Dodaj do ulubionych

do jotka_k - pytania o PP Si :)

03.02.13, 15:48
Jak w tytule. Mam parę pytań do Ciebie bo kupiłaś już drugie Si smile - to świadczy, że jesteś zadowolona z użytkowania i dobrze znasz ten model smile
Mój synek jest chudy i długi (ma długie nóżki), czy mogłabyś dla mnie zmierzyć odległość od siedziska do plastikowego podnóżka - będę bardzo wdzięczna smile to bardzo ważne dla mnie oraz podać mi dokładne wymiary oparcia, siedziska i podnóżka, czy siedzonko jest pod jakimś kątem czy proste?
Na jakiej wysokości są rączki (ja niska jestem)?
Ile dokładnie waży Si - są różne informacje na ten temat.
Czy oparcie rozkłada się wystarczająco do spania - ile ma stopni regulacji? Czy oparcie jest w jakiś sposób usztywnione czy nie?
Czy pasy można odpiąć i zostawić tylko biodrowe?
Czy tapicerkę (tą zwykłą nie Denim) dobrze się czyści?
Czy wg Ciebie wózek się łatwo składa i rozkłada i przy tym nie brudzi się tapicerka?
Po jakim terenie jeździłaś Si, czy to tylko wózek do miasta i na zakupy?
Bardzo Ci dziękuję za informacje i pozdrawiam smile smile smile
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 03.02.13, 19:34
      na część pytań odpowiem od razu, na pozostałe pojutrze bo poza domem jestem wink
      oparcie ma 3 stopnie regulacji- pionowo, półleżące i leżące pod malutkim kątem
      oparcie usztywnia stelaż
      pasy można zapiąć tylko biodrowe
      tapicerkę zwykłą czyściło się świetnie choć ja najczęściej po prostu wrzucałam ją do pralki wink
      składa się łatwo bez wpływu na tapicerkę
      SI jeździłam można powiedzieć wszędzie wink chodniki, alejki parkowe, teren leśny, plaża wink
      https://i92.photobucket.com/albums/l18/jotka23/DSC00459_zps8308f05d.jpg?t=1359916468
      • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 08:31
        Fajnie wygląda na tej plaży - zachęcająco smile
        Powoli sprawa wyboru wózka sama się rozwiązuje, bo Quest Denim niedostępny - może w maju będzie a ja nie będę tyle czekała na nowy wózek sad
        więc jestem bardzo bliska kupna Si.....
        Wydaje mi się także, że Si łatwiej potem sprzedać - jest ich tak mało w "drugim obiegu" w przeciwieństwie do Maclarenów - co o tym sądzisz?
        Oprócz wcześniejszych pytań do Ciebie mam jeszcze jedno - ta tapicerka Denim w Si nie kulkuje się lub mechaci? Mam dylemat nad kolorem Mokka czy Denim uncertain
        • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 10:07
          co do tapicerki to nie wiem wink mam Denima od 2 czy 3 tygodni ale na razie stoi i czeka na lepszą pogodę wink
          wg mnie SI łatwiej sprzedać, moja koleżanka przez 2 miesiące polowała na używkę, ale jak już się jakiś pojawiał to szedł za taką kwotę, że dołożyła 200 zł i kupiła nowego wink mój też poszedł od ręki
          idę zaraz mierzyć siedzisko smile
          • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 10:17
            odległość do podnóżka ok 24 cm
            oparcie 49 cm wysokość, szerokość 30 cm
            siedzisko z rozłożonym podnóżkiem 39 cm
            podnóżek ma ok 17 cm
            rączki mają 3 pozycje
            108, 103, 100 cm
            • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 10:24
              Bardzo Ci dziękuję!!! smile smile smile
              Chyba jednak kupię mokkę - mam więcej dodatków wózkowych, które będą do niej pasowały kolorystycznie (wkładki, kocyki, śpiworki itp.)
              • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 11:44
                Zamówiłam kolor Mokka - ma być u mnie pod koniec tygodnia big_grin Już nie mogę się doczekać big_grin
                A dzisiaj mam inna atrakcję w domu - właśnie przyszła moja zamówiona maszyna do szycia big_grin tongue_out
                • darusia2012 Do Sztucznamrówka 05.02.13, 12:02
                  Denim kulkuje się i mechaci, ale i tak jest piękny smile

Jotka a mogłabyś jeszcze podać wymiar szerokość oparcia? Będę wdzięczna smile
                  Mój pp switch ed chyba do mnie nie wróci, więc skłaniam się ku si
                  • jotka_k Re: Do Sztucznamrówka 05.02.13, 18:48
                    podałam wink
                    30 cm

darusia2012 napisała:

>
                    > Jotka a mogłabyś jeszcze podać wymiar szerokość oparcia? Będę wdzięczna smile
                    > Mój pp switch ed chyba do mnie nie wróci, więc skłaniam się ku si
                    • darusia2012 Re: Do Sztucznamrówka 06.02.13, 19:29
                      Dzięki, ślepa jestem i tyle wink
                • pinik Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 05.02.13, 12:51
                  No to bedziemy mialy prawie rownoczesnie nasze si smile

Denim sie kulkuje, ale przeciez sa golarki.

A jaka maszyne zakupilas? Ja ze dwa lata temu mialam szal na szycie i maszyne zakupilam. Ale teraz (z trzecim dzieckiem) nijak na to czasu nie mam i stoi w kacie sad
                  • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 06.02.13, 09:09
                    Kupiłam maszynę Elna 340 Explore (dawniej to była Elna 2800). Chcę poszyć coś sobie do wózków smile
                    A Ty pinik w końcu zamówiłaś Si Denim, tak?
                    Ja będę polowała na Denim ale Questa big_grin (podobno będzie w maju).
                    Porównywałam oba odcienie jeansu i wyszło, że w Quest jest bardziej niebiesko-granatowy (taki żywy) a w Si taki bardziej stalowy ten jeans.
                    Mnie się w Quest bardziej ten odcień podoba, no ale to rzecz gustu oczywiście smile
                    Tylko nie wiem jak mój M to zniesie big_grin On myśli, że Si to ostatni wózek he he he.
                    • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 06.02.13, 09:13
                      A co do tej maszyny to jestem bardzo zadowolona smile Ma dużo funkcji, ułatwień i ściegów oraz cicho pracuje - szyłam a w drugim pokoju mój synek sobie spokojnie spał smile
                      Specjalnie ją kupiłam, żeby akcesoria wychodziły mnie taniej a i mój M bez problemu teraz będzie się godził na wszelkie wydatki na materiały (na materacyki, kocyki itp) a tak jak słyszał, że znowu coś kupiłam do wózka to sapał i zrzędził tongue_out
    • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 08.02.13, 19:12
      Dzisiaj przyjechało moje Si..... no i sklep mnie wkurzył bo brak uchwytu na kubek sad
      Kolor Mokka - myślałam, że będzie trochę jaśniejszy. Synka jeszcze nie przymierzałam do niego.
      Oparcie rozkładane jest moim zdaniem "bardzo na płasko", rączki na dobrej jak dla mnie wysokości, po domu jeździło się przyjemnie smile
      Jak tylko wzięłam karton z wózkiem od kuriera dało się odczuć małą wagę wózka smile
      Ale wózio przyszedł do mnie bez folii ochronnej (nie mylić z przeciwdeszczową).
      Czy Ty jotka_k też tak miałaś ze swoim Denimem? Czy ja tylko taki mam "egzemplarz".
      Jak mi sklep nie wyjaśni tej sprawy z uchwytem to odsyłam wózek i kupuję w innym.
      • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 08.02.13, 19:39
        ha, ja nie pamiętam a mąż twierdzi że bez folii wink
        mam prośbę, zrobiłabyś fotkę, ciekawa jestem tej Mokki bo na zdjęciach sklepowych to ciężko było dokłądnie ten kolor określić czy to brąz czy szarość
        • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 08.02.13, 19:50
          na pewno zrobię fotki smile
          • darusia2012 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 08.02.13, 20:30
            Byłam dzisiaj w sklepie wózkowym, pojechałam specjalnie, żeby Si pooglądać. Był jeden na stanie w kolorze mocca właśnie. Powiem szczerze, że brązy mi nie podchodzą, a ten kolor spodobał mi się bardzo wink Ogólnie bardzo fajny wózek, ale na pusto trochę niewygodnie mi się podbijał i rączki są dla minimalnie za wysoko. Myślę, że z dzieciem byłoby dużo lepiej. Ogólnie fajniutki i byłby moim typem numer jeden do kolejnego zakupu, gdyby nie wpadł mi w ręce Quest- bardzo mi się spodobał. Siedzisko szerokie,rączki idealnie na pasującej do mnie wysokości. Mam już "akcję" na questa smile
            Poza tym pomacałam jeszcze kilka innych wózków i z niektórych wyleczyłam się na zawsze.
            • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 13:02
              Ja nie miałam gdzie "pomacać" Si a Questa macałam.
              Jak dla mnie na lepszej wysokości rączki miał Quest, oprócz tego siedzisko szersze ale płytsze niż w Si, płytsza buda i brak pałąka no i zero amortyzacji.
              Zachorowałam na Questa Denim ale niedostępny (na razie).
              Więc z wyżej wymienionych przyczyn wzięłam Si smile
              Jak dziś rano znów testowałam w domu moje Si Mokka to bardziej mi się spodobało niż wczoraj [może kwestia oświetlenia i lepszego humoru wink ]. Wyjęłam prawie wszystkie wkładki do wózka i kocyki i patrzyłam co pasuje do tego koloru i uważam, że jest on bardzo uniwersalny - bardzo ładnie komponuje się z zielenią (nawet taką żywą), turkusem i beżem big_grin
              • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 14:34
                Oto link do zdjęć Si Mokka w mojej galerii:
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3352904,5,1,70306,P1120707.html
                • agusia041 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 15:37
                  Na tych fotkach to ta mocca całkiem fioletowa smile
                  A wogóle to Mrówko super zakup zrobiłaś, ostatnio na allegro Si schodzą migiem i w dodatku ich jak na lekarstwo, więc na pewno niewiele stracisz smile
                  Ja wstrzymałam się narazie z zakupem maca xt i tak myślę czy by najpierw tego Si nie wypróbować. Tylko te rączki ciągle mnie martwią, nie lubię takich plastikowych. Powiedzcie czy one są naprawdę takie niewygodne, na jakie wyglądają?
                  • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 16:37
                    No ten brązowy kolor nie wyszedł na zdjęciach jak brąz sad
                    Jakby Wam tu wytłumaczyć ten odcień.... Ciemna mleczna czekolada - taki chłodny odcień (mam takie pudełko ze sklepu Yes po biżuterii i jest ono w takim samym brązowym kolorze) a ten jaśniejszy na budzie i po bokach to jest szaro - beżowy (taki jak na materiale gitary u Pani Helenki).
                    Jestem ogólnie pod wrażeniem jakości wykonania wózka i użytych materiałów do tapicerki.
                    Budka i okrycie na nóżki mają wewnątrz dobrej jakości podszewkę.
                    Jeździłam dzisiaj z małym po mieszkaniu, synkowi wózio się podoba, od razu mówił "to jest mój nowy wózek" big_grin
                    Podbijanie gorsze niż w Quest. Lepiej mi się podbijało jak miałam ma maxa wysunięte rączki.
                    Rzeczywiście jak się wypnie pałąk to zostają takie dwie brzydkie rurki - mogli chociaż zaślepki do nich zrobić (miałam takie w Jane Challenger).
                • pomilak1 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 15:38
                  U mnie na monitorze widzę siwy/stalowy takie jest rzeczywiście?
                  • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 15:45
                    u mnie też wygląda na stalowy i zaczynam żałować, że go nie wzięłam uncertain śliczny jest
                    • darusia2012 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 16:16
                      faktycznie kolor wyszedł całkiem inny niż w rzeczywistości
                      taki fiolet też mogliby zrobić smile
                      • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 16:42
                        Jakiś rok temu miałam straszne parcie na fioletowe wózki i na pewno jakiś bym kupiła ale mam synka big_grin
                        Ale akcesoria fioletowe pokupowałam (śpiworek, torba, materacyk) big_grin wink ;P
                        Na szczęście częściowo już je sprzedałam i obiecałam sobie - najpierw wózek a potem dodatki nie odwrotnie wink
    • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 16:45
      Myślę, że ta Mokka to pasuje i dla chłopca (z zielenią, turkusem, błękitem) i dla dziewczynki (z różem, fioletem, pistacją).
      Tylko pomarańcz i czerwień nie za bardzo do tej tapicerki.
      • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 16:48
        Co do rączek - to zobaczę jak w praktyce będzie na dłuższym spacerze. Nie oszukujmy się piankowe były by przyjemniejsze wink
        • pomilak1 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 09.02.13, 17:45
          A w którym sklepie kupiłaś? dosłali ten uchwyt na kubek?
          • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 10.02.13, 11:06
            Wózek kupiłam w Tosia.pl. Kupowałam tam wcześniej akcesoria do wózków (w sumie dwa zamówienia) i nie było żadnych problemów.
            Wózek przyszedł do mnie w piątek po południu i prawie od razu zgłosiłam im brak uchwytu. Myślę, że dopiero coś w poniedziałek się ruszy w tej sprawie.
            Jeżeli szybko mi nie doślą, to mam zamiar zwrócić wózek i kupić gdzie indziej (może tam gdzie jotka_k).
    • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 10.02.13, 11:12
      Jeszcze muszę dodać, że absolutnie nie czuję żadnego "rozklekotania" tego wózka, o którym tak często czytałam na forum wink
      No i mój wózio to zupełna nówka - data produkcji 18 stycznia 2013 big_grin
      • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 10.02.13, 15:59
        A jeszcze mi się przypomniało, że w instrukcji obsługi jest bardzo wyraźnie zaznaczone iż wózek jest przeznaczony od 12 m-ca życia do 15kg.
        Jednym z akcesoriów są paski do mocowania fotelika - ale ja bałabym się w ten sposób zamontować fotelik.
        Także moim zdaniem Si nie nadaje się do przewożenia niemowlęcia we foteliku.
        • darusia2012 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 10.02.13, 21:48
          To faktycznie nówka smile
          Też nie zauważyłam rozklekotania w si, za to pp pliko mini rozklekotane było bardzo. To chyba już taka konstrukcja tych wózków, bo nie sądzę, żeby stojąc w sklepie tak się rozlazł. Swoją drogą to panie w sklepie musiały na mnie podejrzliwie patrzeć, bo nie odpuściłam żadnemu wózkowi hihi. No, może bliźniaczych nie ruszałam wink
          • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 11.02.13, 10:06
            Mnie już w jednym sklepie znają, że chodzę i macam wózki he he he big_grin
        • my_way Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 11.02.13, 13:26
          Od 12 m-ca zycia? Az dziwne, bo wszedzie o nim pisza, ze od 6. U mnie z reszta tez jest tak napisane w instrukcji (wloskiej). Jesli chodzi o montowanie fotelika to ja tak robilam, tzn za pomoca tych dodatkowych paskow i bylo ok. Jesli sie je dobrze wyreguluje i docisnie to fotelik trzyma sie naprawde stabilnie.
    • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 13.02.13, 10:26
      Wczoraj dojechał uchwyt na kubek, więc wózio zostaje z nami wink
      Zrobiłam także parę zdjęć ze śpiworkiem Buggy Snuggle (ciemny pasiak) ale później je wkleję i podam linka do galerii smile
      • basia752 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 13.02.13, 10:39
        To w takim razie w SI może jeździć 6-cio miesięczny maluch czy raczej?
        • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 13.02.13, 14:49
          może może smile ja Si miałam nad morzem dla 4-miesięczniaka
          • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 13.02.13, 20:37
            No właśnie, co do wieku dziecka, to ja byłam bardzo zdziwiona, że piszą,
            że dopiero od 12 m-ca uncertain
            Dzisiaj przyjechał do mnie drugi uchwyt na kubek - więc mam dwa, jeden od sklepu Tosia.pl a drugi od Dystrybutora tongue_out
            Ja mam na wózku po każdej stronie takie bolce do montowania uchwytu.
            Czy Ty jotka_k też tak masz?
            • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 20.02.13, 23:16
              Oto linki do mojego Si z pasiakiem:
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3361369,5,28,70306,P1120846.html
              Ponawiam pytanie do jotka_k - czy taż masz dwa bolce na uchwyty na kubek? po każdej stronie jeden? można zawiesić dwa uchwyty jednocześnie?
              Dzięki za info smile
              • agusia041 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 21.02.13, 07:16
                Ja mam dwa bolce po każdej stronie smile
              • kkitka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 21.02.13, 09:01
                Coraz bardziej mi się podoba, ta mokka, u mnie dla odmiany jakaś faza na brąz się pojawiła smile
                • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 21.02.13, 09:50
                  rany, przepraszam wink tak, mam dwa bolce
                  • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 26.02.13, 09:12
                    jotka_k - proszę napisz jakie Ci się organizery lub torby sprawdziły przy Si?
                    Jestem na etapie wyboru akcesoriów wink A będziesz coś robiła z rączkami? Bo ja chcę obszyć je skórą (w moim Unlimit mam obszytą i jest suuper). Myślałam o kupnie takich kolorowych nakładek na rączki - "City Grips" ale wychodzi za drogo (sama wysyłka to 70zł!) więc wolę skórę.
                    • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 26.02.13, 09:28
                      nie, nie robię nic z rączkami, w pierwszym Si mi nie przeszkadzały więc w tym pewnie też nie będą
                      miałam organizer a'guu, tzn mam bo gdzieś schowany jest wink na moje potrzeby był ok ale ja z tych co to nie zabierają na spacer nic poza portfelem i w lecie piciem dla dziecka wink
                      na wyjazdy i tak brałam torbę dziecięcą
                      • majaaleksandra Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 27.02.13, 17:40
                        Też mam parę pytań.
                        Jak z siedziskiem? Serio ma "wymiary siedziska (szer/gł): 34x38 cm" ?
                        Stabilny? Tak żeby 2latek sam właził?
                        Wacham się między SI a BJCM 3/4 i nie mam pojęcia co wybrać bo aktualnie posiadany XLR będzie szedł na sprzedaż głónie przez wagę i kolor.
                        • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 27.02.13, 18:01
                          Wymiary siedziska w Si:
                          oparcie wysokość 49cm, szer. 30cm
                          siedzisko głęb. 23cm, szer. 30-31cm
                          podnóżek dług. 17cm, szer. 30cm
                        • sztucznamrowka Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 27.02.13, 18:03
                          Mój synek sam nie włazi do wózka, więc się nie wypowiem, ale moim zdaniem wózek nie jest wywrotny i nie jest "rozklekotany".
                          • majaaleksandra Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 27.02.13, 18:15
                            Czyli mój dylemat zostaje nierozwiązany, wymiary mają podobne i nie wiem co powinno zadecydować o wyborze miedzy tymi 3 typami sad
                            • jotka_k Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 27.02.13, 18:53
                              jest mega stabilny, moja wtedy dwulatka wlazła na rozłożone oparcie, na raczkach wisiały zakupy- nie drgnął
                              • basia752 PP Si na allegro:) 01.03.13, 16:30
                                Aktualnie na allegro jest SI, ale z innym kolorem tapicerki i budą, uświadomcie mnie, to model z poprzednich lat ? allegro.pl/peg-perego-si-completo-wozek-bg0190-i3064121855.html
                                W sklepie widziałam 2 wózeczki PP Pliko P3, ale różniły się tapicerką, jeden miał miłą w dotyku, taką miękką a drugi sztywniejszą. Czy SI też mają 2 rodzaje tapicerek? Zastanawiam się nad kolorem Marte i Oceano dla dziewczynki, widział ktoś "na żywo" te kolorki? W sklepie mieli niebieski, chyba Regata
                                • sztucznamrowka Re: PP Si na allegro:) 02.03.13, 10:50
                                  Ten PP Si z aukcji to z 2010 roku jest - moim zdaniem się nie opłaca za te pieniądze sad
                                  Dla dziewczynki brałabym Denim - fajnie się komponuje z różem, fioletem itp. (jest taki szarawy ten jeans). Ale jak Ci się podobają czerwone to bierz czerwony smile
                                  • jotka_k Re: PP Si na allegro:) 02.03.13, 16:10
                                    a nie z 2009 ? bo od 2010 były z pałąkiem
                                    • sztucznamrowka Re: PP Si na allegro:) 02.03.13, 16:24
                                      Nie zauważyłam braku pałąka tongue_out to może być rzeczywiście 2009. Tak czy siak za drogi.
                                • dmc1981 Re: PP Si na allegro:) 02.03.13, 17:50
                                  ten z aukcji to chyba nawet raczej 2009, bo ja mam z 2010 i jest już z pałąkiem.
    • mannerly Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 14.03.13, 10:00
      a ja mam pytanie czy dokładnie ( oprócz kolorów) różni się model z 2012 i 2013?

z góry dzięki
    • imaro Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 28.05.13, 17:00
      Jotka_k i jak sparwuje Ci się ten materiał denim po kilku miesiącach? Zadowolona z niego jesteś z praktycznego punktu widzenia? Daszek nie przecieka?
      • rzodkiewka7 Re: do jotka_k - pytania o PP Si :) 29.05.13, 10:18
        Również mam denim, więc odpiszę smile Materiał sprawuje się bardzo dobrze, budka nie przecieka, używamy wózka codziennie, od jakiś dwóch miesięcy i siedzisko się nie kulkuje. Tapicerka jest fantastyczna jeśli chodzi o upały, nie używamy żadnych wkładek, a mały spał w nim 2-3 godziny i nie pocił się. Staram się jednak aby dziecko nie jadło brudzących rzeczy w nim, bo nie uśmiecha mi się ściągać tapicerkę i wrzucać do pralki w razie ewentualnych plam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka