Dodaj do ulubionych

Si czy BGCM 4

15.03.12, 15:51
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Chcę kupić jedną spacerówkę już do końca wózkowania. Córka ma teraz roczek, jeździmy teraz Emmą, którą zostawiam na przyszłoroczne śniegi. Po wyczytaniu forum, obejrzeniu w sklepie wytypowałam PP Si.
No ale dzisiaj byłam w Świecie Dziecka, włożyłam córkę do BGCM 3 i baaardzo jej się podobało. Mi właściwie też. Wózki różne, ale obydwa mi się podobają (tylko jeśli BG to 4 koła). Mam pytanie o siedzisko w BG -ono wisi w powietrzu (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale na pewno wiecie o co mi chodzi) - wygodnie się siedzi dzieciakom?
No i co wybrać? Proszę o rady, bo w przyszłym tyg. jedziemy do sklepu coś nabyć, a mąż już nie chce słuchać o moich wózkowych dylematach
Obserwuj wątek
    • adusia_g_s Re: Si czy BGCM 4 15.03.12, 16:39

Mam oba te wózki i przyznam że kiedy kupiłam Si byłam zadowolona, wygodny dla dziecka i dla mnie, z tym że mój syn z tych ciężkich i szybko odniosłam wrażenie że do tego wózka jest za ciężki (waga do 15kg) a syn nawet tyle nie ważył. Po nie równych chodnikach ciężko się jedzie, na kostce klekocze co jest na początku wkurzające ale później się przyzwyczaiłam i nie słyszałam już tego. Ale jak po jakiś 6m-cach kupiłam BJCM 4 to dopiero się zakochałam. Syn wygodnie siedzi, ma dużo miejsca, na nierównościach nawet nie trzeba podbijać tylka sam daje rade i nawet ostatnio w górach po śniegu dał rade, co w Si jest raczej niemożliwe i od momentu kiedy kupiliśmy CM to Si był użyty może 2 razy i teraz już stoi pół roku nie używany.
      • djulliet Re: Si czy BGCM 4 15.03.12, 20:44
        Miałam podobny dylemat, potrzebowałam wózka na wyjazd i do auta/samochodu, oglądałam Si dokładnie w sklepie, podobał mi się ale to taka fajniejsza parasolka, nie chciałam też dwóch rączek , w końcu zdecydowaliśmy się na BJCM -wersja trójkołowa bo zależało mi na wadze. Na plusy dla Mini: składanie jednym ruchem ręki w zgrabną kostkę, mieści się w małym bagażniku, buda bije większość wózków na głowę, duże koła -lepszy komfort jazdy po dziurawych chodnikach, siedzisko się fajnie buja w trakcie jazdy- to chyba dodatkowo amortyzuje. Ja jestem jak na razie Mini zachwycona bo to taki właściwie pełnowymiarowy wózek, komfortowy dla malucha a po złożeniu jest naprawdę malutki.
        • ashinka Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 08:53
          Dzięki dziewczyny za opinie.
          Może ktoś coś jeszcze napisze?
          Ja jak jest z oparciem? ustawia się do pionu? no i martwi mnie/zastanawia to nieusztywnione siedzisko - sama nie wiem czy to w czymś przeszkadza czy nie?
          • tygisek Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 09:01
            moim zdaniem nie przeszkadza, jest dosc sztywno zamocowane na konstrukcji oparcia, a poza tym nie jest to jedna warstwa materialu (jak np w volvo), nie zauwazylam, zeby dziecko mialo w tym wozku "okragle plecy"
            • ashinka Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 11:51
              No właśnie moja córka ma póki co problem z okrągłymi plecami więc nie wiem czy warto się zastanawiać nad tym wozem, ech...
              • adusia_g_s Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 12:02
                Ale BJCM od bodajże 2011 roku ma usztywnione plecy i absolutnie nie ma mowy o tym problemie.
                • ashinka Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 12:13
                  Ale mi nie chodzi o usztywnione plecy tylko nieusztywnione siedzisko. Nie wiem czy by się nie krzywiła siedząc w takim siedzisku.
                  No ale może ja wymyślam i się czepiam? sama nie wiem. Bo Si chyba ma sztywniejsze siedzisko, co?
              • sylki Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 12:14
                BJCM ma sztywne plecy, a jak kupisz jakiś starszy model, to tez nie ma problemu, bo w oparciu jest kieszeń gdzie można włożyć usztywnienie smile

Z tych dwóch wybrałabym BJCM, albo BJCM GT
                ale ja z tych nie lubiących parasolek wink
                • ashinka Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 12:27
                  Dzięki.To moja pierwsza przygoda ze spacerówką (poza emmą) to nawet nie wiem jak ugryźć temat, mimo że forum przekopałam już kilka razy smile
                  • tygisek Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 14:07
                    temat usztywnienia oparcia byl w zeszlym roku tez szeroko omawiany smile napewno znajdziesz, byly dziewczyny co same sobie robily usztywnienie, swego czasu mozna bylo dokupic usztywnienie, ale to byl dosc prosty "patent" do zrobienia, jesli ktos naprawde czul taka potrzebe smile
                    • djulliet Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 14:57
                      Dokładnie, usztywnienie to taka jakby pleksa przycięta na wymiar, prałam mój wózek i musiałam to wyjąć, żadna filozofia big_grin
                      Co do samego siedziska to oparcie można ustawić do pionu maksymalnie za pomocą rzepów po obu stronach, które mocuje się do rurki stelaża, ponoć modele z 2012 mają trochę grubsze i sztywniejsze samo siedzisko. Na tym filmiku widać różnice między 2011 a 2012 (blokada składania wózka i niby też lepszy dostęp do kosza, choć na filmie jakoś dużej różnicy nie widać)
                      www.youtube.com/watch?v=uXBG88RKLko
                      • agnes_nyc Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 17:19
                        usztywnienie mozesz dodatkowe dokupic na oparcie
                        • pomilak1 Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 18:42
                          Wybrałabym BJsmile Si oglądałam w sklepie i mnie nie zachwycił-stelaż się bujał, prowadzenie i podbijanie w miarę ale tylko gdy rączki były na najwyższym poziomie. Siedzisko ma ok. ale w porównaniu do BJ to jest u mnie bez szans (miałam BJ dla pierwszego dziecka i wg mnie jest cudny smile )
                          • adusia_g_s Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 18:57
                            ja dzisiaj z ciekawości odkurzyłam swoje Si i poszłam na spacer z moim 16,5 kg synkiem i przyznam że po równym chodniku nawet fajnie się prowadził nie rozjeżdzały się koła (dzisiaj je zdejmowałam i czyściłam) no ale mała wyrwa w chodniku, albo brak płyty chodnikowej i już porażka. W CM nie ma tego problemu, nie trzeba się rozglądać żeby przypadkiem nie trafić na jakąś dziurę.
                            A odnośnie tego siedziska to autorce jednak chyba nie chodzi o oparcie jak już wspomniała tylko o siedzisko w sensie pod pupą. To powiem że także nie jest to jakimś problemem że pod pupą nie ma usztywnienia, nie zaobserwowałam żeby mój synek się jakoś krzywił albo było mu przez to nie wygodnie.
                            • ashinka Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 20:11
                              Dzięki adusia -właśnie dobrze mnie zrozumiałaś. Mi chodziło o siedzisko, a nie o oparcie. Oparcie widziałam, macałam, że jest sztywne, a mi chodziło właśnie o siedzonko pod pupą.
                              Dzięki za opinię
                              • gosia_arma Re: Si czy BGCM 4 16.03.12, 20:36
                                Też miałam ten problem rok temu smile ale wtedy nie było BJCM 4 więc kupiłam Si, (dla rocznego malucha) Wózek fajny, byłam zadowolona, lekka fajna parasolka, mała po złożeniu.
                                Jednak mój synek jest spory i po roku prawie dwulatkowi było juz ciasno no i oparcie było już krótkie, więc sprzedałam Si i kupiłam Mini smile
                                Z Mini jestem zadowolona, oparcie wyższe, super buda, no i z większym dzieckiem zdecydowanie lepiej sie prowadzi, zresztą o zaletach tego wózka możesz poczytac w innych wątkach. Minusy też ma , ale to już czasami szukanie dziury w całym smile

Więc jak chcesz przetestowac oba wózki to najpierw Si potem BJ, może kup n arazie używane Si, a potem zamienisz na BJCM GT ?
                                --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka