Dodaj do ulubionych

Prawidłowe ułożenie stóp przy czworakowaniu

24.01.18, 14:26
Witam,
Synek ma 8 miesięcy i czworakuje oraz wstaje przy meblach obecnie ze względu na asymetrie pourodzeniowa jest rehabilotowany. Dzisiaj usłyszałam ze źle układa stopy podczas czworakowania oraz wstawiania oraz ze wstaje ciagle z jednej nogi co jest podobno bardzo złe.
Oprócz rehabilitacji zlecono nam plastrowanie stopek dziecka.
Mam zatem dwa pytanie
1) jak powinno dziecko układać stopy podczas czworakowania,
2) jaką jest opinią o "plastrowaniu" stołek " by pracowaly i w spoczynku i w czasie aktywnym" niestety nie mogę zamieścić zdjęcia jak to "plastrowanie" wyglada ale jest wykonane plastrami dla sportowców "Rea tape".
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Prawidłowe ułożenie stóp przy czworakowaniu 24.01.18, 19:15
      Witam serdecznie,

podczas czworakowania najbardziej prawidłowe jest ustawienie stóp w swobodnym zgięciu podeszwowym z delikatnym zwróceniem do wewnątrz. Jeśli stopy dziecka są ukształtowane prawidłowo i posiadają prawidłowe zakresy ruchomości, wtedy naturalnie ustawią się właśnie w taki sposób.
      Plastrowanie/ kinesiology taping może stanowić element wspomagający terapię i utrwalający efekty prowadzonych ćwiczeń. Jest to stosunkowo delikatne oddziaływanie, które w tym przypadku ma za zadanie wpływać na korekcję ustawienia stóp. Elastyczne tapy nie powodują ograniczenia ruchomości stawów, dlatego też mogą ono swobodnie pracować w skorygowanych płaszczyznach.

Pozdrawiam!
      • margolcia_aneta Re: Prawidłowe ułożenie stóp przy czworakowaniu 25.01.18, 09:51
        Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka