Dodaj do ulubionych

co dla noworodka, jeśli nie joolz day?

15.03.13, 15:19
wczoraj oglądaliśmy z mężem joolza w sklepie i w sumie oboje zrezygnowaliśmy z tego zakupu. Spacerówka wydaje mi się mikroskopijna, mój prawie 2-latek już się w niej nie mieścił na szerokość. Myślałam też o BJ versa, ale jej nigdzie nie ma a z gondolą nikt nie używał (pytałam już tu o to kiedyś).
Poradźcie jakie jeszcze wózki warto obejrzeć? Dziecko majowo-czerwcowe, chciałabym w gondoli długo wozić, żeby w grudniu nie przesadzać do spacerówki.
Spacerówka musi mieć przekładane siedzisko, w miarę dużą budkę. Wózek w miarę lekki i zajmujący nie cały bagażnik. No i musi dać się zamontować fotelik maxi cosi cabrio, bo ten mamy po starszaku. Aaaaaaaaaa, co tu oglądać?
(używane też wchodzą w grę, ale wolałabym od kogoś "znanego")

Obserwuj wątek
    • mama1dawidka Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 16:15
      moze bugaboo cameleon?
      • aga_1980_31 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 16:22
        Cameleon to też raczej do 2 lat max
        • funnybaby Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 16:30
          albo teutonia cosmo?
          • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 16:55
            teutonie cosmo miała kol. i nie poleca - głównie z powodu spacerówki.

Nad bb cam. nie myślę, strasznie nisko ma gondolę a mój mąż prawie 2metry i od razu odrzucił ten wózek. Stokke też odrzucam.
            Macie jakieś inne propozycje - poza tymi dwoma? Ja już nad tym jedo fynem myślałam, żeby odkupić od kogoś i używać tylko gondoli a potem sprzedać - spacerówka jest dla mnie koszmarnie brzydka. Ale czy ten wózek łatwo jest sprzedać? Jakoś nie widzę dużego ruchu w tej marce. No i martwi mnie brak wentylacji w gondoli, a całe lato przed nami.
            • tereferefretka Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 17:51
              a ktorys z jane? Muum na przyklad? stelaz chyba fajnie sie sklada a i pewnie gondole mają wentylacje jakąś(to tez pewnie zalezy ktory model)
              • tereferefretka Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 17:52
                a nie,wroc,na niego nie zamontujecie maxi-cosi

hmm...
                • maja1406 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 18:01
                  są adaptery concorda do maxi cosi, one pasują też na stelaż jane
                  • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 18:07
                    a ten jane mum dobrym jest wózkiem? Czy też plastik-fantastik, jak graco evo?
                    • maja1406 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 18:11
                      oglądałam kiedyś muum bo się nad nim zastanawiałam, podobał mi się, na pewno nie jest plastikowy. Ale w rezultacie wybrałam jane ale model rider i jestem zadowolona
                      • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 19:10
                        a miałaś ten wózek od gondoli? Długo dziecko się w niej mieści? Spacerówka ma wystarczająco zakrywającą budkę Twoim zdaniem?
                        i jeszcze pyt. o adaptery pasujące do maxi cosi - czy one są łatwo dostępne?
                        • maja1406 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 20:10
                          moją małą woziłam w gondoli concord proton, to jest taka sama jak jane capazo. Te gondole są duże i przestronne. Teraz jeździmy w spacerówce jane rider, tu wstawiałam zdjęcia z moją córką w środku forum.gazeta.pl/forum/w,101614,143126228,143126228,jane_rider.html
                          Dla mnie budka jest obszerna i dostatecznie zakrywa dziecko, w muum jest płytsza i mniejsza.
                          A co do tych adapterów to wiem, że takie są ale czy łatwo dostępne to nie wiem
            • martuska1982 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 19:38
              igalo napisała:

> teutonie cosmo miała kol. i nie poleca - głównie z powodu spacerówki.
              >
              > Nad bb cam. nie myślę, strasznie nisko ma gondolę a mój mąż prawie 2metry i od
              > razu odrzucił ten wózek. Stokke też odrzucam.
              > Macie jakieś inne propozycje - poza tymi dwoma? Ja już nad tym jedo fynem myśla
              > łam, żeby odkupić od kogoś i używać tylko gondoli a potem sprzedać - spacerówka
              > jest dla mnie koszmarnie brzydka. Ale czy ten wózek łatwo jest sprzedać? Jakoś
              > nie widzę dużego ruchu w tej marce. No i martwi mnie brak wentylacji w gondoli
              > , a całe lato przed nami.

Myślę, ze jedo fyna bez problemu sprzedasz.Moja znajoma niedawno sprzedawała komplet 3w1.
              Nie wiedziała po ile chodzą, zaproponowałam jej by wystawiła za 800zł żeby miała z czego schodzić.
              Miała oblężenie chętnych i z podziękowaniem od niej pewien facet za te 800 wziął, a ona w sumie i na mniej by przystała. wink

Fyny są popularne, chyba że bardzo stare i wypłowiałe, ale jak zadbane do schodzą na pniu.
        • martuska1982 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 19:36
          aga_1980_31 napisała:

> Cameleon to też raczej do 2 lat max
          Mój syn ma dwa lata i 2,5 miesiąca, 50 cen to i do 3 lat bez wysiłku może powozić.tyl.Teraz w zimowym rynsztunku na spokojnie się mieści, pasy bez problemu i bez uciskania go obejmują. Na wysokośc jest styk, ale on woli mieć budkę złożoną, więc ten problem nam odpada.
          Myślę, że spokojnie z pół roku jeszcze pojeździmy cameleonem.
          Jak ktoś ma drobniejsze dziecko
          • martuska1982 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 15.03.13, 19:39
            cos mi przeskoczyło w edycji.Miało byc 50 centyl, a potem ta częśc "to i do trzech lat powozi" na samym końcu.
            Za szybka jestem zdecydowanie w pisaniu wink
          • aga_1980_31 Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 17.03.13, 10:11
            martuska1982 napisała:

> Mój syn ma dwa lata i 2,5 miesiąca, 50 cen to i do 3 lat bez wysiłku może powo
            > zić.tyl.Teraz w zimowym rynsztunku na spokojnie się mieści, pasy bez problemu i
            > bez uciskania go obejmują. Na wysokośc jest styk, ale on woli mieć budkę złożo
            > ną, więc ten problem nam odpada.
            > Myślę, że spokojnie z pół roku jeszcze pojeździmy cameleonem.
            > Jak ktoś ma drobniejsze dziecko

Moja córka jest w zasadzie w wieku Twojego syna a w październiku już dotykała głową budki, pasy też na styk, główka dotykała końca oparcia. Jest również na 50 centylu ma 87cm i 12kg wagi. Czas w którym testowałam Cama to był ostatni czas w którym jeszcze miała go na styk teraz pewnie budkę miałaby na głowie do 3 lat nawet nie ma mowy bo wyglądało by to po prostu dziwacznie.
    • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 20:30
      oglądaliśmy dziś wózki w smyku - jedo fyn jest koszmarnie wielki po złożeniu a spacerówka jest okropna, dziecko praktycznie ma tą budkę na głowie. Ogólne wrażenie - nie powala! Nie wiem czy jest sens szukać używanego wózka tylko dla gondoli? Obawiam się, że nie łatwo też będzie coś kupić w fajnym kolorze (kolory są ogólnie kiepskie, a dla chłopca to już w ogóle ciężko coś fajnego z używanych wybrać, jak teraz widzę na all i tablicy).
      Widzieliśmy też evo graco - no jest lekki, ale też chyba dość małe ma siedzisko i gondola raczej nie za duża, w dodatku z otworem niczym nie zakrywanym, więc jak zacznie nagle padać to od razu do środka. Z tego co widzieliśmy, nie regulowana rączka - a to u nas minus, bo mąż jest wyższy o ponad 20cm. Poza tym to jednak trochę plastik-fantastik.
      Jane muum nawet mąż nie zdjął z podestu - wizualnie i dotykowo (materiał spacerówki) nie przypadł do gustu.
      Innych jane w smyku nie mieli, a zaczęłam się zastanawiać czy JANE RIDER byłby fajnym wózkiem? Wiecie coś o nim?
      No i teraz nie wiem co oglądać i gdzie, żeby wybór był dość duży. Może któraś dziewczyna z forum mi doradzi fajny sklep w okolicy K-c?
      • afroddytta Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 20:45
        Warto kupić dużą komfortową samą spacerówkę używaną np. Fyn czy Roan Marita lub jakaś emma (pewnie starsza), można kupić pewnie i za 300 zł. Maluszek lekki, wiec i prowadznie będzie ok. Potem już kupisz jakąś fajną spacerówkę samą, będzie łatwiej, bo i będziesz wiedziała czego oczekujesz i też gondola nie będzie Cię już interesować. Tylko będą to dwa zakupy, jedni wolą wszystko załatwić za jednym razem.
        • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 20:56
          właśnie się zastanawiam czy nie wrócić do mojej dawnej miłości (kiedy już miałam z głowy zakup wózka dla starszego dziecka) BJC Versa - tyle, że nigdy go na żywo nie widziałam i nie wiem gdzie zobaczyć mogę. W necie widzę, że praktycznie go nie ma w sprzedaży.

Gdyby jedo miał wentylację porządną w gondoli to może brałabym go na poważniej pod uwagę, ale jej brak u dziecka wiosenno-letniego mnie przeraża. Tak więc myślę gorączkowo o innych typach. Ja uwielbiam to forum i często czytam, ale nie mam zadatków na prawdziwą wózkomaniaczkę - ciężko by mi było tak ciągle sprzedawać i kupować coś innego.
          • afroddytta Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 21:10
            Ja poprzedniego syna mam z początku czerwca i miałam normalną gondolę (starą wersję x-landera) i jakoś mnie to nie przerażało, dziecko było malutkie, miało przewiew, nie było upchane na styk.
            A co do wózkomanii to ja tylko kupuję, fakt dość okazyjnie, ale ze sprzedażą mam problem (trudno mi się rozstać), mam pretekst bo trzymam dla siostry i poza tym mam nadmiar miejsca wink
            • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 21:22
              ja dla starszego też miałam x-landera tylko xq i muszę przyznać, że wentylacja w budce była bardzo wykorzystywana, choć dziecko urodziło się przed majowym długim weekendem. Tak więc moje oczekiwania co do budki w gondoli urosły po starszaku wink Ale gondola x-landera przez to zwężenia w nóżkach zupełnie mi nie pasuje, więc szukam czegoś innego. Ogólnie już x-landera nie chcę.

Czy ktoś widział gondolę z BJ? Coraz bardziej mi ta versa chodzi po głowie.
              • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 21:24
                p.s. ja absolutnie nie mam miejsca na kilka wózków, więc o gromadzeniu ich nie ma mowy. W ogóle przydałoby się nam większe eM wink
              • afroddytta Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 16.03.13, 23:29
                Ja x-landera nigdy nie miałam, mam jedynie gondolkę mocowana na adaptery maxi-cosi i pasuje mi na inne wózki smile
                • agnes_nyc Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 17.03.13, 05:51
                  iglo - mam klientke ktora jezdzi muum i moge ja poprosic o opinie a ze to moja forumowa kolezanka to pewnie z checia napisze

co do evo - moja kolezanka strasznie przesadna i na spacer wybiera sie za tydzien najwczesniej dziecko musi miec 2 tygodnie wiec wtedy dopiero moge zdac relacje z jazdy tego wozka
                  • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 17.03.13, 07:53
                    Agnes- dzięki wielkie! jak ktoś się wypowie o tych wózkach to super. W tej chwili mam na uwadze znowu BJ Versa i chciałam się dowiedzieć od Ciebie o gondoli - jaka musi być by pasowała? czy ta sama co do selecta? widziałaś może na żywo jak ona wygląda? no i adaptery do maxi cosi czy to są te same co do selecta? Drogie potwornie ale może da się używane kupić od kogoś.
                    • agnes_nyc Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 17.03.13, 08:03
                      hej

juz puscilam prosbe o opinie ona jane muum uzytkuje od listopada wiec juz cos moze powiedziec

gondola jest inna niz do selecta co do wymiarow to nie pamietam

adaptery sa takie same co do selecta do maxi cosi
                      • agnes_nyc Opinia o Jane Muum 17.03.13, 10:19
                        Wklejam opinie kolezanki o Muum uzytkuje go od listopada 2012

z wózka jestem bardzo zadowolona - jest lekki, zwrotny, poręczny, łatwy w obsłudze (składanie, rozkładanie). gondola jest z bardzo fajnych materiałów (zreszta spacerówka też). do tego wytrzymały, po całej zimie codziennej eksploatacji po umyciu wygląda jak nowy (oczywiście z wyjątkiem kół), no i radzi sobie na tych nieodśnieżonych chodnikach. ma też bardzo duży kosz na zakupy. w gondoli Marcela ma cały czas jeszcze luz i do pół roku spokojnie się tam zmieści, tak myśle. a jeśli chodzi o minusy to trochę słaba amortyzacja (dla mnie to jednak typowy wózek miejski). kupiłabym go drugi raz wink
                        • igalo Re: Opinia o Jane Muum 17.03.13, 14:25
                          dzięki!
                          no proszę, ktoś zachwala ten materiał w muum, a dla mnie on w dotyku mocno sztuczny się wydawał... Aż mnie lekko ciarki przeszły, ale ja tak mam od dziecka, że pewnych materiałów nie mogę dotykać.
                          Chyba jednak spróbuję szczęścia z versą, póki co wink

Możesz mi jeszcze powiedzieć czy w kwietniu będą też gondole do versy w innych kolorach niż czarny? Widzę, że w Twoim sklepie jest teraz dostępna, ale tylko czarna, a takiej na lato bym nie chciała.
                          I czy kolor silver do maja jest nieosiągalny?
                          • agnes_nyc Re: Opinia o Jane Muum 17.03.13, 18:47
                            igalo napisała:

> dzięki!
                            > no proszę, ktoś zachwala ten materiał w muum, a dla mnie on w dotyku mocno sztu
                            > czny się wydawał... Aż mnie lekko ciarki przeszły, ale ja tak mam od dziecka, ż
                            > e pewnych materiałów nie mogę dotykać.
                            > Chyba jednak spróbuję szczęścia z versą, póki co wink
                            >
                            > Możesz mi jeszcze powiedzieć czy w kwietniu będą też gondole do versy w innych
                            > kolorach niż czarny? Widzę, że w Twoim sklepie jest teraz dostępna, ale tylko c
                            > zarna, a takiej na lato bym nie chciała.
                            > I czy kolor silver do maja jest nieosiągalny?

Gondole sa juz dostepne w kolorze red i black
                            kolor silver do konca czerwca nie bedzie osiagalny
                            • igalo Re: Opinia o Jane Muum 18.03.13, 09:59
                              na Bobowózkach pisze, że ta gondola nazywa się Bassinet Kid - czy to faktycznie ta pasująca do versy? Bo z kolei w innym sklepie pisało, że to gondola do selecta
                              • agnes_nyc Re: Opinia o Jane Muum 18.03.13, 10:21
                                igalo napisała:

> na Bobowózkach pisze, że ta gondola nazywa się Bassinet Kid - czy to fak
                                > tycznie ta pasująca do versy? Bo z kolei w innym sklepie pisało, że to gondola
                                > do selecta

Gondola do versy jest inna i nie sluchaj jesli ktos ci wciska ciemnote ze taka sama jak do selecta rozbrajaja mnie tacy sprzedawcy eh

ja nie wiem jak sobie ja nazywaja w innych sklepach w zamowieniach mam jako gondola do versy i tak ja nazywam
                                • igalo Re: Opinia o Jane Muum 18.03.13, 14:07
                                  no właśnie, już się boję zakupu tej gondoli - jeśli odkupię od kogoś samą spacerówkę.
                                  • igalo Re: Opinia o Jane Muum 18.03.13, 14:12
                                    Agnes, a Ty widziałaś tą gondolę na żywo i możesz coś o niej powiedzieć? (kiedyś Cię o nią pytałam, ale wtedy była tylko na zamówienie i mówiłaś, że nie widziałaś jej w realu).
                                    • agnes_nyc Re: Opinia o Jane Muum 18.03.13, 14:20
                                      nie widzialam tej gondoli i pewnie jej nie zobaczysz chyba ze ktos z wozkiem bedzie miał bo gondole rzadko schodza wiec z reguly kazdy ma na zamowienie
                                      • igalo gondola versy 18.03.13, 14:46
                                        o! to jak długo się czeka u Ciebie na tą gondolę, skoro jest tylko na zamówienie?

czy da się na versę zamontować jakąś inną gondolę, np. Quinny? Bo coś takiego mi tu podpowiedziano.
                                        • agnes_nyc Re: gondola versy 18.03.13, 16:07
                                          na zamowienie czylirealizacja 2-4 dni

czy inna gondola pasuje nie wiem bo nie sprawdzalam
                                          • igalo Re: gondola versy 18.03.13, 20:29
                                            myślałam, że "na zamówienie" oznacza konieczność dłuższego oczekiwania wink

napisałam do Ciebie na priv
    • sztucznamrowka Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 18.03.13, 21:01
      Jakbyś jednak wybrała któryś z Jane to do każdego modelu pasuje gondola Capazo - porównywałam ją do gondoli w Jedo i jest tak samo duża, ma regulację oparcia i funkcję kołyski
      oraz wentylację. Ja mam Unlimita i jak będzie kolejna dzidzia to właśnie tą gondolę chcę dokupić.
      • igalo Re: co dla noworodka, jeśli nie joolz day? 19.03.13, 19:44
        a gdzie tą gondolę można zobaczyć, bo oglądam na bobowózkach i świecie wózków i wszędzie mają do jane gondole transporter, a capazo nigdzie nie widzę?

wybór tego wózka jest już dla mnie koszmarem sad
    • igalo help!!! 19.03.13, 19:34
      kurcze - i chyba znowu jestem w czarnej d.
      Nigdzie nie mogę obejrzeć gondoli do versy - nie znalazłam też osoby, która by ją widziała i coś mogła powiedzieć na jej temat. A jeszcze mąż dziś wyczytał, że gondolę mocuje się na spacerówce, tylko trzeba zdjąć siedzisko materiałowe, ale rama siedziska zostaje. Gondola jest ponoć miękka? Już zaczynam wątpić, że taka gondola pozwoli mi wozić 7mies. dziecko w styczniu.
      Co tu robić?
      Wiem, że część z Was polecała zakup dużej gondoli a później fajnej spacerówki. Ale jaka to jest ta fajna gondola? Musi mieć jakieś sensowne rozmiary po złożeniu, bo w bagażniku zawsze nam brakuje miejsca. No i fotelik maxi cosi musi się dać zamontować.
      • gorligorligor Re: help!!! 19.03.13, 19:38
        hej igalo, a to już widziałaś?
        www.bestbuggy.co.uk/2012/08/baby-jogger-city-versa-gt/
        • igalo Re: help!!! 19.03.13, 19:50
          hej gorligorligor! Ty jesteś moim dobrym duchem chyba wink
          ja tu już praktycznie załamanie nerwowe zaczynam jak myślę o wózku. Już wszystko dokładnie oglądam! Wielkie dzięki Kobieto!!! smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka