególnych "częściach" wózka to jest to raczej sprawa indywidualna, niektóre dzieci jeżdżą w gondolach do 8 miesiąca inne w wieku 3 miesięcy drą się niemiłosiernie że chcą widzieć świat i też trzeba je przesadzić. Jednak tak średnio jest to 6 miesięcy. Potem spacerówka z tzw większych spacerówek i tu też co rodzic i dziecko, a także teren/lokalizacja w jakim rodzice mieszkają i ich warunki bytowe(np czy wózek muszą wnosi to ten czas jest dłuższy i krótszy. Następnie jest lekka spacerówka/parasolka i tu też zależy od dziecka i jego ochoty do spacerowania, są dzieci 3 letnie które się nie dadzą do wózka wsadzić a są i takie które w tym wózku śpią smile
      A tak zapytam dlaczego wykluczasz zimowe spacery? mam dwójkę dzieci z lipca i ze starszym synkiem w zimowe dni bylismy przynajmniej 30min na dworze do nawet 2,5-3 godzin dziennie. Teraz z córką też wychodzę codziennie i tak będzie także w zimiesmile
      Jeżeli wózek ma byc lekki to może mountain buggy swift?
      co do fotelika to musisz spijrzeć na najnowsze testy zderzeniowe, na pewno godną polecenia marką jest Maxi cosi, (citi, cabrio, pebble) ale także cybex aton smile Maxi cosi wepniesz na stelaż w większości wózkówsmile
      • annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 18:15
        Zgadzam się z pomilak smile
        Nie wykluczaj zimowych spacerów, ja z natury zmarzluch jestem ale codzienne spacery tak nam weszły w krew że tylko deszcz, mróz siarczysty czy spora zawierucha zmuszały nas do zostania w domu wink

Co do fotelika, sprawdz wyniki w testach bo tu o bezpieczeństwo chodzi przedewszystkim. Maxi Cosi np wpina sie na większość stelaży.
        fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html

4 piętro to spore wyzwanie ... może uda się zostawić/przypinać wózek lub stelaż na dole? Jeśli nie to może Baby Jogger City Mini z gondolką i fotelikiem Maxi Cosi?
        Może wspomniany jeż przez Pomilak Mountain Buggy Swift?

• annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 18:20
          Na tej stronie jest fajny podział i wybór wózków (nie chodzi mi o reklamę sklepu ale możliwość pooglądania)
          www.bobowozki.com.pl/
          • pomilak1 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 20:10
            poleciłabym Ci jeszcze bugaboo cameleona ale on ma kubełkowe siedzisko więc musiałabyś wozić malucha najpierw w gondoli, no i nie składa się jakoś super szybko i łatwo ale za to jest lekki i na pewno wygodny dla dziecka i prowadzącego podczas spacerów smile a w jakich "terenach" mieszkasz- raczej fajne alejki bez dziur czy jednak sporo miejsc gdzie amortyzacja jest w wskazana? Baby jogger to też fajny pomysł (jest lekki i super się składa) tylko czy ma wystarczającą amortyzację??
            • afroddytta Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 28.11.11, 22:18
              Też popieram zimowe spacery smile Ja z dzieciakami wychodzę jak jest powyżej -10 st., poza tym moje dzieci dopóki śpią w wózku to sypiają na podwórku (mam małe zadaszenie i deszcz czy śnieg im nie pada), również w zimie po 2-3 godz. i żeby nie było że ja jakaś sadystka jestem i wyziębiam dzieci, ale moje dzieciaki (3szt.) jeszcze nigdy się nie pochorowały.

A co do wózka to jaki będziesz miała teren na te spacery gł. z gondolką ? -bo jeśli równe chodniki itd. to City Mini wystarczy, ale już do lasu itd. nie bardzo, wtedy lepiej np. swift.
    • alicja_wk Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 01:15
      W gondoli dziecko podrózuje zwykle do momentu, kiedy zaczyna samodzielnie siadać, gdyż później może się to dla niego okazać niebezpieczne, a że każde dziecko może nabywać tę umiejętnosc w róznym czasie, to trudno przewidziec, ale przewaznie następuje to między 6 a 8 m-cem życia. Zatem załózmy, że najdłużej maluch pojeździ w gondoli do 8 m-ca. Owszem są rodzice, którzy przesadzają swoje dzieciaczki znacznie wczesniej, bo nawet ok. 4-5 mż, ale mi kiedyś pewien Pan jednego z producentów wysokiej klasy wózków powiedział bardzo, moim zdaniem, mądrą kwestię, a mianowicie, iż najwygodniejszą i "najzdrowszą" dla małego człowieczka formą podróżowania będzie zawsze wersja głęboka wózka, dlatego należy z niej korzystać tak długo, jak nie zagraża to bezpieczenstwu dziecka.

W spacerówce dziecko moze jeździc nawet do 4 rż, zależy jaki typ Ci się trafi, zatem tego nikt nie jest w stanie przewidziec. Aczkolwiek musisz się liczyc z tym, że jesli zakupisz teraz wózek 2w1, to na pewno nie będzie to Wasz ostatni zakup fury dla bobasa, chocbys nie wiadomo jak sie teraz zarzekała, że chcesz poprzestac na jednym. Załózmy, ze spacerówką powstającą z gondoli pojeździsz do ok 1 rż góra do 1,5 roku. Potem na pewno poszukasz czegos mniejszego i lżejszego, bo z wersji 2w1 rzadko mozna cos takiego uzyskac.
      Zatem jesli nie zależy Ci na spacerówce to mozesz kupic samą wersję głęboką, a dopiero potem rozejrzec sie za czyms, co na dany moment będzie wam przydatne, ale z racji, ze cna rynku jest mały wybór samych gondoli ze stelażem, to pewnie i tak zostaniesz taką spacerówka obdarowana, wiec nad tym się zbytnio nie zastanawiaj wink

Fotelik musi byc przede wszystkim bezpieczny, zatem jesli zalezy Ci, aby był wpinany w stelaż wózka (a jest to bardzo przydatna i praktyczna funkcja dla rodziców często podrózujących), to od razu rozglądaj sie za wózkiem, w który mozna wpiąc fotelik o wysokich notach w testach bezpieczenstwa. Nawet jesli producent oferuje swój fotelik, który moze Ci sie wydawac ładny, to nie sugeruj sie tym zupełnie wink

Co do Twoich założen:
      > Dziecko urodzi się tuż przed latem, więc pewnie do zimy mogłoby korzystac z cze
      > goś w stylu nosidełko wpinane w stelaż – nie wiem czy jest sens kupowania
      > gondoli, zimą rczej nie będzie spacerów, a na wiosnę to już raczej potrzebna b
      > ędzie spacerówka???

Absolutnie nie zakładaj nawet, że będziesz wozić dziecko na stelażu w foteliku (bo domyslam się, że to miałas na mysli pisząc o "wpinanym nosidełku"). W pierwszych miesiącach zycia dziecko powinno jak najmniej przebywac w tego typu siedzonkach. Najzdrowsza dla kręgosłupa dziecka jest pozycja leżąca płaska - żadnych poduszek pod głowką, fotelików, leżaczków - zapytaj o to dobrego ortopede, na pewno to potwierdzi. Fotelik ma służyc tylko bezpieczenstwu dziecka przy przewożeniu w samochodzie.
      Po drugie nie wiem dlaczego zakładasz, ze zimą nie będzie spacerów, ale wydaje mi się, że chyba raczej nie będziesz trzymała dziecka w zamknięciu przez kilka miesięcy. Ja rodziłam drugie dziecko pod koniec października i całą zimę, prawie każdego dnia wychodziłam z nim na spacery. Twoje dziecko będzie już dośc duże, więc tym bardziej spacery wskazane wink zatem mysle, iż spokojnie będziecie mogli przejeździć w gondoli nawet do lutego, jesli się będzie mieścić, tak, aby większą część zimy przetrwać w cieplejszej wersji. Jak dziecko jest opatulone i nawet siedzi w gondoli, to raczej nie wypadnie, a większośc ma teraz dźwigane oparcia do pozycji siedzącej.
      Pod koniec zimy moze przydac sie juz spacerówka. Na początek pewnie ta przetworzona z wersji głębokiej, a potem pewnie sama juz ocenisz czy się nadaje, czy trzeba szukać czegoś nowego.

Osobiście nie używałam zbyt wielu wózków, ale po pierwszym dziecku stwierdziłam, ze wózek dla niemowlaka musi miec przede wszystkim miękkie zawieszenie, tak, aby dziecko nie odczuwało dyskomfortu podczas jazdy po dziurach czy wyboistych chodnikach, albo innym podłożu. Zatem szukałabym na pewno wózka z bdb amortyzacją, a najlepiej nawet na wahaczach i pompowanych kołach, ale nie wiem, czy w Twoim przypadku to wezmiesz pod uwagę, gdyz takie wózki zwykle są dość ciężkie.
      Choc, jak było juz tu w innym wątku wielokrotnie wspomniane: wnoszenie każdego wózka, nawet tego najlżejszego i to nawet tylko na 1 czy 2 piętro będze zawsze męczące. Ja swój wrzucałam tylko do bagażnika i za każdym razem musialam się nie źle nastękać, teraz mam zwykłą spacerówkę i też sie nie raz naszarpię. Zatem musisz liczyc się z tym, że pewnie ostatecznie będziecie musieli znaleźć inne, bardziej praktyczne rozwiązanie, bo przypuszczam, że po tygodniu tachania jakiegokolwiek wózka na 4 pietro będziesz miała dosyc. Pomyslcie o zostawianiu go np. w piwnicy lub bagażniku samochodu. Wtedy wchodzisz tylko z dzieckiem i ewentualnymi siatami :p
      A jesli chcesz używac wózka w mieszkaniu np. do usypiania czy przemieszczania sie z dzieckiem,t o duzo osób robi tak,z e kupuje jakis zwyczajny, tani, używany tylko w tym celu.
      Pewnie po przeczytaniu tego forum będziesz miała wielki mętlik w głowie., Daltego najlepiej wybrac sie do jakiegos mega-sklepu wózkowego, pomacac, pojeźżdzic, popytac i wybrac swoje typy.

• chiccca Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 08:33
        wielkie dzięki dziewczyny, trochę mi się rozjaśniło

spodziewam się pierwszego dziecka więc jestem zielona w temacie, jak same widzicie - ja zmarźluch uznałam, że zimą czyli ponizej zera stopni nie wychodzi sie z dizeckiem...hiihi
        uświadomiłyście mi że tak nie jest

co do terenu w jakim będę się poruszać, to jest miasto i osiedle z przyzwoitymi chodnikami

jeśli chodzi o zostawianie wózka na klatce schodowej to odpada zupłenie, upierdliwa sąsiadka nie dałaby nam żyć, obstawiamy jeszcze ewentualnie zostawianie wózka w aucie pod blokiem

jasne że skieruje swoje kroki do sklepu żeby pooglądać i spradzić na żywo ale już mnie sporo uświadomiłyście na co zwracać uwagę

przyzynam że pierwotnie wydawało mi się że jednym wózkiem da się oblecieć cały okres wózkowania, a widze że nie...

więc na dzień dzisiejszy pewnie obstawię taką wersję że kupię wózek z chyba miękką gondolką, przerabiany na spacerówkę, a wiosną jakąs spacerówke megalekką
        do zastanowienia pozostaje fakt czy fotelik kupić tylko taki dedykowany wyłaczenie do auta czy taki który można wpiąć w stelaż???
        • tereferefretka Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 09:14
          z tym fotelikiem,to mozesz upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu, masz duzo dobrych fotelikow od maxi-cosi (cabrio,citi,pebble-w roznych cenach) po cybex aton jakies graco, i w wiekszosci wozkow da sie je zamontowac na stelazu za pomoca adapterow,tylko o to tez musisz pytac. i sprawdzic aktualne oceny w testach zderzeniowych

nie ma jednej recepty odpowiedniej dla kazdego, moje obie dziewczyny (jedna czerwcowa druga marcowa szczerze nienawidzily jezdzic w gondoli,i byla obszerna, dobrze amortyzowana,i wentylowana i wszystko co by moglo byc potrzebne miala, wiec jedyna opcja byl fotelik,i stelaz, i u mnie wlasnie cabrio sie sprawdzil i byl w uzyciu do 11 mcy okolo...
          • saras-wati Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 10:05
            tereferefretka napisała:

> z tym fotelikiem,to mozesz upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu, masz duzo do
            > brych fotelikow od maxi-cosi (cabrio,citi,pebble-w roznych cenach) po cybex ato
            > n jakies graco, i w wiekszosci wozkow da sie je zamontowac na stelazu

maxi cosi city nie można wpiąć w stelaż ani na bazę - przynajmniej taką informację otrzymała moja siostra kupując właśnie ten fotelik i dlatego jest sporo tańszy...ale cybex aton jest bardzo fajną alternatywą dla maxi cosi cabriosmile
            • saras-wati Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 10:07
              Ja polecam dwa wózki - pierwszy to idealny wózek miejski - m&p mylo - jest lekki w miarę, składa się do małych rozmiarów! Mogłabyś stelaż zostawiać w samochodzie, a gondolę wnosić na górę z maleństwem?
              Drugi, to mountain buggy swift

Twoje kryteria spełniałby pewnie bugaboo cameleon, ale nie miałam tego wózka i ciężko mi się wypowiedziec
              • tereferefretka Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 11:07
                o, saras, z tymi citi to mnie zaskoczylas, ale jest wpinany na pewno w Bebe Confort streety, a jak z reszta to nie wiem,
                myslalam,ze roznia sie tylko jakoscia wykonania tapicerki,wykonczenia itp..

ale aton fajny, taki kosmiczny, i ogolnie mam dobre opinie o cybexie (korzystamy z solution x 15-36kgwink)

bboo bylby ok,bo jest lekki,ale jego cena, przynajmniej nowki, zwala z nog, dolicz adapter,fotelik, to wychodzi ladna sumka..
                • saras-wati Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 12:14
                  tereferefretka napisała:

> o, saras, z tymi citi to mnie zaskoczylas, ale jest wpinany na pewno w Bebe Con
                  > fort streety, a jak z reszta to nie wiem,
                  > myslalam,ze roznia sie tylko jakoscia wykonania tapicerki,wykonczenia itp..
                  >
                  hmm, też tak myślałam...jest jeszcze możliwość, że sprzedawca wprowadził ją w błąd, jak pojadę ją odwiedzić, to obejrzę dokładnie ten fotelikwink
                  • pomilak1 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 19:46
                    ja wpinam maxi cosi citi na x landera xq, wcześniej wpinałam na x landera xa smile
                    • saras-wati Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 20:37
                      czyli da sięsmile a to są uniwersalne adaptery mc?
                      • pomilak1 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 08:22
                        ja miałam różne adaptery- teraz do xq mam inne niż poprzednio do xa, w sensie ta część co łączy się ze stelażem wózka jest inna, a ta co wpinam fotel jest taka sama smile rzadko z tego korzystam ale wolę mieć taką opcję niż nie mieć smile
              • afroddytta Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 11:09
                Jeśli chodzi o wpinanie fotelika w stelaż to przerobiłam już chyba wszystkie możliwości smile Przede wszystkim pytanie jak często będziesz korzystać z samochodu na krótkich trasach (nie wyjazd w góry itd.) i czy sama czy z mężem. Ja głównie podróżuję sama (bez męża) praktycznie codzienne na krótkie trasy i muszę mieć stelaż pod fotelik bo targanie fotelika z kilkokilogramowym dzieckiem w ręku plus zakupy (w sklepie foteli stawiać na podłodze) lub starsze dzieci za ręce itd. Ja mam super lekki stelaż pod fotelik na stałe w samochodzie, taką rolę może spełniać np. zapp. Mam też normalny pełnowymairowy wózek, na który foteli też mogę wpiąć, ale z tej opcji korzystam tylko np. na wakacjach czy innych wyjazdach, kiedy praktycznie i tak się wózek bierze do samochodu i potem jeśli wysiadamy na krótko, a mały śpi to wpinamy fotelik zamiast małego przekładać do gondoli. Jednak nie wyobrażam sobie pakować codziennie tego 10kg wózka jak jadę do przedszkola czy sklepu i potem znów go wyciągać by iść na spacer z gondolkę.
                Mam też znajomych, gdzie w ogóle wpiananie fotelika w jakiś stelaż nie jest istotne, bo przeważnie jadą razem i wtedy tata nosi malucha.
                Zastanów się jak będzie wyglądał Twój dzień, czy do sklepu będziesz chodziła na piechotę czy raczej podjeżdżała samochodem itd.
                • chiccca baby jogger??? 29.11.11, 11:31
                  krótkie trasy autem będziemy pokonywać przynajmniej raz w tygodniu, sądze że często we dwoje - wezmę pod uwagę Twoje sugestie co do wpinania fotelika

czytam już trzecią godzinę o tych wózkach i fotelikach, maskara jakaś, ciężko to ogarnąć...

jak na razie z Waszych propozycji przypadł mi do gustu baby jogger
                  i się tak zastanwiam:
                  city mini jest dość "lekki", a elit jakoś funkcjonalniejszy i chyba na dłużej by wystarczył, ale czy możnaby się pokusić o elita z gondolką (np. na pierwsze 6miesięcy) i korzystać z niego już od samego poczatku? do tego fotelik samochodwy i adapter? potem przerobic na spacerówkę i śmigać jeszcze 1-1,5 roku????
                  jakąś mam jeszcze cichą nadzieję że uda się znaleźć coś co wystarczy na dłużej i że dopiero w okolicach 2 latek będę szukać superlekkiej parasolki....he he

• annulka79 Fotelik Maxi Cosi Citi... 29.11.11, 13:52
                    MOŻNA WPIĄĆ W WÓZEK!!!!
                    Miałam taki i jestem pewna smile

Z fotelików Maxi cosi jest kilka rodzajów i wszystkie wpinane są na stelaże wózków.
                    Cabrio i Pebble dodatkowo mogą być wpinane w bazę (Isofix lub bazę montowaną pasami)
                    Citi można montować w samochodzie tylko za pomocą pasów, jest za to najlżejszym z Maxi Cosi.
                    • saras-wati Re: Fotelik Maxi Cosi Citi... 29.11.11, 13:56
                      no to dobrze wiedziećsmile))
                  • annulka79 Re: baby jogger??? 29.11.11, 14:01
                    Elite waży więcej niż Mini (różnica to 7,5 - 11,5 kg chyba). Oba mają wielkie siedzisko w którym z powodzeniem zmieści się nawet 4 latek.

Gondolki maja te same. Do wnoszenia lepszy będzie Mini, lepiej amortyzowany i z regulowanym podnóżkiem Elite ... Zdjęcia spacerówek są w galerii.
                    Z gondolą tu:

https://www.kiddicare.com/wcsstore/ConsumerDirect/images/catalog/KC22604/KC22604_l.jpg

https://www.pushchairsandcarseats.co.uk/images/xt_pics/babyjogger_carrycot_black07_2.jpg
                    • afroddytta Re: baby jogger??? 29.11.11, 14:42
                      W mini to nawet mój 5latek się pokłada (czasami jeżdzi lub kładzie się aby odpocząć).
                      Czy Elite czy Mini to ciężka decyzja. Ja na urlop wzięłam mini dla prawie 5mies. bez gondoli (tylko gruba wkładka) i na tydzień było ok, ale przynajmniej w mojej okolicy, to jednak bym nie woziła noworodka, za twardo.
                  • babyprams [...] 22.05.13, 21:59
                    Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • katazan Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 11:32
      Byłam a właściwie jeszcze jestem przed takim samym dylematem. Objechałam trzy sklepy w Warszawie wypytałam się o wszystkie doświadczenia moje rozsądne przyjaciółki zabrałam na ten objazd mojego cudownego domowego inżyniera i rozszyfrowywałam rynek wózków kocyków i mebli. jednak gro czasu tej wycieczki zajęły mi wózki.
      Po pierwsze wózek powinien składać się z gondoli, spacerówki i wpinanego fotelika.
      Czy będziesz wpinać fotelik czy nie w stelaż wózka nie wiem ale taka możliwość powinna być.
      Najlepiej jeśli nie stosuje się dodatkowych łączników. Fotelik powinien mieć 4 gwiazdki w adac.
      Firma przy takiej ocenie nie ma znaczenia. Fotelik powinien być jak kas na głowie. Dość ściśle chroniący malucha Taki w którym jest luźno i komfortowo być może dla oka jest nieźle ale w momencie wypadku może być różnie. Z tym co powyżej a co powiedział nam sprzedawca w jednym z tych trzech sklepów mój mąż były motocyklista całkowicie się zgodził. A ja mu wierzę.
      Gondola powinna mieć według mnie minimum 76 cm mniejszych nie kupuj ale większych też nie bo mieszkasz na 4 pietrze. Większą kupię ja i to musi ci wystarczyć ale ja nie będę jej nosić.
      Pamietaj musisz ocenić standard i jakość wykonania gondoli. Mnie po tym nauczono rozpoznawać jakość wózka. Najlepiej podnieść prześcieradło czy jak to się nazywa wyściłające gondolę i ocenić jak ona jest wykonana. Czy boki gondoli są oceplane jak wygląda szycie i jakie są materiały, jak wyglądają elementy konstrukcyjne gondoli. W takiej ocenie powinien pomoc ci partner pod warunkiem że ma cztery prawe ręce.
      Oceniając wnętrze gondoli sama zobaczysz jak różny moze być standard i jak czasami marnie wykonane są gondole firm które nie wiedzieć czemu są drogie.
      Powinno w gondoli być podparcie ruchome pod plecy dziecka bo jak zacznie się podnosić a sił będzie jeszcze brakować to bedzie płacz.
      Przykrycie na nogi w gondoli i spacerówce a także budka powinny być ocieplane. W wózku który ja wstępnie wybrałam z tyło jest moskitiera i mozliwość przypiecia moskitiery z przodu.
      Spacerówka nie powinna mieć według mnie kształtu krzesełka a powinna być możliwość rozkładania na płasko. Ci którzy uważają inaczej powinni sobie kupić łóżko w kształcie krzesełka. Wówczas bedą lepiej doradzać rodzicom kupującym wózek.
      Wpinanie spacerówki powinno być w obie strony.
      Spawdź długość gwarancji i czy mają serwis.
      To tyle jeśli chodzi o to jaki powinnaś mieć wózek
      Jeśli masz mało pieniędzy kup polski wózek za 1200-1300 zł. Są w sklepie Smyka na pradze północ jeśli jesteś z Warszawy. Standard wykonania gondoli według mnie o niebo lepszy niż w Teutonii i w Navingtonie a wydatek o niebo mniejszy.To nie jest najwyższa półka, ale według mnie gondola jest zdecydowanie lepiej wykonana niż w tych dwóch markach. Spacerówka przyzwoita rozkłada się na płasko.
      Jeśli chcesz mercedesa tzn. stac cię na niego to ze względu na twoje czwarte pietro raczej nie polecam ci wózka na klasycznym krzyżakowym stelażu a raczej na składanym który weźmiesz pod pachę i zaniesiesz na górę jeśli nie możesz zostawić na dole. W takim wypadku polecam Ci nowego Ip-Op evolution Bebecara ale nie na kołach pompowanych a na lekkich.
      Dużym zwolennikiem tego modelu jest mój mąż. Co prawda on woli na kołach pompowanych ale na czwarte piętro na lekkich będzie lżejszy stelaż. Ja wolę klasyczne tobie jednak tych klasycznych nie polecam bo inaczej się składają i transport byłby pewnie trudniejszy.
      Stelaż tego Ip-Op'a to ok.8,5 kg!!! gondola ok 6 kg ale ma wzmocnienia do transportu dziecka w samochodzie dlatego cięższa od innych.Jakość wykonania gondoli super. Na czwarte pietro kupiłabym wersję gondoli ze sztywną rączką. Łatwo nosić.
      Masz też w tym modelu możliwość robienia zawieszenia albo miękkim albo twardym. Mój mąż mówi że na twardym lepiej się jeździ. Ja myślę że to miekkie też się przyda.
      To tyle jeśli chodzi o doradzanie w zakresie najlepszego wózka na 4 pietro bez windy.

Mieszkając na 4 pietrze
      • annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 15:21
        katazan
        Jak rozumiem kupujesz PIERWSZY wózek a piszesz jak wyrocznia, w dodatku generalizujesz ... momentami nieco bzdurnie ....

Rozumiem Twój zachwyt Bebecarem, ale to baaardzo cieżkie wózki, a gondola waży ponad 7 kg (czy wnosiłaś ją z dzieckiem na piętro? bo ja tak!) i absolutnie nie nadają sie do wnoszenia!!!! Wiele gondol przeznaczonych jest do przewozu dzieci w samochodzie (maja homologację) ale są niezbyt bezpieczne (patrz testy).

Wspomniany stelaż może i waży 8,5kg ale raczej bez kół!

katazan napisała:
        > Powinno w gondoli być podparcie ruchome pod plecy

Czy powinno ... podnoszone oparcie to wieksza waga, nie koniecznie jak napisałaś im wieksze tym cieższe.

katazan napisała:
        > To tyle jeśli chodzi o to jaki powinnaś mieć wózek

I tu sie uśmiałam ... big_grin
        Droga katazan, wiesz wszystko co wózek powinien i i jaki autorka mieć powinna ale ... czy wnosiłaś kiedykolwiek wózek na 4 pietro? Teoretyk z Ciebie rewelacyjny ... ale nie pisz proszę co kto powinien jeśli wózki znasz tylko z "niedzielnych odwiedzin w sklepie".

• katazan Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 19:38
          Droga anulo79.
          Masz rację planuję kupić pierwszy wózek, pierwsze łóżeczko, butelkę, kocyk itd.
          To co piszę jest odzwierciedleniem moich obserwacji tego co mogłam zobaczyć w trzech chyba dość reprezentatywnych sklepach w Warszawie. Porównałam nie całą ofertę dostępną na polskim rynku tylko kilka firm które wymieniane są na tym i na innych forach jako te na które warto zwrócić uwagę. Zamierzam mieć jeden dobry wózek i jedną parasolkę dla starszego dziecka. Uodporniona jestem na informację od osób które twierdzo że miały po kilkanaście czy kilkadziesiąt wózków. Jakoś trudno mi w to uwierzyć. Nawet nie dlatego że trudno tyle kupić. Nie mogę uwierzyć że można tyle szybko sprzedać!!!
          I nie przekonujcie mnie że można.
          Uzbrojona jestem w informacje od moich przyjaciół i techniczną pomoc mojego męża. Aspekt medyczny mogę ocenić sama. W tym pomoże mi moje wykształcenie.
          Przy okazji będę wdzięczna za informację o pozytywnym wpływie "kubełkowych/krzesełkowych" siedzisk spacerówek na rozwój układu kostno-mięśniowo-stawowego u noworodków, niemowląt i małych dzieci ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na panewki stawów biodrowych. Rzeczy które czytam o aspektach zdrowotnych tego typu rozwiązań wołają o pomstę do nieba. To tak jak mówienie że miękkie(bez usztywnienia) podparcie pod plecami noworodka lub niemowlęcia jest właściwe bo przypomina mu ułożenie płodowe. Taką opinię/sugestię rodem ze średniowiecza również znalazłam.
          W swoich opiniach na temat wyboru biorę pod uwagę nie tylko jakość szycia gondoli ale również to co nazywa się kulturą wykonania produktu i co plasuje produkt takiej czy innej firmy na lepszej lub gorszej półce. Nie bardzo interesuje mnie nazwa firmy a to co za tą nazwą się kryje. Dlatego w swoich opiniach wyżej oceniam polski wózek ze Smyka niż jakikolwiek model wózka Teutonii bo w mojej ocenie część (gondola)przeznaczona na najważniejszy okres rozwoju dziecka (następne są równie ważne, ale ten pierwszy jest naj..) czyli pierwsze miesiące życia dziecka jest dużo rzetelniej potraktowana przez producenta taniego wózka za 1200-1300 zł niż przez producenta gondoli sygnowanej marką Teutonii.
          Uważam że lepsza jest spacerówka rozkładana na płasko i mam wiele medycznych argumentów aby kupować wózek z takim a nie innym rozwiązaniem. Oczywiście da się wychować dziecko i w gondoli takiej jaka być nie powinna, a nawet bez niej i w kubełkowym siedzisku ale ja przedstawiam swoją opinię ponieważ potrafię ocenić jak z punktu rozwoju dziecka powinien wyglądać produkt. To że można zrobić to w innych które nie spełniają moich kryteriów jest oczywiste ale zadano pytanie i na to pytanie w najlepszej wierze staram się odpowiedzieć korzystając z wiedzy jaką posiadam ja i mój mąż. To że najwyżej oceniłam wózki Bebecar i drogie (ale tylko te) klasyczne modele Emmaljungi to efekt moich i mojego męża prób.
          Jeśli chodzi o szczegóły model Ip-Op evolution waży 8,5 kg z kołami lekkimi 9,5 z kołami pompowanymi. Gondola jest cięższa bo jest dodatkowo wzmacniana do transportu w samochodzie. Czy jestem zwolenniczką takiego transportu? Oczywiście że nie ale czasami sytuacja zmusza do wykorzystywania tej funkcji mimo iż w foteliku bezpieczniej. Stelaż wózka klasycznego Bebecar Stylo na kołach lekkich to waga ok. 10 kg model Icon koła lekkie ok 10 kg tyle samo model Vector. tak że opinia o ciężkich wózkach jest mocno przesadzona w kontekście ich wytrzymałości i trwałości. Wyraźnie cięższe są tylko dwa modele Stylo AT i Vector AT i o dziwo są one najbardziej popularne. Informacje dotyczące wagi i popularności pochodzą z mojej dzisiejszej rozmowy z dystrybutorem marki w Polsce.
          W ocenie mojej i mojego męża kultura wykonania wózków Bebecar i drogich modeli Emmaljungi wyraźnie odbiega standardem od tych które oglądaliśmy. To że spośród tych dwóch nasze wybory skłaniają się w kierunku wózków Bebecar jest wynikiem naszych szczegółowych przemyśleń. Moja decyzja zakupu wózka nie wynika li tylko z chęci posiadania wózka jako przedmiotu wyposażenia mieszkania. Wózek kupuję bo będzie on potrzebny mojemu dziecku i to jest głównym i jedynym powodem jego zakupu a że chcę wybrać najlepszy to trudno Taką mam wadę. Można się z nami nie zgadzać ale proszę pozwolić nam pisać o tym co widzimy a nie o tym jak chciano by abyśmy postrzegali wyrób.
          • annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 20:07
            Droga katazano smile
            Rozumiem że posiadasz rozległa wiedzę fachową ale czytania ze zrozumieniem raczej nie zgłębiłaś zdobywając wspomniane wykształcenie medyczne.
            Piszesz (sądząc po nagłówku) do mnie, ale powiedz gdzie JA wspomniałam w tym wątku o siedzisku kubełkowym? bo jakoś nie przypominam sobie...
            Tekst o wykonaniu wózka i wykończeniu też nie do mnie...

Napisałam jedynie że radzenie innej osobie w sposób "wózek powinien ..." "to jaki wózek powinnaś mieć" mija sie z celem bo polecasz wózek CIĘŻKI a autorka potrzebuje taki który wniesie na 4 piętro. Stąd napisałam że jesteś tylko teoretykiem bo tak naprawdę nie wiesz jak wózek wnosi sie po schodach. nie twierdze że Twoje obserwacje są błędne ale nie masz odpowiedniej praktycznej wiedzy by wydawać tak kategoryczne oceny.
            Napiszę jeszcze raz aby było jasne: nie twierdzę że Bebecar jest zły ale do wnoszenia na pietra sie nie nadaje!!!
            O wadze i jakości gondolki Bebecar w odniesieniu do przewożenia w niej dziecka w samochodzie napisałam w innym wątku.
            • alicja_wk A propo wnoszenia wózka 29.11.11, 20:45
              Dziewczyny, nie oszukujmy się, ale dźwiganie jakiegokolwiek wózka, nie zależnie od wagi i nie ważne na jaką wysokość jest nie lada wyczynem. Już to gdzies zostało napisane w innym wątku i ja się z tym w zupełności zgadzam.
              Wnoszenie nawet najlżejszej parasolki jest ogromnym obciążeniem dla mięśni, kręgosłupa, stawów. Pomyślcie same, przecież nawet wejście z zakupami na 2 piętro może wywołac nie zlą zadyszkę i naciągnąc ręcę do kolan.
              Dlatego ja osobiście szukałabym koniecznie jakiegoś innego rozwiązania dla parkowania wózka, bo taszczenie go chociazby tylko raz dziennie, albo nawet co drugi dzien tam i spowrotem wywołałoby u mnie nerwicę. Odechciałoby mi się jakichkolwiek spacerów, które stałyby się dla mnie udręką, a nie przyjemnością.
              Pewnie nie zostawiłabym wózka na klatce, ale przeciez mozna zamykac w bagazniku samochodu albo w piwnicy (chociazby sam stelaż)!!! Nie róbcie z siebie męczennic, bo trudy macierzynstwa i sam połóg są juz dla kobiety sporym ciężarem do udźwignięcia. A mając inną możliwość przechowywania wozu niż w mieszkaniu, przy jego wyborze nie musimy się juz przynajmniej sugerować wagą, tylko innymi, ważnymi dla nas funkcjami i parametrami :p
              • thea19 Re: A propo wnoszenia wózka 02.12.11, 23:59
                eee tam sa wozki i wozki. mury z dzieckiem w zyciu nie wniose - zawsze wciagalam i zastanawialam sie kiedy mi sie wyrwie raczka bo mlody ciezki jak diabli a zakupy to po 10kg ladowalam. natomiast takie bee biore z mlodym pod pache i normalnie ide po schodach bez wiekszego wysilku bo roznica w wadze to z 9kg a do tego inne gabaryty.
                no i nie wiem czy wozek wciagany min raz dziennie na ktores pietro bedzie normalnie wygladal/zachowywal sie po paru miesiacach - naprezenia sa przeciez bardzo duze.
            • katazan Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 22:11
              Odpowiedziałam zbiorczo kierując odpowiedź do Ciebie. Mój błąd. Przepraszam i nie czuj się urażona. Ale jak ktoś pisze o dobroczynnym wpływie siedzisk kubełkowych to można zwariować czytając takie rzeczy.
              Wracając do meritum.
              Bebecar spokojnie mozna wnosić na pietro. Trzeba tylko wybrać dobry model.
              A czy samo wnoszenie na pietro jest przyjemne? Na pewno nie. Ma rację alicja
              • afroddytta Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 22:35
                O dobroczynnym wpływie nikt nie pisał, jednak nie raz pojawiały się wątki na forum o tym, że ktoś szuka właśnie wózka z siedzonkiem kubełkowym, bo takie jest zalecenie ortopedy i musi być nowy itd. bo będzie zrefundowany. Nie oceniam tego, bo ortopedą dziecięcym nie jestem, podaję tylko jako informację.
              • annulka79 katazan 30.11.11, 10:32
                katazan napisała:

>
                > Bebecar spokojnie mozna wnosić na pietro. Trzeba tylko wybrać dobry model.
                >

Nie pisz proszę bzdur! Najlżejszy stelaż Bebecara wg tego co piszesz waży 8,5kg do tego siedzisko 6 lub gondola 7 czyli razem 14,5 spacerówka lub 15,5 głęboki. To na wnoszenie na 4 piętro o wiele za dużo! I nie pisz proszę że "spokojnie można" bo tego nie wiesz.

To polecanie Bebecara niezależnie od okazji przypomina dowcip o Jasiu:

"- Wymień proszę zwierzę na A
                - A może czyżyk?
                - w takim razie zwierzę na B ...
                - Być może czyżyk?
                - no to zwierzę na C
                - Czyżby czyżyk?"
      • annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 15:37
        A tak zastanawiam sie jakie noty w crash testach ma gondolka bebecar? Coś mi sie kojarzy że 2 ... ale tu pewna nie jestem.
        • saras-wati Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 16:03
          annulka, ale od kilku dni jest inwazja bebecarów na obu forachsuspicious
          • afroddytta Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 16:54
            Z moich doświadczeń, niby tylko 3 dzieci i kilka wózków w tym 2 gondole, nie miałam nigdy gondoli z podnoszonym spodem i jakoś nie był to problem, w gondolach starsi jeżdzili do 5-7 mies. Na stanie mam również wózek nierozkładany na płasko do spania oraz wózek z siedzonkami kubełkowymi, nie uważam, ze te siedzonka są zła, w niektórych schorzeniach np. bioder są właśnie takie zalecane, a mój syn mając 4lata w takim siedzonku sypiał i nie widział problemu, więc moim dzieciom odpowiadają.

Przede wszystkim nigdy nie kupowałabym wózka oceniając cały wózek na podstawie wykonania gł. uszycia gondoli, w sumie śmiem twierdzić, że to dla mnie nie jest takie istotne (spacerówka istotniejsza), najważniejsze są testy jezdności w sklepie i to koniecznie z obciążeniem np. zgrzewka wody.
          • tereferefretka Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 20:46
            inwazja inwazją, (a to jakas zorganizowana akcja?? big_grin)
            ale tez nie lubie uwag w stylu" tobie bedzie odpowiadalo to,a tobie to".

kupowalam w sumie jak dla mnie duzo, bo okolo 10 wozkow,dla 2 dzieci i niestety ani razu nie zajrzalam pod materac gondoli, jestem ubozsza o te wiedze...

ale do meritum, Wasze uwagi nie pomagaja dziewczynie odpowiedziec sobie na to wazne pytaniewink)) jaki wozek bedzie dla niej najlepszy.

taka rada ode mnie, city mini jak dla mnie za malo amortyzowane z gondolka dla malucha, ale fajna opcja jako spacerowy, do konca wozkowania.(tylko nie zapomnij zajrzec pod materac,ktoz wie co sie pod nim kryje?)
            • chiccca Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 10:30
              dzięki dziewczyny za wszelkie rady
              nadal i tak nic nie wiem...jakie to szczęście że jeszcze sporo czasu przede mną - ja z tych planujących na zapas jestem i jak widzę to wcale nie było głupie żeby się tematem wózka zainteresować wczesniej - bo temat rzeka

tak sobie jeszczez myślę, że może kupić jakąś gonodlę na te pierwsze mniej więcej pól roku a potem zainwestować w bjcity mini i korzystac z niego juz do końca...
              tylko jaka gondolę i czy latem/w wakacje nie będzie dziecku w tym za gorąco...
              kombinuję i kombinuję bo chciałabym wydatki zaplanować racjonlanie, to nie jest tak że chcę na wózku oszczędzić, ale optymalnie wykorzystać wózek za odpowiednie na ten cel środki
              wydam ile będzie trzeba, ale chce mieć przekonanie że warto i że się to sprawdzi

co do innych opcji niż wnoszenie wózka na 4 pietro uwierzcie mi- ciężko.....
              zostawianie na klatce czegokolwiek nie wchodzi w grę, jak już pisałam to dzieki sąsiadce- uwierzcie mogłabym o niej książkę napisać i o tym jak nam życie zatruwa...ale to nieistotne
              na klatce mogę zostawiać, ale na swoim piętrze, najbliżsi sąsiedzi nie będą się czepiać..
              owszem w aucie możemy zostawiać, ale.... nie zawsze auto będzie pod blokiem, zwłaszcza jak my będziemy już w pracy oboje a z dzieckiem zostanie babcia (choć wtedy już pewnie gondolka nie będzie w użyciu)
              zostawianie w piwnicy czy wózkarni, która jest obok piwnicy to dla mnie koszmar, względy estetyczne by mi na to nie pozwalały - ja sama tam nie chadzam, a co dopiero zostawiać coś z czym dziecko ma styczność (może ciut przesadzam, ale pewnie macie wyobrażenie o standardzie piwnic w bloku z lat 70tych)
              - nie ma rady trzeba będzie nosić
              mąż z tym nie będzie miał problemu, gorzej ze mną a tragicznie z babcią....echhhhhh

• tereferefretka Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 10:50
                to by bylo chyba faktycznie bardziej rozsadne, moze wtedy zostawianie samego stelaza w tej wozkowni/wozkarni, wiesz z podwoziem dziecko bezposredniego kontaktu nie ma, a Tobie zawsze bedzie lzej, ale rozumiem Twoja niechec tez mieszkam w takim bloku, w piwnicy aktualnie przeprowadzaja deratyzacje,a jako takiego pomieszczenia na wozki i tak nie ma...
                przydalaby Ci sie gondolka wygodna do wnoszenia dzieciaczka na gore, ja mialam tylko jedna Bebe Confort windoo, pod wzgledem wnoszenia super,ale ona jest zwezana w ksztalcie jajka, wiec pewnie taka opcja odpada, ja szybko zmienilam na podwojny,wiec odradzic nie moge,bo i nie mam czemu...
                • aminkowa Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 11:43
                  Jeżeli musisz wciągać wózek na 4. piętro, to może zrobić tak?:
                  znosić/wnosić w jednej ręce gondolkę/nosidło, a w drugiej złożony wózek
                  -do tego tzw. miekka gonola taka ma np. emmaljunga z innych firm na pewno też jest, takie nosidło z usztywnianym dnem z uszami do przenoszenia, które wkłada się do spacerówki lub lekka gondola z uszami (za uszy łatwiej wnosić niż za rączkę)
                  -lekki wózek, który szybko się składa/rozkłada/ np. jak walizka i przenosi za jakąs rączkę lub zarzucany na ramię, rozkładany na płasko, z dobrą amortyzacją,
                  może Wózkomaniaczki dadzą jakieś konkretne przykłady takiego wózka, dla mojego synka początkowo szukałam wózka lekkiego z dobrą amortyzacją, lecz później zrezygnowałam i wybrałam wózek na wahaczach i raczej z takich cieższych, ale ja mam winde...jedynie jak chce wjechać do sklepu po schodkach to wózek wciągam, albo odpuszczam..
                  Powodzenia w poszukiwaniu ideału..
                  • aminkowa Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 11:51
                    Ja kiedys zastanawiałam się nad takim: Inglesina Zippy System, jak na parasolke to amortyzaja super, ale wiadomo na miejskie warunki.
              • afroddytta jeszcze coś do przemyślenia :) 30.11.11, 12:29
                Proponuję jeszcze przemyśleć fotelik z bazą, szczególnie jeśli jeszcze macie plany dzieciowe. Ja dopiero przy trzecim dziecku mam bazę pod maxi-cosi i jest to moim zdaniem rewelacyjne sprawa, szczególnie że mój maluch jeżdzi na środkowym fotelu, gdzie jest trudniejszy dostęp i jeszcze muszę pozostałe dzieci pozapinać. Zapięcie i wypięcie fotelika zajmuje sekundę, nie trzeba się z tymi pasami gimnastykować.
                • alicja_wk Re: jeszcze coś do przemyślenia :) 30.11.11, 13:46
                  Owszem, isofix to ogromna wygoda dla rodzica, ale foteliki montowane na bazie mają gorsze noty w crashtestach, czyli sa mniej bezpieczne, a to chyba jednak wazniejsze niz nasza wygoda.
                  • afroddytta Re: jeszcze coś do przemyślenia :) 30.11.11, 16:28
                    Sama nie widziałam wyników crashtestów (podeślijcie linka, chętnie zobaczę), ale słyszałam, że maxi-cosi z bazą nie mają gorszych niż bez.
                  • annulka79 Re: jeszcze coś do przemyślenia :) 30.11.11, 18:14
                    alicja_wk napisała:

> Owszem, isofix to ogromna wygoda dla rodzica, ale foteliki montowane na bazie m
                    > ają gorsze noty w crashtestach, czyli sa mniej bezpieczne,

No nie do końca tak jest.
                    Np. Emmaljunga First Class montowana pasami ma 4* a na isofix 1* (fotelik odpiął się i szybował w samochodzie - ponoć stare bazy wycofali a nowe poprawili) i jeszcze jeden mało znany którego nazwy nie pamietam
                    ale większość fotelików montowana na isofix ma takie same lub wyższe noty w testach
                    np.Maxi-Cosi Cabrio

Maxi-Cosi CabrioFix + EasyFix (Isofix)
              • pomilak1 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 19:43
                Gondola na sam początek to wcale nie jest głupi pomysłsmile wręcz przeciwnie, kupiłabym używany w super stanie wózek z bdb amortyzacją i zostawiałabym stelaż w wózkowni (stelaż nie ma kontaktu z dzieckiem) a gondolę wnosiła z dzieckiemsmile
                Potem możesz kupić BJCM i spokojnie go wniesiesz, a na pewno starczy do końca wózkowania smile
                • annulka79 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 19:57
                  Też mi sie wydaje, że pomysł jest jak najbardziej wart rozważenia. Ważne tylko by sama gondola była wygodna w przenoszeniu i niezbyt ciężka.

A BJ City Mini można składać z dzieckiem na reku i wnieść złożony w jednej ręce jak na spacerówkę super bo faktycznie amortyzacja dla noworodka może okazać sie niewystarczająca. Wybrałabym tez w tym zestawie adaptery pod fotelik by stelaż City Mini mógł leżeć w samochodzie i służyć do fotelika.
                • aora1815 [...] 02.12.11, 20:03
                  • sylki To nie jest wątek dla sprzedawców 02.12.11, 20:11
                    Odpowiedni wisi na szpilce!
          • katazan Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 29.11.11, 22:34
            Piszę o tym co w mojej ocenie jest warte uwagi i przedstawiam moje argumenty pomagające znaleźć najwłaściwsze kryteria w wyborze nie tylko wózka, jak dobrze się wczytasz.
            To że są one inne niż twoje. No cóż przepraszam. Można oczywiście deprecjonować opinie innych pisząc ja nie zaglądałam pod materac gondoli. Miałam 10 wózków itd. Moja opinia dotyczyła szeroko rozumianej kultury wykonania produktu a nie przepychanki czy da się wychować w spacerówce kubełkowej i jak bardzo "pozytywnie" wpływa ona na system kostno-mięśniowo-stawowy bioder noworodka i niemowlęcia.
          • alicja_wk saras-wati, tereferefretka :) 29.11.11, 23:30
            A tam zaraz inwazja!!! Jak był czas, że co drugi wątek dotyczył Stokke'a, czy innego trandy-wózka, to jakoś nikt nie podjerzewał spisku i nie oceniał tego zjawiska w skali inwazji :p

Ja generalnie rzadko zaglądałam na to forum, tylko w okresie zmiany wózków, żeby zaczerpnąć opinii, tak jak w ostatnim czasie, no i trochę się rozpanoszylam, bo choc mało wózków miałam, to polecam, te które uważam za godne uwagi smile
            Jakoś Leo, czy Smarta nigdzie nie zachwalam, a też się przewinęły przez moje życie :p

Nie , zebym się tłumaczyła, ale to tak dla zaspokojenia wątku kryminalnego.
            • tereferefretka Re: saras-wati, tereferefretka :) 30.11.11, 08:04
              ok ok, ale zauwazmy jedna jeszcze sprawe, moze nie chodzi tu o robienie z siebie meczennic,ale moje dziecko lubilo mi w domu spac w wozku,metraz moze nie jakos bardzo,ale mam ograniczony,wiec kupno kolejnego nie wchodzilo w gre. ja mowiac ze mialam tyle czy tyle nie mam zamiaru sie przepychac tylko stwierdzam fakt,ze nie interesuja mnie takie rzeczy jak gondola(a zapewniam ze moje dzieci bioderka maja zdrowe) wracajac do sedna. ja swoj wozek wciagalam z mala w srodku na 2 pietro po 40 schodkach, wozek wazyl ok 15kg mala wtedy z 9,wiec bylo ciezko,ale aktualnie nie moglam zostawiac go w piwnicy, ani w samochodzie,a wnosic sam stelaz od mutsy to i tak porazka, wiec staram sie teraz odradzac kazdemu ten wozek,kto nie mieszka w domku w ogrodkiem.

co do ip-op wspominalam na drugim forum,z reszta znajomi mieli podobna sytuacje co ja, wlascwie znajoma, maz w pracy, samochod zabieral ze soba, na klatce" sasiadkom" przeszkadzalo,i wciagala na 3 pietro, i zaraz po gondoli sie go pozbyla, z prostej przyczyny -ani to nie wygodne, ani jak sie okazalo takie wspaniale jak reklamowali sprzedawcy trzeszczal tak,ze po 2 stronie ulicy bylo ja slychac z tym wozkiem.
              mialam wozek podobnej klasy, ktorego stelaz skladal sie w taki sam sposob, tez mial amortyzacje i dobra gondole,wiec wolalabym isc w ten desen,moj chociaz nigdy nie skrzypial...
              • alicja_wk tereferefretka :) 01.12.11, 00:46
                Ja to wszystko rozumiem, nooo, może staram sie zrozumieć, bo na pewno nie doświadczyłam tego, co mamy mieszkające w blokach bez windy, ale gdybym ja miała przy wyborze wózka sugerować się tym jak się go wciąga bądź wnosi na 2, 4 czy 3 piętro, to byłabym chyba strasznie sfrustrowaną matką :]
                Dla mnie wózek ma służyc spacerom, a więc ma się dobrze prowadzic w terenie, w kórym zamierzam go użytkować, a nie dobrze wciągać po schodach.
                Dziewczyny litości, bo niedługo dojdziemy do tego, że więcej czasu kobiety spędzaja na wyjściu na spacer niz na samym spacerze!!! Może dla mnie, to jakaś abstrakcja i nie potrafie tego pojąć mieszkając całe życie w domu jednorodzinnym, ale kurcze, no chyba mozna sobie jakos ten element macierzynstwa ułatwić. Ja kombinowałabym na wszystkie sposoby, zeby tylko nie taszczyc fury po schodach - nieważne ilu - 40, 100 czy 250! Dla mnie to i tak spory wysiłek! Niezaleznie od wagi wózka!

A w kwestii spania dziecia w wózku - moje młode tez w zimowe dni spało przewaznie w domu, w wózku, bo latem zostawiałam go równiez w wózku, ale na ogrodzie i jak dla mnie to norma, nic nadzwyczajnego, duzo dzieci tak ma, a dla rodzica to tez poniekąd wygodne, ale przyznam, że sama zastanawiałam sie nad zakupem drugiego kompletu kół, bo o ile snieg nie był zbytnio uciążliwy przy ich czyszeniu, o tyle wiosenne roztopy dawały nam juz troche w kość :p No, ale jakos przetrwałam ten krótki okres i pozostałam przy jednych.
                No, ale wracając do tematu, to w jaki sposób zagraciłabys sobie mieszkanie mając w domu drugi wózek? Przeciez to żadna róznica, gdybys drugiego nie wnosiła ze sobą wink A od strony finansowej, to ja kupiłabym jakis tani używany byle jakiej firmy, zeby tylko do spania sie nadawał, a na spacery cos porządnego smile
                • alicja_wk Re: tereferefretka :) 01.12.11, 00:49
                  A jeszcze co do miejsca przechowywania wózka, to jak znam siebie, to pewnie zrobiłabym z tego aferę w spółdzielni mieszkaniowej czy u zarządcy budynku, gdybym miała mieszkac w miejscu, gdzie nikt nie pokusił się o rozwiązanie takiego problemu. Jesli nie ma windy, to powinna byc wózkownia, albo inne miejsce nadające się do pozostawiania wózków.
            • sylki usmiałam się :D 30.11.11, 17:57
              Widzę, że rośnie nam tu prawdziwy doradca uzbrojony w wiedzę znajomych oraz męża motocyklistę z czterema prawymi rękoma big_grin
              Super, zobaczymy za jakiś czas jak jej wybór się spisuje ;D
              Bebecara, to ja i za darmo bym nie chciała big_grin
              • jolanka-5 Re: usmiałam się :D 30.11.11, 18:19
                Ja mam bebecara, generalnie jeździ się nim super, dobrze podbija, i mimo, że to vektor (więc lżejszy) - to do bloku bym go nie chciała. Kiedyś miałam klasycznego Peg Perego, wciągałam go tylko jedno piętro ( do windy na trzecie) i nie raz odechciewało mi się spaceru jak pomyślałam o tym szarpaniu się z wózkiem. Szukaj czegoś lekkiego smile .Powodzenia.

-waczki.com/tickers/zem3df9htg4klz96.png
              • aga_1980_31 Re: usmiałam się :D 30.11.11, 20:07
                Hahahhahah Sylki jak by była możliwość wcisnęłabym "lubię to" big_grin
                • tereferefretka Re: usmiałam się :D 30.11.11, 20:23
                  sylki, Haha wink ja pomyslalam podobnie,ale nie chcialam sie ujawniac,bo by bylo,ze ja z tych zlych co bronia stokke i cameleonow a to zlo wcielone dla dzieciecych bioderbig_grin mamy do czynienia z nad wyraz wyksztalconymi ludzmi,wiec nie wiem czy nasz kilkuletnie wozkowe doswiadczenia maja w ogole jakiekolwiek znaczenie;p

a nawet jak sie bedzie zle sprawowal,to sie nie przyzna na forum,bo 4 prawe rece to czynily,a nie doradztwo matek polek;p
                • sylki Aga ;) 01.12.11, 08:15
                  aga_1980_31 napisała:

> Hahahhahah Sylki jak by była możliwość wcisnęłabym "lubię to" big_grin

Aga ależ możesz, musisz być tylko niezalogowana na gazecie wink
                  Wtedy pod każdym postem jest "Lubię to" big_grin
              • katazan Re: usmiałam się :D 30.11.11, 20:29

Powstało ono dla rodziców chcących znaleźć idealny wózek dla swojego dziecka.
                Na pytania odpowiadają prawdziwi eksperci czyli zbzikowane na punkcie wózków mamy, dzięki którym to forum powstało i może istnieć.
                Nie masz wiedzy - pytaj, a my postaramy się odpowiedzieć.
                Masz wiedzę na temat wózków (może to być tylko jeden model) podziel się nią z innymi
                Pamiętajcie, to forum tworzą uczestnicy, im większe zaangażowanie, tym więcej wiadomości i lepsza historia.

Nasze forum moderują: sylki
                • annulka79 Re: usmiałam się :D 30.11.11, 21:56
                  No właśnie "Nie masz wiedzy - pytaj" a nie udawaj że wiedzę masz...

Rozpisujesz się o sklepach które zwiedziłaś (wszystkie 3 big_grin swym wykształceniu, cudownych zaletach męża inżyniera-motocyklisty z 4 prawymi rękami, kulturze wykonania wózków ... tylko czemu to ma służyć? Ok. to Twoje zdanie, masz do niego prawo ale nie pisz co kto powinien, nie stawiaj się w roli eksperta bo nim w dziedzinie wózków nie jesteś. Np. osoba mająca jakiekolwiek pojęcie o wózkach nie poleci prawie 15 kg kolosa jako wózek który bez problemu da się wnosić na 4 piętro. Nikt kto faktycznie chce pomóc/doradzić nie pisze bzdur dodając na zakończenie "to tyle jaki wózek powinnaś mieć".

Dlaczego nie odpowiedziałaś mi na post dotyczący wagi gondolki Bebecar? Czyżby brak wiedzy i merytorycznych argumentów? Czyżby tam gdzie są fakty (niewygodne dla Ciebie) trudno jednak wypowiadać się podpierając jedyni argumentami o "kulturze wykonania" i swym wyjątkowym wykształceniu?
                  • onufryzagloba67 [...] 02.12.11, 13:11
                • agnes_nyc Katazan 30.11.11, 21:59
                  Do czego pijesz ??

szukasz zaczepki to zmien forum
                • sylki czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 00:25
                  Jeżeli już chcesz cytować, to najpierw przeczytaj to i zrozum o co chodzi big_grin

katazan napisała:

>
                  >
                  > Powstało ono dla rodziców chcących znaleźć idealny wózek dla swojego dziecka.
                  > Na pytania odpowiadają prawdziwi eksperci czyli zbzikowane na punkcie wózków ma
                  > my, dzięki którym to forum powstało i może istnieć.
                  > Nie masz wiedzy - pytaj, a my postaramy się odpowiedzieć.
                  > Masz wiedzę na temat wózków (może to być tylko jeden model) podziel się nią z i
                  > nnymi
                  > ***
                  > Pamiętajcie, to forum tworzą uczestnicy, im większe zaangażowanie, tym więcej w
                  > iadomości i lepsza historia.
                  >

Ty wiedzy nie masz, nie miałaś nawet jednego wózka, więc z czym do ludzi.
                  Chcesz mieć przepychankę słowną, to nie tu, to raz, dwa napisałaś elaborat, który można o kant dupy obić.

Rozumiem, że firma produkująca Bebecary nieźle ci płaci smile
                  • lucyna_1980 Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 00:51
                    A mi się najlepiej z tego laboratu podobało te "złote myśli" :
                    1. "rozszyfrowywałam rynek wózków kocyków i mebli" - hehe big_grin a ja jeszcze nie... po tylu latach w branży... big_grin ehhhh chyba jakaś niegramotna jestem big_grin big_grin big_grin
                    2. "zabrałam na ten objazd mojego cudownego domowego inżyniera" - inżynier to niestety fachowiec w jednej dziedzinie nie we wszystkich big_grin
                    3. "Gondola powinna mieć według mnie minimum 76 cm mniejszych nie kupuj ale większych też nie bo mieszkasz na 4 pietrze" - a co ma piernik do wiatraka? jak będzie ważyła 3 kg to może miec 120 cm big_grin
                    4. "mąż były motocyklista całkowicie się zgodził. A ja mu wierzę" - to było najlepsze big_grin miłość jest ślepa big_grin
                    5. "Przykrycie na nogi w gondoli i spacerówce a także budka powinny być ocieplane" - tak - na lato jak znalazł big_grin
                    6. "To tyle jeśli chodzi o doradzanie w zakresie najlepszego wózka na 4 pietro bez windy" - to jest best of the best big_grin
                    • lucyna_1980 Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 01:02
                      Nie !!! pomyłka!!! - best of the best jest to:
                      "Uodporniona jestem na informację od osób które twierdzo że miały po kilkanaście czy kilkadziesiąt wózków. Jakoś trudno mi w to uwierzyć. Nawet nie dlatego że trudno tyle kupić. Nie mogę uwierzyć że można tyle szybko sprzedać!!! " big_grin big_grin big_grin
                      • sylki Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 09:00
                        Aż idę przeczytać te wypociny raz jeszcze, może doszukam się w nich sensu jakiegoś smile
                        • annulka79 Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 09:36
                          sylki napisała:

> Aż idę przeczytać te wypociny raz jeszcze, może doszukam się w nich sensu jakie
                          > goś smile

No to powodzenia w szukaniu big_grin
                          Jeśli jest w nich jakiś sens (w co wątpię) to bardzo ale to bardzo ukryty wink
                          A najważniejsze to nie wygodny wózek "dla mnie i mojego dziecka" ale właśnie Bebecar ... hmm .... co "potwierdzają sprzedawcy i dystrybutor"
                          • sylki Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 09:54
                            Jezu, tam jest tyle sprzeczności hahahaha

a to jest kolejnym hitem
                            Spacerówka nie powinna mieć według mnie kształtu krzesełka a powinna być możliwość rozkładania na płasko. Ci którzy uważają inaczej powinni sobie kupić łóżko w kształcie krzesełka. Wówczas bedą lepiej doradzać rodzicom kupującym wózek.

Kurcze i pomyśleć, że moja 4,5 latka zdecydowanie woli siadać w kubełku, a niespełna 2 latka lepiej mi w takim sypiabig_grin

No ale ja też się wysypiam w fotelu, który "rozkłada się" jak kubełek big_grin
                            Dodam, że wózek jest na spacery, a nie na nocne spanie dziecka w nim wink

Tylko, że ja nie mam wykształcenia medycznego, więc pewnie się nie znam i moje dzieci również nie zdają sobie sprawy, że powinno im być niewygodnie ;P
                            • annulka79 Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 10:22
                              Sylki
                              poczytaj wypowiedzi Pani Mądralińskiej na Wózki dziecięce ....
                              tam dopiero są prawdziwe perełki big_grin
                              Mały przykład:

"Mnie nauczyli we Włoszech jak oglądać wózki i teraz stosuję tę zasadę do wszystkiego."

"Bebecary ... Są przepiękne. Moim zdaniem najładniejsze na rynku europejskim. Po raz pierwszy widziałam wózek w Paryżu. Wyglądał cudownie i robił wrażenie. Ale to naprawdę górna półka. Przy nich inne wózki wyglądają bardzo skromnie. Jakość wykonania możesz sama ocenić. Wierz mi nie trzeba znać się na wózkach..."

"We Francji i we Włoszech gdzie trochę czasu spędziłam Bebecar to marka luksusowa. Bardzo dużo jeździ ich też w Hiszpanii. W Rosji a właściwie w jej bogatej części czyli Moskwie i Petersburgu gdzie bywam Bebecar to marka dla bogatej średniej klasy podobnie jak droższe wersje Emmaljungi ale Bebecar chyba ma mocniejszą pozycję. Przynajmniej tak mówią sprzedawcy. "

Pani jest światowa i nie trzeba się znać na wózkach żeby je oceniać, ważne co mówią sprzedawcy (ale uwaga: tylko ci którzy mają w ofercie Bebecara!!!)

• sylki Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 10:29
                                Hahahahaha umarłam, kurcze i jak ja mam się oderwać od komputera jak tu takie perełki można poczytać big_grin
                                Bebecar marką luksusową, normalnie o mało nie oplułam kawą monitora big_grin
                                Ale ja nie jestem światowa więc się nie znam na luksusowych markach wśród wózków dziecięcych. Co ja tam wiem, idę się doszkolić, najlepiej do sklepu gdzie polecają Bebecary tongue_out
                            • tereferefretka Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 10:28
                              ciekawe ile dystrybutor wybulił na promocje, uwazam,ze kasa wywalona w bloto :p

nas nie przekabacą big_grin

swoja droga,lata swietnosci bebecara chyba sie skonczyly jakis czas temu.

anuz moze cos w tym jest,ze ta firma przyciaga ludzi z takowym wyksztalceniem,wlasnie sobie uswiadomilam,ze moja sasiadka ma wozek tej firmy,a jest WETERYNARZEM..hmm tongue_out
                              a tak juz na marginesie,nie miesci jej sie w bagazniku opla insigni,nie wiem co to za model,ale jaki by nie byl,to przegiecie... sorry,ale jak na moj gust i moje uzytkowanie, za darmo bym takiego nie chciala...

czasem tez wpadnie mi w rece jakies pismo dla rodzicow, reklama bebecara jest poprostu powalajaca, Pani w sandalach na szpilkach, w sukieneczce, okularkach, idzie bulwarem, no wypisz wymaluj,matka polka...;/

a dla glupiego porownania reklama maxi-cosi mury, w tej samej gazecie, matka,ojciec 3 dzieci, 2 wozki, mama w kaloszach,i spaceruja po lesie(!) usmiechnieci, ida za rece i takie tam bla bla,

a nie jak paniusia z bebecarem,ktora jest dumna wlasciwie niewiadomo z czego..?

to taka mala dygresja ;p
                  • gaga-sie Re: czytanie ze zrozumieniem się kłania :D 01.12.11, 13:52
                    Jakoś namnożyło się na obu forach "fanów" Bebecarów... Szczerze, omijam te wypowiedzi szerokim łukiem i współczuję komuś, kto czyta je z wiarą w praktyczną poradę.
                    • alicja_wk gaga-sie 01.12.11, 23:04
                      Wkurza mnie niemiłosiernie takie podejście! Bo choc rzadko to zaglądam, to jak juz jestem, to wciąż widze posty np.nt. Stokke i innych cudeniek wychwalanych przez zachwycone maniaczki wózkowe. Wystarczy, ze pojawi się jakaś nowinka, to juz sni się po nocach, juz snują się marzenia, plany o zakupie.
                      Ale jak ktos tylko wspomni o własnie takich markach jak Bebecar, które są spychane na dalszy plan, tylko dlatego, że nie maja kosmicznego wyglądu, to od razu wielkie oburzenie powstaje na forum, podejrzenia o spiski, inwazje i pewnie jeszcze nieuczciwy marketing i sztuczną reklamę!!!
                      Szczerze Wam dziewczyny współczuję podejścia do kwestii zakupu wózków, bo to chyba musi byc bardzo męczące, takie ciągłe prześcigiwanie się w ilości posiadanych modeli, ciągłe sprzedawanie starych, szukanie nowych, czytanie, myślenie, analizowanie.
                      A jak ktos (czyt. alicja_wk, czy katazan) chce się podzielic swoimi spostrzezeniami na temat rzeczonych Bebecarów, to od razu jest posądzany o "niepraktyczą poradę".
                      • gaga-sie Re: gaga-sie 01.12.11, 23:21
                        Ale my mamy z poszukiwań nowych wózków niezłą zabawę, więc raczej możesz nam zazdrościć, niż współczuć! A odnośnie ostatnich wypowiedzi o Bebecarach na obu forach-według mnie są grubymi nićmi szyte.
                      • chubus Re: gaga-sie 01.12.11, 23:56
                        ja cały czas kocham Bebecara miłościa wielką, pomimo posiadania stokke i innych "cudeniek"wink
                        Wiem, moze jestem zboczona ale przy 3 maluchu małz leciał to Portugalii po moj ukochany model juz nie produkowanysmile
                      • sylki Alicjo 02.12.11, 09:17
                        Nie wiem czy zauważyłaś, że jakoś Tobie się nie zarzuca nachalnej reklamy mimo, że założyłaś wątek na sąsiednim forum odnośnie bebecarów.
                        Tu nie chodzi o samą markę, ale o wypowiedzi Katazan, która za przeproszeniem gówno wie o wózkach. W chwili obecnej sama stoi przed pierwszym wyborem i to co wypisuje, to są po prostu hmmmm porady sprzedawców, a nie użytkowniczek.
                        To, że na forum panuje stokkemania, to nic nowego, ale żadna z nas nie pisze że
                        TO JEDYNY SŁUSZNY WYBÓR wink jak napisała Katazan o bebecarze.
                        Katazan zarzuca innym markom złe wykonanie, bo ona i jej inżynier oraz koleżanki wiedzą lepiej, aaaa nie i pan ze sklepu również wink
                        Chyba nie chcesz powiedzieć, że to co wypisuje Katazan jest OK?
                        Jeżeli już ktoś chce robić reklamę, to niech może najpierw będzie uzytkownikiem danego wózka, bądź chociaż go wypróbuje, bo jak na razie Katazan wypisuje BZDURY i tyle.
                        A Ty przestań się unosić, bo jak już napisałam akurat Tobie nikt niczego nie zarzuca smile
                        Piszesz konstruktywnie i nie zachwalasz, że to jeden jedyny słuszny wybór wink
                        • gaga-sie Re: Alicjo 02.12.11, 18:36
                          Potwierdzam to, co napisała Sylki. Nikt personalnie tobie Alicjo nie zarzuca spamowania, ja napisałam ogólnie odnośnie ostatnich wypowiedzi o Bebecarach. Niestety, takie miałam odczucia, jak przeczytałam tamte namnożone wątki, nie pamiętam nicków osób wypowiadajacych się i nie nawet się o to nie staram, podbijać tamtych wątków też już nie zamierzam . Wiem, że o innych wózkach też było wiele wypowiedzi, ale przyznaj,ze one były spontaniczne i daleko im było od gorliwej reklamy. Życzę ci frajdy z wózkowania, jaką my posiadamysmile
                        • katazan Re: Alicjo 02.12.11, 22:50
                          Wielce szanowna interlokutorko.
                          Weszłam na to forum aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami będąc święcie przekonana że w tym celu ono powstało. Mogą się moje opinie podobać lub nie, styl przedstawiania może być udany lub nie, można w końcu się z nimi zgadzać lub nie ale nie można, a moderatorowi w szczególności nie wypada, sprowadzać wymiany poglądów do poziomu magla. Doświadczeni i niedoświadczeni rozmawiają tu nie o przyszłości świata a o zakupie wózka dziecięcego. Produkt ważny ale ogrom emocji i agresji jakim niektórzy dają tu upust chyba nie przystaje do problemu. No chyba że realizuje się określone wcześniej cele.
                          Użycie słów z pani słownika jest dość trudne do zaakceptowania i w jakiś dziwny sposób pokazuje cel pani obecności na takim forum. Bardzo mi przykro ze moje wybory nie są tożsame z pani wyborami. Przepraszam też że mogłam sama wybierać tylko z trzech sklepów i mieć własne zdanie, a nie zapytałam się eksperta. Ale to wszystko błędy niewiedzy i młodości. Cóż .... się wie i człowiek nie wie kogo się pytać wybierając wózek. Niestety nie będę dalej kontynuować dyskusji z tak doświadczonym ekspertem a moderatorem w szczególności, który czyta to co chce przeczytać i widzi to co chce widzieć.

• katazan Re: Alicjo 02.12.11, 22:53
                            To oczywiście było do "sylki"
                          • sylki Re: Alicjo 02.12.11, 23:00
                            Droga Katazan,
                            przeczytaj samą siebie, tak z 15 razy może dojdzie do ciebie, jak brzmią twoje posty, które są nie mniej agresywne big_grin
                            Nie pisz mi co mnie wypada, bądź co nie, to forum prywatne, a do ciebie nie dociera jedna podstawowa rzecz, ty się nie dzielisz wrażeniami, ale przedstawiasz swój wybór jako jeden jedyny słuszny, co jest po prostu bzdurą.
                            Pozjadałaś wszelkie rozumy, o czym świadczą twoje wpisy, wiec jeszcze raz napiszę tobie, może zrozumiesz, kup sobie bebecara czy inny równie dobry wózek, wypróbuj go, powciągaj na 4p i wróć tu za jakiś czas i napisz to samo co pisałaś założycielce wątku smile

W chwili obecnej uważasz się za ekspertkę, którą nie jesteś, ba! ja też nie jestem, no ale jakby nie patrzeć doświadczenie mam lekko większe. Nie będę się z tobą rozpisywać więcej, bo ogólnie rzecz biorąc twoje posty są przezabawne smile

Na koniec jeszcze raz powtórze, jakbyś napisała swoje spostrzeżenia, to nikt by ci nie wytykał, ty napisałaś to w sposób taki, że twój wybór to jeden jedyny słuszny, a tak nie jest.
                            No tak, ale ty przecież jesteś uzbrojona w wiedzę i rozgryzłaś rynek produktów dla dzieci smile
                            Życzę ci powodzenia w dalszych wyborach obyś do wszystkich była tak przekonana jak do wózka marki bebecar smile
                            • katazan Re: Alicjo 03.12.11, 00:16
                              oraz do wózków Emmaljungi i wózka polskiego którego nazwę podam po niedzieli.
                              To tak dla ścisłości tego co raczyła pani nazwać czytaniem ze zrozumieniem.
                              • agnes_nyc Katazan 03.12.11, 08:02
                                Bardzo prosze abys odpowiadala na watek rzeczowo i na temat a nie atakowala personalnie inne uzytkowniczki

w innym wypadku bede ciela twoje posty
                              • afroddytta Do katazan 03.12.11, 10:40
                                A ja chętnie zobaczę real zdjęcia Twojego wózeczka jak już go będziesz używać, nie ważne czy to będzie bebecar czy inny, ale chyba bardziej tradycyjny wózek (przynajmniej w wyglądzie), bo jest tu mniej użytkowniczek tego typu wózków, a czasami np. moje koleżanki właśnie takich wózków szukają. I nie chodzi mi tu teraz o taką dyskusję, co tam producent w katalogu napisał itd. ale właśnie jak jest w praktyce, jak Ci było na spacerze w lesie, nas morzem, jak z pakowaniem do auta na wakacje itd. i zdjęcia do wątku ze zdjęciami aby można było sobie na żywo oblukać. A na kiedy masz termin?
    • lucyna_1980 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 30.11.11, 22:52
      Dobrnęłam do końca....uffff....
      Hehe, ale uśmiałam się... jak ja lubię takie mądralińskie Panie co rozum pozjadały po trzech wizytach w sklepie i od razu specjalistki z siebie robią...
      Żeby pisać takie rzeczy trzeba mieć doświadczenie, a tu nawet doświadczenia brak, wiedzy na temat produktów brak.. jest tylko jakaś wydumana teoria przez męża motocyklistę i żonę z wykształceniem chyba medycznym...
      Ja mam pomysł big_grin weźcie sobie tego Bebecara znieście z 4 piętra i zatargajcie na 4 piętro... to tak w ramach dalszego kształcenia się w temacie wózkowym... a później szybcitko zalugujcie się na forum i z wywieszonym jezykiem do pasa, z zasapanym oddechem i z rękami do kolan napiszcie czy fajnie było big_grin big_grin big_grin i potwierdzcie swą teorię, że to wózek idelany na takie wyczyny - żeby wnieść nawet najlżejszy wózek na 4 piętro to trzeba być wyczynowcem i stanowi to nie lada wyzwanie.

Do autorki pierwszego wątku - Tobie jest potrzebny wózek który można wciągać po schodach tzn. nie taki który "można" ale taki który został specjalnie do tego zaprojektowany. Bo w instrukcjach wielu wózków nie jest to dozwolone. Ale jesli to powinien mieć tylne koła o dużej średnicy bo to bardzo ułatwia wciąganie. Nie wiem czy moje propozycje Ci się spodobają ale w Twoim wypadku stawiałabym na:
      - Stokee (chowane podwozie które zmienia środek ciężkości wózka co sprawia, że nie czyje się jego ciężaru)
      - Bugaboo Cameleon - to samo co w Stokke
      - Joolz Day - bo jest tak skonstruowany, że cały cięzar wózka jest osadzony na dużych kołach a małe są po to by wózek nie przewrócił się na postoju, co za tym idzie do wciągania idealny
      Wszystkie trzy jak na wózki trzyfunkcyjne są w miarę lekkie i mają spacerówkę która pomieści nawet duże dziecko (napewno ponad 2-letnie).
      Zrezygnuj z wózków na wachaczach bo te się dużo ciężej wciąga niż na sztywnym zawieszeniu i zapomnij, że będziesz go nosiła- bo nie będziesz - wymiękniesz po paru razach jak nie Ty to Twoj kręgosłup...

A Pani Mądralińska niech jedną niedzielę posiedzi w domu i poczyta forum bo chyba nie pomyślała, że tutaj można się lepiej dokształcić niż w sklepie z wózkami.....
      • agnes_nyc Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 01.12.11, 07:40
        Potwierdzam slowa Lucyny

Ja mam cameleona i to byl moj pierwszy wozek ktory wnosilam na 4 pietro z 3 miesiecznym dzieckiem zima i uwierz mi mimo jego niskiej wagi wymiekalam wnosilam najpierw sama gondole a pozniej lecialam po stelaz albo wciagalam wozek na gore

pozniej kupilam bee+ i jest super lekki ale poreczniejszy jest dla mnie Baby Jogger bo wnosilam go majac dziecko na reku w tej chwili trzymam city mini w aucie a bugaboo w piwnicy ale czesto jezdze cameleonem i city mini to sa moje wozki na zime .

Co do Pani medycznie wyksztalconej jesli jest lekarzem i stawia diagnozy swoim pacjentom tak jak doradza na forum wozki to ja dziekuje.

Nie rozumiem ludzi ktorzy sie madrza na forum nie majac kompletnie doswiadczenia ja wielka ekspertka nie jestem ale nie majac wozka nie snuje nad nim oh i ah

to tyle na temat tej Pani pseudo ekspertki

dajcie sobie spokoj z ta madralinska bo to szkoda zdrowia a ona was na bank nie wyleczy smile
        • sylki Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 01.12.11, 08:13
          Ooo no patrzcie, że ja nie pomyślałam, by w wyborze wózka pomogła mi moja medycznie wykształcona koleżanka big_grin
          Oj ja głupia wink i pewnie przez to miałam więcej niż 2 wózki wink Dobrze, że nie kilkadziesiąt, przynajmniej jestem bardziej wiarygodna
          • elegieli54 Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 01.12.11, 14:15
            dobra wyluzujcie,dajcie jej juz spokojwink,wlasnie to mi sie czasami nie podoba na tym forum juz w nie pierwszym watku zauwazylam ktos cos napisze nawet jak glupiego albo nie zgodnego z prawda wedlug Was Wy odrazu na chura i kontra na sto watkow
          • chiccca mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 14:17
            dziewczyny jeszcze Was podręczę
            widzę że wy nie dość że obeznane to jeszcez bardzo lubicie temat
            a więc...

bjcm mnie bardzo przekonuje, naczytałam się już wiele i zanm wady i zalety (choc wizualnie bardzie elit mi pasuje, ale waga wazniejsza)

może tak byłoby dobrze:
            na lato tzn zaraz po urodzeniu wózek z lekką gonbdolą odpisnana w prosty sposób od stelaża (starczyłby pewnie do listopada czyli ok 6 miesięcy)
            na zimę bjcm+śpiworek (moznaby przypuszcać że pólorczne dziecko juz zasiądzie w tym wozie)
            a jesli okaze się za małe,m lub nie będzie chciało to moze jeszcze ciut pojeździ gonodlą
            i tu pytanie jaką byście proponowałay i na jakie rozamiary powinnam patrzeć, ktoś tu wspomniała o długości 76 cm wink
            trudno wyczuć jaki wielki będzie dzieć, ale my z mężem raczej z tych wysokich jesteśmy...

jakieś propozycje już tu padały dla gondolki ale cena 3400zł trochę mnie przeraziła skoro to wózek na mniej więcej pół roku
            sądzę że inne funkcje typu wpinanie fotelika nie są mi w gonodli potrzebne bo bjcm mogę kupić już latem i krzystać z tego stelaża i fotelika maxi cosi, który też wykorzystam do auta

gondola do bjcm dość mała...chyba?... a jak dla niemowlaka komfort jazdy nie za bardzo dobry jak się doczytałam na innych forach, więc szukam... i szukam...i liczę na Was
            • saras-wati Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 16:33
              a nie możesz kupić gondoli do bjcm, jeśli już jesteś na niego zdecydowana? tylko może 4-kołowy, bo chyba lepiej jest amortyzowany(choć może to złudzenie) - nie będziesz musiała dwóch wózków kupowaćwink kup mini, gondolę i adaptery do fotelikawink
              • annulka79 Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 18:58
                BJ City Mini na początku pod fotelik a później jako spacerowy to dobry pomysł.

Co do gondolki BJ to porównywałam ją z Quinny Dreami i jest lżejsza jest też szersza niż Quinny(nie ma tego przewężenia) długość w miarę podobna albo nawet nieco dłuższa. . Wiem że to niezbyt dokładne ale wymiarów nie znam i to jedyne odniesienie jakie może przybliżyć. Nie wydawała mi się mała raczej średnia i dość lekka. Jest przenoszona za pałąk w budce, ma wpinaną moskitierę. To co mi się nie podobało to czarny kolor w środku, ale to szczegół wink

Wiem że amortyzacja jest ważna ale na równe chodniki ... nie będzie tragedii.

Jedna ważna rzecz przyszła mi do głowy :
                Nie chcę mącić (brak mi pewności) ale obiło mi się o uszy że fotelik Maxi Cosi montuje się w City Mini na te same adaptery co gondolkę ... teoretycznie oznaczałoby to że gondolkę BJ można zamontować na każdy wózek z adapterami do Maxi Cosi ... i tu byłoby fajnie dla ciebie bo do zestawu Baby Jogger City Mini + fotelik + gondolka możesz dokupić inny wózek bądź stelaż lepiej amortyzowany (np. używany). Miałabyś gondolkę którą mogłabyś montować na obu stelażach tylko ... nie wiem czy tak można.

• afroddytta Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 19:11
                  Jedna ważna rzecz przyszła mi do głowy :
                  > Nie chcę mącić (brak mi pewności) ale obiło mi się o uszy że fotelik Maxi Cosi
                  > montuje się w City Mini na te same adaptery co gondolkę ... teoretycznie oznacz
                  > ałoby to że gondolkę BJ można zamontować na każdy wózek z adapterami do Maxi Co
                  > si ... i tu byłoby fajnie dla ciebie bo do zestawu Baby Jogger City Mini + fote
                  > lik + gondolka możesz dokupić inny wózek bądź stelaż lepiej amortyzowany (np. u
                  > żywany). Miałabyś gondolkę którą mogłabyś montować na obu stelażach tylko ...
                  > nie wiem czy tak można.
                  >

Teoretycznie tak, ale to trzeba by sprawdzić w praktyce. Tak samo gondola Quinny montuje się na te same adaptery co foteli maxi-cosi, więc powinna pasować do wszystkich wózków z takimi adapterami a podobno do mutsy nie pasuje (nie sparwdzałam, ktoś kiedyś tak napisał).

A ogólnie jeśli będą tylko równe chodniki to CM będzie ok, ale już do lasu itd. to moim zdaniem kiepski pomysł dla takiego malucha.Nie wiem czy w tym wątku, ale już pisałam, że miałam CM dla prawie 5mies. malucha (bez gondoli) tydzień na urlopie i ogólnie ok, do spania super, ale jakbym miała dłużej spacerować i na co dzień to jednak wolałabym coś na pompowanych kołach.
                • chiccca Re: mam koncepcję - częściowo...he he 02.12.11, 08:36
                  gondole do bjcm tez rozwązam, ale właśnie kiepsko z amortyzacją - choc może nie ma co przesadzać....
                  dzięki za wskazówkę o tych adapterach, sprawdzę to jak mi się uda dorwać go już na żywo, póki co nie znalazłam skleou w Warszawie który by go miał
              • mancipi Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 19:33
                ja nie wózkowa, ale forum kocham i się już teoretycznie przygotowuję big_grin
                może-skoro poród jest latem powinnaś poczekać na BJCM GT-jak kojarzę będzie miał większe koła a tylko 1 kg cięższy od obecnego BJCM-wtedy też chyba amortyzacja będzie lepsza?
                ogólnie wątek bardzo ciekawy, bo sama mam perspektywę 3 piętra bez windy i póki co obstawiam BJCE lub swifta (tylko jeszcze dziecka musze sie dorobić big_grin)
                • annulka79 Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 19:39
                  BJ City Mini Gt ma ważyć coś ponad 9kg (chyba 9,2 nie pamiętam gdzie to czytałam wink
                  • agnes_nyc Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 19:51
                    GT bedzie wazyl okolo 11 kg niestety

adaptery od gondoli pasuja do fotelika maxi cosi wiec nie musisz dodatkowo kupowac adapterow 200 zl w kieszeni smile
                    • annulka79 Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 19:58
                      To nie fajnie z tą wagą uncertain
                      Z adapterami za to super smile
                      Agnes, a wiesz coś może, czy moje kombinacje (pisałam tu wcześniej) mogłyby się udać?
                      • agnes_nyc Re: mam koncepcję - częściowo...he he 01.12.11, 22:53
                        anulka nie wglebialam sie mocno w ten watek mozesz mi napisac ktory to post o ktorej godzinie zostal napisany smile jutro przeczytam bo dzis juz padnieta jestem poczatek miesiaca dla mnie to koszmar duzo pracy
                  • chiccca Re: mam koncepcję - częściowo...he he 02.12.11, 08:33
                    tak też o nim czytałam i ma mieć coś ponad 9 kg - jest cudny, ale nie wiadomo czy w czerwcu juz będzie - ale jeśli tak to jest brany pod uwagę wink
            • mamaigi10 Re: mam koncepcję - częściowo...he he 02.12.11, 00:20
              Dziewczyny i po co tyle jadu? Chiccca prosi o pomoc, a Wy się tu wykłócacie o rację.
              Jakieś kryteria trzeba przyjąć. Niech katazan kupi swój wymarzony wózek i koniecznie tu wróci z doświadczeniami.
              Chyba nikt nie pisał, że klasyczne, ciężkie bebecary się nadają do wnoszenia na 4. piętro. Ideałem byłoby wstawić do tego bloku windę wink Ech, mam ten sam problem, tylko pietro niższe.

@Chiccca - Dzis przez przypadek (jak chciałam zobaczyć pasy w gondoli bebecara, bo one sa opcją) trafiłam na wózek, który mógłby byc dobry na Twoje wysokie piętro. Ma wysokie koła tylne. I waży w całości 10kg... Silvercross Surf
              trendsetter.redcart.pl/p/7/257/surf-silver-cross-kolor-szary-wozki.html
              Co o nim myślisz? Może któraś z dziewczyn go miała i powie co myśli.
              • afroddytta Re: mam koncepcję - częściowo...he he 02.12.11, 00:40
                Jakoś tak mylo mi przypomina smile
              • chiccca Re: mam koncepcję - częściowo...he he 02.12.11, 08:43
                dzieki, poczytam o nim i poszukam opini,
                nie zachwycił tak jak bjcm, ale nie moje zachwyty są tu istotne tylko funkcjonalność itd itp
                • thea19 bjcm 02.12.11, 20:40
                  zanim go kupisz, to koniecznie przymierz sie do raczki bo nie ma regulowanej wysokosci. ja mam 165cm i raczka jest dla mnie za wysoko. model GT ma miec regulowana ale nie wiadomo kiedy bedzie dostepny w Pl skoro w usa w marcu (poprawcie mnie jesli sie myle),
                  ja kupilabym elite (sama z reszta sie przymierzam jako nastepce mury)
                  • agnes_nyc Re: bjcm 02.12.11, 22:54
                    nie wiem czemu sie czepiacie wysokiej raczki ale ja mam 164 i dla mnie jest ok smile
                    • gaga-sie Re: bjcm 02.12.11, 23:02
                      Ja mam nawet mniej, a spokojnie sobie radzę z mini, nawet bez obcasówsmile Rączka ma nietypowy kształt ( niewygodny), trzeba się do niej przyzwyczaić.
                    • thea19 Re: bjcm 02.12.11, 23:44
                      ja mam bardzo dlugie rece, przez to blizej ziemi smile
                      ksztalt mi nie przeszkadza ale dla mnie jest za wysoko a nie da sie obnizyc wiec przed zakupem dobrze jest sie przymierzyc bo nawet w najfajniejszym wozku jak cos uwiera to z czasem widzi sie tylko ta upierdliwosc, zeby nie bylo to nawet czasem zagladam na all czy ktos nie sprzedaje w dobrej cenie to moze bym sie skusila tak w celu tylko wyprobowania.
    • srebrno-listka Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 02.12.11, 11:13
      A może zaproponuję coś innego - emmaljunga nitro city z miękka gondolą? Wózek jest na stelażu krzyżakowym, co zapewnia amortyzację, ale nie waży bardzo dużo, choć od city mini oczywiście jest cięższy. Siedzisko w spacerówce jest montowane w obie strony. Z miękką gondola łatwo wniesiesz dziecko, a może wózek stawiając w bagażniku samochodu - jest taka opcja?
      • onufryzagloba67 [...] 02.12.11, 13:23
      • onufryzagloba67 [...] 02.12.11, 13:35
      • rehabilitantk Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 23.05.13, 13:32
        Przebrnęłam wink również nico mnie rozbawiła wypowiedź Pani z medycznym wykształceniem...
        Mąż faktycznie jako inżynier wybierze najlepszy wózek wink
        Ze swojej strony powiem tylko tyle, zdecydowanie lepszy dobrej jakości! kubełek niż klasyczna spacerówka, a co gorsza podnoszone oparcie w gondoli!! Mówię o dziecku , które nie siedzi jeszcze bardzo stabilnie, kubełek daje zdecydowanie lepsze podparcie kręgosłupa i lepsze ustawienie stawów biodrowych...
        Oczywiście dzieci 5 miesięczne powinny mieć kubełek odchylony , żeby plecki leżały na oparciu, jeżeli już chcemy w spacerówce wozić.
        Teoretycznie spacerówka jest dla dobrze siedzącego dziecka, ale wiadomo, że nie każde jest zachwycone patrzeniem w niebo do np. 8 miesiąca wink
        Nie wiem na jakiej medycznej uczelni uczą o szkodliwości kubełków...

Wożenie w foteliku maleństwa jest za to bardzo niewskazane! kręgosłup jest wygięty i obciążony w tej pozycji, może powodować deformację klatki piersiowej, to już sytuacja skrajna, ale się zdarza ( w domu fotelik bo lubi, na spacerze bo wygodniej , w samochodzie wiadomo- trzeba)
        Dlatego ograniczmy przebywanie w foteliku wyłącznie do podróży samochodem!

A wracając do tematu big_grin
        Polecam wózek z dużymi tylnymi kołami, pierwszy nasz wózek- gondolowy to Quinny Buzz, spokojnie wciągałam go po schodach z małą w gondoli, na 4 piętro troszkę się umęczysz, ale moim zdaniem i tak mniej niż tachając w rękach teoretycznie lekki wózek, czyli ok 10 kg plus dziecko, kocyki, torba...

Albo BJCM , piszesz, że masz w okolicy ładne chodniki, to powinien się sprawdzić i wtedy stelaż zostawisz w piwnicy a gondola do domu
        • majawrzosowa Re: babyprams 23.05.13, 13:45

ja wiem, że BJCM gorzej się teraz sprzedają, ale to co robisz, to po prostu żenadasad żałosne i smutne, że robisz taką antyreklamę chwalonym tu na forum wózkom.

ubu... a niech se żyje.
          • rehabilitantk Re: babyprams 23.05.13, 13:51
            Chyba nie rozumiem postu, jest skierowany do mnie?
            • majawrzosowa Re: babyprams 23.05.13, 13:57
              a nie, do poprzedniczki. jeśli wyciąga wątki z przed 1,5 roku tylko po to aby zareklamować Elit - mnie nawet nie jest przykro że jej się wózki nie sprzedająsmile to powinno być cwane i tajniackie - a nie toporne i wręcz nachalnebig_grin ( o reklamie nędznej oraz szeptanym marketingu mówię)
              • rehabilitantk Re: babyprams 23.05.13, 14:01
                a faktycznie wątek mało aktualny... nawet nie zwróciłam uwagi... smile
    • tosia_s Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 11.10.19, 10:47
      Hej, hej. Z gondoli maluszek korzysta do około 6-7 miesiąca. Potem przesadzasz go w spacerówkę. W wózkach 2w1, albo uniwersalnych spacerówka jest przepinana przodem i tyłem do rodzica. Po tym jak dziecko zaczyna chodzić to wybierasza lżejszą, i bardziej kompaktową spacerówkę. Duże wózku z gondolką są po to by minimalizowac wstrząsy, i by dziecko miało przestronne i wygodnie. Odradzam wożenie tylko w foteliku. Noworodek potrzebuje miejsca, a nie ściśnięcia. Musi mieć mozliwość rozciągnięcia, zeby dobrze rozprężały się płuca i żeby mózg był dotleniony. Do wózka od razu warto dobrać fotelik samochodowy. Fotelik musi pasowac i do wózka i do twojego samochodu. Najlepiej wybrac to w jednym sklepie, u profesijonalistów. Polecam zakupy w tosi. Mnie od razu dobrali i nauczyli jak prawidłowo montowac fotelik w aucie. ja wybrałam Baby Joggera City Mini GT z gondolką. Akurat trafiłam na promo. Może gondolka nie jest za duża, ale wystarczy, ale potem mam pełnoprawną spacerówkę i nic juz nie muszę dokupować. Swietne rozwiązanie, ale człowiek uczy się przez całe życie.
    • karolinaojdyla Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 08.11.19, 12:39
      Ja od siebie mogę polecić optimo air od easy go, jest całkiem lekki, gondola składa sie na płasko co jest mega atutem przy przewożeniu i ma pompowane kółka.Fajnie bo można kupić samą spacerówkę i dokupić do niej gondolę i mieć zestaw 2w1.Kupiliśmy go z mężem tutaj ekokardka.pl/wielofunkcyjne/wozek-wielofunkcyjny-optimo-air-easy-go.html gdzie nam go doradzono.Polecam ten sklep,maja bardzo dobre podejście do człowieka.

• babyfree Re: Jaki wózek może spełnić moje oczekiwania? 06.05.20, 11:20
      Znacie już wózek od Bertici ? Nowy model B-one

Czy ktoś posiada jakieś opinie na jego temat?
      www.youtube.com/watch?v=BzyISbZM3b0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka