Dodaj do ulubionych

Obracanie się 7 miesięcy

04.02.17, 17:34
Dzień dobry,
Moja 7 miesięczna córeczka nie przewraca się z plecków na brzuch(zrobiła to raptem może ze 2 razy) i odwrotnie (tutaj zdarzało się jej to częściej). Ogólnie to jest bardzo ruchliwym i silnym dzieckiem, od pierwszych chwil sztywno trzymała głowę, aż każdy zachodził w głowę, że jest taka silna. Na podłodze, macie spędza dużo czasu od początku, raczej nie lubi być na rękach. Staram się z nią ćwiczyć "turlanie", ale ewidentnie nie jest to jej żywioł, zapiera się rękami i nogami aby się nie przewrócić (nie robię tego na siłę). Potrafi sprawnie przewracać się na boki, bawi się swoimi nogami, wkłada je do buzi itd. Siedzi już stabilnie i samodzielnie, bardzo lubi bawić się właśnie w takiej pozycji, zauważyłam także ostatnio, że próbuje się już podnosić do wstania (np. podczas opierania się o mnie). Dodam tylko, że w 3 miesiącu miała robione USG przedciemiączkowe i wszystko było prawidłowo. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Obracanie się 7 miesięcy 05.02.17, 15:42
      Witam serdecznie,

na podstawie Pani opisu mogę wnioskować, że u córeczki nie występują poważne problemy rozwojowe. Obroty z pleców na brzuch i odwrotnie są etapem, który świadczy o osiągnięciu przez dziecko pewnych kompetencji ruchowych potrzebnych do rozwoju kolejnych umiejętności. Przekraczanie linii środkowej, równowaga, rotacja tułowia, przenoszenie ciężaru ciała, wydłużanie i skracanie stron ciała - to tylko niektóre z elementów, jakie uwidaczniają się u malucha podczas obrotów.
      Córeczka obraca się na bok, co świadczy o tym, że pewne z powyższych umiejętności już posiadła. Zdarza się, że zbyt wczesne sadzanie niemowląt - gdy dziecko nie potrafi przejść do tej pozycji samodzielnie, zaburza następujące po sobie fazy rozwoju. Maluch zamiast pracować przednią stroną tułowia - centrum ciała, zaczyna aktywnie pracować wyprostem pleców, aby utrzymać pozycję siedzącą. Pisze Pani o tym, że malutka już jako noworodek sztywno trzymała głowę, co może świadczyć o tym, że już wtedy silnie pracowała właśnie prostownikami.
      Chciałabym Pani zaproponować ograniczenie pozycji siedzącej, w której córcia przebywa. Proszę kłaść malutką dużo na brzuchu, rozkładać wokół zabawki, zachęcać też do sięgania zabawek, aby podnosiła jedną rękę i podpierała się na drugiej. W leżeniu na plecach proszę zachęcać małą do obrotów ze zwróceniem uwagi, aby nóżka, która jest na górze podczas obrotu była zgięta i przyciągnięta do brzucha, a głowa nie odchylała się do tyłu. Proszę zwrócić uwagę, aby dziecko przekraczało przy tym linię środkową ciała podążając ręką i wzrokiem za zabawką - nie będzie miała wtedy Pani wrażenia, że siłuje się Pani z małą. Powoli, bez nacisku, w atmosferze zabawy.

Czekamy na informacje o postępach córeczki :).

Serdecznie pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka