ziena77 06.05.09, 14:31 Czy można nakładać małemu dziecku (2 lata) okulary przeciwsłoneczne? Słyszałam różne opinie i teraz nie wiem czy to szkodzi czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.b5 Re: okulary przeciwsłoneczne 06.05.09, 16:08 ale czemu ma szkodzic? Jak Ciebie slonce razi w oczy to zakladasz to czemu dziecku mialoby to zaszkodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: okulary przeciwsłoneczne 06.05.09, 19:08 Wyłącznie z filtrem - byle jakie "zabawkowe" są że szkodą dla oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: okulary przeciwsłoneczne 07.05.09, 11:46 Mogą szkodzić chociażby dlatego, że oko u takiego dziecka sie dopiero rozwija a u mnie już nie. To tylko moje skromne zdanie ale nie jestem fachowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: okulary przeciwsłoneczne 07.05.09, 12:03 sobie jak zakładasz byle jakie znaczy "bazarkowe" to też wielkiego prezentu oczom nie robisz. Wcale zatem nie dziwi mnie pytanie zieny77. Jeśli chce nosić to faktycznie u optyka się rozejrzyj. Trochę droższe niż zabawkowe a z korzyścią pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: okulary przeciwsłoneczne 07.05.09, 16:59 wlasnie z racji tego ze oko dziecka sie rozwija, jest bardziej niz dorosly narazony na ostre swiatlo, a brak ochrony moze prowadzic m. in. do katarakty. okulary powinny byc z atestem i chronic w 100% przed UVA/B. okulary trzeba tez przymierzyc, aby dobrze lezaly/ przylegaly, zeby odbijaly jak najwiecej promieniowania, daltego najlepiej (i najbezpieczniej) wybrac sie do optyka. Odpowiedz Link Zgłoś