Dodaj do ulubionych

Peg Perego Pliko Mini - wrazenia

06.01.14, 22:07
Po miesiacach rozmyslan, wachan, przeczytaniu miliona postow na temat tego wozka z PL, DE itd., dzis wielki dzien: odwazylam sie wyjsc z moim nowiutkim jeszcze Pliko Mini.

Jakos strasznie mnie ten wozek korcil, ale balam sie jego dzwiekow. Za to wizualnie mi sie jak na lekkiego klasyka naprawde podobal (czarny stelaz i jego cale proporcje jak i wszystkie podwojne kolka mi sie podobaja).

Pierwszy spacer nowym wozkiem jest zawsze najdrozszy i tak sie kolebalam z tym wyjsciem znow strasznie (chyba z zadnym innym wozkiem sie tyle nie bujalam, jak z tym...).

Zanim wyszlam, troche sobie go "przygotowalam", zeby sie nie rozczarowac za bardzo smile

Zdjelam te metalowe nakladki na przednich kolkach i odrysowalam je na takim filcu do podklejania nog od krzesel. Wycielam takie jakby uszczelki z filcu i je zalozylam w miejce, gdzie byly te metalowe koleczka.

No i teraz tylko nie wiem, czy to dzieki temu ten wozek nie zrobil na mnie takiego zlego wrazenia, czy przez to, ze bylam przygotowana, ze jest glosny. Fakt: na chodniku z malutkich kosteczek troche go slychac, ale napewno nie bardziej niz maclarena techno, a juz napewno mniej niz zappa. Pojechalam do Ikeii (teraz perfekcyjny dla tego wozeczka). Na czas spania malej zrobilam spacer z Ikeii do galerii. Wlozylam do niego spiworek bugaboo. Mala (dwulatka w kurtce) miala w nim naprawde wygodnie. Wyjatkowo dlugo nawet mi spala (na koniec musialam ja obudzic, bo trzeba bylo do auta wsiadac i wracac na powrot starszych dzieci ze szkoly do domu). Jeszcze pod koniec weszlam do TESCO i zrobilam spore zakupy dla naszej piecioosobowej rodzinki. Sporo zawiesilam na raczkach (czego bym sie w maclarenach bala).

Podobaly mi sie resorki wozka. Fajnie mi sie jechalo. Fakt, ze zwykle na poczatku jest jakas podnieta i ocenia sie wozki lepiej niz pozniej "w praniu". Ale ciesze sie, ze nie bylam zla na siebie podczas wyjscia, ze kupilam ten wozek i nie myslalam juz o sprzedawaniu. A takie mysli mialam po chwili spaceru z nowym maclarenem questem w mojej wymarzonej edycji denim. Strasznie tego questa skopali tym ulepszeniem, zeby nie lecial tak do tylu. Dla mnie ten wozek narazie jest spalony. Jak cos to tylko starszy model (bez porownania lepiej sie podbijajacy).

Ciekawa jestem naprawde, czy ten filc w kolach ten wozek (pliko mini) naprawde wyciszyl, czy to kwestia nastawienia, czy tez te nowsze modele troszke sa cichsze. Zalezalo mi na najnowszym, bo one maja juz czarne raczki i tez wiecej czarnego w kolkach.

Wg. mnie pliko Mini jest fajnym wozkiem dla wiekszych dzieci (tzn. nie starszych, a wlasnie wiekszych) w niezlej cenie. I fajnie, ze Peg zrobil jakas lzejsza parasolke. Z wozkami ostatnio jak z autami: kazdy model coraz ciezszy/wiekszy, bo a to maja przedluzana budke, grubiej wyscielana tapicerke itd.

Fajnie sie go sklada i fajnie, ze sam stoi. Podbijanie jest chyba dobre, bo wogole na nie uwagi nie zwrocilam.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 22:25
      ja się do MIni za nic przekonać nie mogłam wink jak dla mnie rozklekotany i meeega głośny
      • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 22:30
        Dla mnie rozklekotany to jest maclaren techno smile

Ale wlasnie na tym forum duzo negatywnych opinii o tym wozku, a jak czytalam w necie inne opinie (tez z innych krajow), to ten wozek jest raczej chwalony (duze siedzonko, waga i skladanie). Wlasnie wiele ludzi pisze, ze mialo go w jakis wiekszych podrozach (jedni zwiedzali Tajlandie!). To mi zostalo w pamieci, bo tak to ten wozek sie delikatny wydaje, zreszta jak wszystkie pegi. Sporo plastiku, ale one jednak mocne sa. I gdzies czytalam (ale nie sprawdzalam, czy to prawda), ze Peg wycofal sie z produkcji w Chinach i produkuje we Wloszech (musze sprawdzic), ze niby na jakosc uwage zwrocili. Ciekawe, czy to prawda.

Narazie mnie moj mini cieszy smile Ale ja widze, ze u nas wozek-parasolka bez podnoszonego podnozka dalej nie zdaje egzaminu. Moja mala lubi jezdzic w pozycji pollezacej z nozkami na podniesionym podnozku. Wiec na chwile obecna nam to Mini pasuje.
        • jotka_k Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 07.01.14, 09:45
          pinik napisała:

> Dla mnie rozklekotany to jest maclaren techno smile

nie mam porównania bo z zasady od początku wózkowania Macom mówię nie wink

Natomiast jak porównuję Mini do Si to Mini leży i kwiczy na całej linii
        • ewa-krystyna Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 09.01.14, 06:16
          pinik napisała:
          I gdzies czytalam (ale nie sprawdzalam, czy to prawda), ze Peg wycofal sie z produkcji w Chinach i produkuje we Wloszech (musze sprawdzic), ze niby na jakosc uwage zwrocili. Ciekawe, czy to prawda.

tez to slyszalam smile w ogole to mnie powiedziano,ze tylko chyba Aria i Vela byly krotko robione w Chinach ...
    • linkap_wawa Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 22:28
      Mi się podoba design ale u mnie odpadl - za nisko raczki i kopie w stelaz - a to niestey dyslkwalifokacjasad
      • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 22:34
        Tez bym mogla miec raczki troche wyzej. Ale i tak fajnie, ze jest choc troche regulacji. W Zappie jest gorzej smile
        • martuska1982 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 23:07
          Ja bym własnie przed pierwszym spacerem niczego nie ulepszała, po to by na surowo poznać ten wózek, nawet jakby miał wkurzać.Teraz widzisz nie wiesz czy to te podkładki, czy nastawienie, czy faktycznie sam w sobie wózek nie taki głośny jak się spodziewałaś.

PS. Jeśli stare questy podbijają się lepiej niż nowe to ten nowy chyba w ogóle podbić się nie da. uncertain
          • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 23:18
            No niby tak, martuska, ale planowalam dzis wiekszy wyjazd z tym wozkiem i gdyby mnie wkurzal, to bylabym caly czas zla i pewnie szybko do domu wrocila (a mialam troche zakupow w planie). Ten filc jeszcze zawsze moge wyjac i pojezdzic kolo domu i to zbadac. Ale tez balam sie strasznie tego lomotu, o ktorym niektorzy pisali, wiec wolalam zapobiec temu efektowi smile

Dla mnie stare questy sie niezle podbijaja, za to ten nowy tragicznie. I to wlasnie jak ostatnio nim wyjechalam na pierwsza (i jedyna!) jazde, to caly czas chcialam do domu wracac, a bylam daleko. smile
            I cala droge myslalam, ze musze go za chwile na ebay wystawic smile
            • gaga-sie Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 23:47
              No to ja chyba też do pliko mini się przyzwyczaiłam, bo łomotu nie słyszałam. Ogólne wrażenia miałam ok, lubiłam go za lekkość, łatwość składania, budę, spore-jak na parasolkę kółka, okrycie na nóżki, które zastępowało mi skutecznie folię. A jeśli twój ma czarne rączki, to duży plus, bo jakoś te białe im się nie udały.
              Starszy quest podbijał mi się bardzo dobrze, ale znów miał marna budę.
            • martuska1982 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 07.01.14, 01:27
              pinik napisała:

> Dla mnie stare questy sie niezle podbijaja, za to ten nowy tragicznie. I to wla
              > snie jak ostatnio nim wyjechalam na pierwsza (i jedyna!) jazde, to caly czas ch
              > cialam do domu wracac
              , a bylam daleko. smile
              > I cala droge myslalam, ze musze go za chwile na ebay wystawic smile
              >
              Ja miałam takie same myśli na pierwszym i jedynym wink spacerze moim starym questem (2006). Podoba mi się ten wózek wizualnie bardzo, jest taki zgrabniutki i fajniutki, ale tylko do pobawienia się w domu.Jak nim wyjechałam to od razu chciałam wracać.

Jednak znalazłam sposób by był wilk syty (moje lubiebie tej parasolki zaspokojone) i owca cała (nie musze sprzedawać z powodu jego dla nie nieużyteczności), otóż wóz dostanie moja siostra na końcówkę wózkowania ze swoją trzylatką. big_grin
    • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 06.01.14, 23:56
      I jeszcze jedno spostrzezenie: oponki Pliko Mini sa twardsze niz w maclarenie techno XT/XLR. Moim techno teraz wogole nie wychodze z domu, bo wszedzie tu sypia taki grysik, jak jest slisko. Takie ostre male kamyczki. W maclareny sie to strasznie wbija i opony niszczy. Dzis tez po takim czyms przejechalam Mini i bylo znacznie lepiej.
    • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 14.01.14, 13:41
      Od tygodnia jezdzimy naszym Pliko Mini. Tak sie go balam kupic, a teraz mimo wad (najwieksza: glosne troche kolka) go bardzo lubie.
      Zrobilam nim juz dobrych pare kilometrow. Ten dzwiek na malej kostce i na zwirku przeciwposlizgowym (niech mi tu juz tego syfu nie sypia!!!) jest naprawde glosno (ale maclarena wtedy tez nie sposob nie uslyszec). Ale reszta fajna. Duze siedzonko z dobrymi pozycjami (moja lubi srodkowa), buda ok i resorki fajne. Koszyk jak cie moge, choc pakowny bardzo i gleboki to on nie jest. Ale na raczkach mozna duzo zawiesic. NO i to super skladanie! Lubie go naprawde! Dzis bylysmy metrem w galerii (mnostwo schodow, po ktorych go wnosilam i znosilam z dzieckiem). Widzialysmy po drodze jeszcze dwa inne Mini. Zawsze sie ciesze, jak spotkam taki wozek, jakim akurat jade smile Ale to byly starsze modele z tymi bialymi raczkami. MOj sie o wiele lepiej prezentuje smile
      • koala0405 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 14.01.14, 14:11
        a ja go sprzedałam buuuu
        • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 14.01.14, 14:13
          Koala, zawsze mozna sobie kupic nowy smile I te nowsze ladniejsze sa (zadnych szarych/bialych czesci nie maja).
          • koala0405 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 14.01.14, 14:18
            no niby tak...mogę kupić ale ja miałam taki fajny stalowy z osłonką na nogi i wkładką od P. Helenki. Był śliczny...
            Ja przywiązuję się do wózków.
            Teraz ubolewam, że ktoś inny cieszy się z mojego Swifta i Urbanka.
            Cieszę się na widok nowego wozu ale nie chcę sprzedawać starszych.
    • nicolcia9 Wymiary siedziska 14.01.14, 15:17
      nigdzie nie mogę się dopatrzeć wymiarów siedziska pliko mini smile czy któraś byłaby tak wspaniała i mogła je podać? Z góry dziękuję smile
    • koala0405 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 17.01.14, 10:34
      Planuję kiedyś zakupić ponownie peg perego pliko mini. Poprzednio nie miałam do niego folii przeciwdeszczowej bo była bardzo droga. Myślicie, że ta będzie pasować:
      allegro.pl/folia-przeciwdeszczowa-do-wozka-peg-perego-i3892259823.html
      • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 17.01.14, 11:15
        @koala:

Chyba nie bardzo, bo to ta laczona z budka zamkiem zdajsie, a mini zamka nie ma, wiec trudno by bylo ja zaczepic o budke.
    • pinik Dlugi spacer 21.03.14, 08:33
      Wczoraj w ramach testowania Pliko Mini zabralam go metrem na Prazska starowke. Tysiac schodow do metra pokonalam z wozkiem i dzieckiem (w wozku) pod reka i dalo sie (z GT nie daje rady).

Jezdzilysmy ze trzy godziny po starowce - mnostwo kostki i nierownych chodnikow. Wozek dawal bardzo dobrze rade. I w miescie jego odglosow wogole nie slychac, bo jest ogolny "szumik". Wrocilam zadowolona. Mala ponad godzine spala w wozku. Mysle, ze dla dziecka jest naprawde wygodna parasolka.
      • hanna79 Re: Dlugi spacer 21.03.14, 11:13
        A zmierzcie mi proszę, jak wysoko te rączki są na maksymalnym wyciągnięciu. Bardzo proszę smile
        Zapp i Volo dla mnie za niskie, mam 178 cm wzrostu.
        • pomilak1 Re: Dlugi spacer 21.03.14, 21:00
          Pinik kurcze!miałam mini i wkurzało mnie niesamowicie, ale może za dużo wymagałam??
          Potrzebuję czegoś na wyjazd, nic mi nie pasujesad może zaryzykuję tego mini jeszcze raz???
          • koala0405 Re: Dlugi spacer 21.03.14, 21:02
            Pomilak ! Ty chyba potrzebujesz ponownie Bee.
            • makarcia Re: Dlugi spacer 21.03.14, 21:38
              Ja moim mini po ulicach nie jeżdżę. Na razie zabieram na imprezy, do hoteli i na wyjazdy i już 5-tka dzieci w wieku 3m-3l. spała w nim bardzo wygodnie. Raz wózek oddano mi po dwóch dniach bo pewien chłopiec nie chciał się z nim rozstać wink Jedyne do czego nie mogę się przekonać to kolory sad
            • pomilak1 Re: Dlugi spacer 22.03.14, 08:57
              Koala Ty mnie nawet nie denerwujsuspicious bo znowu żałuję że sprzedałam bee+ sad Mógł sobie jednak w szafie leżeć sad
    • pinik Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 22.03.14, 13:18
      Pomilak, ja nie twierdze, ze Mini jakos bosko jezdzi itd. Ale za swoja cene i przy swojej wadze i moim zdaniem bardzo proporcjonalnym wygladzie, jest calkiem fajny.

Wlasnie sobie postawilam w pokoju XT i Mini i zastanawiam sie, ktorym zaraz wyjedziemy do miasta spotkac chlopakow i naszych gosci i sie zdecydowac nie moge smile

Mac jedzie napewno bardziej miekko i ten jego klekot jest jakby troche cichszy/delikatniejszy. Ale ten klekot to ja tu na osiedlu na chodniku slysze, w miescie jest kompletnie zagluszony.

Ale ty to lepiej kup bee, bo co innego nie kupisz, to bedziesz do bee porownywac smile

A tak wogole to mysle, ze lepiej nic nie kupuj, jesli twoje dziecko wogole do wozka wchodzic nie chce. Poczekaj az znow zachce (bywa i tak) i wtedy sobie na lato zaszalej smile
      • pomilak1 Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 22.03.14, 20:47
        smile
        Po części masz rację - kocham bee+ tak jak Saras (a kiedyś jej się dziwiłambig_grin )
        Kurcze już m-c jestem bez wózka i jakoś dziwnie mi z tymuncertain Chcę coś mieć awaryjnego w szafietongue_out Ostatnio szłam z dzieciakami do okulisty i brakowało mi tego wózka - pieszo to co najmniej 40minut drogi. Samochodu brać nie chciałam bo gabinet w miejscu gdzie znaleźć miejsce parkingowe to cud:/Dobrze, że siostra miała chwilkę czasu to mnie podrzuciła, a z powrotem mama pomnie przyjechała, bo nie wiem jakbym zaszła z moją zmęczoną dwójeczką uncertain
        Także w takich chwilach jednak mi tego wózka brakuje, bo na spacery to młoda rower zabiera i ani jej się śni do wózka wsiadaćuncertain
    • nika80nika Re: Peg Perego Pliko Mini - wrazenia 03.07.14, 19:22
      Witam
      Jestem wlasnie swieza posiadaczka Pliko Mini ktorego to zakupilam po przeczytaniu pochlebnych opini m.in. na tym forum. Faktycznie wozek jest porzadnie wykonany, duzy, swietnie sie sklada, lekki... niestety rowniez bardzo glosny. Chcialam wykorzystac ow patent, cyt.
      " Zdjelam te metalowe nakladki na przednich kolkach i odrysowalam je na takim filcu do podklejania nog od krzesel. Wycielam takie jakby uszczelki z filcu i je zalozylam w miejce, gdzie byly te metalowe koleczka"
      ale nigdzie (nawet w instrukcji) nie moge doczytac jak zdjac kolka ( tzn.jest w instrukcji jedno zdanie na ten temat i obrazek ktory kompletnie nic mi nie mowi:/)
      Czy moge prosic o wyjasnienie jak to zrobic? Czy to faktycznie pomaga? moze w miedzyczasie pojawily sie jakies nowe "sposoby" aby uciszyc miniego, bo przyznam ze gdyby nie halas, bylby dla mnie idealem.
    • evvilka Pomocy:( 29.01.16, 15:35
      Dobra, zamówiłam, przyszedł, złożyłam...i masakra.. Bez dziecka kółka słychać ok..wkładam dziecko (11miesiecy niecałe 10kg) prosto ok ale przy skręcie to masakrasad wydaje takie dźwięki jakby miał się rozpaść..Tak ma być? Czy na wadliwy model trafiłam?
      • koala0405 Re: Pomocy:( 29.01.16, 19:12
        może i jest głośny ale ma bardzo przyzwoite rozmiary siedziska
        • evvilka Re: Pomocy:( 29.01.16, 21:42
          Czyli to normalne, że przy zakrętach sąsiedzi słyszą, że jadę?wink chciałam mężowi pokazać jak wrócił z pracy, zapakowałm młodego i skrzypiał na zakrętach jakby mniej..możliwe, że kupiłam ekstra nowy i musi się "rozjeździć"? Jej..Ale laik ze mniesad
          • koala0405 Re: Pomocy:( 29.01.16, 21:53
            Jak skrzypia przednie koła należy wyciągnąć je z takiego bolca plastikowego, oczyści i nasmarować. Wierz mi że są głosniejsze wózki np. quinny zapp, babyzen yoyo
            • evvilka Re: Pomocy:( 29.01.16, 22:11
              Jeśli mogłabym Ci wysłać filmik i mogłabyś to ocenić to byłabym bardzo wdzięcznasmile generalnie mąż stwierdził, że to stelaż skrzypi..
            • evvilka Re: Pomocy:( 29.01.16, 22:25
              A mogę podać link do filmu na dysku google zamiast wysyłać?
              drive.google.com/file/d/0B_JmTdwKqbTIY1lEM00xNS1USkk/view?usp=drivesdk
              • koala0405 Re: Pomocy:( 30.01.16, 07:29
                stelaż jest felerny
                • koala0405 Re: Pomocy:( 30.01.16, 10:17
                  miałam 4 razy pliko mini , jeden nowy, 3 używane i żaden tak nie trzeszczał
              • izi-76 Re: Pomocy:( 30.01.16, 08:22
                Wiesz ten wózek nie jest cichy ale tu na pewno jest coś nie tak, miałam 2xpliko raz nowy raz używany, żaden tak nie skrzypiał. Wymień go albo reklamuj , ogólnie Mini to bardzo fajny wózek i powinnaś być z niego zadowolona , ale ten egzemplarz w 100% posiada jakąś wadę.
                • gniesia007 Re: Pomocy:( 30.01.16, 09:07
                  Ja tez mialam pliko ale w zadnyn razie mi tak nie skrzypial. Kola owszem slychac ale taki jego urok. Takze woz pewnie do odeslania razem z filmikiem.
              • evvilka Re: Pomocy:( 30.01.16, 10:58
                Dzięki wielkie za odpowiedzismile czyli dobrze myślałam, że jednak jest trochę za głośny smile uff. Idę go rozłożyć i spakować w takim razie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka