Dodaj do ulubionych

Gula na plecach, kręgosłupie - poważny problem

27.07.10, 22:14
Witam

Chcę opisać mój problem dotyczący córki.

Córka ma teraz 3,5 roku. Praktycznie od zawsze ma na plecach taką
gulę, na kręgosłupie, w dolnej części, twardą.
Kiedyś pytałam pediatry nic nie mówił. Pytałam też neurologa to nic
nie wyczuł, bo kiedyś była mała i córka musiała jakoś specjalnie się
wygiąć, by było ją czuć.
Teraz gula jest duża, coraz większa.

Co to może być. Przyznam szczerze, że się trochę boję.

Córka nie należy do szczupłych. Waży ok. 18kg Cały czas ma duży
brzuch jak u niemowlaka. Domyślam się, że nie jest łatwo jej go
nosić.
Do tego ma koślawość kolan, strasznie wykrzywia kolana przy
siedzeniu. Staramy się, by tak nie siedziała ale ciężko nam idzie,
bo w innych pozycjach jest jej bardzo niewygodnie.

Proszę uprzejmie o doradzenie czegokolwiek. Co to może być, co robić
dalej. Do jakich lekarzy się udać, co badać?

Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 07:57
      Witam,
      nawet bym się nie zastanawiał, tylko udał się do najbliższej poradni
      chirurgicznej dla dzieci w szpitalu, gdzie oddziała chirurgiczny jest (chirurgia
      miękka...)
      To nie jest rzecz, którą udałoby się rozwiązać za pośrednictwem internetu, ale
      to najskuteczniejsze rozwiązanie, jakie jestem w stanie Pani polecić
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 13:14
        Do chirurga, a nie np. do ortpedy?
        • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 13:18
          Aha i to nie jest gula w sensie narośł czy coś. Według mnie to jakaś
          kość, kręg, coś twardego.
        • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 13:32
          To jest takie coś, że jak córka się pochyla to wygląda tak jakby jej
          jeden kręg wystawał/ Jak się dobrze wyprostuje to tego tak mocno nie
          widać ale można ręką wyczuć.
          To chyba takie coś jak mają niemowlaki. Czytałam, że w wieku
          niemowlęcym to normalne ale córka ma już 3,5 roku.
          • pawel.zawitkowski Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 13:50
            Gula raczej nie oznacza części kostnej.
            Nie potrafię wirtualnie ocenić jak to wygląda, zatem proszę się wybrać do
            chirurga, a jeżeli ten nie pomoże, ponownie do ortopedy.
            Nic tu więcej nie wymyślę :(
            Pozdrawiam
            Paweł Z.
            • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 30.07.10, 13:59
              U ortopedy jeszcze nie byliśmy. Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
              • domi_33 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 02.08.10, 21:37
                mój synek ma rok i cztery miesiące i też wydaje mi się, że ma taką
                gulę w połowie kręgosłupa. raz miał nawet tam siniaka jakgdyby się
                odcisnął. no nic we wrześniu mamy ortopedę w związku ze szpotawością
                stóp to i o gulę spytam. tylko czy da się obejrzeć, nie bardzo kocha
                lekarzy. :/
    • diari Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 05.08.10, 12:51
      Monikaa13 byliście już u ortopedy lub chirurga?
      • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 05.08.10, 19:01
        Nie.
        • aniatko Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 05.08.10, 19:18
          A na co czekasz?
          • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 06.08.10, 10:20
            Na chęci :D
    • monikaa13 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 06.09.10, 19:22
      No więc byłam w końcu u pediatry i co...i nic. Pediatra nie widzi w tym nic złego. Powiedziała, że to takie kręgi są i już, że chude dzieci tak mają. Tyle, że córka chuda nie jest :) Ma teraz 3 lata i 10msc i waży ok. 18kg.
      Żadnego skierowania nie wypisała.
      • domi_33 Re: Gula na plecach, kręgosłupie - poważny proble 08.09.10, 15:11
        ja dzisiaj idę do ortopedy. zapytam i o ten kręgosłup. gulą bym tego nie nazwała, ale jeden krąg tak jakby wystaje w stosunku do innych.
        --
        • monikaa13 domi_33 09.09.10, 15:29
          No później napisałam, że to taki kręg. Jeden wystaje mocno i dwa obok niego mniej.

Już zupełnie nie wiem co robić.

Proszę napisz co powie ortopeda. Będę czekała.
          • domi_33 Re: domi_33 09.09.10, 21:10
            wyrostek kościsty czy kolczasty, nie do końca usłyszałam nazwę (dziecko bardzo nie lubi wizyt u lekarza ostatnimi czasy). nic się z tym nie robi, nic się nie dzieje. nie przeraziła się w każdym bądź razie. mój to w ogóle niby nic, ale do ortopedy jeszcze pobiegamy, stópki lekko szpotawe, ten 'wyrostek' i dość mocno (ale to u mojej rodziny dziedziczne) wystające żebra. no ale wszystko gra i mam zostawić jak jest.
            • szwalnia.org monikaa13 09.09.10, 22:26
              monikaa13 ja się dziwie, że Ty nic z tym nie robisz. Pytać jak najbardziej, ale, że u lekarza nie byłaś?? Prywatnie bym poszła! Bo na normalną wizytę pewnie musiałabyś czekać nie wiadomo ile. Szybko pędź. Pewnie im wcześniej tym lepiej!
              • matysiaczek.0 Re: monikaa13 10.09.10, 12:24
                córa - 7l tez to ma (też nie chuda) i bylismy u różnych lekarzy i wszyscy zgodnie jednym głosem twierdzą, że taka uroda, aż sprawdziłam: od trzech lat dziecko moje to ma, trzy lata tego nie oglądałam, dziś rano sprawdziłam, prawie niezauważalne, czyli wyrasta z tego....
                • monikaa13 Re: monikaa13 11.09.10, 11:06
                  O to jest pocieszające.

Szwalnia, jak pisałam: kiedyś pokazywałam pediatrze, jak jeszcze dziecko było małe i państwowemu i prywatnemu. Ciężko to było wtedy wyczuć i nic nie powiedzieli. U neurologa to samo. Ale to było kiedyś.
                  Teraz byłam u lekarza (nie ortopedy) i powiedział, że to kręg i taka uroda poprostu. Lekarka skierowania do ortopedy nie dała.

Więc co mam jeszcze zrobić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka