Dodaj do ulubionych

Chodzi na palcach - pytanie do p. Pawła

28.07.10, 13:12
Panie Pawle, synek ma 5 lat i cały czas chodzi na palcach. Jak mu
się zwróci uwagę to idzie kawałek normalnie ale jak zapomni (nie
myśli o chodzeniu) to znowu przechodzi na palce.
Byliśmy kilkukrotnie u różnych ortopedów i żaden nie znalazł
defektów w budowie stopy, nóg itp. Wszyscy twierdzą, ze tak się
przyzwyczaił i siedzi mu to w głowie ( a nie w nogach).
Syn chodzi po domu w skarpetkach / na bosaka. Ostatni ortopeda
zalecił chodzenie po domu / w przedszkolu w butach ortopedycznych i
stwierdził, ze od tego chodzenia na palcach zaczyna robic mu sie
płaskostopie. Czy to dobry pomysł (te buty ortopedyczne)?
Panie Pawle, czy warto to chodzenie na palcach konsultowac jeszcze
może z neurologiem?
Jest jakis sposób żeby go oduczyc tego chodzenia na palcach?
Obserwuj wątek
    • aniagab Re: Chodzi na palcach - pytanie do p. Pawła 03.08.10, 20:30
      Panie Pawle, moge prosic o komentarz?
    • pawel.zawitkowski Re: Chodzi na palcach - pytanie do p. Pawła 04.08.10, 12:22
      :)
      to naprawdę radosne: "od chodzenia na palcach zaczyna się robić płaskostopie"...
      chyba, że młody ma dramatycznie niskie napięcie mm. Zresztą niskie napięcie
      mięśniowe (podstawowe - fizjologiczne) jest często wytłumaczeniem takiej
      strategii zachowania i ruchu oraz wypracowywania takich właśnie nawyków
      ruchowych u małych dzieci. To jednak trzeba zobaczyć. Jedna, druga wizyta u
      ortopedy wystarczy. Dalej już jest lekarz o specjalizacji rehabilitacja lub
      fizjoterapeuta. Ocenią wzorzec postawy i ruchu młodego i zadecydują, co w jego
      konkretnym przypadku należałoby zrobić...
      A buty ortopedyczne to niech sobie lekarz sam założy...
      To zalecenie z rodzaju, jak się chłopcy oglądają za moją córą, to wezmę i ją
      oszpecę...
      Młodemu pewnie potrzebne będą ćwiczenia lub odpowiedni program aktywności
      sportowej. Zresztą ścianę wspinaczkową i aikido mogą Państwo rozpocząć już
      teraz... :)
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
      • osmiorka Re: 4,5 roku, chodzenie na palcach, płaskostopie 23.08.10, 19:50
        Panie Pawle, mój synek ma 4,5 roku, stopy płasko-koślawe, słabe mięśnie,
        koślawość kolan, odstające łopatki i od ok. roku zaczął chodzić na palcach. Od
        jakiegoś czasu zauważyłam, że chodzenie na palcach pogłębia się do tego stopnia,
        że już prawie nie chodzi na całych stopach.

Ortopeda zdiagnozował wszystkie te "odchylenia" (tylko chodzenie na palcach
        przyszło później - po wizycie), zalecił oczywiście buty z usztywnioną piętą,
        basen, gimnastykę korekcyjną. Synek jednak po domu chodzi na boso (czy jeśli nie
        mam dywanów też tak może chodzić?)
        Chodzi też na gimnastykę korekcyjną w przedszkolu, na inne zajęcia mnie nie
        stać. Chodzę z Nim na place zabaw, jeździ na rowerze, w domu pozwalam wspinać
        się po bezpiecznych meblach. Moim niefachowym okiem widzę, że mięśnie stały się
        jakby mocniejsze (nie są takie rozlane, łydki zrobiły się takie bardziej zbite)
        ale tym samym pogłębiło się to chodzenie na palcach. Płaskostopie ma ciągle
        takie samo (zamiast wgłębienia w stopie, które powinno być, jest jakby dodatkowa
        poduszka,która przy stąpaniu się uwydatnia).

Do jakiego lekarza powinniśmy się udać?
        • pawel.zawitkowski Re: 4,5 roku, chodzenie na palcach, płaskostopie 23.08.10, 20:36
          WItam,
          to jaki lekarz może Państwu poradzić zależy od tego co się z młodym dzieje. To
          trzeba zobaczyć i tak naprawdę to pediatra powinien skierować Państwa bądź do:
          - neuropediatry bądź do
          - lekarza o specjalizacji rehabilitacja
          Bez obejrzenia dziecka w trakcie jego spontanicznej aktywności i zebrania
          dokładnego wywiadu trudno precyzyjnie określić do którego ze specjalistów mamy
          skierować dziecko.
          Pozostaje mi przekazać Państwu propozycję wizyty u jednego z wyżej wymienionych.
          Pozdrawiam
          Paweł Zawitkowski
          • osmiorka Re: 4,5 roku, chodzenie na palcach, płaskostopie 23.08.10, 22:05
            Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka