Dodaj do ulubionych

Maxi cosi - która gondola lepsza?

27.08.13, 10:43
Cześć!
Jestem zdecydowana na zakup wózka MC 4 plus. Zastanawiam się nad gondolą. Fajny patent z tą składaną, ale zastanawiam się czy on nie jest mniej praktyczna i za wąska?
W internecie jest dużo sprzecznych informacji na temat wymiarów. Jak dobrze rozumiem to wersja Classic jest krótsza i przestronniejsza a składana jest dłuższa ale zwężająca się? Składana ma dodatkowo fajny daszek a classic nie?
Może ktoś jest zorientowany w temacie? Ja niestety mam ciążę leżącą i nie bardzo mam jak wybrać się do sklepy i pooglądać, pomierzyć, także z góry dziękuję za podpowiedzi, którą lepiej wybrać, tak, żeby bardziej się sprawdziła.
Obserwuj wątek
    • monikamar3-3 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 17:19
      Podbijam temat! smile sama jestem zainteresowana tą nowszą gondolą niestety na wszystkich zdjeciach e internecie sa zdjecia takie same - z zalozonym pokrowcem, nawet nie widac jak to w srodku faktycznie wygląda. Wczoraj w smyku oglądalam mure 4 ale ta starsza wersje, z pompowanymi kołami i starsza gondola. NIe mierzylam ale widac ze jest duza. ciekawi mnie czy nowsza gondola jest w srodku dluzsza faktycznie ale węższa?
      Kto ma nowa gondole maxi cosi mura prosze sie pilnie odezwac smile
      pozdrawiam
      • headvig Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 17:33
        oglądałam ją na zywo, jest mikroskopijna, w życiu bym się na taką nie zdecydowała. ta druga jest dużo lepsza, szersza i dłuższa, ma chyba w środku coś 73-75cm długości.
        • spirit1982 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 18:20
          Ja znalazłam informację, że wersja classic ma 79cm. Na stronie MC żadnych konkretnych informacji nie ma, a na stronkach różnych sklepów wszędzie co innegouncertain
          Chyba zaopatrzę męża w miarkę i wyślę do sklepu, niech sam pomierzy dokładniesmile
          • headvig Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 18:49
            79 ale po zewnętrznych krawędziach. najlepiej mierzyć wewnątrz - długość materacyka. niektóre wózki mają taką zabudowę, że odchodzi nawet po 8-10cm na ścianki.
        • monikamar3-3 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 19:59
          ta druga czyli stara wersja "classic" jest lepsza?? i ona (classic) ma w srodku 73-75 cm??? dobrze rozumiem?
          Czyli ile moze miec długosci w srodku ta nowa gondola (foldable)?

Byłoby wspaniale gdyby ktos mial mozliwosc zmierzyc dokladnie dlugosc materacyka w obu gondolach i watpliwosci by sie rozwialy. Ja niestety nie mam takiej mozliwosci, zaluje ze wczoraj nie zmierzylam w sklepie jak bylam sad
          • thea19 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 20:15
            ta stara wersja jest duza, tez sie sklada na plasko. nowej bym nie kupila, wyglada jak trumna, na oko plytsza i krotsza (nie mierzylam)
            stara moge zmierzyc ale dopiero na jutro wieczor
            • monikamar3-3 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 20:46
              ok, dziekuje! bede wdzieczna za informacje na temat wymiarow wewnetrznych gondolismile od uzytkowniczek mozna dostac rzetelne informacje bo na producenta to nie ma co liczycsad
            • spirit1982 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 21:07
              Stara wersja też się składa? Hmmm, tak na płasko??
              • thea19 Re: Maxi cosi - która gondola lepsza? 27.08.13, 21:14
                praktycznie na plasko na grubosc pomarszczonej tapicerki. pod materacykiem sa druty do skladania
    • thea19 wymiary gondoli 28.08.13, 14:38
      materacyk 73,5 x 27cm, jest mniejszy niz gondola w srodku
      dlugosc zewnetrzna 87cm
      • monikamar3-3 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 14:52
        o matko to strasznei mało... az trudnouwierzyc, to gondola w x landerze ma chyba z 75 cm. To nie wiem jakim cudem wszyscy mowia ze gondola mury jest duza. sadsad
        • thea19 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 14:53
          miescil sie w niej moj roczny syn. nie kurczyl nog
          • monikamar3-3 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 14:58
            no wlasnie kazdy pisze ze taka duza i ja sama przedwczoraj widzialam w sklepie, ze jest naprawde duzo miejca na dlugosci w gondoli. a tu materacyk tylko 73,5 cm. CZyli wychodzi na to ze poza materacykiem jest tam jeszcze dobre kilka cm zapasu smile moze po odpieciu tego ocieplacza z boku?
            • thea19 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 15:14
              dlugosc zew to 87cm czyli po odjeciu bokow z 80 wyjdzie w srodku. odpinanie ocieplacza troche bez sensu bo zostanie gola deska i druty w srodku
              • gosiabu89 Re: wymiary gondoli 02.03.15, 21:22
                Witam, jakis czas temu zdecydowalam sie na zakup MC Mura 4 poniewaz jestem w 2 ciazy. Najpierw kupilam sama spacerowke bo mija pierwsza cora ma zaledwie 15 mies i jeszcze jezdzi w wozku. Niedawno dokupilam fotelik i gondole mura chyba clasic. Czytalam juz wczesniej ten watek jak szukalam odp gndoli. Teraz ciesze sie ze kuilam oryginalna mure, jest naprawde spora. Wyjelam z niej oryginalny materacyk i dokupilam wiekszy. Obecnie moja gondola ma w srodku 80cm dl i jakies 33szerokosci. Jak to zrobilam? Oryginalnie w gondoli jest wkladka zimowa z grubej gabki dookola scianek ktora zabiera brdzo duzo miejsca, wg mnie kompletnie niepotrzebna. Wyciagnelam ja i uszylam sobie cienka bawelniana. Wyglada super. Jesli ktos bedzie chcial moge podeslac zdjecie. Mialam kilka wozkow w swoim dotychczasowym matczynym zyciu smile i taka sama wkladke ma tako laret jezdzilam pol zimy bez tej wkladki i bylo ok.
                • thea19 Re: wymiary gondoli 02.03.15, 23:01
                  ale pod wysciolka sa druty do skladania gondoli, beda uwierac pod cienka wkladka. no chyba, ze je gabka obszylas.
      • corte-2 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 15:16
        Ja też miałam dla syna składaną gondolę. Miałam wersję z 2011 r ale w 2012 tylko kolory się zmieniły (z tego co mi w sklepie mówili). Młody jeździł prawie 9 miesięcy a mieściłby się jeszcze dłużej. Syn z 97 centyla wzrostu. Z tym że przesadzałam go w kwietniu więc już grubych ciuchów i śpiworków nie miał. A miałam okazję porównać z gondolą x-landera i moim zdaniem jest większa ale może to kwestia kształtu.
        • monikamar3-3 Re: wymiary gondoli 28.08.13, 15:19
          smile w takim razie troche sie uspokoiłam. smile
          Moze na forum pojawi sie ktos kto ma ta nowa wersje foldable i poda dokladne wymiary, tak dla porownania. Ciekawe ile mneijsza jest ta gondola od classic.
          pozdrawiam
          • spirit1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 10:39
            monikamar3-3, Ty też będziesz kupowała nową Murę? Ja jestem zdecydowana niezależnie od jej wszystkich wadsmile Najwyżej sprzedam po zimie i jużsmile
            Co jakiś czas przychodzą mi do głowy inne wózki, ale i tak wracam do pierwszego wyboru, czyli Mury.
            Może w połowie września uda mi się wybrać do smyka i tam dokładnie się jeszcze przyjrzę tym gondolom.
            • monikamar3-3 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 15:44
              U mnie to jest tak (pewnie bedziecie sie smiac i miec mnie zawariatke) ale jestem dopiero na etapie planowania, tzn staramy sie o drugą dzidzie dopierosad ale kocham wozki i uwielbiam siedziec w tym temacie dlatego juz planuje jaki wozek kupie (mam nadzieje ze juz niedługo).
              Poki co marzy mi sie nowa mura ze wzgledu na ulepszona spacerówkę i mowiac szczerze myslalam o nowej gondoli (foldable) ale jak wczesniej ktoras Pani tu napisala ze jest mikroskopijna to juz niewiem. Wyglad ma co prawda nietypowy ale mi sie z trumna jakos na szczescie nie skojarzylo (zawsze uwazalam gondole bugaboo za trumienki wink ) takze jak widac rzecz gustu, choc gondola classic mi sie bardzo podoba ale niestety nie ma ochrony przed wiatrem, ani w pokrowcu ani w budce, przez to wlasnie tylko myslalam o nowej wersji gondoli, bo ona takie ochronki ma i to dosc solidne.
              Dzis Pan z allegro ktorego poprosilam o zmierzenie materacyka zanim podala ja tu jedna z forumek, napisalal ze zmierzyl i podal wymiary 75 dł. i 30 szer.
              Wczoraj na allegro znalazlam gondole emmalungi i ktos podal ze ma dl 75 cm tez.
              W szoku jestem bo myslalam ze mura i emma maja najwieksze (najdluzsze w srodku) gondolki. I co sie okazalo?? smile a to, ze nic nie pobije mojego pierwszego wozka, polskiego dorjana danny sport z dlugoscia materaca 82 cm zmierzone osobiscie przeze mnie. (mi zalezalo na duzej gondoli bo wiedzialam ze bede miala duze dziecko, 61 cm w dniu narodzin wink )
              A wrcajac jeszcze do wyboru wozka. Oprocz mury plus podoba mi sie i ... tako city move. Tak taksmilesmile tako z Częstochowy smile ale tylko city move i najlepiej w wersji marine. Jest fajny jak dla mnie i ma duzo cech ktore bylyby bardzo mi przydatne (wysoko umieszczona gondola i spacerowka), dluga gondola (80 cm w srodku) zapinany kosz na zakupy, nawet te okienka po bokach ktore mozna odkryc nie kojarza mi sie kiczowato tylko podobaja i juz. smile Z tego co podczutuje tu i tam to tako city move i jego poprzednik tako alive to nowa klasa wozkow tego producenta. Ile w tym prawdy to nie wiem.
              • martuska1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 16:04
                ja tez na etapie starania o bobo juz za wozkami lukałam. smile
                Z doświadczenia jednak wiem, ze zanim dzidzia się pojawi w brzuchi i zanim potem przyjdzie na swiat 10 razy zdążysz zmienic ten "jeden jedyny ukochany" wózek. tongue_out
                • monikamar3-3 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 16:08
                  uff to dobrze ze nie jestem sama smile
                • thea19 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 21:46
                  mi ze staran nic nie wychodzi. pierwsze dziecko pyk i za pierwszym razem sie udalo a teraz nic. wystawilam bee na sprzedaz ale wszystkich chetnych bardziej odstraszam niz zachecam bo licze, ze moze tym razem sie uda. dokupilabym sobie gondole i pare innych wozkow a tak to lipa bo moje dziecie protestuje i woli rower
                  • martuska1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 22:16
                    ano własnie a propos odstraszania. wink
                    Nie odpisałaś mi na zadna wiadomośc na tablicy, całe dwie wysłałam. tongue_out
                    • thea19 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 22:29
                      eee bo ja tam prawie nie zagladam, dzwoniacych tez odstraszalam. skutecznie jak do tej pory. ciagle nie wiem czy sprzedac czy nie. czasem sobie popcham pusty wozek jak mlody idzie obok, czasem zakupy z samochodu wioze. co ja teraz bede kupowac zamiast wozka? rowery? nuda. mlody ma puky i jeszcze jakis wypasny z przyczepka, sanki tez mu fajne kupilam.
                      a o dodatki pytalas czy wozek? sprzedalam palak i organizer
                      • martuska1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 22:49
                        najpier o wózek, cenę chciałam o stówę negocjować bo tylko 1500 miałam,ale juz kupiłam bee i potem pytałam o budkę zieloną, bo jest wymieniona w opisie. No ale staremu mojemu do głowy strzeliło i jak się tylko uśmiechał tak teraz kategorycznie nie chce dac mi nawet złotówki na bajery do bee. sad
                        • thea19 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 22:55
                          ja sie mojego nie pytalam, oz ze skapej rodziny pochodzi, tesciowa oczami wywracala jak na pierwszy wozek poszlo 2,7tys a to nie jej kasa byla. jak kupilam bee to powiedzialam, ze 900zl kosztowal. pozniej jakos wyszlo, ze ponad 2tys ale nic nie powiedzial. na gadzety wydalam fortune bo wszystko nowe kupowalam. bude zielona jeszcze mam. nawet jej nigdy z pudelka nie wyjelam
                          • martuska1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 23:07
                            z tym, ze ja bezrobotna jestem.Znaczy nie - gospodyni domowa, diecko wychowuję. big_grin
                            Tak ładniej brzmi. Nie mam własnej kasy, maz nas utrzymuje, wiec każdy rozchód z jego konta widzi. wink
                            Przemycic nic w zakupach nie mogę niezauważenie. uncertain
                            • thea19 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 23:12
                              to wybieraj gotowke po trochu i zaloz konto na wydatki albo popros o kieszonkowe smile
                              nie masz zadnej kasy do dyspozycji dla siebie?
                              • martuska1982 Re: wymiary gondoli 29.08.13, 23:51
                                mam na to o co poprosze ,chyba ze małżonek uzna to za przegięcie. Na bee plus mi dał, choć stwierdził, ze to szajs i niewart takiej kasy (do testów mielismy w listopadzie), ale na budkę już nie chce dać.Bee budkę ma przecież wink po co mu druga big_grin

W sumie mam już dośc jeczenia (bo wiem, ze jak isę zaprę to wyjęczę,ale na to czasu potrzeba) wiec chyba odpuszę budkę i kupię organizer porządny. tongue_out
                              • spirit1982 Re: wymiary gondoli 30.08.13, 08:29
                                Wybieraj gotówkę po trochutongue_outtongue_out Ładnie...tongue_outP
                                • thea19 Re: wymiary gondoli 30.08.13, 21:59
                                  nie wiem co doradzic w takim ukladzie. ja nigdy zalezna od meza nie bylam i mam nadzieje, ze nie bede.
                                  ps jak tylko maz zarabia to zdrowo by bylo, gdyby zonie odpalal kieszonkowe na tzw "buty i torebki". wyjatkiem jednak jest sytuacja, gdy ledwo na podstawowe rzeczy starcza
                                  • martuska1982 Re: wymiary gondoli 31.08.13, 00:03
                                    no ledwo na podstawowe wózki mi wystarcza tongue_out
                                    jeśli chodzi o przysłowiowe buty i torebki to nigdy nie byłam zakupoholikiem.Nawet zakupy mnie nie kręcą.Dziwna pewnie jestem,ale wystarcza mi od czasu do czasu uzupełnić z konieczności garderobę, lubię polować w ciuchlandach. Czasem nie mogę się oprzec jakiemus błyszczykowi czy lakierowi do paznokci,ale w granicach rozsądku.
                                    Źle ze mną mąz nie ma wink
                                    • thea19 Re: wymiary gondoli 31.08.13, 00:39
                                      od kiedy mam dziecia to sie zapuscilam zakupowo. malo kupuje, tzn duzo mniej niz kiedys. przerzucilam sie na dziecko i tym sposobem mlody ma 3 kurtki zimowe (zapomnialam, ze zima kupilam na nast sezon) a ja jedna
                                      za to lubie czasem sobie kupic cos bo tak, zupelnie bez zastanowienia czy mi to potrzebne
                                      • martuska1982 Re: wymiary gondoli 31.08.13, 19:42
                                        napisałam do ciebie na gazetowego.Luknij jak będziesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka