Dodaj do ulubionych

odgięte żebra

19.02.08, 11:14
Dzień dobry,
Panie Pawle, zauważylam, że mój 4,5 miesięczny synek ma odgięte żebra w dolnej
części. Taki opis zrobila tez pediatra w karcie obserwacji podczas ostatniej
wizyty. Nic nam jednak nie powiedziala na ten temat. W zwiazku z tym prosze
powiedziec czy to cos powaznego, bo zastanawiam sie dlaczego lekarka nie
powiedziala mi ze zauwazyla to.
Przypuszczam ze żebra mogly sie tak odgiac dlatego ze synek od kilku tygodni
ciagle podnosi do gory glowe lezac na plecach, poniewaz wtedy wiecej widzi.
Czy mozna jakos skorygowac ksztalt tych zeber cwiczeniami? Czy same wroca do
normy?

pozdrawiam. elano
Obserwuj wątek
    • e.natala Re: odgięte żebra 29.02.08, 11:32
      Moja córeczka (skończone 5 miesięcy) ma dokładnie to samo. Byłam z nią wczoraj u
      pediatry i przy okazji spytałam co z tymi żeberkami to stwierdziła, że to jest
      normalne bo niemowlę ma inny układ klatki piersiowej i jak mięśnie brzuszka się
      jej wyrobią to żebra się "rozjadą" i to zniknie....Dodam, że mąż też ma takie
      żebra i myślałam, że to może dziedziczne. Z kolei słyszałam opinię, że to z
      braku wit D3 (daje małej i kropelkę dziennie - karmię mlekiem ENFAMIL AR). Nie
      wiem czy konsultować to z innym lekarzem czy faktycznie to się "rozejdzie"?
      • betty-226 Re: odgięte żebra 29.02.08, 12:24
        Deformacja zeber jest objawem zaawansowanej krzywicy. Zatem przy niedoborze d3 najpierw pojawilyby sie inne objawy (nadmierna potliwosc, rozdraznienie lub apatia, zaparcia, rozmiekczenie potylicy).
        Najczesciej takie odgiecie zeber spowodowane jest napieraniem narzadow wew. na nie. A miesnie jeszcze sa za slabe, zeby przeciwdzialac.
        Proponuje skorzystac z wyszukiwarki, bo Pan Pawel odpowiadal juz na takie pytanie.
        • elan-o100 chyba sie wyjaśnilo 29.02.08, 14:06
          Na ostatniej kontroli bioder u ortopedy zapytałam go o te żebra. Odpowiedział
          mi, że kształtów żeber jest tyle co kształtów nosa i mamy sie tym absolutnie nie
          przejmować. Sprawdził przy tym czy mały ma twardą głowę - twarda!, wiec nie ma
          mowy o krzywicy. Powiedział tez, że kształt moze byc dzidziczny.
          Tak wiec wszystko sie wyjasnilo.
          Pozdrawiam
          Elano

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka