projekt_matylda 25.04.12, 14:44 ktory z tych dwoch modeli byscie wybraly? Oba prowadza sie dobrze i lekko. I sa w miare lekkie do skladania i podnoszenia. Dzieki za pomoc! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
afroddytta Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 14:54 Ja wybrałam Urbana, do bugaboo się parę razy przymierzałam, ale jakoś nie mogłam się zdecydować (nie wiem czy słusznie, ale wydaję mi się, że cameleon nie starczy do końca wózkowania i nie jest jednak w każdy teren tak bardzo jak UJ) A jakie masz oczekiwania, na czymś Ci zależy, bo jednak to trochę inne wózki, może coś się rozjaśni. Odpowiedz Link
tygisek Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 15:05 to sa bardzo dobre wozki, mam UJ i wiem dlaczego kupilabym go poraz drugi, bugaboo zawsze chcialam miec, mialam mozliwosc ale lekko spanikowalam, zaluje ze nie kupilam tego wozka... obydwa wozki maja swoich zwolennikow, i moim zdaniem trudno jest powiedziec jednoznacznie, ktory z nich bym kupila, biorac tyko pod uwage to, ktory mi sie bardziej podoba - ja powiem tak: w zaleznosci do czego, jakie duze czy jakie male masz zamiar wozic nimi dziecko a co za tym idzie czy tylko same spacerowki bierzesz pod uwage czy tez i gondole......trudno wybrac jednoznacznie, poniewaz UJ to wozek terenowy ktory da sobie oczywiscie rade swietnie rowniez w miescie, a cameleon to moim zdaniem swietny wozek miejski, ktory bez tragedii poradzi sobie rowniez w terenie, ponad to jeden to siedzenie kubelkowe odwracane w dwie strony, a drugi to na stale montowana spacerowka tylko w jednym kierunku, no i jednen trzy duze kola a drugi dwa duze i dwa mniejsze....rozumiem, ze to wszystko nie ma znaczenia dla Ciebie... Odpowiedz Link
projekt_matylda Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 15:31 Wszystko to, co wymienilas ma znaczenie, ale zaczynam dochodzic do wniosku ze wozka idealnego na kazde warunki na jak najdluzszy czas uzytkowania nie znajde. To moje pierwsze dziecko, mieszkam w Szwecji gdzie zima jest dluga i sroga a co za tym idzie sporo sniegu lezy wszedzie (wazne duze, pompowane, skretne kola), a bez wzgledu na pogode wychodzimy z domu i jestesmy aktywni (wazna latwosc prowadzenia bez wzgledu na nawierzchnie). Jestem niska i drobna i potrzebuje lekkiego wozka ktory sie latwo sklada. Gondola jest potrzebna na dosc dlugi okres czasu bo od sierpnia do kwietnia (a wiec musi byc raczej duza i zabudowana - patrz pogoda). Obydwa wozki rozwazam w kombinacji najpierw gondola potem spacerowka. Przekladana raczka jest super, ale nienajwazniejsza. Nie znam zalet/wad siedzenia kubelkowego. Te dwa wozki pokico odpowiadaja mi najbardziej, sa skretne, latwe w obsludze, lekkie i nadaja sie na warunki w ktorych bede jezdzic. UJ jest coprawda wiekszy (dluzszy) po zlozeniu do auta, ale z drugiej strony ma lepszy dostep do kosza na dole niz Cameleon. Odpowiedz Link
tygisek Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 16:36 no to w takim razie ja bym sie sklaniala ku Urbanowi w takim wypadku (ze wzgledu na latwosc prowadzenia wozka w trudnych zimowych warunkach - napewno da rade) jesli chodzi o gondole, to chyba wiekrza jest w cameleonie, niz w MB, ale ta w MB wydaje sie "solidniejsza" - to wlasnie gondola cameleona byla glowna przyczyna mojej rezygnacji z tego wozka - raz ze nisko osadzona, wydawalo mi sie ze za nisko i ze to nie za dobrze jednak dla zimowego dziecka, a dwa ze "materialowa" i wydawala mi sie niezbyt solidna (w sensie ze przewiewna) ale tu mysle, ze za duza role zagraly hormony ciazowe i jakies smieszne widzimisie, ze to calkiem bezpodstawne stwierdzenie bylo - do gondoli i tak zawsze ubierasz dziecko, sa super spiworki dodatkowo, piekne i grube kocyki, mozna dowolnie i dobrze zabezpieczyc dziecko przed warunkami atmosferycznymi...wiec nie ma o co robic "halo", i dzis juz to doskonale wiem, ale bylo minelo, zacmienie zrobilo swoje pytanie tylko drugie jest takie: czy urzymasz dziecko od sierpnia do kwietnia w gondoli? moim zdaniem nie, wyrosnie z niej nie tyle gabarytowo co wiekowo, zwykle 6 miesieczne dzieci juz podziwiaja swiat z pozycji siedzacej, a w gondoli to srednio wygodne oraz srednio bezpieczne, trzeba przypinac pasami dziecko i wtedy tez zwykle przesadzamy dzieci do spacerowek....bugaboo ma mozliwosc wozenia dziecka tak, zeby je widziec i zeby ono widzialo rodzica, ma przekladana raczke, to tez zaleta, a MB tej mozliwosci juz nie posiada.... za to MB starczyc moze do konca okresu wozkowania, a cameleon niekoniecznie, dodatkowo MB bajecznie sie prowadzi nawet z duzym dzieckiem (tu nie moge sie wypowiedziec o cameleonie, bo go nigdy nie mialam i nie probowalam prowadzic z np dwulatkiem) dostep do kosza to juz oddzielna historia, ale ja ten parametr bralabym wogole na koncu przy wyborze wozka, wazniejsza jest wygoda dziecka w podrozowaniu wozkiem i rodzica w prowadzeniu i ogolnie, zeby wozek byl pomocny w zyciu a nie utrudnial codziennosc...no niby zakupy tez trzeba robic, ale jak zauwazylas nie ma wozkow zupelnie idealnych pod kazdym wzgledem Odpowiedz Link
afroddytta Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 16:42 Jeżeli na śniegi, zimy i różne nawierzchnie to moim zdaniem Urban. Jeśli jesteś drobna i obawiasz się jego wielkości (sama mam 160 cm) to może MB Swift, jest zgrabniejszy. W obydwu wózkach gondole nie są gigantyczne, sporo zależy od dziecka, ale ja bym nie liczyła, ze powozisz tak długo w gondoli. Siedzisko kubełkowe jest po prostu inne tzn. pochyla się całe, nie tylko oparcie, jest inne, nie da się powiedzieć czy gorsze czy lepsze (teoretycznie jest wielu przeciwników, ale to wśród nieużytkowników, użytkownicy sobie bardzo chwalę, z mojego doświadczenia wynika, że dzieciakom wszystko jedno), nie nadaje się na pewno dla niemowlaka i przeważnie siedziska te są mniejsze od tradycyjnych i są obracane. Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 17:54 Jeździłam cameleonem po śniegu i należało to do średnio przyjemnych spacerów, niestety w małe przednie kółka dostawał się śnieg (najgorzej było jak sie troszkę topił) i zapychał się w kółkach, w efekcie kółka się blokowały. Owszem jak przełożyłam rączkę to wózek sobie świetnie radził ale tracił na zwrotności. Trudno by mi było wskazać któryś z wymienionych ponieważ cam ma obracane siedzisko, dla mnie ta opcja była/nadal jest bardzo ważna.Przesadziłam moją córkę w wieku 5.5 m-ca własnie do spacerówki cameleona i w pozycji półleżącej podziwiała świat a także mamuśkę Odpowiedz Link
agnes_nyc Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 18:22 Jesli masz duzo sniegu to odpusc sobie cameleona - ogolnie jezdzilam nim zima jako jedyny wozek ale czasem bylo ciezko Odpowiedz Link
gonik111 Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 20:18 Mam UJ i Cameleona i z mojego punktu widzenia na Twoje warunki lepszy byłby UJ. UJ spokojnie daje radę w każdych warunkach, nie znam gondoli bo mam tylko spacerówkę , też mam 160 cm wzrostu i nie odczuwam , żeby UJ był dla mnie za duży. Cameleonem jeździłam zimą i było dość ciężko, tzn. mało komfortowo. To moim zdaniem jest wózek wiosenno-letni ( jeszcze jesień też ) ale nie zimowy, fajne jest przekładane siedzisko, ale już jak np. przełożysz rączkę to zapomnij, żeby się podbijał - ja np. nie byłam w stanie go podbić na tych małych kółeczkach. Odpowiedz Link
projekt_matylda Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 21:11 Dzieki dziewczyny. Duzo pomoglyscie! Jedyne co moglabym dodac na "obrone" Cameleona w zimie to te dodatkowe wieksze kolka, ktore mozna dokupic i uzywac zima. Wiec nie wiem czy te z Was ktore narzekaja na nie to mialy je zmienione, czy te oryginalne male. Niemniej jednak chyba wiecej przemawia za Urban Jungle jak narazie. No nic, jeszcze posprawdzam w najblizszy weekend. Odpowiedz Link
mama1dawidka Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 21:15 Zimowe kola to pic na wode Bo maja inny rozstaw :p Jakby co mam prawie nowe Niewygodne sa jak diabli Noi przy zalozeniu ich juz nie jest wozek az tak zwrotny Bierz uj Napewno nim przejedziesz Odpowiedz Link
womysia Re: Urban Jungle czy Bugaboo Cameleon? 25.04.12, 23:22 ja mam cama, ale pasażer ma prawie 9 miesięcy. to świetny wózek, ale dla niemowlaka i na duży śnieg nie polecam. też rodziłam w sierpniu. najlepiej na okres sierpień - marzec terenowa gondola (mbuj będzie super) a potem cam albo joolz, albo jeszcze coś innego. mbuj sprzeda się dobrze, a wózki do wszystkiego nie istnieją Odpowiedz Link