tara13 27.07.12, 21:16 Moze komus spasuje. Pozdrawiam. LINK Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 01.08.12, 10:33 identyczny jak ten co szyje moja mam, tylko o 50 zł droższy a Ty go kupiłaś? tego za 120 zł? lepszy jakoś? bo od mojej mamy tez masz? prawda? mozesz porównac? Odpowiedz Link
tara13 Re: Wkładki do BJCM 01.08.12, 12:25 Ja nie widze, roznicy. Obydwie wkladki sa porzadnie uszyte i swietnie leza w wozku. W zazzu mi sie wiecej materialow podobalo i tyle, ale to wiadomo o gustach sie nie dystkutuje Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 01.08.12, 23:13 materiały śliczne - to fakt dziwi tylko, że materacyk uszyty IDENTYCZNIE bez najmniejszej nawet róznicy jak te, co szyje Helena Kamińska a to nie takie banalne - nad obecna formą materacyków, pracowałyśmy razem z mamą 5 ostatnich lat. Na rynku sa rózne wkładki - Maclarenowe, od PinkieShop i najróżniejsze firmowe - ale żadne nie sa identyczne z tymi co szyje moja mama. Ta od zazzu - owszem, jest identyczna. Kocyki zazzu sprzedaje z adnotacja, że projekt zastrzezony przez sklep - materacyki jakos bez adnotacji... no - nieładne po prostu działanie, DELIKATNIE mówiąc - nieładne. Tak się nie robi. Bo to kradziez czyjegos pomysłu, pracy włożonej w projekt itd... oczywiście - mama patentu nie ma, ale rękodziełem zajmuje sie od wielu, wielu lat i w tym "światku" tak po prostu jest, że się nie podkrada pomysłów i sposobw wykonania. W każdej galerii, wśród szyjących, takie niepisane zasady panują. Właściciel zazzu zdecydował się jednak skopiowac czyjes rozwiązania. jeszcze raz napiszę - bardzo, bardzo nieładnie... innych słów używac tu nie chcę ale niesmak olbrzymi Odpowiedz Link
dziustynka Re: Wkładki do BJCM 02.08.12, 08:53 Szczerze, uważam, że przesadzasz. Materacyk jest po prostu dopasowany do oparcia Baby Jogger i żadnej filozofii w tym nie widzę. Po prostu ktoś szybciej wpadł na to, że materacyk powinien w pełni być dopasowany do oparcia, od Was. Odpowiedz Link
walker85 Re: Wkładki do BJCM 02.08.12, 09:08 Ja także dodam swoje 3 grosze. Miałam kilka wkładek od Pani Helenki i się zawiodłam na jednej. Po praniu nie nadawała się do niczego. Nie zauważyłam żeby synek mi się mniej pocił. Nie byłam zadowolona, bo wkładka w Elite latała. Teraz do GT i XT mam wkładki Maclarena i jestem z nich zadowolona. I tak to niestety jest, że mamy wolny rynek i nikt nie ma monopolu na produkcję wkładek do wózka, no chyba, że są objęte patentem. Nawet jeśli, wystarczy inna nić. I to jest dobre, bo zmusza sprzedawców do ciągłej pracy nad swoimi produktami. Odpowiedz Link
tygisek Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 00:38 to ja tez wtrace swoje trzy grosze: Walker nie masz racji, jestem swiezo w temacie "plagiatow" poniewaz ktos podrobil produkt mojej firmy, coprawda patent na wyrob mam, ale nie jest on konieczny w przypadku zrobienia czegos identycznego lub do zludzenia podobniego do oryginalu - o tym mozna poczytac w ustawie o ochronie konkurencji, z grubsza chodzi o to, ze dowodzic swoich praw mozna nie tylko w przypadku posiadania patentu, ale rowniez wowczas, gdy produkt nasladuje oryginal i np moze wprowadzac klienta w blad co do pochodzenia (w tym przypadku wkladki sa do zludzenia podobne do wkladek Pani Helenki i rzeczywiscie kupujacy moze sie np zasugerowac wzorem i zalozyc, ze Pani Helenka sobie zalozyla firme strone i sprzedaje produkty wlasnej pracy ta droga, u Niej rowniez wybieramy materialy wiec formula sprzedazy i jakby proces produkcji jest rowniez identyczny...) mozna znalezc wiele podobienstw, a rzeczoznawca z pewnoscia wystawilby opinie o plagiacie, gdyby zostal poproszony o taka ocene zatem PstraBiedronka ma wiele racji w tym, ze powinna byc zamieszczona informacja o "inspiracji" chociaz, to przykre, ze nie zostala zamieszczona - a Pani Helena w tym wypadku spokojnie gdyby chciala, moze dochodzic swoich praw i nawet moze doprowadzic do sytuacji, ze na ta firmie, oczywiscie mowie tu o oficjalnej drodze prawnej, zostanie nalozony nawet zakaz prowadzenia tej dzialalnosci - takie moga byc konsekwencje nieuczciwej konkurencji.... wiec wolnosc wyboru swoja droga - nie mozna przymusic nikogo do kupowania, natomiast wolnosc rynkowa juz nie jest taka oczywista w przypadku produkowania rzeczy, ktore juz na rynku istnieja i o tym tu jest glownie mowa.... Pstabiedronko, w pelni Cie rozumiem i Twoja Mame, takich rzeczy sie nie robi, choc nie kazdy to rozumie Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 09:47 Tygisek ale jaką macie pewność że oni tą wkładkę rzeczywiście "skopiowali"??już pisałam moja koleżanka krawcowa uszyła mi praktycznie identyczną wkładkę nie widząc wkładki p.Helenki na oczy! Odpowiedz Link
tygisek Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 12:25 nie nie nie, ja nie mam zadnej pewnosci, zeby niebylo, ale kiedy weszlam na strone, zeby zobaczyc materialy (po zdjeciu Ktorejs z Forumek - taka wkladka w koniki) to moje wrazenie bylo nieodparte, wrecz mialam takie skojarznie, ze Pani Helenka "wyszla z podziemia" poprostu moj wpis prosze potraktowac jako ciekawostke przyrodnicza odnosnie konkurencji na rynku, oraz procesow ochrony praw do wyrobow, wypowiadam sie jedynie o tym, ze nie trzeba miec patentow na wylacznosc, zeby chronic swoj wyrob.... i jeszcze jedna sprawa: co innego uszyc sobie jedna wkladke na wzor jakiejs na uzytek wlasny ze tak powiem, a co innego sprzedawac je masowo i oficjalnie...oraz jeszcze o tym, ze ladnie ze strony firmy, ze umiescila wpis o pochodzeniu pomyslu przy jednych wyrobach a bardzo brzydko, ze nie umiescila przy innych....na stronie jest wiecej rzeczy, ktore juz wczesniej widziam (chocby u lamillou np) ja nie ganie pomyslowosci i popieram inwencje tworcza w zakresie prowadzenia biznesow i zarabiania pieniedzy, jednak akurat swiezutko jestem na etapie walki o swoje produkty oraz uzeranie sie z nieuczciwa konkurencja, wiec doskonale wiem jak to boli i jakie przykre sprawy przy tym moga wyniknac Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 14:45 nie no ok ja tylko patrzę z drugiej strony że krawcowe z zazu mogą zobaczyć wkładki p.Helenki i to samo sobie pomyśleć chodzi mi o to, że na pomysł akurat takiej wkładki może wpaść i ktoś inny nie wgłębiałam się w ich stronę, ale jeżeli mają przy innych produktach info odnośnie pochodzenia to przy wkładkach też by mogli zamieścić Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 05.08.12, 23:24 pomilak1 napisała: > nie no ok ja tylko patrzę z drugiej strony że krawcowe z zazu mogą zobaczyć > wkładki p.Helenki i to samo sobie pomyśleć chodzi mi o to, że na pomysł aku > rat takiej wkładki może wpaść i ktoś inny hmy... trudno raczej tak ni stąd ni zowąd uszyć identyczną - z takimi samymi dziurami, tak samo lamowaną (choc nie całkiem tak samo - bo mniej starannie ale to już wprawne oko na zdjęciach moze zobaczyć że lamówka niedoszyta dobrze ) No i o dziury tez chodzi - ja nie mam BJCM ale mama zaczęła dziury do pasków do składania szyć jakoś tam inaczej niż na początku prosiły o to posiadaczki. Nie mam - to się nie znam, ale mama od razu powiedziała że te dziury szyte sa tak jak u niej, według jej pomysłu, na który wpadła szyjąc któryś tam z kolei materacyk do tego modelu. dobra - nieważne, nikomu nie zakazuje tak szyć. Troche mnie to zabolało i tyle. Ale macie racje - to wymusza zmiany i te zmiany u nas tez będa mam nadzieję, ze na lepsze Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 06:58 pstra ok a może te krawcowe mają BJ i tak sobie wymyśliły, głównie chodzi mi o to,że nie masz pewności a już piszesz jakbyś złapała na gorącym uczynku jeżeli rzeczywiście krój i wykonanie jest ściągnięty od Twojej mamy to też oczywiście tego nie pochlebiam Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 07:44 no jakby to powiedziec.... powiedzmy, ze mam pewnośc 95% - ok? wiem przeciez co do kogo wysyłałam, na jaki adres - mozna duzo skojarzyc nie pisałabym tego, gdybym takiej pewności nie miała. No kurcze - dziewczyny ileż wątków o materacykach róznego rodzaju tu było i nigdy mi przez myśl nie przeszło mieć "pretensje". Ale ta sprawa jest inna i tyle. ale spoko - już mnie nie bulwersuje może i na dobre wyjdzie - zmobilizowało nas do różnych działan, których teraz nie zdradzę a które dla nas będą chyba na plus Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 07:53 a - zapomniałam tylko nie odbierz tego, że pytam "zaczepnie" - chciałabym, zeby to normalnie zabrzmiało Twój materacyk od krawcowej jest naprawde taki sam jak te od mamy? Jakbyś wstawiła zdjęcie to też miałabym wrażenie że to "nasz"? I nie dawaaś krawcowej żadnych wskazówek? Jak ma być zrobiony? Bo ja z szyciem róznych rzeczy mam dużo wspólnego i trudno mi uwierzyć, że dwie osoby uszyją zupełnie oddzielnie dwa identyczne produkty. Podobne - tak, ale identyczne - nie. Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 14:49 "moje" wkładki masz w mojej galerii nie dawałam jej żadnych wskazówek-miała mi uszyć akurat do tego wózka i tyle, (uszyła bez wycięcia na pasek bo nie wiedziała że ten wózek się tak składa, gdy jej powiedziałam najpierw wpadła na pomysł wycięcia tylko jednej, dużej dziury, ja sama wpadłam na wycięcie dwóch otworów, a wkładki z takim rozwiązaniem Twojej mamy nie miałam nigdy w ręce) dodam że szyła mi też do nippera, bboo i xlandera xq(tu na wzór) oraz śpiworek do gondoli i tu też wyszła z fajną inicjatywą żeby np był zakładany za zagłówek, także na prawdę czasami osoby które w tym siedzą mają fajne pomysły (akurat koleżanka szyje raczej ubrania głównie suknie ślubne i stroje wieczorowe) szyła również wkładkę koleżance (również do CM )ale z przedłużeniem aż do krańca podnóżka-tak sobie zażyczyła koleżanka Pstra żeby nie było ja takiego zachowania nie pochwalam, ale wiem na swoim przykładzie że inna osoba może mieć bardzo podobną wizję. Fajnie, że to Was zmotywowało do jakiegoś kroku w przód-powodzenia Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 17:53 dziś mam dobry humor - może byc i tak jak mówisz - są tam zajebiaszcze krawcowe, które od razu uszyły świetnie dopasowany produkt. Akurat do tego jednego, jedynego modelu ja wiem co wiem ale niech tam będzie - są lepsi po prostu zupełnie szczerze przyznaję, że materiały prześliczne i ich dobranie do siebie - także. Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 20:00 Pstra ja się absolutnie nie upieram po prostu spojrzałam na tą całą sytuację z boku jeżeli łączysz jakiekolwiek fakty że te wkładki mogą być od Was skopiowane to również nie pochlebiam takich czynów Odpowiedz Link
tygisek Re: Wkładki do BJCM 07.08.12, 00:15 no widzicie, a ja np mialam odrazu takie skojarzenie, ze wkladki sa totalnie odgapione, albo wlasnie, ze zazu (przepraszam za blad, to nie ignorancja, tylko uproszczenie) i Pani Helena to "jedno cialo" Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 02.08.12, 11:54 dziustynka napisała: > Szczerze, uważam, że przesadzasz. > Materacyk jest po prostu dopasowany do oparcia Baby Jogger i żadnej filozofii w > tym nie widzę. > Po prostu ktoś szybciej wpadł na to, że materacyk powinien w pełni być dopasowa > ny do oparcia, od Was. słucham? no przecież my właśnie szyjemy idealnie dopasowane, więc jak to "szybciej od nas"? mama szyje na wymiar - z tym, że wymiary podają same zainteresowane więc może się zdarzyć że zmierza niedokładnie. Ale większośc leży dobrze - wystarczy popatrzeć na galerię uszytcyh na picasie. picasaweb.google.com/103512785850797726049/Materacyki#5728388240317631890 po praniu trzeba materacyk uprasować, jesli byl prany w 40 stopniach to nie miał prawa się zniszczyć. Ale zeby bylo jasne - ja sie nie upieram ze nasze są jakies najlepsze, każdy kupuje co mu odpowiada i "nasze" moga nie odpowiadać - wolny wybór. Nigdy nie pomyslalam nawet aby miec jakis monopol na wkladki generalnie, ale na identycznie takie jak nasze - no... przykro mi po prostu... skoro sa takie słabe - to Zazzu mogła wysyilic się i wymyślec cos innego, lepszego a nie skopiowac idealnie Odpowiedz Link
saras-wati Re: Wkładki do BJCM 02.08.12, 22:15 ja natomiast z wkładek maclarena byłam bardzo niezadowolona oczywiście wzory ładne, ale materiał już najczęściej poliester, kiepsko wykończone, a najbardziej denerwowało mnie to, że odstają przy oparciu - nie wiem czy to kwestia wózka? w każdym bądź razie w queście oryginalne wkładki były porażką ja pozostanę fanką wkładek pani Heleny natomiast te z linkowanego sklepu też są ładne, wspaniałe materiały można je obejrzeć gdzieś na żywo? Odpowiedz Link
agnes_nyc Re: Wkładki do BJCM 03.08.12, 19:27 saras te materialy to w jysku Pani Helenki wkladki sa ok tylko moglaby jednak postarac sie o nowe wzory to nie jest trudne moze konkurencja wymusi wieksze zaangazowanie w roznorodnosc materialowa ja tam nie mam nic do konkurencji fajnie ze ktos ma inne wzory ogolnie mnie sie podobaja Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 03.08.12, 20:07 Pstra ale dlaczego sądzisz że od Was skopiowali? ja mam koleżankę krawcową i uszyła mi praktycznie identyczną wkładkę jak Twoja mama nie widząc jej na oczy! fakt widziała w realu wózek więc sama sobie pomierzyła. Materiały kupiłam w Ikei, wkładkę uprałam kilka razy i nic mi się nie stałodo nippera np już jej dałam oryginalną i na jej wzór uszyła taką samą tylko że z bawełny, nie czuję żebym zrobiła coś złego kopiując oryginalny krój Niestety jest duża konkurencja i z tym się trzeba liczyć Gdyby nie fakt, że nie chce mi się szukać fajnych materiałów i koleżanka mieszka trochę km ode mnie to też bym "weszła" w taki biznes Odpowiedz Link
zona.102 Re: Wkładki do BJCM 03.08.12, 23:45 Uwazam tak samo jak agnes, materialy u p. Helenki sa nie ciekawe, mnie sie zaden w sumie nie spodobal (jeden byl w miare ale jak doszla moja kolej to sie skonczyl). Chcialam jakies materialy z Ikei ale p. Helenka odpisala, ze te nie ladne, tamte brzydkie... mnie tam sie podobaly )) Gdybym znalazla wkladke z takiego materialu jak mi sie podoba to zaplacilabym te 120zl bo co z tego ze, p. Helenka ma 50zl taniej jak NIC mi sie nie podoba? Odpowiedz Link
pomilak1 Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 09:49 zona mi się też podobają z Ikeii mam kilka wkładek wszystkie uszyte właśnie z materiałów Ikeowskich i NIC się z nimi nie dzieje. Kolory mają żywe, nic nie blaknie,bawełna dobra więc dla mnie ok Odpowiedz Link
jsg2 Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 20:01 Wydaje mi się ,że P.Helenka ma też materiały z Ikeii . Ten w kolorowe kwiaty-koła na 100% Odpowiedz Link
zona.102 Re: Wkładki do BJCM 04.08.12, 23:10 No jakieś tam ma ale wybór dla chłopca jest nikły i ogólnie mało ciekawe wzory -jak dla mnie ale każdy lubi co innego. Odpowiedz Link
zona.102 Re: Wkładki do BJCM 05.08.12, 00:02 A takie wkładki będą pasowały BJCM jak myślicie? www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/460/wkladka_do_spacerowki_liner_kol_paint_box Bardzo mi się podoba wzór, grubość (że taka miękka) no i cena Odpowiedz Link
sztucznamrowka Re: Wkładki do BJCM 05.08.12, 15:38 Właśnie zamówiłam jedną z tych wkładek - kolor denim - ma przyjść w ten poniedziałek. Cena dość przystępna. Napiszę swoje wrażenia jak do mnie dotrze Ja kupiłam ją do Britax Beep. Odpowiedz Link
calineczka793 Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 07:55 Też zamówiłam wkładki z M&P, ale do Joolza - w domu mam BJCE i jeśli do niego będą pasować to do BJCM również - napiszę jak dotrą. Odpowiedz Link
zona.102 Re: Wkładki do BJCM 07.08.12, 13:09 Czekam na info czy pasuje do BJCM a tymczasem kupiłam wkładkę Maclarena. W sumie srednio je lubię bo się zsuwają ale dorobię po bokach sznureczki i powinno byc ok! Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 05.08.12, 23:13 pomilak1 napisała: > zona mi się też podobają z Ikeii mam kilka wkładek wszystkie uszyte właśnie > z materiałów Ikeowskich i NIC się z nimi nie dzieje. Kolory mają żywe, nic nie > blaknie,bawełna dobra więc dla mnie ok niektóre bawełny to powiedziałabym że sa nawet świetne a nie tylko dobre na wkładki idealne - dośc grube, fajne na upały. Ale nie wszystkie - niektóre z tych tańszych (choc nie wszystkie) są cieniutkie i słabe. A moja mama nie do końca może nadaje sie do biznesu jak do czegoś nie jest przekonana to nie zrobi bo nie lubi jak coś zrobi a to się rozleci czy zmechaci. Wiem, że niektórym dziewczynom odradzała pewne materiały mówiąc, że sa zwyczajnie za cienkie i że się moga szybko zniszczyć. Z innych nie chciała szyć bo uważała, że się będą szybko brudzić - choc tutaj ją urabiam trochę No ale cóż - ze wzorem to zawsze tak będzie - co sie podoba jednemu to drugiemu - nie za bardzo.... próbowałyśmy kupowac wzory najpopularniejsze, takie o jakie było najwięcej pytań czy próśb. Niestety - wszystkich się spełnić nie dało Odpowiedz Link
gaga-sie Re: Wkładki do BJCM 06.08.12, 13:16 pstrabiedronka napisała: > A moja mama nie do końca może nadaje sie do biznesu jak do czegoś nie jest p > rzekonana to nie zrobi bo nie lubi jak coś zrobi a to się rozleci czy zmecha > ci. Wiem, że niektórym dziewczynom odradzała pewne materiały mówiąc, że sa zwyc > zajnie za cienkie i że się moga szybko zniszczyć. Potwierdzam, trochę "trułam" p Helence o kolory ( szyłam 3 wkładki), zawsze otrzymywałam szczerą odpowiedź odnośnie gatunku materiału. Kiedyś długo nie mogłam dobrać materiału na jedną stronę, bo coś mi się ciągle nie podobało, p. Helenka cierpliwie doradzała, podpowiadała a nawet odradziła jeden materiał, który kolorystycznie byłby moim ideałem, ale niestety nie był z czystej bawełny ( żeby nie było posądzeń, że innym sprzedaje ten materiał-nie było go w galerii, zalegał Jej gdzieś w szafie i po porostu skojarzyła moje upodobania). Z efektu zawsze byłam zadowolona. Odpowiedz Link
sztucznamrowka Re: Wkładki do BJCM 03.08.12, 19:24 No ładne te wkładki ale cena zdecydowanie WYGÓROWANA!!!! Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 05.08.12, 22:54 odpowiem po kolei - pewności, że Zazzu skopiowała "naszą" wkładke nie mam, ale mam powiedzmy... hmy - daleko idącą intuicję - nie będe sie rozwodzić i udawac Sherlocka Holmesa - materiały z Ikei niektóre są, w tym sezonie niedużo, wycofano np. świetne kolorowe paseczki - były idealne dla chłopca, pasowały do większośc tapicerek... no i to prawda - co się podoba jednemu to drugiemu nie bardzo, trudno wyczuć Ponadto - czasem sam materiał wygląda fajnie a na wkładce już nieciekawie i odwrotnie - czasem wychdziły świetne wkładki z materiałów, które same w sobie, w całości nie rzucały na kolana Nic to - konkurencja jest i to nawet dobrze, nas tez zmobilizowała i wkrótce bede tu mogla zaprezentować "nowe oblicze" wyrobów pani Helenki tzn taka mam nadzieję Odpowiedz Link
zona.102 Re: Wkładki do BJCM 07.08.12, 13:08 NO!! I to ostatnie zdanie mi sie podoba, czekam na nowe pomysły, wzory itp itd Mi np podobają się grubsze i mięciutkie wkładki jak te M&P Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 00:15 no ale M&P to 100% poliester - takich u nas na pewno nie będzie bedzie sama bawełna lub ewentualnie len. Ale wzory nowe - na pewno. Dam znać Odpowiedz Link
calineczka793 Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 00:44 Biedronko a kiedy można się spodziewać nowości? Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 01:05 w przyszłym tygodniu, może w weekend damy rade będzie nowa galeria a za jeszcze "jakiś" czas - nie umiem powiedziec dokladnie kiedy - będzie zupełna niespodzianka nie omieszkam się pochwalić Odpowiedz Link
saras-wati Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 09:06 Hmm...no to, jakby co...pierwsza jestem!!! Pstra, to dasz nowe namiary do wątku dla sprzedawców? Tamte, przynajmniej mi, nie działają Odpowiedz Link
sylki Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 09:20 Saras mi też nie działały musiałam zmienić przeglądarkę, bo Google Chrome nie szło Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Wkładki do BJCM 09.08.12, 19:29 ale chodzi o galerię materiałów? pozmieniały nam się ustawienia, ale przywróciłam dawne: picasaweb.google.com/marrienka/MateriaY powinno się otwierać, ale chyba nic nowego na razie nie ma natomiast kontakt jest marrienka@gmail.com Odpowiedz Link