Dzięki uprzejmości firmy 4kids jestem świeżo po testach wózka Valco Snap Duo australijskiej firmy Valco Baby.
Pierwsze wrażenie - jaki on lekki! Faktycznie waży niecałe 10 kg, wiec waga super nawet jak na wózek pojedynczy, a tu mamy pojazd dla dwójki.
Zniosłam go bez problemu z pierwszego piętra, fajny również jest patent z podczepionym paskiem, dzięki któremu wózek można łatwo przenosić. Składa się szybko, sprawnie i do środka, nie jest duży po złożeniu.
Tapicerka w kolorze black beauty wykonana jest z materiału podobnego do tego w baby joggerach, trochę śliskiego, ale za to zapewne łatwego w utrzymaniu czystości. na lato - koniecznie wkładka.
Pierwszy spacer zaliczyliśmy z pasażerami w wieku 6 miesięcy i 2 lat. 6-miesięczniak jechał na całkowicie rozłożonym siedzeniu (prawie na płasko). Zaczęłam wpinać dzieciaki i tu lekkie problemy , bo pasy dosyć kiepsko się regulują, ale to za sprawą odblaskowych elementów. Nie podobało mi się też to że po rozpięciu z pasów praktycznie od razu rozdzielają się pasy naramienne od tych dolnych, mimo że łatwo się je łączy, to przy ponownym wpinaniu dwójki dzieci przysparzało mi za każdym razem niepotrzebnej, dodatkowej roboty. Pas kroczny posiada dużą klamrę, boczne wpina się łatwo, jednej po drugim, a nie razem. Dwulatka spokojnie się mieściła. Następny spacer był z tym samym maluszkiem i 14.5kg trzylatkiem, noszącym ubranka na 98-104 cm. Mieścił się bez problemów, pompon od czapki lekko dotykał mu budy

Max obciążenie jednego siedziska to 20 kg, całego wózka wraz z bagażnikiem to 40 kg. Siedziska są dosyć szerokie.
Bardzo podobało mi się rozkładanie oparć wózka. Na pasek, ale prosto i szybko się to robi, dużo lepszy system niż np w baby joggerach. No i rozłożonym oparciem fajnie buja, dobrze się spało mojemu maluchowi.
Wózek bardzo fajnie, leciutko się prowadzi, nawet przy tak znacznej różnicy wagi pasażerów (ok 8 kg). Ku mojemu zaskoczeniu koła są bardzo ciche, zupełnie ich nie słyszałam. Wykonane są z dobrej pianki, nie wbijały się w nie kamyki. Koła łatwo się zdejmują.
Amortyzacja też jakaś minimalna jest. A dzięki oparciom na paski dzieci podczas drzemki głowa dziecka będzie się przyjemnie bujała, zamiast podskakiwać na nierównościach.
Szerokość oczywiście robi swoje, ale nie jest źle, w większość przejść i drzwi będzie się mieścił. Miałam problem z jedną kasą sklepową, ale w inną w tym samym sklepie już się zmieściłam.
Podobał mi się hamulec - nożny ale bez podnoszenia do góry przy zwalnianiu - naciska się go z przeciwnej strony niż przy unieruchamianiu wózka i gotowe.
Niestety podbijanie to słaba strona tego pojazdu, o ile jeszcze przy lżejszych dzieciach jakoś to działa, o tyle przy cięższych trzeba się nieźle natrudzić. Wydaje mi się, że problem rozwiązałaby regulowana wysokość rączki. Choć dla mnie była na dobrej wysokości - mam 170cm. Rączka pokryta jest miłą w dotyku pianką, na środku umieszczony jest plastikowy element z logo producenta.
Fajne też są podnóżki, regulowane, łatwo się je przestawia.
No i czas na opisanie bud - super bud! Obie są ogromne, dodatkowo poszerzane częścią zapinaną na suwak. Rozkładają się cicho. Mojego leżącego półroczniaka rozłożona buda zakryła praktycznie całego, do samych stópek

Budy posiadają na górze okienko zapinane na rzepy. W tylnej części oparcia wszyte są dwie kieszenie i siatka umożliwiająca wentylację w bardziej upalny dzień.
Do każdego siedziska dołączony jest w komplecie pałąk, łatwo się go wpina, można wypiąć tylko jedną stronę. Pokryty jest pianką.
Kosz pod siedziskami jest dosyć obszerny. Na zakupach zmieściły mi się w tym dwie paczki pampersów, jedna duża paka i druga mniejsza, dodatkowo torebka z innymi rzeczami z drogerii i osobna z niewielkimi zakupami spożywczymi. Wg producenta max obciążenie kosza to 5 kg, choć mi wydaje się że można przewieźć w nim sporo więcej.
Oto w skrócie, wg mnie, jego największe wady:
-kiepskie podbijanie
-konstrukcja pasów
-brak regulacji raczki
i zalety:
-waga
-super prowadzenie
-system składania i przenoszenia
-budki bardzo funkcjonalne, duże
-koła
Generalnie wózek polecam, porządnie wykonany, posłuży na pewno parę dobrych lat. Dla bliźniaków lub rodzeństwa z małą różnica wieku. Ale raczej dla wyższych osób, ze względu na podbijanie.
I zalety