Dodaj do ulubionych

Lekka parasolka dla 3.latki

01.01.14, 15:02
Witam, po krótkiej przerwie smile
Chciałabym się was doradzić, bo moja córcia jest już na końcówce wózkowania, ale mimo wszystko z wózka jeszcze korzysta od czasu do czasu.. Aktualnie na stanie mamy BJ4 koło domu (wieś i duże odległości), a w aucie Volo. Ale... Volo jest dla mnie dość niskie, w zasadzie na styk, a już dla męża ewidentnie za niskie... Na jakieś wyjazdy więc nie bardzo się nadaje, bo kompletnie mu niewygodnie prowadzić. Poza tym marzę o wózku z budą jak w BJ - mój córcia ma manię i w Volo nadziwić się nie może jak wieje, że budki bardziej naciągnąć się nie da wink Tak sobie myslę, żeby może wymienić Volo na Cybexa Ruby? Czytałam gdzieś, że ma kiepskie kółka, ale budę ma świetną no i oparcie choć trochę odchylane... Jestem pewna, że jeszcze w najbliższe wakacje córcia będzie odpoczywać w wózku i drzemać, więc taka buda XXL i trochę odchylane oparcie by nam się przydało....
A jeszcze odnośnie wieku... wiem, ze niektóre mamy się zbulwersują, ze 3 latek w wózku itd., ale w tym roku będąc w Hiszpanii widziałam i 4-ro, i 5-ciolatki, które zmordowane długimi spacerami 'przycupały' w swoich parasolkach, więc myslę, że moja 3,5 latka też jeszcze będzie z wózka korzystać.
Czy użytkowała może któraś Cybexa Ruby?
A może jakiś inny wózek mega lekki z wysokim oparciem i budą XXL mogłybyście mi polecić?
Obserwuj wątek
    • monika_kas Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 15:38
      Magda ma Ruby napewno się wypowie. Myślę że w Twoim przypadku będzie idealny. Rączki ma wyżej od volo a koła w podobnym rozmiarze, więc jeździć się da smile ja mam innego Cybexa i jestem z jego jakości bardzo zadowolona.

A co do 3 latki w wózku to ja rozumiem doskonale. Mam wielu znajomych z dziećmi w tym wieku które od dawna nie jeżdżą w wózkach i to jest masakra. Jak są na jakiejś wycieczce, czy dłuższych zakupach... Dziecko się zmęczy i wtedy do rodziców na ręce chce, płacze, marudzi... A jak chce mu się spać... Ciężko jest. Jak masz wózek to życie jest łatwiejsze smile
      • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 17:06
        na tym forum wszyscy rozumieją 3 latkę we wózku smile

mój średni syn jeździł do 3,5 r.ż.

cybex ruby to taka lepsza wersja volo wink lepsza dla mnie i dla innych wysokich osób, bo volo też jest super, kiedyś miałam 4szt, ale teraz jakoś mi za niski był wink

kola są troszkę większe niż we volo, chyba o 1cm, rączki są wyżej o około 3cm, oparcie ma około 53-54cm, głębokość siedziska 23cm, a szerokość między rurkami 35cm
        budka opuszcza się mocno - jak w maclarenie techno xt

podobno w świecie dziecka mają cybexa ruby czerwonego lub różowego za 380zł

to co było napisane o kołach, dotyczy starych modeli, tych z białymi kołpakami, one nie mają też rozciąganej budki smile

tu są fotki porównawcze z różnymi wózkami:
        forum.gazeta.pl/forum/w,101614,148351941,148373491,FOTKI_maclaren_quest_i_cybex_ruby.html
    • evra_only Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 17:18
      Dzięki serdeczne za odzew i fotki! smile No to już nie mam wątpliwości - tylko się utwierdziłam w wyborze big_grin Muszę tylko upolować jakiś niedrogi egzemplarz.
      A ten Świat Dziecka to który? I w jakim mieście?
      • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 17:26
        tutaj

allegro.pl/wozek-spacerowy-cybex-ruby-2013-od-reki-i3808614901.html
        napisz maila i zapytaj czy mają jeszcze

od razu cię uprzedzę, że wózek jedzie troszkę tępo wink ale po około dwóch spacerach się "rozkulał" tzn koła, i jedzie już lekko smile
    • sztucznamrowka Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 19:57
      Mój synek skończy za m-c 3 latka i planuję korzystać z wózka do końca 2014 wink
      Zauważyłam ostatnio, że jak idziemy na dłuższy spacer bez wózka to młody po prostu po jakiejś godzince nie daje rady i domaga się "na opa" a wczoraj na spacerze to w ogóle z wózka nie chciał wychodzić bo mu było ciepło - opatulony kocykiem smile big_grin
      • martuska1982 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 21:14
        o widzisz, a mój kończy 3 lata za 5 dni i wózkowanie wyznaczyłam sobie do końca wakacji góra.Niecały miesiąc różnicy, a pół roku sobie skracam? Chyba muszę te plany zweryfikować.
        No ale rower na wiosnę, będący naszym początkowym planem, zweryfikował się, bo dziadki chcą kupić.Teraz musze wybrać najwypasniejszy, najlepiej najdroższy model rowerka, bo za teściem nie przepadam. wink tongue_out
        • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 21:38
          specialized big_grin śliczne , bardzo dobre i troszkę drogie big_grin
          • martuska1982 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 21:50
            magda79pn napisała:

> specialized big_grin śliczne , bardzo dobre i troszkę drogie big_grin
            >
            >
            >
            troszkę? Potraktuję to słowo jako mały żarcik. wink
            Mega drogie, miałam raczej na mysli, że wybiorę taki za 600 zamiast za 300. wink
            No chyba, ze rzuce tego specialized i pośle teścia na drugą stronę wieczności. wink
            • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 23:18
              to może Giant? big_grin
              nie orientuję się teraz w cenach, ale Gianty dobrze się potem odsprzedają big_grin

szukasz 16" ?
              • eve_81 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 23:28
                Ja dla starszej mam puky 18'', a młody jeszcze nie mauncertain
                • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 23:38
                  mój mały śmiga na takim wehikule, kupionym za 10e smile

www.voordeelmuis.nl/cgi-bin/v.cgi?a=d&d=1159585
                  a na święta dostał tego:

www.megastoresdenhaag.nl/product/speelgoed/26019-sesamstraat-loopfiets-hout-elmo.html
                  • martuska1982 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 06:42
                    o rany! o.O
                    na wózkach może trochę sie znam,ale rowerki to dla mnie czarna magia.Myślałam, że rower to rower. wink
                    Głupio nie? Jak wiele mam myśli o wózkach. big_grin
                    Szczerze mówiac to nie wiem co i jak z czym się je, wiem że chciałabym by to był już taki rowerek na pedały, nie jakiś biegowy, z dodatkowymi demontowanymi kółkami i czymś do pchania na wszelki wypadek.
                    Niedawno niedaleko mnie otworzyli ogromny sklep rowerowy, więc tam w pierwszej kolejności polezę jakby co. smile
                    • koala0405 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 07:48
                      ten rowerek ma doczepiane pedały i jest FAJNIE drogi:
                      allegro.pl/bmw-kidsbike-rowerek-biegowy-pedaly-80912239361-i3839587405.html
                      • martuska1982 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 08:00
                        jaaaaa, ale zajebisty.Podoba mi się, ale cena jednak nie ta, nawet jak na teścia. wink
                        • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 08:59
                          niestety z rowerami jest podobnie jak z wozkami, im droższy tym raczej lepszy...

nie kupuje się rowerów no name, nie kupuje się w markecie tylko w sklepie rowetowym i lepiej używany markowy, niż tanie gów...

i też są strony gdzie sprawdza się roczniki smile
                          • martuska1982 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 08:59
                            zamierzam w sklepie kupić,może się nie natnę. wink
                  • monika_kas Re: Lekka parasolka dla 3.latki 03.01.14, 10:13
                    Magda a ten za 10euro to fajnie się sprawuje? Chciałabym coś takiego przejściowego na teraz dla mojego 16-miesięczniaka.. a potem na wiosnę jakiś wypasiony biegowy...
              • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 01.01.14, 23:35
                ja mojemu małemu to teraz laufrada kupiłam, bardzo mu się podoba, jeszcze troszkę za duży jest, ale do późnej wiosny powinien być OK smile z Elmo wink

www.megastoresdenhaag.nl/product/speelgoed/26019-sesamstraat-loopfiets-hout-elmo.html
                średni syn miał dużo rowerków (jak się wózki skończyły wink ) najbardziej lubił laufrada z drewna, więc małemu też kupiłam z drewna

ze zwykłych mieliśmy specialized, gianta x3 (różne rozmiary), z tańszych Merida, Decathlon b-twin (ten dla mnie był średniej jakości, ale pedałowało się lekko) i Accent (za fajne pieniądze można go kupić) my akurat mieliśmy model Tommy koła 20" i 6 przerzutek, i kiedyś z kołami 12" model Billy, a te średnie to Jimmy smile

teraz szukam dla średniego syna BMXa, do skakania wink
                • pomilak1 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 18:13
                  Ja dla córeczki mam PukyM, na którym śmiga super. W lato na pewno przesiadamy się na btwina z pedałami,bez bocznych kółek, bo młoda po rocznym zapinkalaniu, utrzymuje równowagę super!mam tez "biegacz" kettlera, 12" i będzie dla młodej wymiennie z btwinemwink
                  Syn bez problemu załapał jazdę na rowerze, właśnie po kilku miesięcznym treningu na kettlerzewink (miał 3,3l jak załapał jazdę bez kółek)
                  Tak, więc dla córki mam problem z głowy- mam rowery po starszaku -akurat z btiwna jesteśmy bardzo zadowoleni, wcześniej (przed btwinem) kupiłam jakiegoś Olprana, który był tragiczny, ale zawiozłam na wieś i tam syn na nim pomykawink

Teraz dla synka kupimy nowy rower na urodziny (lipiec) i już się zastanawiam co kupić. Kolejnego btiwna czy może coś innegosmile Chyba rozmiar 16" lub 18", ale mój syn jak na swoje prawie 6 lat jest niski.
                  • pomilak1 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 18:14
                    aha wink reasumując jestem wieeelką zwolenniczką laufrada przed tradycyjnym roweremsmile
                    • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 19:21
                      moj sredniak miał laufrada w wieku 2lat, na dwoch kolach tez pojechal majac 3latka smile

tez jestem za i tez jestem z tego wynalazku bardzo zadowolona smile

mały bedzie mial 2lata w czerwcu, wiec zacznie troche wczesniej smile
                      • monika_kas Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 19:47
                        A gdzie można kupić tego laufrada?
                        • pomilak1 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 20:04
                          Magda moja córcia zaczęła na Puky mając 1,5rokuwink Musieliśmy kupić tego najmniejszego bo młoda dostawała wścieku, że Kuba ma, a ona nietongue_out A to był jedyny do którego nie była za małabig_grin Efekt taki, że pomyka aż miło, wczoraj urządzili mi niezły bieg przez prawie 1,5 godzinybig_grin

Monika to zależy jakiej firmy- tego jest ogromsmile Nazywa się to na all "rowery biegowe" - mój syn nazywa to "biegacz" smile Dla starszaka miałam kettlera i też byłam zadowolona, tylko syn był starszy niż córka, więc nie przeszkadzała mu ta rama. Córka ewidentnie była do kettlera za mała-nawet nie umiała wsiąśćsmile Pod tym względem Puky są super!
                          • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 20:17
                            my z kolei wolimy te z drewna smile mają jakiś urok smile

też mieliśmy metalowego kettlera surf.
                          • monika_kas Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 20:34
                            A co byście poleciły dla takiego malucha poniżej roku? Puky... Coś jeszcze?
                            • pomilak1 Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 20:44
                              Ja miałam coś takiego allegro.pl/quick-smart-scramble-bug-swietny-jezdzik-4-kolowy-i3842831462.html?source=mlt tylko różowo-fioletowy wink
                              Wiem, że też na hulajnogę mini micro można dokupić takie siedzisko i też się tworzy taki odpychacz, a potem masz fajną hulajnogęsmile
                              allegro.pl/hulajnoga-i-jezdzik-mini-micro-baby-seat-warszawa-i3777514443.html
                              ale nie miałam tego, więc nie wiem jak to się sprawujewink
                              • wiorka_mrau Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 22:17
                                Ja mam to siedzisko do micro i 2latek jeszcze lubi na tym pomykac. Te hulajnogi sa mega ciche i mkna szybko smile
                • pomilak1 Magda 02.01.14, 20:16
                  Widzę, że w temacie rowerów jesteś obytawink
                  Możesz podlinkować w wolnej chwili coś godnego uwagi dla 6 latka (synek jest dość niski ok 108cm, więc przypuszczam, że w wakacje może będzie mieć jakieś 110-112cm wink )
                  Myślałam o takich z btwina
                  www.decathlon.pl/16-cop-trooper-id_8221070.html (nie ma błotników, więc musowo by trzeba było dokupić, bo wjeżdżanie w kałuże to największa frajdawink )
                  www.decathlon.pl/16-jack-pirabike-id_8279429.html
                  lub coś z Puky (z biegacza jesteśmy b. zadowoleni) allegro.pl/rowerek-dzieciecy-puky-kola-16-zolty-nowosc-i3845357395.html
                  no i widzę, że na all są Romety (miałam jako dziecko i przeżył chyba z 5 dzieci, więc może warto się tym zainteresować wink )
                  budżet tak do 700zł
                  Najlepiej jakby na 2 lata starczyłwink
                  • magda79pn Re: Magda 02.01.14, 21:31
                    nie wiem jakie teraz są ceny, ja bym kupiła na twoim miejscu specialized hotrock 20 (bo specialized mają niską ramę) i gwarantuję ci że twój syn da radę, i będzie to bardziej przyszłościowy zakup smile

mój dostał go jak miał 4,5 roku smile

teraz bedę polowała na specialized hotrock 16" - bo on jest tak wysoki jak zwykła 12"
                    ale ja kupuję je używane, po jednym dziecku nie ma prawa być zajechany smile

następna marka to Giant (te kupuje nowe, bo ktos z rodziny ma sklep rowerowy tongue_out ) potem Kross, Merida, Romet bym nie kupiła - jakością nie grzeszy, mimo że ładne

b-twin z decathlona ja nie kupuję, bo mi się z wyglądu nie podobają tongue_out ale jakość jest ponoć dobra

ostatni nasz zakup to nowy accent tommy (20") kupiłam go 2 lata temu i wlaśnie sprzedałam, bo syn wyrósł, jest też jimmy (16"), fajne i tanie rowerki smile

dla mojego średniaka ważne było, aby mieć kierownicę jak bmx, czyli regulowaną we wszystkich płaszczyznach (jest to bardzo ważne !!!), bo on nie lubi górali (gdzie siedzi pochylony) i pamiętam, że niektóre górale nie mają regulacji wysokości kierownicy !!! mamy takiego własnie z decathlonu, goral b-twin, mam go teraz w NL, dostałam od koleżanki za darmo i wywiozłam, bo mój syn go nie chce, a tutaj od biedy może być wink

i wlaśnie dlatego odmówiłam wózek cybex topaz (stwierdziłam też, ze 4 wózki nam wystarczą tongue_out ) muszę średniakowi kupić bmx-a do skakania, bo zostal bez roweru wink

najlepiej byłoby jakbyście mogli się przymierzyć smile
                    • pomilak1 Re: Magda 03.01.14, 10:01
                      O kurcze te specialized dość drogie sad wchodzi w grę jedynie używany.
                      No nic, usiądę i przewertuję sklepy w tych markachsmile dziękuję za pomocsmile
                      No mój syn właśnie woli wysoko kierownicę - tak jak mają "zwykłe" rowerywink W sumie nie miał nigdy góralawink no i ja też preferuję jak ma plecy bardziej proste niż półokrągłe wink tongue_out
                      Jak by Ci się jakaś okazja rzuciła w oczy to podeślij mi proszę linka na priv wink
                      A nie dałoby rady jakiegoś gianta załatwić dla forumki z tego rodzinnego sklepu?wink tongue_out big_grin
                      • magda79pn Re: Magda 03.01.14, 10:42
                        gianta nie zalatwie, ale widzialam specialized 16, z tym że obawiam sie, ze bardziej on dla coreczki, bo one serio bardzo niskie są

musialabys miec 20"

ja bede szukac dopiero za rok smile
                        • magda79pn Re: Magda 03.01.14, 10:43
                          napisz do mnie na maila, wysle ci linki
                          • magda79pn Re: Magda 03.01.14, 20:18
                            Pomilak, widzialam maila, odpiszę jutro wieczorem lub w niedzielę, bo jutro wracam do domu i mam już kompa spakowanego, a tępa jakaś jestem, bo nie umiem na maile odpisywac z telefonu sad tzn niby umiem, ale nie wiem dlaczego one nie dochodzą...
    • evra_only Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 17:45
      Magda79 - głównie dzięki tobie - mam już mojego Ruby w domu big_grin Dzwoniłam do Swiata Dziecka na Al. Krakowskiej i podjechałam do nich. Zostały 2 szt. czerwonego i różu. Róż nie wchodził w rachubę - paskudny - czerwień zdecydowanie lepsza, nie jest jaskrawa, choć osobiście wolałabym coś ciemnego.. No ale za cenę 350 zł + uchwyt na kubek za 1 grosz - nie kręciłam nosem tongue_out W sumie dobrze, ze podjechałam i pomacałam, bo ten drugi egzemplarz czerwony był trochę poobcierany - oba stały na sklepie.
      Dzięki jeszcze raz! Zaraz będę przymierzać, czy mi wkładka od BJ pasuje wink
      • magda79pn Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 18:08
        mam nadzieję, że będziesz zadowolona smile
        ja dałam 419 z przesyłką, no ale ja mam czarnego smile

wiesz, jak masz jeszcze volo, to zrób fotki porównawcze, na pewno dziewczynom się to porównanie przyda smile
      • kedro-dasos Re: Lekka parasolka dla 3.latki 02.01.14, 22:54
        mam pytanie, czy ten czerwony był mocno poobcierany, bo on pewnie do mnie idzie.
        • evra_only Re: Lekka parasolka dla 3.latki 03.01.14, 06:50
          Miał trochę obtarte/pobrudzone rączki - to mi się rzuciło w oczy i dalej już nie patrzyłam. Ale wydaje mi się, że ogólnie nie był w złym stanie.
          Co do zdjęć - postaram się, jak tylko znajdę wolną chwilę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka