Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem

26.08.14, 13:32
Mam odziedziczony Mutsy Urban Rider i bardzo chcę go wymienić na coś:
a) zdecydowanie lżejszego (muszę wnosić i znosić wózek po schodach, a jestem po cięciu)
b) bardziej zwrotnego (średnio mi się podoba podwozie Urbana)
c) bardziej kompaktowego i łatwiejszego w przechowywaniu w małym mieszkaniu.
Jeżdżę wyłącznie po mieście, więc "terenowe" wózki w ogóle nie są w orbicie moich zainteresowań.
Myślałam o PP BOOK Pop-Up Completo 2014 Modular SYSTEM SL albo Emma Nitro. Pierwszego nie widziałam jeszcze na żywo, bo nie umiem nigdzie go znaleźć i trochę się boję zamawiać w ciemno w sieci.
Jeden ze sprzedawców polecał też Babyactive albo Coletto - mnie te polskie wózki wydają się ciężkie, choć Babyactive nie miałam w rękach.
Czy mogłabym prosić o poradę, która z tych opcji mogłaby się u mnie sprawdzić?
Jestem początkująca jeśli chodzi o wózki i będę wdzięczna za każdą sugestię.
Może pomijam inne modele i firmy warte rozpatrzenia?
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: Problem z wyborem 26.08.14, 13:43
      Emma Nitro mimo, że jest lekka jak na swój wygląd kiepsko się przenosi i jest duża po złożeniu. Może jakiś Baby jogger? City mini 3 lub 4 kołowy, albo GT na pompowanych choć małych kołach /9 kg waży/ ?
      • linkap_wawa Re: Problem z wyborem 26.08.14, 14:24
        o nie nie nie ani CM ani GT moim zdaniem dla noworodka sie nie nadaja - no chyba ze autorka watku ma wszedzie idealnie gladkie chodniki - te wozki nie maja prawie zadnej amortyzacji - i o ile siedziskiem fajnie buja to jak sie zamontuje godnole to noworodka wytelepie na nierownym chodniku. Jednak celowalabym w cos miekszego - przynajmniej na poczatek - jesli Baby Joggery to ewentualnie Elite (ok. 12 kg) albo BI a z lzejszych Bugaboo - Cameleon (sporo uzywek jest) ?
        • linkap_wawa Re: Problem z wyborem 26.08.14, 15:27
          a jesli chodzi o PP to sam stelaz wazy podobno niecale 11 kg + gondola ok 4 kg - razem 15 kilosow - sporo
          • pozioma_poziomka Re: Problem z wyborem 26.08.14, 15:30
            O 11 kg znalazłam informację przy stelażu z siedziskiem.
            Chętnie wzięłabym go do ręki, tak to nie wiem, czy wierzyć info w sieci.
            Dzięki za inne sugestie - oglądam te bumbleride'y i inne polecone.
            Na razie dalej się waham - jakoś mam opory przed trzykołowcami.
            • kar-ula Re: Problem z wyborem 26.08.14, 17:15
              A ja Ci Emme Nitro bardzo polece: jest naprawde lekki (zwlaszcza w wresji z gondola), ja go wnosilam wprawdzie tylko po 7 schodach, ale bez zadnego problemu, jakos latwo mi sie chwytalo, ale moze dlatego, ze jestem wysoka i mam dluuugie rece smile W mieszkaniu miescil mi sie na powierzchni 50 cm x 80 cm z zalozona do gory raczka (zreszta ja patrzylam na wymiary, bo mam bardzo mala winde, a chcialam tam sie miescic i z wozkiem i ze starsza corka). Zwrotnosc i podbijalnosc ma genialna, z nami Emma przetrwala dwie zimy z czego jedna bardzo sniezna i byla najdluzej posiadanym jak dotad wozkiem.
            • annulka79 Re: Problem z wyborem 26.08.14, 18:36
              Podnosiłam, składałam, oglądałam PP Pop-Up i stelaż na pewno nie waży 11 kg. Jest naprawdę lekki jak na wózek z dość sporymi kołami, 11 kg moze ważyć cała spacerówka ale tego nie sprawdzałam. Porównywałam z Buzzem i Mutsy Igo , stelaż jest odczuwalnie lżejszy, całość zresztą też. Składa się łatwo, jedną ręką również z siedziskiem zamontowanym w obie strony.
    • polinqa Re: Problem z wyborem 26.08.14, 19:57
      Wybrałabym bugaboo cameleona używanego. Można go wciągać za sobą po schodach co moim zdaniem jest wygodne. Bo tak to składa się na dwa kawałki (stelaż i siedzisko).

Te wymienione polskie polecane przez sprzedawców są mało poręczne w sumie nie wiem czemu tak bardzo polecają takie wózki.

• pozioma_poziomka Re: Problem z wyborem 29.08.14, 15:06
        Z tych polskich ewentualnie ciekawie zapowiadają się BabyActive - MiniMo i Shell Eko. Podobno ich stelaże ważą 4,9 kg, z kołami jakieś 6 kg (wg informacji ze sklepu smile). Nie wiem, czy wierzyć w takie wartości. Czy ktoś może widział te wózki? Miał je w rękach, składał, jeździł nimi?
        Cały czas nie umiem się zdecydować.
        Dzięki wózkomanii dowiedziałam się też o wózku Jane Muum Reverse - warty uwagi, jeżeli podstawowym kryterium jest dla mnie lekkość? Mam dziecię z końca czerwca i chciałabym, by jeszcze w grudniu mieściło się w gondoli - pewnie to też zawęża mi pole poszukiwań?
        • ela.dzi Re: Problem z wyborem 29.08.14, 15:39
          Nie chcę mi się wierzyć, że te wózki tak mało ważą.
        • linkap_wawa Re: Problem z wyborem 29.08.14, 16:07
          po pierwsze na stronie producenta podaja ze stelaz wazy ok. 5 kg, do tego doliczyc kola to bedzie jakies 3 kg (2 kola pompowane + 2 piankowe - nie wierz w bzdury ze taki zestaw bedzie wazyl 1 kg), czyli przy dobrych wiatrach 8kg. + Gondola ok 5 kg to robi 13 kg czyli standardsmile
          Jesli ogolna waga bylaby mniejsza niz 10kg producent na pewno nie omieszkalby tego wydrukowac na swojej stornie gruba i duza czcionkasmile
          • pozioma_poziomka Re: Problem z wyborem 30.08.14, 13:28
            Jestem na tyle ciekawa, że przejadę się do sklepu producenta w przyszłym tygodniu.
            Mam za to kolejne pytanie - jaka naprawdę jest różnica między Sola2 i Sola City? Czy w ogóle brać te wózki pod uwagę czy celować raczej w PegPerego?
            Ktoś pisał o Cameleonie - podoba mi się, ale trochę drogi jako nówka, a używane raczej nie wchodzą w grę.
            • polinqa Re: Problem z wyborem 30.08.14, 14:37
              ja myslę, że warto wziąć pod uwagę używane smile możesz mieć lepszy wózek za cenę średnio-słabego wink i z tymi schodami cameleon by był zbawieniem moim zdaniem smile
              ale oczywiście daj znać jak oględziny w sklepie.
              • pozioma_poziomka Re: Problem z wyborem 02.09.14, 21:50
                Byłam u producenta i... po oględzinach BabyActive, Emmaljungi, różnych PP i innych takich wybrałam ostatecznie BabyActive. Tak lekkiego (i to piszę ja, słabeusz), a przy tym tak porządnie wyglądającego stelaża i wszystkich funkcji, o które mi chodziło, zebranych w jednym modelu, nie znalazłam (i w rozsądnej cenie). Nie chcę zapeszać, więc z oceną poczekam do momentu, aż dostanę wózek i wypróbuję go w terenie. Ale pompowane koła, zwrotność wózka i lekkość prowadzenia chyba dobrze wróżą. Zobaczymy.
            • ela.dzi Re: Problem z wyborem 30.08.14, 14:51
              Na szybko - Sola City jest typowa miejska i ma kubełkowe siedzisko.
    • barrakudda Re: Problem z wyborem 30.08.14, 15:16
      Z takich nowych wózków lekkich, zwrotnych i o kompaktowych rozmiarach po złożeniu to bym poleciła Graco Evo XT
      • ela.dzi Re: Problem z wyborem 30.08.14, 23:05
        Na jakie bym forum nie weszła, to wszędzie słyszę o tym Graco. Naprawdę ciężko się nabrać, wymyślcie mniej nachalna reklamę.
    • dominiczka87w Re: Problem z wyborem 31.08.14, 10:53
      Wszystkie wynalazki babyactive itp sobie odpuścić...
      Nie wiem jaki jest peg na tym stelażu pop up ale book to jest sztywny coś jak bj cm więc dla noworodka bym nie wzięła...Poza tym peg będzie miał małą gondolke więc może być ciężko z upchnieciem dziecka...
      Ja bym wzięła emme wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka