09.06.12, 17:40
Dziewczyny, ja tak troche może nietypowo.
Moim zdaniem cena wózka używanego odzwierdzedla raczej jego popularność a nie jakość, stąd np.używane xlandery 2w1 za 800-900zł i używane teutonie 2w1 za 500-600 bo ludzie w PL kochają xlandery a teutonii nie doceniają.
Jednak to moje zdanie.
Jakie jest wasze?
Pytam, bo na innym forum pewna osoba mi napisała, że mutsy, mura czy teutonia to podobna klasa, stad teutonia jest tania, a jane (sama ma taki) postawiła koło bugaboo i stokke.
Moim zdaniem to nadinterpretacja podszyta prywatną subiektywną sympatią.
No ale moze ja się mylę?
Może faktycznie teutonia to niższa półka niż jane?
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: ranking? 09.06.12, 17:52
      Tak mi w sumie do głowy przyszło, ze fajnie by było gdyby forumki w postach pisały swój prywatny ranking. Może to być ciekawe i dać fajny przekrój. smile
      Ciekawa jestem jaki model/firma będzie przeważała i co najczęsciej pojawi sie na pierwszym miejscu. smile
      • mama1dawidka Re: ranking? 09.06.12, 17:57
        martuska1982 napisała:

> Tak mi w sumie do głowy przyszło, ze fajnie by było gdyby forumki w postach pis
        > ały swój prywatny ranking. Może to być ciekawe i dać fajny przekrój. smile
        > Ciekawa jestem jaki model/firma będzie przeważała i co najczęsciej pojawi sie n
        > a pierwszym miejscu. smile
        Na poerwszym miejscu tu na forum
        Bedzie albo bee alboo stokke albo babyjogger smile
        • martuska1982 Re: ranking? 09.06.12, 18:06
          Tu na forum Mamo Dawidka, a u ciebie prywatnie? wink
          • mama1dawidka Re: ranking? 09.06.12, 22:17
            martuska1982 napisała:

> Tu na forum Mamo Dawidka, a u ciebie prywatnie? wink
            Prywatnie to uj wymiata smile moj nr 1
            Potem stokke i joolz numer dwa
            Bugaboo cameleon trzy
            Teutonie (lambda fun mistrals tylko takie mialam) cztery
            Herkules (emmy nigdy nie mialam uncertain)
            Peg perego si
            Quiniaki spedii i buzz piec
            Bugaboo bee pokraka pokrakom ale mial swoje plusy smile szesc
            Mura siedem
            Ostatnio kupilam no name wozek ala jedo i w szoku bylam ze tak
            Latwo jedzie i ma amortyzacje

Z tym ze to tylko taka moja lista i tam pomieszane spacerowki z glebOkimi jakby kiedys wpadka na trzecie bylo to mam
            Liste smile
            Stokke joolz uj i emma do sprobowania
            Z tym ze ja z tych co lubia duze wozki wink
            • zona.102 Re: ranking? 10.06.12, 21:20
              A czemu Mura tak nisko? smile Co z nią nie tak? Z czystej ciekawości pytam bo sama miałam ten wózek z ogromnym żalem sprzedawałam -no ale ja przy Tobie to żadna wózkomaniaczka, do tej pory uzywałam 5 modeli, 6 w drodze jednak Mure uwielbiałam smile
              • martuska1982 Re: ranking? 10.06.12, 23:20
                Moim zdaniem mura to cięzkie krówsko, źle się podbija i kiepsko manewruje, w manewrowanie trzeba włożyć sporo siły. Może rozpieściły mnie inne wózki, ale mając porównanie uważam, że nawet xlander xa jest od mury lepszy, a ile tańszy.
                • zona.102 Re: ranking? 13.06.12, 22:19
                  Cięzki to prawda ale mi podbijał się super, w ogóle nie wkładałam w to siły smile
                  • martuska1982 Re: ranking? 14.06.12, 15:18
                    Typowej parasolki nie miałam, chyba że nurse futura (coś tego typu jak quinny zapp, espiro magic itp.) zalicza sie do tej kategorii.
                    Jednak mimo swoich wad moim zdaniem nadawał się na długie spacery. smile
                    Lubiłam go.
    • mama1dawidka Re: ranking? 09.06.12, 17:56

• annulka79 Re: ranking? 09.06.12, 19:54
      Zdecydowanie nie postawiłabym jane koło bugaboo. To chyba jednak inna klasa wózków. Rozumiem osobiste sympatie (sama uważam ze Cameleon super się prowadzi i jest dopracowany ale brzydkie toto wink
      Jane bardzie mi się podobają i nawet stojąc obok wyglądałby ładniej jednak to klasa niżej mino wszystko. Teutonia, Quinny, Emmaljunga, Maxi Cosi, Jane, Mutsy, Baby Jogger postawiłabym razem.
      Xlandery, Deltim jednak niżej.

Niektóre marki są popularne i trzymają cenę na rynku wtórnym bo mają opinię solidnych, albo po prostu są znane i uznawane za markowe, modne, są rozpoznawalne. Inne (np. Hartan, Herqules, Emmaljunga) są również solidne ale mało popularne u nas, niektórzy nawet nie kojarzą nazw więc niechętnie kupują takie używki, stąd jeśli ktoś chce sprzedać obniża cenę.

Mały przykład: koleżanka (która dzieli wózki na głębokie i spacerowe - na tym kończy sie jej wiedza) kupiła ostatnio spacerówkę. Opowiadała jak to szukała okazji. W skrócie wyglądało to tak: "Oglądałam jakiś tam Baby Jogger, niby fajny i na gwarancji znajoma chciała 600zł ale wolałam w tej cenie Espiro bo to sprawdzona marka" Na moje pytanie dlaczego uważa ze Espiro to sprawdzona marka odpowiedziała: " Na osiedlu ich pełno to chyba dobre są" ... tyle w temacie osobistych rankingów wink
      • ciofana26 Re: ranking? 09.06.12, 21:54
        czasem ludzi mierzą zamiary podług sił i kupują wózki, na które je stać i im się podobają. ja sama nie rozumiem zachwytu na bee+ bo dla mnie to jakaś pokraka a nie wózek ale o gustach się nie dyskutuje co do Stokke bylam bliska kupna ale dla mnie to wózek do jeżdzenia po galeriach handlowych a w teren z tym to tylko można się sfrutrować i szybko wrócić do domu bo nie daje rady ale śliczny jest wink
      • srebrno-listka Re: ranking? 11.06.12, 13:13
        > Mały przykład: koleżanka (która dzieli wózki na głębokie i spacerowe - na tym k
        > ończy sie jej wiedza) kupiła ostatnio spacerówkę. Opowiadała jak to szukała oka
        > zji. W skrócie wyglądało to tak: "Oglądałam jakiś tam Baby Jogger, niby fajny i
        > na gwarancji znajoma chciała 600zł ale wolałam w tej cenie Espiro bo to sprawd
        > zona marka" Na moje pytanie dlaczego uważa ze Espiro to sprawdzona marka odpowi
        > edziała: " Na osiedlu ich pełno to chyba dobre są" ... tyle w temacie osobistyc
        > h rankingów wink

W ten sposób patrząc, to najlepszym wózkiem będzie coneco, bo tego pełno jeździ wink.
        Ale, aby nie śmiać się, miałam przewozówkę coneco, teściowie kupili. I naprawdę, prowadziła się lepiej niż chicco multiway, miała amortyzację na wszystkie koła. Dla mnie miała jedną wadę: za nisko rączki, ale cóż, większość wózków ją ma wink. Nie powiem nic na temat awaryjności , bo ze względu na te rączki szybko sprzedałam ten wózek, ale muszę powiedzieć, że o ile pp czy chicco na osiedlu z daleka słychać, bo terkoczą i trzeszczą, to coneco nie, a niektóre naprawdę są stare.
        • forumowakobita Re: ranking? 13.06.12, 12:45
          co do rankingu-każdy ma inny.Ja stawiam kilka wozkow w jednym rzedzie.Ale np znajome to wiekszość uważa że Mutsy to mercedes wsrod wozkow.I są takie ktore uwazaja ze porzadny wozek to duzy na pompowanych kołach i biora Roan Marite.Ale najbardziej nie rozumiem przekonania że najbardziej modny jest stary quinny buzz?
    • tyrtkowa Maclareny 13.06.12, 09:39
      A co powiecie o Maclarenach? Czy ich jakość odpowiada cenie? I do tego odsprzedają się również za dużą kasę. Czy cena odzwierciedla jakość, czy to tylko kwestia mody i popularności?
      • sylki Re: Maclareny 13.06.12, 09:41
        Moim zdaniem są za drogi, a już cena XLR to jakaś pomyłka.
        Zresztą większość spacerówek typu parasolka mają przesadzone ceny, kilka rurek i materiał, a oni wyceniają je na takie sumy, że włos się jeży wink
      • tereferefretka Re: Maclareny 13.06.12, 09:56
        zdecydowanie nijaki stosunek jakosci do ceny.
        juz o tym wielokrotnie pisalam, jak dla mnie sa przereklamowane, niewarte takich pieniedzy, xlra mialam 3 lata temu, poza systemem opuszczania oparcia(Ja mialam dwie dzwignie po obu stronach, teraz jest zespolone w jedna na tyle) nic sie nie zmienilo poza detalami na ramie, i od tamtej pory jeszcze zdrozaly, co uwazam za totalna pomylke.

jezeli chodzi o ogolnie marke, nie wiem, moze volo jest warte tych pieniedzy,ale tez glowy bym nie dala.

no 900zl za questa to lekkie przegiecie, kiedy blizniaczy m&p tour kosztuje 600.
        • maxi_baby Re: Maclareny 23.06.12, 22:47
          tour m&p nie jest wózkiem bliźniaczym, to pojedyncza spacerówka z tych mniejszych i nie rozklada się na płasko do lezenia

tereferefretka napisała:

> zdecydowanie nijaki stosunek jakosci do ceny.
          > juz o tym wielokrotnie pisalam, jak dla mnie sa przereklamowane, niewarte takic
          > h pieniedzy, xlra mialam 3 lata temu, poza systemem opuszczania oparcia(Ja mial
          > am dwie dzwignie po obu stronach, teraz jest zespolone w jedna na tyle) nic sie
          > nie zmienilo poza detalami na ramie, i od tamtej pory jeszcze zdrozaly, co uwa
          > zam za totalna pomylke.
          >
          > jezeli chodzi o ogolnie marke, nie wiem, moze volo jest warte tych pieniedzy,al
          > e tez glowy bym nie dala.
          >
          > no 900zl za questa to lekkie przegiecie, kiedy blizniaczy m&p tour kosztuje 600
          > .
          • kedro-dasos Re: Maclareny 24.06.12, 10:09
            bliżniaczy czyli podobny do questa- autorka postu jest wózomaniaczką i nie sądzę,żeby aż tak się pomyliła.
            • sylki Re: Maclareny 24.06.12, 20:29
              myhyhy dokładnie big_grin
      • zona.102 Re: Maclareny 13.06.12, 22:17
        Ja mialam XLRa i jestem szczesliwa, ze poszedl w siną dal. Nienawidziłam tego wózka. Może jak wózek dojazdówka lub na zakupy będzie ok ale na spacery na pewno nie. Z resztą pewnie żadna parasolka nie nadaje się na spacery.
        Mam jeszcze jednego Maclarena, stary Triumph i jest super jak na swoje lata czyli jakość tych wózków jest nie do zdarcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka