Dodaj do ulubionych

BJ CITY LITE-brać czy nie?

24.08.14, 09:06
Zostałam bez wózka, więc w te pędy pognałam do wózkowego kupić coś ładnego, nowego, zgrabnego i lekkiego. Szukałam, czytałam i wybór padł na nowość-City Lite. W wózkowym zonk-"właśnie się sprzedał" uncertain trzeba czekać do następnego tyg. Myślę ok, poczekam, najwyzej pozyczę wózek od sąsiadki. Ku mojemu zdziwieniu Pan sprzedawca zaczął wychwalać inny wózeczek, który dotrze do sklepu w tym samym terminie co BJ, a mianowicie Joie Litetrax. Wg niego są to wózki niemal identyczne, z przewagą plusów w Joie, jak np regulowany podnóżek, więc po co przepłacać za BJ? No i zgłupiałam do reszty uncertain Pomóżcie co wybrać dla 11 mies malca, któraś z Was ma już City Lite?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 10:16
      Nie są identyczne. Baby Joggera Joie nigdy nie przebije.
      Jeździłam Joie. Jutro przyjeżdża mój Lite smile Z tego co obczajałam w sklepie: siedzisko, buda, jakość- jak to BJ czyli ideał wink Ma fajną amortyzację. Więcej będę mogła napisać jutro wink
      • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 10:28
        Koniecznie napisz o swoich wrażeniach z Lite smile A jaki kolor wybrałas? Ja się waham, wszystkie są śliczne (czerwień taka soczysta), ale chyba pozostanę przy uniwersalnej czerni. Mam nadzieję, ze mnie przekonasz wlasnie do Lite, bo jednak BJ to klasa sama w sobie
        • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 10:44
          Ja kupiłam czarny. Czerwonych wózków mam przesyt wink A ten jasny za jasny wink
          Czy Cię przekonam ? hmmm wink Zależy czego oczekujesz od wózka. Ja już wózek mam bardziej dla kaprysu i szybszego dotarcia do celu niż dla synka wink Właściwości jezdne będę mogła jutro porównać do np GT
      • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 11:57
        A zdradzisz gdzie zamawialas swojego Lite?
        • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 12:06
          Z tym zamawianiem to cała akcja była wink Dzieki wymianie maili z miłą Panią z Eurotrade wiedziałam w których sklepach mogę go obejrzeć na żywo. Ale w tych sklepach czas oczekiwania na wózek to ponad tydzień a mnie to kompletnie nie urządzało. Podobnie w jednym ze sklepów internetowych. No i był problem z czarnym kolorem. Zapytałam więc dystrybutora czy oni nie mogliby mi wózka sprzedać- dzięki uprzejmości Pań z Eurotrade udało się. Zamówiłam w piątek a jutro będzie smile
    • malaidka Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 10:38
      Jak tylko go zobaczyłam to pomyślałam, że to podobna półka. Nie miałam nigdy BJ, chociaż już we wtorek będę miała mini GT, ale mam Joie, córka ma 8miesięcy. Wózek ma parę plusów, ale ma też minusy jakim jest nieregulowana rączka, kiepskie podbijanie i brak amortyzacji. Jeśli BJ Lite ma którąś z tych cech której brakuje Joie to bym się nawet nie zastanawiała. Jak dla mnie jest to ważniejsze niż podnóżek, czy jakieś inne pierdołysmile
      • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 11:55
        Od wózka oczekuję komfortu jazdy, dla siebie i dziecka które na spacerach przede wszystkim spi. Nie ukrywam, ze musi byc lekki- czwarte pietro bez windy, nie ma lekko. No i fajnie gdyby dawal rade z dziurawymi chodnikami, ktorych mam pelno na osiedlu. I ma byc wystarczajacy zima. Tyle smile
        • afroddytta Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 13:05
          Moja najmłodsza ma teraz 12 mies i ogólnie zwykle CM mam w sumie od ponad 2 lat i nie wyobrażam go sobie jako jedynego wózka dla takiego malucha, a już w kontekście zimy szczególnie. Ja używam raczej dla starszaków czyli 2-4 latka dla malucha tylko samochodowe.
          Te wózki są w miarę lekkie, komfort fajny ale jak pisałam raczej dla starszaka, z typowo dziurawymi chodnikami, kostka, starówka itd już jest słabo, prawdziwy śnieg tez na pewno bedzie problemem.
          Ja bym sie raczej nad GT zastanowila, albo jeszcze czymś większym choć do wiosny.
          • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 13:14
            zgadzam się z afroddyttą, jako jedyny wózek dla niespełna roczniaka może nie dać rady
            • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 13:58
              No to teraz zabiłyście mi ćwieka uncertain Przeczytałam forum od deski do deski w poszukiwaniu odpowiedniego wózka i byłam pewna, że BJ będzie wystarczającum jedynym wózkiem dla córuś. Na GT nie mogę sobie pozwolic ze wzgl na jego wagę, no i myslalam ze koła piankowe będą wystarczające na jazdę miejską, stąd mocne rozważania nad Lite.. a Wy teraz mi piszecie, że to raczej zły wybór sad
              • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 14:13
                to nie kwestia piankowych kół tylko ich wielkości bardziej
                w wadze jest teoretycznie 2 kg różnicy, miałam GT rok i naprawdę był leciutki wink
              • afroddytta Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 15:11
                Same koła piankowe to trochę inna historia, Bj a konkretnie cm to ogólnie sztywny wozek raczej chodzi o brak amortyzacji. Sama ten wozek uwielbiam i jestem pewna ze to on ( z tych co obecnie mam) zostanie z nami do końca, dlatego tez wymieniłam kolor aby był bardziej dziewczęcy smile jednak nawet teraz na wakacjach zabieram UJ i cm i czasami 3 latek śpi w UJ wiec młoda wóze w cm i na prawdę komfortowo nie jest , no moze jedynie na asfalcie.
                Przede wszystkim Bj są idealne do wnoszenia i składania i spokojnie można to robić z maluchem obok, często nawet wózki nieco lżejsze niż np GT są po prostu nieporeczne a składanie ich to gimnastyka.
                Sama nie musze nosić wózka tak wysoko wiec cieżko mi doradzać, ale na prawdę trzeba to dobrze przemyśleć, a moze uda sie jednak gdzie wozek zostawiać, moze chociaż sam stelaż lub kolka ( te od GT wtedy waga bedzie taka sama wink)
                • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 15:33
                  tyle, że Lite ma lepiej wyczuwalną amortyzację niż GT, ma ją na tylne koła czego GT nie ma wcale wink
                  • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 16:00
                    A czy lite nie ma amortyzacji na wszystkie koła? No i koła są większe niż w zwykłym mini, a tylne chyba są większe niż w GT.
                    • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 16:20
                      szczerze to nie wiem wink ja już tak mocno uwagi na amortyzację nie zwracam wink na tył jest bo mnie to mocno w sklepie zaskoczyło, przód sprawdzę jutro
                      w opisie sklepowym faktycznie ma na wszystkie, no proszę wink
                      • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 16:27
                        To sprawdzaj jutro i napisz prosze o swoich wrazeniach. Ja juz chyba pozostane przy tym Lite, bardzo mi sie podoba.. w myslach juz wymyslam do niego wkladki i spiworki wink
                    • afroddytta Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 16:40
                      Kolka to chyba nie są większe niż w CM. Byliśmy akurat z mężem na urlopie bez dzieci i jedzie chodnikiem wozek, moj maz do mnie zobacz CM, ja mu mowię ze nie a on faktycznie ma mniejsze kolka smile wtedy widziałam lite na żywo i moim zdaniem kolka są na prawdę mniejsze, szczególnie przednie. A jak amortyzacja jest na wszystkie koła to fajnie o ile jest wyczuwalna.
                      Gdzieś znalazłam lite koła 24 i 17, cm 20 cm.
                      • jotka_k Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 24.08.14, 17:17
                        ja amortyzację na tył wyczaiłam przy podbijaniu w sklepie, no jest wyczuwalna, jest
                        • jaka.mama Re: BJ CITY LITE-brać czy nie? 25.08.14, 15:04
                          Jotka_k - dotarł już Lite? Daj znać jak wrazenia smile
                          • jotka_k Re: mam :) 25.08.14, 20:04
                            jestem jestem wink
                            no więc Lite dotarł smile
                            jest piękny smile
                            składanie dziecinnie proste, złożenie go zajęło kilkanaście sekund
                            porównuję go obecnie do GT
                            mam wrażenie, że siedzisko jest odrobinę płytsze
                            inna regulacja pasów- gorsza tongue_out ale same pasy lepsze, grubsze, nie będą się tak zwijać jak w GT, jest mozliwość rozłączenia biodrowego od ramiennych
                            ma fajniej wykończoną budkę z tyłu
                            manewruje się trochę trudniej niż GT, jest mniej zwinny
                            podbija się dość ciężko
                            ale amortyzacja- kuuurde, jest wyczuwalna i to mocno, fajnie amortyzuje na nierównościach
                            jest CICHY, byłam w szoku, jest naprawdę cichy, nie słychać go nic a nic na kostce brukowej ani na dziurach, szłam a kawałek dalej jechał Maclaren, maaatko jak on klekotał i stukał, masakra, o dziwo GT było głośniejsze od Lite smile
                            dla mnie na tym etapie wózkowania jest to naprawdę fajny wózek, fajna alternatywa dla GT, o klasę lepszy niż Joie
                            https://i92.photobucket.com/albums/l18/jotka23/20140825_171608_zps0f438b42.jpg

https://i92.photobucket.com/albums/l18/jotka23/20140825_171627_zps61b40e4a.jpg

to tyle na gorąco wink jakby ktoś coś to chętnie odpowiem wink
                            • agusia041 Re: mam :) 25.08.14, 20:28
                              Jotka a ile Twój synek ma wzrostu? Fajnie wygląda w tym Lite, a jaki przystojniak z niego smile

• jotka_k Re: mam :) 25.08.14, 20:33
                                młody ma jakies 92-93 cm
                                dziękować smile
                                • agusia041 Re: mam :) 25.08.14, 20:45
                                  Mój niewiele wyższy ok 95-96, mam nadzieję, że jeszcze się zmieści. Podzwonię jutro po swoich sklepach, może uda mi się gdzieś tego Lite obejrzeć smile
                            • jaka.mama Re: mam :) 25.08.14, 20:28
                              Śliczny smile Synuś i wózeczek. Jak się cieszę, że takie dobre masz wrażenia z pierwdzej jazdy. Koniec czekania i dumania-jutro po niego jadę smile
                            • atwar1 Re: mam :) 25.08.14, 20:41
                              jotka_k napisała:

> składanie dziecinnie proste, złożenie go zajęło kilkanaście sekund
                              > porównuję go obecnie do GT

A on sie składa inaczej niż gt i zwykłe mini?

Wygląda całkiem fajnie zwłaszcza z zawartością. Pierwsze zdjęcie cudne smile
                            • jaka.mama Re: mam :) 25.08.14, 20:44
                              Jeszcze dopytam pro forma-jak go oceniasz jako jedyny wózek dla niemal rocznego dziecka?
                              • jotka_k Re: mam :) 25.08.14, 21:10
                                hmm hmm hmmm, powiem tak: przy 12kg dziecka amortyzacja jest jak najbardziej, wózek idzie gładko przez nierówności, jeśli nie przeszkadza Ci takie sobie podbijanie to wg mnie będzie ok
                                nie wiem jak to przednie koło w głebszym śniegu no ale też prawdę mówiąc ile się po tym głębszym śniegu jeździ wink
                            • jaszewcowa Re: mam :) 25.08.14, 20:49
                              Czy siedzisko jest bardziej pionowo niż w Gt? Wydaje się, ze jest mniej schowane... Dziecko ma lepszą widoczność? A mogłabyś podać wymiary? Szerokość i długość siedziska? Z góry dziękiwink
                              • jaszewcowa Re: mam :) 25.08.14, 21:08
                                Przypadkiem znalazłam zestaw dodatków do lita jakby ktoś szukał
                                www.babyland.pl/produkt/39573/Baby-Jogger-Zestaw-Tacka+Folia-przeciwdeszczowa-LITE.html?ref=m6265
                                Pisze niby, że dostępne, nie sprawdzałam czy gdzieś indziej jest w niższej cenie i czy faktycznie jest dostępny, ale może komuś się przyda.
                                • jotka_k Re: mam :) 25.08.14, 21:10
                                  są dostępne, są
                                  ja już mam smile i w niższych cenach są wink
                              • jotka_k Re: mam :) 25.08.14, 21:16
                                Więc:
                                wydaje mi się, że oparcie jest bardziej pionowe niż GT
                                szerokość siedziska- 32cm
                                głebokość siedziska 24,5
                                wysokość oparcia 50 cm
                                buda jest trochę płytsza niż w GT
                                folia tak samo idealna wink

jaszewcowa napisał(a):

> Czy siedzisko jest bardziej pionowo niż w Gt? Wydaje się, ze jest mniej schowan
                                > e... Dziecko ma lepszą widoczność? A mogłabyś podać wymiary? Szerokość i długoś
                                > ć siedziska? Z góry dziękiwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka