Dodaj do ulubionych

Niebezpieczne Peg Perego

25.07.12, 22:44
USA: Wycofano ponad 220 tys. niebezpiecznych wózków dziecięcych
gazeta.pl, PAP, is 25.07.2012 , aktualizacja: 25.07.2012 14:07

Firma Peg Perego zdecydowała się na wycofanie w USA ponad 220 tys. wózków dziecięcych, ponieważ niemowlęta poniżej 12. miesiąca życia są w nich narażone na uduszenie przez wadliwą konstrukcję - poinformował producent w opublikowanym oświadczeniu. Choć firma poprawiła konstrukcję wadliwych wózków Venezia i Pilko-P3 w 2008 roku to na polskim rynku można jeszcze spotkać starsze, używane modele
W 2004 roku sześciomiesięczny chłopiec z Tarzany w Kalifornii zmarł na skutek uduszenia, kiedy jego głowa utknęła między siedzeniem a stolikiem wózka. W 2006 roku w ten sam sposób o mało nie zginęła siedmiomiesięczna dziewczynka z Nowego Jorku.

Firma Peg Perego USA, przedstawicielstwo włoskiego producenta, we wtorek poinformowała o wycofaniu dwóch typów wózków - Venezia i Pilko-P3. Na stronie producenta szczegółowo opisane są wadliwe modele. 223 tys. tych egzemplarzy zostało wyprodukowanych we Włoszech między styczniem 2004 r. a wrześniem 2007 r.

Wycofywane modele zostały wyprodukowane jeszcze przed ogłoszeniem przez Peg Perego w styczniu 2008 r. norm dotyczących rozmiaru wózków, tak by były bezpieczne dla dzieci.

Na polskim rynku można spotkać wymienione modele, np. na aukcjach internetowych. Uważać jednak trzeba tylko na stare egzemplarze, wyprodukowane przed 2008 rokiem.
Obserwuj wątek
    • sylki Re: Niebezpieczne Peg Perego 25.07.12, 23:02
      heh, też czytałam, oczywiście jak zwykle w USA, poza tym lekko stare te wózki mają wink
      • magda79pn Re: Niebezpieczne Peg Perego 25.07.12, 23:12
        jaja normalnie, znowu jakiś rozwydrzony amerykański dzieciak zrobił sobie krzywdę i przez niego oraz przez jego durnych rodziców, przewrócili całą firmę peg perego do góry doopą
    • srebrno-listka Re: Niebezpieczne Peg Perego 25.07.12, 23:34
      Mnie tylko zastanawia, dlaczego dopiero teraz ta informacja została podana - skoro wypadki były tak dawno. I jeśli firma zdecydowała się na wycofanie wózków - to czemu teraz? w PL obstawiłabym powolne działanie sądów i rozprawy, ale to raczej nie w USA wink

Magda, ale jak 6-miesięczniak może być rozwydrzony wink?
      • magda79pn Re: Niebezpieczne Peg Perego 25.07.12, 23:41
        fakt, 6 miesięczniak może i nie jest rozwydrzony wink

a gdzie byli rodzice jak on tam gdzieś głowę pakował? jak długo tak leżał, że umarł, nikt nie słyszał że płacze?
        • srebrno-listka Re: Niebezpieczne Peg Perego 26.07.12, 00:03
          Wiadomo, wózek wózkiem, może mieć przecież wady, ale rodzice przede wszystkim powinni pilnować dziecka. Ale zauważcie, że chyba tylko w USA jakiś czas temu maclareny obcinały dzieciom palce. nie słyszałam o takim przypadku w Europie.
    • ewa-krystyna Re: Niebezpieczne Peg Perego 26.07.12, 00:45
      zgadzam sie,ze pewnie robia igly z widly czy jak to sie mowi....
      mam wlasnie Pliko z 2005 i jutro zadzwonie do Peg Perego i zapytam co i jak, tylko,ze ja jestem w Kanadzie.... no ale jak wycofuja,to co daja w zamian kredyt na nowy wozek czy oddaja pieniadze? bo jak tak to ja chetnie sobie wymienie na Switch'a.... bo na nowego maz mi sie nie zgodzi ze wzgledu na moja kolekcje Pegow i naginanie go na Nitro jak zajedziemy do Polski w maju smile a dla Pliko mam fajne akcesoria..... dam wam znac co powiedza smile
      no i co ciekawe ja znalazlam info o tym na FB PP Italy; FB PP US milczy.... no i info jest po wlosku.... dzieki za wujka Google'a translator smile
    • ewa-krystyna Re: Niebezpieczne Peg Perego 26.07.12, 00:54
      tutaj wiecej info: www.pegperegousa.com/babyproducts-site/recall-notice/
      juz maja nowy kit "bezpieczenstwa".....
      • inches Re: Niebezpieczne Peg Perego 26.07.12, 11:27
        Miałam PP Pliko P3 dla starszego syna i mówcie co chcecie wózek był supper. Teraz nie mogę kupić tego co chciałaybym i bardzo nad tym ubolewam sad
        • ewa-krystyna Re: Niebezpieczne Peg Perego 26.07.12, 15:28
          Inches, oni zmienili Pliko P3 w 2008 lub 2009 roku. Teraz te pasy wychodza z siedziska - przedtem dziecko mialo swobode bedac przypiete. U nas jest ich sporo uzywanych czesto za grosze; tu masz linka toronto.kijiji.ca/f-peg-perego-pliko-Classifieds-W0QQKeywordZpegQ20peregoQ20plikoQQisSearchFormZtrue
          jak jestes zainteresowana, to moge ci odebrac i przeslac do Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka