Dodaj do ulubionych

X-lander xa

03.03.13, 21:54
Właśnie jak w temacie, znalazłam i wpadł mi w oko. Ale jak poczytałam opinie to już jestem mniej zachwycona.
Co polecacie mniej więcej w typie tego wózka?
Zależy mi aby miał przednie koła duże i pompowane ( koło domu mam dość wymagające tereny do spacerów ), oczywiście składany do dużo mniejszych rozmiarów ( dwa wózki trzeba upchać w bagażniku ), no i moje pierwsze dziecko bardzo wysokie więc dość ciężkie ( 9m - rozm.80/86 - 10,5 kg o ile nie więcej ... ) dlatego nie chcę aby przedwcześnie wyrósł z wózka.
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: X-lander xa 03.03.13, 22:08
      " w typie" xlandera to najlepszy jest xlander. wink
      Mnie a bardzo pasował, synek jeździł nim do czasu aż opanowała mnie gorączka wózkomanii i zaczęłam sprzedawać i kupować coraz to inne wózki. Jednak do xa wracałam kilka razy.
      Ostatni raz xa miałam przy synku 20-21miesięcznym i wtedy było wreszcie czuć amortyzację. wink
      Przy mniejszym obciążeniu ten wózek jest bardzo sztywny.Same pompowane koła to nie wszystko, wiec jeśli teren naprawdę trudny to się umęczysz.
      • ladnyusmiech Re: X-lander xa 03.03.13, 22:20
        Najwięcej mnie przestraszyły opinie które zawierały takie info:
        "źle wyprofilowane siedzisko
        • afroddytta Re: X-lander xa 03.03.13, 23:08
          Moi przyjaciele mają XA i po prostu mam wrażenie, że to siedzisko to jakaś masakra, czy jedzie w nim 1,5 roczne dziecko czy siedzi starsze 4 letnie rodzeństwo dziecko zjeżdża, podniesiony podnóżek opada i wis,i jest krótki i nóżki nawet 2latka sterczą, przy opuszczonym podnóżku kąt jest spory i albo dziecko nie dostaje do plastikowego podnóżka albo nie trzyma tam nóg bo jest niewygodnie. Ja po prostu mam wrażenie, że to siedzisko jest niewygodne, w każdym razie nigdy nie widziałam aby dziecko siedziało w nim normalnie, a nie wisiało na półleżąco.
          • martuska1982 Re: X-lander xa 03.03.13, 23:37
            mi dziecko nie zjeżdżało, nie przechylało się ani w ogóle nie zauważyłam nic z tego o czym niektórzy piszą.
            Był to dla mnie i syna jeden z wygodniejszych wózków.
            Pałąk mógłby być trochę niżej, bo przy mniejszym dziecku (tak do roku mniej wiecej) jest na wysokości oczu.
            Mój syn uwielbiał jednak na tym pałąku wisieć, on w ogóle lubi na pałąkach wisieć, leżeć podczas jazdy. wink

Jedyne co zauważyłam to xa produkowane do roku 2008 (te bez klina w budce) mają oparcie pochylone.W takim sensie, ze naciągnięte najbardziej jak się da paski nie sprawiaja, ze oparcie jest pionowe. Miałam jeden xa z 2008, tak to miałam 3 inne xa, wszystkie z 2009 i w nich już oparcie stawiało się bardziej do przodu przy maksymalnym naciągnięciu pasków. Co do nowszych czyli od 2010 wzwyż nie miałam.
            To oparcie własnie często jest wymieniane jako wada, moim zdaniem nie ma takiej wady jak się dobrze naciągnie, no chyba że ma się starszy wózek, to owszem, tak nic się nie zrobi z tym. wink

A z tymi cenami to faktycznie dałaś ostry rozrzut.Znaczy co konkretnie widziałaś za 950 a co za 1700?Bo może porównujesz nowyu z używanym, albo zupełnie różne wielkościowo zestawy?
    • afroddytta Re: X-lander xa 03.03.13, 22:19
      W typie xa to
      -Quinny Speedi (zdecydowanie mniejszy po złożeniu niż XA)
      - Easywalker Quatro lub 3kołowy Sky (teraz dobry używany na allegro jest)
      - często chwalony Jedo Fyn
      - Baby Jogger City Elite
      Nie polecę Mountain Buggy Urban Jungle jeśli ważne są dla Ciebie rozmiary po złożeniu, bo UJ jest ogromny (płaski, ale długi).
      Jeśli by Cię to interesowało mam zdjęcia porównujące XA, Quinny Speedi i Urbaj Jungle.
      • ladnyusmiech Re: X-lander xa 03.03.13, 22:24
        To wrzuć zdjęcia, będę bardzo wdzięczna smile
        Quinny Speedi prezentuje się super, ale boję się trzykołowca, jest to niczym nie uzasadnione, takie moje odczucia - mam takie wrażenie jakby był niestabilny i trudny w opanowaniu na nierównościach ...
        • afroddytta Re: X-lander xa 03.03.13, 23:04
          To mnie zmobilizowałaś bo nie mogłam się za to wziąć od pół roku smile
          Tutaj zdjęcia XA + Speedi +UJ fotoforum.gazeta.pl/a/70608.html
          Speedi + UJ fotoforum.gazeta.pl/a/65319.html
          Ogólnie jak masz jakieś konkretne pytania porównawcze dot. tych 3 wózków to pytaj.

Ogólnie w nierównym terenie 3kołowce się lepiej sprawdzają niż 4 kołowce, ale oczywiście nie dotyczy to wszystkich 3kołowców, te które polecamy na pewno są dobrze wyważone itd.
          • afroddytta Re: X-lander xa 04.03.13, 11:19
            Stwierdziłam, że dodam kilka chyba istotnych informacji o wózkach na powyższych zdjęciach
            Zdjęcia robione w lipcu 2012
            - Quinny Speedi (beżowy) rocznik 2006, używany przez 4 lub 5 dziecko
            - Mountain Buggy Urban Jungle (niebieski) - kupiony nowy w 2010 roku, używany przez 2 dziecko (wkładka na siedzisku własnej roboty)
            - X-lander XA (czerwony) - kupiony nowy na wiosnę 2010 roku, używany sporadycznie, bo mama nie wychodzi na codzienne spacery, od września 2011 praktycznie nieużywany bo dziecko w przedszkolu
    • pinik Re: X-lander xa 03.03.13, 23:52
      Przerobilam napewno wieksza ilosc wozkow z gornych i srednich polek na rynku i XA ostatnio tez mialam.

Dla mnie wielka jego wada byly rozmiary po zlozeniu. To juz wole tego dlugasnego Urban Jungle. Drugi duzy minus: niemozliwe jest ustawienie pionowo oparcia. Juz dla mojej 8-mio miesiecznej coreczki mi brakowalo pozycji.

Palak troche wysoko.

MIalam jeden z nowszych modeli.

Dziewczyny Ci dobre wozki radza. Ja od Quinny speedi wole Bumbleride Indie. Malo o nim stosunkowo jest i w PL nie kupisz (trzeba sciagac ze Slowacji, ale transport bardzo szybki i za darmo). Aaa... tylko teraz sie zorientowalam, ze ty go chcesz zdajsie od urodzenia... Czyli z gondola... To on dziwnie wyglada... Z gondola go nie testowalam. Ale jako spacerowka ma zalety, ktore ma XA, ale nie ma jego wad.

A moze najpierw jakies np. Jedo fyn, pozniej sprzedac i kupic cos, co dziewczyny radzily lub wlasnie Indie?

I nie boj sie trojkolowcow! Super sie nimi jezdzi. Wlasnie w trudnym terenie. Jezdze nimi wiele, wiele lat i nigdy mi sie zaden nie wywrocil. Szybko sie nauczysz pokonywac krawezniki (nie jest to trudne!). A reszta super!!!!!
      • sylki Re: X-lander xa 04.03.13, 09:29
        I nie boj sie trojkolowcow! Super sie nimi jezdzi. Wlasnie w trudnym terenie. J
        > ezdze nimi wiele, wiele lat i nigdy mi sie zaden nie wywrocil. Szybko sie naucz
        > ysz pokonywac krawezniki (nie jest to trudne!). A reszta super!!!!!
        >

Dokładnie tak, nie ma co się ich bać. W ciężkim terenie zdecydowanie lepiej mi się jeździło trójkołowcem niż wózkiem z 4 kołami. Przede wszystkim w lesie, gdy droga jest wyjeżdżona przez ciężki sprzęt i robią się koleiny, podnosiłam tylne koła i jechałam jak taczką z 4 kołowcem to było niemozliwe, a jazda w takim terenie ciężka.

Moja siostra wczoraj na moje luźne patrz, jedzie twój XA odpowiedziała
        - widzę...teraz to ja bym go nie kupiła
        nie drążyłam, ale domyślam się dlaczego wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka