Dodaj do ulubionych

Teutonia Be You - pytanie do użytkowników

20.01.13, 22:55
Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, a właściwie trzy pytanie odnośnie wózka Teutonia Be You.
1.Czy dobrze wyczytałam ze strony bobo wózki, że gondola komfort plus ma jedynie 72 cm? - (wklejam cytat: Gondola COMFORT PLUS montowana jest bezpośrednio na stelażu wózka; posiada własną budkę z wygodnym uchwytem do przenoszenia, materacyk Alvi KLIMA-MAX i osłonę przed wiatrem
- wymiary wewnętrzne (dxsxw): 72x35x18cm; waga 3,5kg)
2. Czy siedzenie w spacerówce rozkłada się na płasko?
3. Czy jest możliwość zakupu tego wózka z hamulcem ręcznym? Przy porównaniu produktów na stronie Teutonii taka możliwość w przypadku Be You jest wykluczona, na zdjęciu na bobo wózkach - jak byk z hamulcem ręcznym
www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1790&%3CosCsid%3E
Strona producenta jest do d..., ani wymiarów, ani żadnych przydatnych informacji. Chyba, że ja sama jestem dupa i nie widzę wink
Obserwuj wątek
    • djulliet Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 20.01.13, 23:29
      Miałam BeYou ale z gondolą Fashion, spacerówka rozkłada się na zupełnie płasko. Ja zamawiałam z hamulcem ręcznym, także przynajmniej w 2011 była taka możliwość smile
      • darusia2012 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 20.01.13, 23:57
        Bardzo możliwe, że gondola ma taki wymiar- 72 cm. Z tego co pamiętam fashion właśnie tyle ma, a one wielkością się nie różnią. Te gondolki nie są ogromne.
        • selica Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 00:55
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile 72cm to malutko, synek urodzi się w maju, to w zimowych ubrankach może być mu już ciasno.
          • darusia2012 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 08:56
            Jeżeli urodzi się w maju to na lato myśl o gondolce z dobrym systemem wentylacji: siateczki, wbudowana moskitiera itp. a na zimę to już na pewno wygodna spacerówka smile
            • mirtillo1983 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 09:10
              Właśnie pomierzyłam wózek:

1. gondola confort plus ma wymiar: 74x36cm
              2. siedzienie rozkłada się w 4 pozycjach ostatnia zupełnie na płasko
              3. hamulec jest ręczny z boku nie interesowałam się czy jest dodatkowa opcja hamulca bo po co mi dwa ręczne, na pewno nie można zamontować nożnego
              • darusia2012 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:24
                to jest hamulec całkowicie blokujący wózek
                a tzw. rączka przyhamowuje jak w rowerze wink
                mnie przydałaby się taka opcja, bo mieszkam na ulicy o nachyleniu 13 % (nad morzem a jak w górach wink )
                niestety nie pomyślałam o tym, a teraz zimą ledwo schodzę z górki
                • julisia2005 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:30
                  A który wózek ma wbudowaną moskitierę i wentylację?
                  Któryś z Teutoni ma te cuda?
                  • mirtillo1983 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 12:25
                    gondola comfort ma okienko w budzie i wentylacje w materacyku no nie taka otwierana/zamykana jak np w jane transporter...
                  • srebrno-listka Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 14:31
                    Moskitierę wpiętą w budkę i wentylację ma emmaljunga, nie widziałam tego w żadnej teutonii
                    • julisia2005 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 14:48
                      dzięki dziewczynki smile
          • aleksandra1357 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:30
            selica napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile 72cm to malutko, synek urodzi się w maju, to w
            > zimowych ubrankach może być mu już ciasno.
            >

Ależ do zimy przesiądzie się w spacerówkę! (Jak już zresztą ktoś napisał smile
            • julisia2005 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:34
              No nawet jakby gondola miała 80 cm to na zimę raczej cudów nie ma,żeby maluch urodzony w maju zmieścił się tam w kombinezonie i śpiworze ! smile
              JA dlatego tez przymierzam się do tego wózka, bo też wylądujemy na zimę w spacerówce. U mnie dziecię rodzi się koniec marca.
              Spacerówka teutoni jest obszerna.
              Tylko mam jeszcze pytanie, czy w którejś jest przekładana rączka? ( Bo właśnie na stronie producenta na zdjęciu widać przekładaną rączkę a opisie zero o tym jest napisane. I ewent. koła pompowane?
              • selica Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:42
                Przekładaną rączkę mają Mistral S i P, natomiast koła pompowane są przy modelach: Elegance, Mistral P (poza hamulcem ręcznym) oraz Spirit i Mistral S (w obu tych modelach tylko koła tylne). To są informacje na podstawie katalogu Teutonii 2012, a nie na podstawie użytkowania smile
              • alo_ha Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 14:36
                BeYou na przekładana rączke ale po przelozeniu wózek masakrycznie się prowadzi smile
    • selica Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 11:53
      Czyli jak porównuję Emmaljungę Mondial Duo Combi (na podwoziu Duo S, czyli skrętne piankowe koła) i Teutonię Be You, to chyba jednak lepsza jest Emma. A już na pewno jest lepiej opisana przez producenta!
      Emmaljunga na pewno ma większą gondolę, a wentylacja i moskitiera są na wyposażeniu - z tego, co zrozumiałam z Waszych wpisów, Teutonia Be You nie ma wentylacji i moskitiery. Emma jest ładniejsza smile ale to już inna bajka smile
      Cena w zasadzie porównywalna, jeśli zdecydowałabym się na opcję z hamulcem ręcznym, a to mnie właśnie w Teutonii kręci.
      Szczerze powiedziawszy myślałam, że jak młody urodzi się w maju (termin mam na 7), to jakiś fragment zimy jeszcze w gondoli spędzi. Spacerówki w Emmie i Teutonii mają chyba takie same wymiary (po rozłożeniu 90cm).
      • mirtillo1983 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 12:35
        ja wybieralam miedzy emmaljunga edge i teutonia be you i wybralam ta druga opcje:
        1. emmaljunga dla mnie na żywo wielka kolumbryna sie okazala
        2. emma składała sie do duzego rozmiaru
        3. emma ma bure kolory
        4. gondola teutonia 74 cm uważam że wystarczy zwłaszcza ze spacerowka jest rozkladana na plasko jak coś (gigantki sie nie spodziewamy)
        5. tereny u mnie na wsi jednak nie takie złe nowe chodniki i asfalty wylane wiec amortyzacja z be you mi wystarczy a jak cos to opcja duze kola do przodu w be you mi wystarczy
        6. cena za 3800zł mam cały komplet teutonia: spacerowka, gondola, oslonka, torba, spiwor na zime, mufke, baze, adapter i fotelik tario a sama emma za 3500zł
        7. moskiteire wystarczy kupić za 20zł w smyku a nie muszę mieć firmowej smile

zobaczymy w praniu od wiosny na razie jestem zachwycona wozkiem tzn. jego jakościa, łatwością we wpianiu wypinaniu no i porowadzeniu na sucho z obiciązeniem 5kg proszku po mieszkaniu big_grin
        • darusia2012 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 13:33
          Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz wózek kompaktowy czy rozmiar może jednak nie ma znaczenia. Jeśli kompaktowy to teutonia lepsza. W jakich okolicach, terenach się poruszasz (chodniki, parki, las), czy jeździsz środkami komunikacji miejskiej. W autobusie z teutonią bez stresu się ulokujesz, z emmą już większy kłopot.

Przekładaną rączkę ma też beyou, ale w wózkach z przednimi kółkami mniejszymi to się nie sprawdza. Jazda z małymi kółkami z tyłu jest niewygodna, mam wrażenie, że te kółka wykrzywiają się, wózek jest niestabilny. Dla mnie bez sensu opcja.
          • julisia2005 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 14:47
            No właśnie to musi w ogóle kosmicznie wyglądać. Tak z mężem się zastanawialiśmy jak to rączka przekładana i co ?...koła małe z tyłu a duże z przodu??? Bezsensu smile
            • mirtillo1983 Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 15:13
              ja tą opcje biore pod uwagę tylko w ekstremalnych warunkach big_grin i z zablokowanymi kolami tymi małymi bo z odblokowanymi to się chyba nie da wtedy się chyba wózek nieźle rozjeżdza?!
              • alo_ha Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 15:26
                Z przełożona rączka nie da się wózka podbić. Opcja jedynie na chwile na płaskim jak stół terenie ale poza tym wózek bajecznie wygodny
    • srebrno-listka Re: Teutonia Be You - pytanie do użytkowników 21.01.13, 14:29
      Nie miałam gondoli, ale spacerówka rozkłada się na płasko. Jednak, mój malec też urodził się w maju i teraz, zima wcale nie chce jeździć w gondoli, tylko woli obserwować świat w spacerówce, więc bym się nieduża wielkością gondoli nie martwiła smile
      Nie wiem jak jest z hamulcem, ja nie mam ręcznego.
      • hortensja_1 raczka 21.01.13, 16:52
        Dziewczyny a jak jest z raczka w Waszych wozkach? Chodzi mi o ta cala czesc,ktora sie przeklada a nie tylko o ta co sie reguluje do wzrostu. Czy u Was tez jest taki luz w raczce, tzn czy jest u Was sztywno, czy sie rusza smile ? Nie wiem, czy dobrze opisalam to o co mi chodzi smile
        • djulliet Re: raczka 21.01.13, 22:15
          Moja BeYou miała lekki luz od nowości, chyba taka konstrukcja.
          Hamulec ręczny bardzo polecam, przydaje się przy zjeżdżaniu z górki, w zimie jak wózek wpada w poślizg czy na ruchomych schodo-taśmach w galerii handlowej. W nowym wózku nie mam hamulca ręcznego i czasami odczuwam jego brak smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka