Dodaj do ulubionych

Zakopane-co kupić na wyjazd?

23.07.12, 10:59
Zwracam się o pomoc jak zwykle. Za dwa tyg. wyjeżdżamy do Zakopanego, mój syn ma w tej chwili 6 m-cy, używamy Joolza w wersji spacerowej, jest super pod każdym względem, ale wiadomo, że Zakopane to już inna bajka. Oczywiście nie będziemy chodzić z wózkiem po wysokich górach, ale parę dolin chcieliśmy zaliczyć. Obawaim się, że Joolz z tymi małymi kóleczkami sobie nie poradzi. Co kupić na ten wyjazd. Szukam czegoś używanego, niedrogiego, tylko na wyjazd. Myślałam o Quinny Speedi, myślicie że to dobry wybór, poradzi sobie w górskich dolinach?
Obserwuj wątek
    • srebrno-listka Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 11:07
      Nie używałam tego wózka, ale jestem przekonana (sprawdziłam sama), że mountain buggy urban jungle (swift pewnie też) da radę.
      Z MBUJ byłam w Bieskidach (wiem, to nie to samo) i spokojnie dałam radę na szlakach, także w błocie po deszczu, z półtorarocznym dzieckiem w wózku. Synek też była bardzo zadowolony.
      • pomilak1 Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 11:18
        Speedi pewnie da radę,ale dla 6 m-cznego dziecka dokupiłabym jakąś porządną wkładkę redukcyjną bo tam siedzisko jest dość obszerne.
        Ja dla 2 latka miałam w Zakopcu chicco skip tongue_out i też spokojnie po dolinach dał radę big_grin
        My jedziemy w tym roku w Bieszczady i bierzemy nipperasmile
    • koala0405 Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 11:17
      W Zakopanem sprawdził się bardzo dobrze potępiany na tym forum Mutsy Transporter.
      Byliśmy w zimie, było bardzo dużo śniegu i bardzo mroźno. Synek w firmowym śpiworku nie zmarzł a spacerowaliśmy po 4-5 godzin. W śpiworku, który jest w komplecie z wózkiem można odpinać wierzchnią część i pozostaje bardzo mięciutka wkładka wyłożona milutkim polarkiem.
    • pinik Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 11:53
      Mam taka sama sytuacje smile

Mala 7 miesiecy, nasz glowny wozek to joolz (kocham go!), ale wlasnie na wertepy sie obawiam... Na kostce dobrze calkiem rade daje, ale w gorach???

Ja zakupilam nippera (wlasnie przyszedl). Mam na stanie jeszcze wiele innych, ale nipper mi sie wydaje na taki wyjazd bardzo fajny (dla mnie jedyny minus, ze dziecko patrzy w przod, nie do mnie). Ma fajne duze kola, super sie prowadzi, ma wentylacje w budzie i buda dobrze bardzo od gory od slonca i deszczu oslania (folia w komplecie).
      Teraz nippery sa w dobrej cenie. Wiec jesli chcesz nowy wozek, to nipper fajny.

Speedi tez fajny na taki wyjazd, ale buda marna wg mnie. No i pewnie w tej cenie to uzywany bylby, a tu nigdy nie wiesz, na jaki egzemplarz trafisz (choc ja do uzywanych nie jestem uprzedzona).
      • merich Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 12:43
        Zaczęłam się zastanawiać nad tym Nipperem. Powiedz mi proszę (ponieważ nasze dzieci są mniej więcej w podobnym wieku), jak Twoja mała radzi sobie w tym siedzisku Nippera, nie jest zbyt obszerne dla niej, czy ewentualnie dokupić jakąś wkładkę? Joolz ma siedzisko pod tym względem super, mój mały siedzi wygodnie i nie "lata" na wszystkie strony, nie zjeżdża ani nie jest skrzywiony. Aha i jakie są rzeczywiste gabaryty po złożeniu, pojedziemy Scenicem, a więc bagażnik bez szału smile.
        Urban Jungle też mi się podoba i Swift w sumie też i cieżko podjąć decyzję, jak zwykle.
        • gibon301 Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 15:41
          nie wiem czy to coś pomoże ale zimą byłam z cameleonem (podobne kółka jak joolz chyba) w dolinie kościeliskiej i nie było najmniejszego problemu z poruszaniem się (tyle tylko że moje dziecko miało wtedy ok 20m)
          • merich Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 23.07.12, 21:13
            Też się zastanawiałam czy Joolz wystarczy. Może faktycznie tak, jeżeli co niektórzy dają radę z parasolkami, ale nie chcę umęczyć ani siebie ani dziecka. Jak byłam ostatnio na Podhalu to nie zastanawiałam się nad tematem wózka, bo nie miałam dzieci. Z jednej strony wziełąbym Joolza,a z drugiej się boję, że nie da rady. Muszę jeszcze kupić Bondolino, albo jakieś inne ustrojstwo do noszenia dziecka, bo to pewnie też ułatwi nam spacery.
            • gibon301 Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 08:01
              nie chcę Ci nic doradzać, tym bardziej że nie znam joolza na tyle, ale ja bym chyba bardziej stawiała na dobre nosidło, no bo tak uczciwie z wózkiem (jaki by on nie był) bardzo daleko nie zajdziecie (ja byłam w schronisku w kościeliskiej z bboo), a jeśli chcielibyście gdzieś dalej no to pomóc może nosidło, jest wiele dolinek po których bez problemu można spacerować z wózkiem. niemniej jeśli masz ochotę na nowy wózek to inna sprawa, wtedy na pewno warto coś kupić wink
        • pinik Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 01:38
          Moja mala bardzo dobrze "siedzi" w nipperze. Wsadzilam tam coprawda dodatkowa wkladke (bo ta oryginalna jest mocno sztuczna). Ma bardzo wygodnie.

Jak zdejmiesz w nipperze kola (chociaz te dwa tylnie) to to mala paczka w aucie jest. Mysle, ze mniejsza niz Joolz, bo Joolz to dwa kawalki (a jesli zostawisz w jednej czesci to "krowiasty"). Choc uwazam, ze Joolz i tak malo miejsca zabiera.

Dzis jezdzilam Joolzem po centrum Pragi. Zadne zle chodniki, szyny itd mu nie straszne. Mysle, ze wozek w trudnym terenie moze sobie niezle poradzi, ale mi mojego troche zal na jakies dziury itd.
          No i na zime nipper tez bedzie fajny!
          • pomilak1 Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 09:45
            Pink dostałaś już nippera i nic nie pisałaś??smile a ja tu czekam na Twoją opinięsmile jak wrażenia?zostaje czy raczej nie spełnia oczekiwań smile

Ja woziłam moją córeczkę jak miała prawie 6 m-cy.Zdjęcia są w mojej galerii smile
            Ostatnio znowu ściągnęłam go z szafy i obecnie jest wózkiem nr 1 big_grin (czekam na joolza więc pewnie się to lada dzień zmieni wink )
            • pinik do pomilak 24.07.12, 10:01
              Hej,

tak, dostalam wczoraj nippera. Nie pisalam, bo jak przyszedl, to go tylko rozpakowalam, ale nie wyszlam nim jeszcze wogole na zewnatrz. Wczoraj ruszylam na caly dzien do miasta i chcialam mala widziec, wiec wzielam joolza (gratuluje wyboru! Teraz to moj wozek nr 1!). Specjalnie wybieralam trudne sciezki (slabe chodniki, duzo krzyzujacych nasza droge szyn tramwajowych itd). Joolz bardzo ladnie dawal rade. Zadziwil mnie! I to przy tych malych kolkach. Chyba tajemnica tkwi w tych ich resorach tak jak w bugaboo, ze one przy przeszkodzie sie na chwile tak jakby cofaja do tylu.

A chodniki w Pradze to podobne miejscami jak w PL.

Ale jeszcze co do nippera: pozytywnie zaskoczyl mnie kolor i tapicerka. Na ich firmowych zdjeciach one mi zawsze na taki wyblakly czarny wygladaly (w koncu po dluuugich przemysleniach wybralam czarny, nie granat). Fajnie, ze ma odblaski w budce. Te szare elementy na budce tez sa o wiele porzadniej zrobione niz ze zdjec przypuszczalam.

Nie podoba mi sie troche regulacja oparcia. Skladanie myslalam, ze jakies straszne, ale nie.

Jezdzi (narazie po domu, ale mamy na drodze jeden stopien) bardzo fajnie, ladnie manewruje i super sie podbija. Mysle, ze sporo da sie w niego upakowac (mam tez ten dodatkowy koszyk na dole).

Co mi sie tez nie podoba: raczka. Obicie dla mnie b. przyjemne, ale jest taka waska i prosta (nie ergonomiczna).

Ale ogolnie bardzo fajny wozek za dosc przystepna cene teraz.

Dzieki pomilak za wszelkie recenzje!
              • m7-7 Re: do pomilak 24.07.12, 11:03
                No widzicie a mi rączka w nipperze od razu przypadła do gustu smile moze ze względu na wczesniejsza niewygodna w mini.
                Życzę przyjemnych wojaży - dla mnie ten wózek jest najlepszym rozwiązaniem w tej kategorii za przystępną cenę.
                • aga7-77 Re: do pomilak 24.07.12, 11:30
                  No właśnie, bo to zależy do czego człowiek porównuje smile Ja porównuję do swifta i dlatego też mi ta rączka w nipperze nie leży, mogłaby być chociaż trochę szersza. Regulacja oparcia też mi się za bardzo nie podoba, tylko ja jej na szczęście nie używam.
                  Co do koloru to też byłam bardzo zaskoczona na plus - w necie te kolory wydawały mi się takie nijakie, ale na żywo np. ta moja czerwień jest super. I coraz bardziej ten wózek mi się podoba, bo prowadzenie go jest rewelacyjne smile
                  • pomilak1 Re: do pomilak 24.07.12, 13:40
                    Fajnie, że raczej pozytywnie o nim piszeszsmile byłam bardzo ciekawa smilesmile
                    mi akurat rączka też pasuje,owszem mogłaby być szersza, ale ta miękkość mi wynagradza jej wielkośćwink
                    regulacja oparcia też mi nie pasuje, opuszczanie oczywiście spoko, ale podniesienie już gorzej (ja w ogóle nie lubię regulacji na pasek tongue_out ).
                    No ale w każdym poście muszę to podkreślić, że właściwości "jezdne" tego wózka mi rekompensują wszelkie minusiki tongue_outtongue_out
                    a joolz powinien być u mnie jutro hihi (zamówiłam czarnegosmile mam nadzieję że osłonka UV mi nie będzie jakoś bardzo potrzebna bo jej nie zamówiłam smile )
                    • pinik Re: do pomilak 24.07.12, 14:43

-oj, bez oslonki UV to w joolz'ie marnie...

Pinik

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12633469&a=16469939
    • merich Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 11:09
      Obejrzałam sobie zdjęcia Nippera w galerii pomilak i musze stwierdzic, że pólroczniak wygląda w nim całkiem całkiem. Kusi mnie ten Nipper, chyba zamówię, choć jeszcze nie wiem jaki kolor. Na stanie mam tylko Joolza, Zappa i Nunnę, więc na zimę ten Nipper byłby jak znalazł. Nie powala mnie wyglądem, ale chyba jednak w górach, czy innym razem na plaży będzie się lepiej sprawował niż Joolz (choć na chwilę obecną jestem z niego tak zadowolona, że nie wyobrażam sobie, że może być coś lepszego).
      Pinik, czy przetestowałaś już swojego Nippera w terenie? Jeśli tak to czekam na relację, bo wciąż się jednak waham. Twoje sprawozdanie będzie dla mnie decydujące ponieważ tak jak ja używasz Joolza (i tak jak ja go uwielbiasz), więc wiesz o co chodzi smile. Z drugiej strony ja nigdy nie miałam na stanie żadnego wózka terenowego, więc nie mam pojęcia jak się prowadzi np. taki MBUJ. A jeśli jeszcze wrzuciłabyś jakieś zdjęcia to byłabym naprawdę wdzięczna smile.
      • pinik Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 12:19
        Merich, masz moze whatsap? Przez to sie tak super gada i foty przesyla. Przez komputer to ja rzadko wstawiam, bo to juz musze przegrac, wgrac itd.

Napisz mi na gazetowego. Jedna fote moge ci tez mailem z telefonu wyslac.

Jeszcze nie bylismy nipperem na dworze.
    • pinik Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 24.07.12, 15:04
      Merich, kupuj! smile

Jestesmy w centrum Pragi nipperem. Bardzo ladnie jedzie, malej chyba dobrze. Przez ta siatke ja choc troche widze (w swifcie wcale). Bedziesz miala wozek na wyjazdy i na snieg smile
      • merich Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 25.07.12, 09:47
        Dzięki pinik za info smile. Chyba się zdecyduję na kolor czerwony, choć nie przepadam za czerwonymi wózkami, ale nic innego nie wpadło mi w oko. Trochę się obawiam tej regulacji siedzenia na pasek, bo szczerze jej nie cierpię, ale chyba wszystkie terenówki mają taką regulację oparcia, czy się mylę?
        • pinik Re: Zakopane-co kupić na wyjazd? 25.07.12, 10:04
          wszystkie lekkie i z nieobracanym siedzonkiem taka maja, albo na zamki.

moze uda mi sie zrobic fotke nippera (mam czarnego jak i joolza), to wkleje zaraz.
    • pinik do merich 25.07.12, 10:52
      Wstawilam fotke nippera obok Joolza w innym watku. Zajrzyj tam.
      • merich Re: do pinik 25.07.12, 10:59
        Odpisałam w tamtym wątku smile. Dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka