Dodaj do ulubionych

JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;)

08.07.16, 13:06
Z wielką satysfakcją informuję, że Policja jest i działa!! Gdy my tutaj wózkujemy i czasem kupując trafiamy na oszustów - nie wolno tego zostawiać - trzeba zgłaszać na Policji wszelkie przypadki! Moim oszustom właśnie postawiono zarzuty!! wink dostałam pismo z prokuratury w Chorzowie (zgłaszałam sprawy we Wrocławiu). Heh! Byłam przekonana że nic z tego a tutaj - proszę!! Byli nie do namierzenia a jednak! Złodzieje złapani wink)) lista poszkodowanych dość dłuuugawink
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 08.07.16, 18:21
      czemu "byli nie do namierzenia"? pre-pid? logowanie daleko od domu?
      Jesli tak i mimo to złapli to szacun. informuj na bieżaco. smile
      • cuqiereq Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 08.07.16, 21:41
        Mieli tel i konta w banku pre paid i generalnie ścigali ich ok 10 miesięcy. Byłam przekonana że dostanę info o umorzeniu śledztwa a tutaj sami wezwali mnie dodatkowo w innej sprawie jako pokrzywdzoną (inne oszustwo którego nie zgłaszałam) ale byłam na liście wpłat na konto oszusta i wezwali mnie, przesłuchali i teraz dostałam info że mam wgląd w akta i 3 osoby mają zarzuty wink))
        Pełen szacun dla Policji bo to nie były wielkie kwoty. Coś ok 300 zł.
        Pomyślałam że ku przestrodze napiszę Wam żeby zawsze zgłaszać a po drugie może jakiś mundurowy lub mundurowa przeczyta i będzie mu/jej miło wink)
    • uszatekk Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 09.07.16, 08:59
      Mam nadzieje ze u mnie tez sprawa zakończy się pozytywnie. A pieniadze Ci zwrócą ???
      Jestem pod wrażeniem ze znaleźli ich mimo pre paidow
      • thektoska Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 09.07.16, 12:41
        A ja jestem w szoku ze polskie prawo dopuszcza istnienie anonimowych kont bankowych.
        W Uk konta prepaid sa rejestrowane, a korzystanie z jakiej kolwiek usługi natury finansowej wiąże sie z przejściem weryfikacji mającej na celu zapobieganiu praniu brudnych pieniędzy.
        • martuska1982 Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 09.07.16, 16:13
          thektoska napisała:

> A ja jestem w szoku ze polskie prawo dopuszcza istnienie anonimowych kont banko
          > wych.
          > W Uk konta prepaid sa rejestrowane, a korzystanie z jakiej kolwiek usługi natur
          > y finansowej wiąże sie z przejściem weryfikacji mającej na celu zapobieganiu pr
          > aniu brudnych pieniędzy.

W Polsce aktualnie 1 lipca wszedl obowiązek rejestracji z dowodem osobistym numerów telefonów na kartę, sądzę ze kwestią niedługiego czasu jest likwidacja kont anonimowych bankowych. Albo noe będzie pre-paid w banku, albo będzie obowiązkowa rejestracja z dowodem.

No ale to też nie wyeliminuje calkowicie oszustw, będa zakładać konta na tzw.słupy.
          • cuqiereq Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 09.07.16, 16:48
            A w UK nie ma oszustów?? wink
            • thektoska Re: JEST SUKCES POLICJI! OSZUŚCI OSKARŻENI;) 10.07.16, 02:34
              Oszuści sa wszędziewink o anonimowych kontach napisałam dlatego, ze to w moim odczuciu narusza bezpieczeństwo finansowe kraju. Z takich kont moze korzystać mafia, terroryści, handlarze narkotykami itd...

W UK jest wiele oszustw popełnianych zdalnie z zza granicy , w nich pieniądze idą przez paypal.
              Ofiarami padają osoby, które wystawiają cos na sprzedaż przez serwisy ogłoszeniowe. Oszuści masowo wysyłają maile o tym ze sa zainteresowani kupnem, ale pracują na morzu i chcieliby, aby po dokonaniu wpłaty jakiś kurier to dla nich odebrał. Zwykle dotyczy to samochodów i droższych niż wózki rzeczy. Pieniądze pojawiają sie na koncie paypal, tyle tylko ze pochodza z kradzieży dokonanej po włamaniu na czyjeś konto. PayPal po odkryciu tego włamania domaga sie zwrotu pieniędzy od ofiary przestepstwa.przedmiot oszustwa jest natomiast odebrany przez osobę trzecia, która zdaje sie jest jedynie wynajęta do tego aby go dalej przekazać.
              Duzo jest przestępstw związanych z wyłudzeniem kasy z ubezpieczenia (padłam ofiara takiego i płace teraz bardzo drogie ubezpieczenie za samochód), wyłudzeń zasiłków- zorganizowane grupy kradnące dane osobowe osób pobierających jakieś świadczenia od rzadu i podszywając sie pod te osoby hurtowa kradzież zasiłków, na większa skale oszustwa podatkowe, czy "bankructwa" dużych firm biorących udział w dużych projektach budowlanych itp.
              Sprzedałam w Uk kilka wózków poza ebayem i kupujący nie mieli żadnych obiekcji związanych z przelaniem mi należności na konto bankowe. Sama jednak nigdy nie ryzykowałam kupna poza ebayem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka