Dodaj do ulubionych

Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy

12.03.16, 16:15
Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące umiejętności chwytania stóp lub wkladania ich do buzi przez niemowlaka. Pediatra zwraca mi uwagę, że mój 5miesieczny syn powinien już wykonywać taka czynność. Synek podnosi nogi, klepie się rączkami po kolanach, udach czasami lydkach, ale za stopy nie chwyta i zdaje się w ogóle nimi nie interesować. Najchętniej od razu przekreca się na brzuch, na plecach w ogóle mało chce leżeć. Leżąc na plecach nie zawsze też trzyma nóżki w górze, a kładzie je sobie na ziemi. Czy faktycznie w tym wieku powinien już mieć taka umiejętność? Czy wszystkie dzieci tak robią? Czy w jakimś wieku brak takiej umiejętności powinien być powodem do niepokoju i kontroli malucha?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • serek_84 Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 16.03.16, 11:04
      Moja ma 16 miesięcy i nie wkłada paluchów od stópek do buzi ;P nigdy nie wkładała....wydaje mi się , że ma za krótkie nogi ;) Sama jestem ciekawa odpowiedzi.
    • duniacha Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 01.04.16, 15:00
      Na zajęciach Feldenkreisa dla niemowląt dowiedziałam się, że powinnam mojej niemal półrocznej córci pokazywać ten ruch (delkikatnie i jeśli taki ma zakres, nic na siłę) i tak robię, ale jej to wcale nie interesuje. Dzieci rozwijają się w swoim tempie i czasem przeskakują pewne etapy, więc nie martwię się tym, że ona tak nie robi. Ważne, że jest progres - jeśli najpierw klepał się po udach, potem kolanach i łydkach to jest dobrze. Gdyby wcale nie łapał się za nogi to można by się zastanawiać, czy to problem.
    • paulina_budzinska Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 12.04.16, 20:56
      Witam serdecznie,

chwyt za stopy, zainteresowanie nimi i wkładanie ich do buzi to aktywności wpisane w schemat prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Pierwsze zaciekawienie tą częścią ciała pojawia się u maluszków zwykle między 4 a 5,5 miesiącem życia. Należy mieć jednak na uwadze, że kierowanie stóp do buzi to niesłychanie trudna umiejętność, która wymaga zaangażowania całego ciała i odpowiedniej pracy wielu grup mięśniowych. Z tego powodu, moment osiągnięcia tej aktywności może być różny u każdego dziecka, psychika i ciało muszę być po prostu na to gotowe. Poza tym nie wszystkie dzieci są równie bardzo zainteresowane zabawą właśnie tą częścią ciała.
      Pani synek dotyka swoich ud, kolan i podudzi. Prawdopodobnie wkrótce "dostrzeże" również swoje stopy - rozwój chwytu w obrębie kończyn dolnych przebiega właśnie w tej kolejności. Nie ma sensu sztywne trzymanie się skal rozwojowych - to tylko uśrednione dane. Póki co, może Pani bawić się z malcem pocierając jego stopy o siebie w leżeniu na plecach tak, aby mógł je dostrzec. Może też Pani chwycić stopę i skierować ją w kierunku dłoni dziecka, a jeśli zakres ruchu pozwoli - również w stronę ust.
      Proszę jednak obserwować malca, jeśli zauważyłaby Pani, że wyjątkowo trudno jest mu osiągnąć tę umiejętność, wtedy można rozważyć ewentualną konsultację ze specjalistą.

Życzę powodzenia w dalszym rozwoju malucha :)

Pozdrawiam!
    • serek_84 Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 01.05.16, 16:22
      Moja to interesuje się stopami i próbuje je włożyć do buzi, ale nie dosiega po prostu. Czasami się uda. Ale robi wysiłek, bo chce włóżyc tego palucha tyle że nigdy jej sie to nie udawało tak bezproblemowo.
      • paulina_budzinska Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 03.05.16, 22:22
        Witam,

zdarzają się sytuacje, tak jak w przypadku Pani córeczki, że problem ze skierowaniem stopy do buzi wynika właśnie z indywidualnej budowy anatomicznej ciała. Ale fakt, że przy dużym zaangażowaniu udaje jej się to zrobić, świadczy o tym, że nie ma powodu do niepokoju.

Pozdrawiam :)
    • towera Re: Chwytanie stóp - niemowlę 5 miesięcy 04.05.16, 11:32
      Maluch na szczęście zauważył stópki :) co prawda dopiero w okolicach 6 miesięcy zaczął ładnie aktywnie łapać obydwie (wcześniej trochę łapał lewą), ale grunt, że się udało i teraz udaje się zgiąć i łapać coraz dalej :) dziękuję za odpowiedź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka