Dodaj do ulubionych

Nipper-moja opinia

08.05.14, 23:12
Dziś tylko dwa słowa, nie mam jeszcze wiele do powiedzenia, ale dużo mejli dostaję, że mam koniecznie pisać no to coś napiszę. Byłam na krótkim spacerze, więc zupełnie pewnie niemiarodajnym, chociaż starałam się iść w miejsce, w którym testuję "zawieszenie" wszystkich moich wózków oraz ich prowadzenie. No i co? No i powiem Wam, ze Bumbleride wymiata wszystko i na razie nie doczekał sie godnego następcy. Tzn. Gesslein jest równie doskonale się rpowadzącym i podbijajacym wózkiem, ale nie ma terenowego koła BI, które na wszystko samo najeżdża. Tak więc BI to mój nr 1, a Gesslein 1,5 smile
A Nipper?
Na pewno bardzo wygodny dla dziecka. Super siedzisko, mała siedziała jak królewna, zadowolona z niefrustrujacego ją pałąka (nie musiała się do niego wychylać), osłonięta fajną budką. Pupka lekko nizej niz nózki, a wiec taki a la kubełek, które razem z młoda uwielbiamy, a przy tym plecki mozna sobie dowolnie ustawić, nawet pod katem niealże ostrym smile
Niby nie ma amortyzacji (lub ma niewielką), ale zupełnie nie trzęsie dzieckiem. Może dlatego, że tak nisko osadzone siedzisko na szerokim rostawie kół? Może dlatego, że koła ogromne i pompowane.
Podoba mi się umiejscowienie podnózka względem siedziska, wygodnie jest i krótszym, i dłuższym nózkom. Do tego podnóżek jest szeroki, stabilny, pierwszy raz mi kocyk nie zjeżdżał (no moze jeszcze w Emmie nie zjeżdżał).
Rączka dosyć wąska, dziwna, musze się przyzwyczaić.
Prowadzenie i podbijanie - tu spodziewałam się jakiegoś wielkiego "wow", a one są zupełnie przyzwoite no ale nijak nie przebijaja prowadzenia BI czy Gessleina. próbowalam znaleźć takie ustawienie rączki, żeby mi się go lekko podbijało (mała waży tylko 10,2 kg), ale nie znalazłam. Fakt, ze on ma te koła takie gigantyczne, że samo przednie koło najeżdża na drobne przeszkody i nie trzeba sie tak namachać jak w GT, no ale nadgarstki czułam (ja mam je słabe, zreumatyzowane, więc wyłapują nawet niuanse). BI, Emma Nitro i Gesslein podbijają się same, w Nippera trzeba jednak siłę włożyć. Nie ogromną i nie jest to tak dokuczliwe jak w GT, ae jednak.
Prowadzi mi się też ciężej niż Gesslein i BI. Moze jak dopompuję koła, to odczucie będzie inne.
Nie krzyczcie, ze narzekam, jest ok, to bardzo fajny wózek, ale nastawiałam się na taką rewelację w prowadzeniu, ze się zdziwiłam (nie rozczarowałam, bo mam w domu superanckiego Gessleina), ze jest tak...zwyczajnie. Dobrze, fajnie, ale zwyczajnie smile Nie wiem, czy się jasno wyrażam.
Na razie nie pojeżdże sobie, żeby zweryfikować poglądy, bo jadę na szkolenie. Chciałabym go przetestować w lesie - na pewno będzie super.
Aha - a wyglada zupełnie fajnie. Myślałam, ze to większy wózek i wtedy byłby pokraczny, a tak to taki mały samolocik smile
Obserwuj wątek
    • jelsaa Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 08:52
      No to rzeczywiście dwa słowa napisałaś wink smile
      Ja wolę jednak prowadzic Nippera niz BI, Bi mialam wrażenie że mi pływa po drodze, a Nipper jest taki sztywniejszy. Ale patrząc tylko i wyłącznie na potrzeby dziecka to BI lepszy smile
      • kar-ula Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 09:53
        A widzisz,to ja chyba wole jak pływasmileChyba muszę sie wybrać do reumatologa,bo jak widać inaczej odbieram rzeczywistość wózkowa niz wiekszosc smileCo do wygody dziecka to sama nie wiem,w BI jednak to odchylenie oparcia moze niektorym dzieciom przeszkadzac choc tam tez taki lekki kubelek i podparcie dla miednicy fajne jest,ale tu to siedzisko naprawde swietne.
        • monika_kas Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 09:59
          Jaka jest wysokość oparcia w Nipperze?
          • gabilu Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 10:19
            Wg moich pomiarów,bez wkładki ma 48 cm. Chyba, że mam zepsutą miarkęwink
            • monika_kas Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 10:20
              To przyzwoicie smile czemu ja nigdy nie kupiłam Nippera... Hmm.. może trzeba pomyśleć o tym smile
              • aszyk71 Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 10:33
                Z podbijaniem nippera to subiektywne odczucie, mnie się go podbija tak samo jak GT. Właściwie rzadko go podbijam bo u mnie wszędzie dość niskie krawężniki i nipper wjeżdża sam.
      • kar-ula Hamulce 15.05.14, 22:39
        Dziewczyny, o co chodzi zhamulcem w Nipperze? Kóraś pisała, ze nie używa, bo trzeba delikatnie i w ogóle w paru miejscach pojawiło się stwierdzenie, ze hamulce to słaba strona Nippera. Dlaczego? to się może popsuć? Mam nie używać???

Nie mam kiedy jeździć wózkami, bo jak wracam z pracy najczęściej pada. Dziś mała się usadowiła w Nipperze i mówi "zizi, zizi". Z opiekunką jeździ tylko Gessleinem, która go uwielbia, więc zachciało jej się innego. Widać, ze jej wygodnie. Ae ja wolę pchać Gesleina, choć na nierównym terenie Nipper zdecydowanie lepszy. No ale to podbijanie...
        • rzodkiewka7 Re: Hamulce 15.05.14, 23:10
          Hamulec jest specyficzny, inny niż we wszystkich wózkach jakie widziałam, to taki pręt który wchodzi w dziurki w koła i trzeba trafić w te dziurki, jeśli jest opór to trzeba minimalnie przekręcić koła, nie naciskać na siłę bo się ta część czerwona którą naciskasz przekręci całkowicie i coś się pourywa. Warto też dbać o koła i kontrolować czy nie ma w tych dziurkach jakiegoś piasku blokującego hamulec.

Co do podbijania to naprawdę nie wiem o czym mówisz, u mnie jest naprawdę w porządku.

Taka ciekawostka: mój mąż ostatnio na spacerze jechał z młodym w nipperze, jakieś wredne babsko się przyczepiło do niego i zaczęło mu truć tyłek jaki to niebezpieczny wózek mamy bo trójkołowiec... mąż kazał jej wrócić do domu i trzasnąć się czymś ciężkim w głowę bo chyba coś się jej w głowie poprzestawiało tongue_out Ale tak poważnie to trochę przeraziłam się tym że obcy ludzie tak się wtrącają i bacznie nas obserwują uncertain
    • agusia041 Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 10:49
      Kar-ula, w zasadzie możesz sobie odpuścić UJ, skoro nipper nie zachwycił Cię lekkością prowadzenia to raczej z Urbanem będzie podobnie. W momencie przesiadki bezpośrednio z nippera miałam wrażenie, że UJ pcha się nawet minimalnie ciężej.
      A co do wygody dziecka to dla mojego 15 miesięczniaka nipper był taki akurat, ale już ponad 2 latka w nim nie widzę uncertain
      • jelsaa Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 12:36
        A ja sie własnie przesiadałam do Nippera odrazu po UJ i mi sie Nipperem jeździło trochę gorzej. Chyba dla mnie najlepszy do pchania UJ
    • pinik Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 13:24
      Karula, a wiesz, co mi sie wydaje (nie pisze tego absolutnie zlosliwie!!!!):
      Ze ty sobie troche wyidealizowalas juz tego BI smile Ciekawa jestem, czy gdybys go teraz kupila, jak juz pojezdzisz troche innymi trojkolowcami, to bys tez miala takie wrazenie, ze "on wszystkie wymiata". Ja go mialam po wielu, wielu joggerach. Widzialam jego plusy (niezla budka, podnoszony podnozek, duzy kosz z dobrym dostepem i miekki dosc), ale nie mialam poczucia, ze ten wozek jakos wyjatkowo super sie prowadzi. Bardzo mnie denerwoal ksztalt i ustawienie tej raczki. Ze w pozycji "zlamanej" nawet mnie - niskiej osobie - bylo o wiele za nisko. I z czasem coraz bardziej slyszalam ten wozek. Cos w nim zaczynalo piszczec i nijak nie moglam dojsc co. Nipper jedzie wg. mnie o wiele jakos spokojniej, rowniej. Ma nizej osadzony ciezar i sprawia przez to wrazenie bardziej stabilnego. Kola ma tego samego chyba rozmiaru (wielkosc/srednica), co BI, ale znacznie szersze.

U nas nipper byl pierwszym wozkiem przy corci, ktorego uzywalysmy bez opcji w kierunku do mamy. Mala miala 6/7 miesiecy, jak go kupilam. Wtedy najpierw chcialam go na probe i nawet myslalam, ze jak mi nie podejdzie zbytnio, to go odesle. Ale zostal. I teraz dopiero niedawno dalam sie skusic na sprzedaz. Zalowalam bardzo. Zakupilam nastepnego. Moja corcia ma teraz 2 lata i cztery miesiace. Spokojnie sie w nim miesci. Uwielbiam nippera!

No ale oczywiscie to sprawa bardzo indywidualna. Tak tylko sobie pomyslalam, ze u Ciebie, karula, to BI bedzie takim wozkiem wspomnien, idealem coraz wiekszym. Powinnas go sobie jeszcze kiedys kupic. Ciekawa jestem, jak bys go odebrala.

P.S. NIjak nie chcialam byc tu zlosliwa czy cos w tym stylu. Ot tylko takie przemyslenia! smile
      • agusia041 Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 13:45
        Ja do tej rączki w BI wciąż nie mogę się przyzwyczaić, a po kilkumiesięcznej jeździe UJ jest mi jeszcze trudniej. Raczej jej już do końca nie zaakceptuję, chociaż sam wózek lubię coraz bardziej smile
      • jelsaa Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 13:46
        Pinik no przykro mi bardzo że żałowałaś sprzedaży, ale Twój wózio ma sie u mnie naprawdę dobrze i ja go też uwielbiamsmile Ma wkładeczkę żeby sie nie zabrudził, kółeczka myte, no cackam sie z nim jak z dzieckiemsmile smile
        A tak na poważnie to jak ten nowy Nipper, zmiany kosmetyczne, ale chyba przydatne, a jakie masz kółka, jak jeździ?

Karula a tak jeszcze myśle, że Tobie też może najbardziej przypadł do gustu BI bo nie odczuwałaś żadnych drgań na rączce i jeśli masz chore nadgarstki to przez to ten wózek wydaje Ci sie taki komfortowy.
        • gabilu Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 14:16
          Cieszę się,że też uwielbiacie Nippera. Zastanawiałam się czy nie napisać zgodnie z prawdą, że jest cudowny, ale bałam się, że wyjdę na jakąś psychofankę tego wózka wink

Pinik ma rację ze swoimi przemyśleniami i chyba mogą dotyczyć większości z nas. Ja mam swój ideał - Nippusia i naprawdę ciężko mi zaakceptować inny wózek. Szukam wózka na wakacje i chyba tak naprawdę szukam miniaturkę nippera.
          • pinik Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 14:28
            Miala zdajsie wyjsc miniaturka nippera, ale kiedy????

Ja mam tego na dmuchanych kolach. NIby ciezszy, ale wizualnie to w nim wlasnie te pompowane, masywne kola mi sie strasznie podobaja. Nie chcialam zdecydowanie w nim piankowych. I balam sie, ze wtedy ta jego amortyzacja moze tez swoja sprezystosc stracic.

Dla mnie nipper ma super amortyzacje. I caly jest taki spojny. Jak sportowe autko (ma tez mala kierownice jak takowe auta). Ale moze ona w polaczeniu z piankowymi kolkami juz by nie byla taka super?

Karula, co do nadgarstkow, to moze faktycznie, jesli masz je bardzo wrazliwe, to moze czujesz w Nipperze bardziej drgania niz w tych miekkich wozkach typu BI czy Gesslein. Dla mnie amortyzacja w BI byla troche za bardzo "sflaczala" smile Piekne okreslenie! smile
            • gabilu Re: Nipper-moja opinia 09.05.14, 15:18
              No miała. Mi ten litte nipper bardzo się podoba. Nawet polubiłam ich na Facebooku żeby nie przegapić pojawienia się tego cuda, ale nic nie słychać, a wakacje blisko.
            • kar-ula Re: Nipper-moja opinia 11.05.14, 13:02
              Niech juz wiec ten BI pozostanie w sferze wspomnien,zeby sie nie rozczarowac.Chociaz wydaje mi sie,ze to nie sa jakies odlegle wspomnienia,Bi mialam jeszcze w lutym.
              Nie moge sie doczekac powrotu do domu i wyprobowania Nippera,chociaz pewnie nic z tego,bo leje.
            • rzodkiewka7 Re: Nipper-moja opinia 13.05.14, 13:48
              Widziałam na ich FB jak ktoś pytał o małego nippera, odpisali że będzie w sierpniu uncertain późno trochę, w tym czasie to już człowiek o małych wózkach raczej nie myśli... no nic może kiedyś dla następnego dziecka...
              • gabilu Re: Nipper-moja opinia 13.05.14, 14:02
                To ja ten wpis jakoś przeoczyłam. Rzeczywiście sierpień to idealny miesiąc na mega sprzedaż małych wózków.
    • sole78 Re: Nipper-moja opinia 11.05.14, 17:03
      bardzo rzadko ostatnio zaglądam na forum, bo młody w lipcu kończy 3 latka, więc sporadycznie korzystamy z wózka, a poza tym od kiedy zakupiłam Nippera 1,5 roku temu przestałam szukać ideału, bo nim właśnie stał się Nipper smile Nie testowałam BI ani Urbana i GT dlatego nie będę porównywać, nam akurat tak Nipper "siadł", że bałam się zamienić "siekierki na kijek". Dziwi mnie Twoja opinia o podbijaniu, bo dla mnie super się podbija (młody też miał ponad 10 kg jak zaczął nim jeździć). Co do wielkości siedziska to też nie jest takie całkiem małe, młody do teraz spokojnie się w nim mieści, nawet upcha się w śpiworku org wink, ale on z tych drobniejszych. Jak dla mnie to b. fajny wózek w przystępnej cenie, a jeszcze poprawki w nowych modelach są na +. Słaby tylko hamulec, ciekawa jestem jak w nowych modelach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka