Dodaj do ulubionych

MB Urban Jungle - kilka pytań

22.05.14, 16:02
Dziewczyny widzę, że UJ jest jednym z bardziej chwalonych na forum wózków terenowych i spora cześć go miała bądź nadal ma więc chciałabym się poradzić w kilku kwestiach. Noszę się w najbliższej przyszłości z zakupem no właśnie chyba MB UJ i stąd mój wątek.

Wozimy się teraz camem, joolzem i stokkiem xplory jednak sporą część naszego wolnego czasu (w tym tegoroczne wakacje) spędzać będziemy w Karpaczu więc potrzebowałabym wózek bardziej terenowy. Mała aktualnie (w niedzielę) skończyła 6 tygodni więc w wakacje będzie miała jakieś 3 miesiące.
Czy możecie mi powiedzieć na jak długo starcza gondola w UJ? Czy takiemu 3-4 miesięcznemu dziecku jest w niej wygodnie?

Szukałam używanego ale bardzo ciężko je dostać - szczególnie te nowsze roczniki.
W sumie u jednej z "forumek" mogę coś kupić (modele 2010-2011) ale zaczęłam się zastanawiać nad nowym egzemplarzem sprowadzonym ze Stanów, bo wyszedłby mi w podobnej cenie. Mam tam koleżankę, która ewentualnie pomogłaby mi w zakupie i później przesyłce do PL. Wiem, że kilka z Was sprowadzało stamtąd wózek - nie miałyście żadnych problemów z Urzędem Celnym? Jak duże wychodzą koszty i czy faktycznie opłaca się go stamtąd ściągnąć? W międzyczasie pytałam w Everbaby i niestety żadnych promocji na MB nie przewidują a cenę tez chyba niełatwo jakąś niższą wynegocjować sad

A jak z kolorami - większość z tego co widzę ma czarne, Martuska miała chyba czerwony jeśli dobrze pamiętam a czy któraś miała Urbana w innym kolorze (zielony, niebieski)?
Czarny chyba najbardziej z czasem płowieje a jak inne kolory?
No i jak kupować będę nowego to który kolor wybrać?

Tysiące pytań więc mam nadzieję, że choć trochę pomożecie mi w dokonaniu wyboru wink
Obserwuj wątek
    • agusia041 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 17:06
      Na temat gondoli się nie wypowiem, nie używałam.
      Swojego UJ zamawiałam w Bobowózkach (w sklepie stacjonarnym), dostałam rabat, dystrybutorzy z reguły nie mają interesu sprzedawać w niższej cenie, więc ciężko u nich coś wynegocjować. Też miałam ochotę na sprowadzenie ze Stanów, ale akurat model 2013 w ubiegłym roku wychodził niewiele mniej niż w PL i w dodatku bez gwarancji.
      Miałam czarną tapicerkę + dodatkowo turkusową budkę. Co do płowienia, wszystkie kolory UJ z czasem delikatnie zmieniają odcień. Nawet turkus stanie się mniej nasycony, tu chyba nie ma co liczyć na cuda uncertain

Ubiegłoroczne wakacje też spędzałam z Urbanem w Karpaczu smile
    • koala0405 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 17:13
      Ja mam nowego Urbana kupionego w polskim sklepie po wynegocjowaniu fajnej ceny /choć też wysoka/. Wybrałam kolor flint tj ciemny szary bo wydawał mi się taki uniwersalny. Nie wiem jak ze sprowadzaniem
      • koala0405 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 17:18
        ja używałam gondoli parę m-cy ale sprzedałam ją nie dlatego że młody się nie mieścił ale skubaniec wolał wszystko widzieć więc woziliśmy się na półleżąco w Urbanie lub britaxie affinity
    • martuska1982 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 18:02
      Tak, ja mialam czerwony i przy znam szczerze, ze nie wyplowial nawet na rantach ani odrobinę. Pomilak kiedyś kupila tanio starszy czerwony i on chyba byl już wyplowialy, wiec jednak i czerwień plowieje z czasem, na pewno jednak dluzej kolor zostaje soczysty niż w przypadku ciemnych.

Jeśli chodzi o gondolę to dziecka w niej nie wozilam, ale mialam w domu ta gondole i moim zdaniem jest dość spora.
      • koo-lka Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 18:47
        potwierdzam - gondola jest spora jednak ja tez nie uzywalam swojej bo kupilam w zestawie jak dziecko juz bylo duze.
        Ja mam kolor ciemny szary i jest super, wozek kupilam uzywany - nowy model - na razie material jest w super stanie i jakosciowo jest super wiec mysle, ze potrzebuje lat aby kolor wyplowial.

Ja jestem z niego mega zadowolona, genialny wozek.
        • agusia041 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 19:04
          Materiał płowieje szybko, nie potrzeba lat. Ale jest to bardzo subtelne blaknięcie, po prostu odcień staje się minimalnie jaśniejszy. Na początku, żeby zobaczyć różnicę, trzeba porównać materiał wystawiany na promienie słoneczne, z częścią materiału nie mającego kontaktu ze słońcem smile

• betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 19:14
            Dzięki wielkie za wszelkie info.

Agusia i jak UJ dał radę w tym Karpaczu? smile My przynajmniej miesiąc tam spędzimy więc trochę spacerów mnie czeka. Jesli nie uda mi się do lipca nic kupić to pewnie joolza albo cama wziąć będę musiała.

A jeszcze pytanko ile dałybyście za używany zestaw z gondolą (rok 2010/2011) zwykły albo limitek?
            • agusia041 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 20:27
              Dał radę na ile mógł wink Byliśmy w Gołębiewskim i okazało się, że do centrum niestety dość daleko, góra duża i spacerem z wózkiem nie dojdziemy. O ile zjazd ze stromej górki był super, o tyle pod górę ciężko i nikomu nie chciało się pchać nawet UJ. Ładowaliśmy wózek do bagażnika i na deptak jeździliśmy samochodem.
              Pojechaliśmy na leniwy wypoczynek, więc typowo górskich wypraw nie było smile
              Joolza akurat miałam, nie widzę go w górach pomimo wielu jego zalet.
              • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 20:55
                Aga my akurat w dolnym będziemy, niedaleko Sandry Spa a tam aż takich górek nie ma ale skoro piszesz, że joolza tam nie widzisz to muszę chyba o urbanka się postarać jak najszybciej. No na szlaki ja niestety w tym roku nie pójdę no chyba, że chustę albo nosidło jakieś znajdę fajne.
                • koala0405 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 21:22
                  ja byłam też w dolnym Karpaczu tuż obok Sandry Spa i używaliśmy Urbana.
                  Bardzo dobrze nam się spisywał na spacerach jak i w apartamencie gdzie musieliśmy młodego usypiać /w nowym miejscu za cholerę nie może zasnąć/. Mieliśmy też BJ GT ale jego wyciągnęliśmy tylko raz dla starszaka.
                  W czerwcu znowu jedziemy... do naszego ulubionego hotelu.
    • pinik Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 20:07
      Hej Betty,

widuje czasem zdjecia twojej malej na fb i napatrzec sie nie moge. Taka malutka piekna kruszynka i wszystko takie sliczne, przemyslane (kolorystyczne kombinacje). Tak widac, ze Ci to przyjemnosc sprawia. Bardzo mi to przypomina moj czas, jak mi sie dziewczynka urodzila smile Musialam Ci to napisac! smile

Co do UJ: ja mam ten wozek (w roznych egzemplazach) wlasciwie bez przerwy od ponad siedmiu lat. Pierwszy moj to byl limitek granatowe siedzonko i budka w paski (bialy, blekit, granat, rozowy, czerwony...). Kochalam go. Sporo go uzywalam przez wiele lat i nic a nic nie wyblakla mi tapicerka. Jeszcze ja inna forumka pozniej odkupila. Wygladala zupelnie jak nowa
      Tamten byl starszy model, ale juz z nowym koszykiem, lamana raczka itd. Dwa lata temu przy coreczce kupilam caly zestaw limitowany ten czarny z turkusowymi wzorkami. Ale pozniej trafila mi sie jeszcze za niecale 20 euro uzywana rozowa starsza gondola i ja tez zakupilam. I tak naprawde, to ta nowa czarna limitke uzylam raz. Strasznie czarna i nudna ona byla. Za to bardzo duzo uzywalam ta rozowa. Ona miala jeden minus: nie dalo sie jej zlozyc, zeby byla plaska w aucie, ale tak to super! Bardzo lubilam UJ w tej wersji z gondola. Bardziej niz z siedzonkiem, bo ona wysoko dosc byla i w kierunku mamy. Wozek swietnie sie z nia prowadzil. MIalam ja przez 5 dni intensywnego codziennego uzywania jako jedyny wozek w Pradze i bylam bardzo zadowolona.

Podsumowanie: ja tam bym nie szalala, ze wozek musi byc koniecznie nowy. One sie malo niszcza. MOze upolujesz cos na ebayu? I wlasnie gondole mozna spokojnie starsza kupic. One chodza za grosze nieraz (szukaj pod haslem One Tree Hill, bo wczesniej sie tak nazywaly).

Acha! Ja swojego czarnego limitka, jako, ze z gondoli nie korzystalam, sprzedalam w calym komplecie i kupilam sobie innego limitka: granat z fioletowym srodkiem z serii Runway czy jakos tak. One maja inna tapicerke. Taka mila w dotyku. Narazie mi tez nic, a nic nie wyblakl.
      • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 20:48
        Paulina fajnie, że się odezwałaś w tym wątku bo do Ciebie maila miałam wysyłać akurat w tej sprawie smile Napiszę wieczorkiem jak młoda spać pójdzie wink
        • pinik Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 22.05.14, 21:35
          Betty, wyslalam ci dwa maile (na hotmail).
    • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 15:18
      No to jak dobrze pójdzie będę miała zestaw smile Właśnie wylicytowałam na ebayu wersją limitowaną Night in the Menagerie (co prawda śpiworek od innego limitka ale co tam).
      https://ecx.images-amazon.com/images/I/41Qil7NLIbL.jpg
      Dogadałam się ze sprzedającym, że sama kuriera załatwię a oni mi go tylko spakują smile
      Teraz oby się nie rozmyślili a ja dobrego kuriera muszę znaleźć i najtańszego bo pewnie przynajmniej w dwóch kartonach go wyślą (tak mi pisali).
      Szukałam na forum i podawane były dwie strony z przesyłkami UK-Polska:
      www.paczkidopolski.co.uk
      przesylarka.pl
      Korzystałyście z którejś z powyższych - możecie polecić?
      • didis Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 16:01
        Ja mam ten zestaw, co prawda przełożyłam siedzisko do terraina. Nic nie blakło. Mój synek w w nim trochę jeździł najpierw w UJ, potem w terrain. Za tydzień pierwszy raz będę użytkować go z gondolą. Cieszę się pinik, że napisałaś, że się sprawdza.
        • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 16:08
          Didis masz ten sam kolor ? smile Koniecznie daj znać jak wypadną testy z gondolą?
        • chubabubba Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 20:12
          Ja tez mam trn zestaw, uzytkuje od 2011 na zmiane z limitowana tapicerk szara z tej samej serii. Gondoli nie uzywalam, Didis zacznie moja testowac next weeksmile
          W kazdym razie turkusik nie plowieje, jest nadal tak samo sliczny jak na poczatku. Ja swoj sciagalam z USA akurat bez problemow celnychsmile
          • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 20:58
            O jak dobrze wiedzieć wink
            Jak dobrze pójdzie to będę miała tego a jak nie daj boże coś się wydarzy to będę chciała z USA ściągnąć. Znalazłam sklep gdzie wersje limitowane jeszcze dostępne są o tutaj
            A wy (Aga, Chubabubba) w jakim sklepie kupowałyście?
            Chuba a tapicerkę też stamtąd ściągałaś?
            • chubabubba Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 21:14
              Ja kupowalam na amazon wozek.tapicerke sama na ebay. To jest ta do Twojego spiworkasmile
              • kina82 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 26.05.14, 11:07
                przepraszam, że podepnę się pod wątek, ale może wiecie jak wygląda opcja przywiezienia wózka z USA, tzn samolotem ale lecąc bez dziecka?
                • chubabubba Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 26.05.14, 13:07
                  Chyba nie bedzie problemu.nadajesz na bagaz. Ja lecialam z US z czterema wozkami w tym dwoma podwojnymi i nie robili problemu.co prawda mialam ze soba dzieci ale ilosc wozkow tez byla niezlawink
                  • kina82 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 26.05.14, 16:04
                    dzięki za info, ale jak lepiej nadać, w kartonie oryginalnym, w jakieś torbie, czy poprostu złożony? Teściowie będą wracać z US pod koniec lata i myślałam żeby mi przywieźli UJ, choć jeszcze się waham bo bardziej widzi mi się BI ze względu na podnóżek.
            • aga_1980_31 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 31.05.14, 17:17
              Ja kupowałam na EBayu smile
    • aga_1980_31 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 25.05.14, 16:39
      Ja ściągałam ze stanów i wyszedł mnie 600 zł taniej niż w sklepie stacjonarnym. Ta różnica wyszła wraz z podatkiem i cłem i cena samego wózka + koszta przesyłki do PL
      • malikja Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 26.05.14, 12:58
        Ja miałam Joolza, Stokke V3 i Crusi i oczywiście MBUJ mieszkam niedaleko Karpacza i myślę że wybór z MB jak najbardziej trafiony! Swojego sprzedałam innej forumce, ale juz nie mogę doczekać się po wakacjach kiedy zamówię nowegosmile...wózek nie ma sobie równych!!!!...żaden nie prowadzi się tak lekko jak właśnie ten....miałam nowy model 2013, kupiłam w sklepie stacjonarnym za 2000 zł
        • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 26.05.14, 15:27
          Malikja czyżby Jelenia Góra? wink
          widziałam ostatnio na tablicy Urbanka właśnie stamtąd smilesmilesmile
          • malikja Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 27.05.14, 13:37
            Tak jest!...Jelenia Górasmile
            • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 10:25
              Malikja no tak myślałam wink a w Jeleniej można gdzieś w sklepie nowe MB zobaczyć czy raczej Wrocław albo inne miasto wchodzi w grę?
    • koala0405 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 09:48
      ja mam urbana w neutralnym kolorze i wszystko do niego pasuje:
      pokazywarka.pl/lgt79x/
      • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 10:24
        No właśnie - do czarnego wszystko pasuje ale ... nasz zestaw od wczoraj w drodze (bałam się o tego kuriera załatwianego przez jedną z podawanych wcześniej firm ale wszystko super poszło i wczoraj dwa kartony zostały odebrane i jadą do PL teraz wink )
        Mam nadzieję, że szybko dotrze i zobaczymy jak się sprawdzi w terenie z gondolą.
        W międzyczasie dotrze może zamienna tapicerka i pałąk od forumowej koleżanki więc jak młoda do spacerówki się przesiądzie będziemy kombinować.
        Jeśli nam się spodoba to może za jakiś czas na nowszy model wymienimy wink
        No chyba, że po zachwytach na forum BI mi się zachce spróbować ale to już na pewno jak Tośka spacerówką jeździć będzie.
        • koala0405 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 10:29
          mój urban nie jest czarny to kolor flint tj grafitowy
          A do Ciebie jedzie starszy model?
          • betty1234 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 10:37
            a faktycznie to grafit smile a ze mnie gapa bo na szybko oglądałam i nie zwróciłam uwagi - sorki !
            Ten mój do końca nie wiem czy 2010 czy 2011 bo w sumie nie dopytałam ale pewnie jakoś tak ta wersja wychodziła
            https://i.ebayimg.com/t/mountain-buggy-travel-system-/00/s/MTYwMFgxMDc5/z/owwAAOxy7vJTcgO~/$_57.JPG
    • malikja Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 13:37
      Betty jestem z Jeleniej i tu u Nas zamawiałam. Na miejscu go nie mieli więc brałam w ciemno. We Wrocławiu mają filię i z tego co wiem to na stanie nie trzymają MB bo jest małe zainteresowanie tymi wózkami...nie wiedzieć dlaczegouncertain
      • agusia041 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 13:49
        MB to firma znana głównie na forum, w PL ma słabą promocję i pewnie dlatego zainteresowanie jest niewielkie. Jakoś dystrybutorowi nie zależy uncertain
        • eve_81 Re: MB Urban Jungle - kilka pytań 29.05.14, 14:09
          MB stoją w Askocie na Zakrzowskiej (Wrocław)
    • a_beatle A starszy model? 30.05.14, 11:31
      Jest sens kupienia modelu z 2007 (podobno) po dwójce dzieci?
      • malikja Re: A starszy model? 31.05.14, 11:20
        Chyba bym nie ryzykowała...2 dzieci, 7 letni wózek...grrr...nie dla mniewink
    • betty1234 no to mam ... 03.06.14, 10:28
      No mam ale jeszcze nie cały wózek sad
      Wysłany był w dwóch paczkach - po Europie paczki szły razem ale oczywiście w PL zostały rozdzielone i tym sposobem gondola ze śpiworkiem, adapterem do fotelika i foliami już jest u mnie a reszta czeka w jakimś magazynie w Zgierzu sad
      Mam nadzieję, że jutro rano dojedzie i będzie mi dane szybko wózek przetestować smile

A w międzyczasie mam pytanko do tych, które gondolę miały i ja prały/czyściły.
      W sumie jak nówka, nawet pachnie nowością no ale ja z tych co wolą odświeżyć wózek zanim dziecko włożą. No właśnie i teraz pytanko czy łatwo się ściąga tapicerkę z gondoli i potem łatwo ją zakłada? Jak wyprać budkę? Czy lepiej odświeżyć gąbką nie ściągając tapicerek?

• koala0405 Re: no to mam ... 03.06.14, 10:43
        ja prałam gondolę ale niestety nic się nie ściąga do prania
        Materacyk też ciężko wyprać bo wewnątrz jest gąbka, która bardzo chłonie wodę więc jak już wyprałam to suszyłam podczas upałów na podwórku /ze 2 dni/. Niby już wyglądała na suchą ale po naciśnięciu gąbki znów ta woda wychodziła.
        • mama1dawidka Re: no to mam ... 03.06.14, 11:05
          koala0405 napisała:

> ja prałam gondolę ale niestety nic się nie ściąga do prania
          > Materacyk też ciężko wyprać bo wewnątrz jest gąbka, która bardzo chłonie wodę w
          > ięc jak już wyprałam to suszyłam podczas upałów na podwórku /ze 2 dni/. Niby ju
          > ż wyglądała na suchą ale po naciśnięciu gąbki znów ta woda wychodziła.

Koala a ja umiem cala gondolke wyprac smile
          Potrzebny tylko Imbus jest i cala idzie wyprac smile
          Jakbys chciala To daj znac chetnie napisze Co i jak wink
          • betty1234 Re: no to mam ... 03.06.14, 11:11
            Ja instrukcję od mamydawidka już mam wink więc idę kombinować ze ściąganiem.
            Dzięki Gosia !!! wink
          • koala0405 Re: no to mam ... 03.06.14, 11:14
            ok
            już pół roku jak ją sprzedałam
      • betty1234 Re: no to mam ... 04.06.14, 12:34
        No i dojechała reszta wink No super jest. Teraz rozumiem Wasze zachwyty nad nim smile
        Dziś u nas pada ale jak się uda to wieczorkiem albo jutro spacer nim zaliczymy.

A kolejne pytanie mam - miała któraś te uniwersalny adapter do fotelika? trudno się go montuje?
        Chyba muszę zaraz pościągać instrukcje z sieci bo sama raczej nie dam rady.
        • betty1234 Re: no to mam ... 05.06.14, 15:25
          Po pierwszym spacerze jestem mega zadowolona smile Wózek "płynie" a nie jedzie.
          Koala a z materacykiem to fakt bo dziś musiałam z joolza pożyczyć bo ten z urbana po praniu mi jeszcze nie wysechł sad

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/sb/gb/vq6h/siKBO31DNpCzyKL4iB.jpg

A ile zakupów mi się do kosza zmieściło smile Bomba !!! na 100 % do Karpacza z nami pojedzie.
          Budka trochę mało słońca zasłania ale jakąś stara parasolkę znalazłam i jest ok - nawet kolorem do wnętrza budy pasuje wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/sb/gb/vq6h/Ba0yVKYUBbvbHMVQBB.jpg
          • hanna79 Re: no to mam ... 05.06.14, 15:40
            Pięknie się prezentuje smile
            I wow, jaki zapakowany... ale w spacerówce się już tak nie da smile
            A w budce gondoli nie ma tego daszka przeciwsłonecznego? Pytam, bo ja tylko spacerówką jeździłam, tzn jeżdżę.
            I fajna torba, mam identyczną big_grin
            • betty1234 Re: no to mam ... 05.06.14, 15:56
              No właśnie nie ma sad Nie wiem jak w tych najnowszych, ale tutaj go brak. Już się zastanawiałam czy te nowe budki będą pasowały bo może dokupić jakąś jaśniejszą na lato?

A co do torby to widziałam ją właśnie na Twoich fotkach smile a odkupiłam od jednej z forumowych koleżanek i jestem mega zadowolona bo do każdego wózka mi pasuje i super pakowna jest.
              Myślę, żeby w razie czego sobie skip hopp-a dokupić tylko nie ma kto mi do TK Maxxa jechać, a ja mam do niego 100 km sad
              • amy083 Re: no to mam ... 05.06.14, 21:11
                Betty piekny jest!!! Gratuluje zakupu!
                Ja tez ze swojego jestem bardzo zadowolona i mam nadzieje ze tak juz zostaniewink
                Mala nadal jest zachwycona spaniem w spacerowce...

A co to za torba???smile
                • betty1234 Re: no to mam ... 05.06.14, 21:27
                  Amy no nareszcie się doczekałam smile a jak pięknie z zieloną tapicerką później będzie wyglądał wink
                  Moje dziecię dziś cały spacer ponad 3h przespało smile
                  A torbę dziewczyny tu na forum chwaliły - to Lassig Whizzy Bag Glam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka