Dodaj do ulubionych

witam i pytam o place zabaw:)

26.04.11, 07:28
Witam,
Podczytuję was od jakiegoś czasu i postanowiłam się ujawnić:). Jestem mieszkankę bielan od 7 lat i jestem bardzo zadowolona, że wybrałam to miejsce do mieszkania.Jako mama mam pytanie czy macie może jakiś pomysł jak wpłynąc na władze dzielnicy żeby zagospodarowali tzw. jordanek który mieści się przed ogniskiem pracy pozaszkolnej na ul.szegedyńskiej w tej chwili jest to miejsce straszne beton, stare rozwalające się chustawki na których w ciągu dnia bujają się starsze panie a w nocy okoliczna młodzież. Przecież tam jest wymarzony teren żeby stworzyć plac zabaw z prawdziwego zdarzenia o które na bielanach ciężko.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 Re: witam i pytam o place zabaw:) 26.04.11, 08:46
      > Witam,
      > Podczytuję was od jakiegoś czasu i postanowiłam się ujawnić:). Jestem mieszkank
      > ę bielan od 7 lat i jestem bardzo zadowolona, że wybrałam to miejsce do mieszka
      > nia.Jako mama mam pytanie czy macie może jakiś pomysł jak wpłynąc na władze dzi
      > elnicy żeby zagospodarowali tzw. jordanek który mieści się przed ogniskiem prac
      > y pozaszkolnej na ul.szegedyńskiej w tej chwili jest to miejsce straszne beton,
      > stare rozwalające się chustawki na których w ciągu dnia bujają się starsze pan
      > ie a w nocy okoliczna młodzież. Przecież tam jest wymarzony teren żeby stworzyć
      > plac zabaw z prawdziwego zdarzenia o które na bielanach ciężko.
      > Pozdrawiam

Witaj na forum! Najlepiej chyba po prostu wystosować pismo do wladz (przemyślę temat, do kogo konkretnie) zwracające uwagę na problem, bo może z perspektywy ratusza nie jest on dostrzegany. Spróbuje stworzyć gotowca, ale gdybyś mogła, to napisz (np. w tym wątku), jak wyobrażasz sobie plac zabaw z prawdziwego zdarzenia, bo zapewne jako mama masz jakieś pomysły, tylko trzeba je przelać na papier, żeby zainteresować nimi władze.

Ewentualnie podaj tez przykłady takich placów zabaw z prawdziwego zdarzenia, jesli gdzes widzialaś takie w Warszawie.
      • b.bea Re: witam i pytam o place zabaw:) 26.04.11, 09:29
        najlepszym przykładem jest dzielnica bemowo przy obrońców tobruku jest plac zabaw, który cieszy sie dużym powodzeniem. Również ostatnio w parku na jelonkach przy amfiteatrze otworzono plac zabaw.
        Chodzi mi o taki plac zabaw z wydzielonymi częściami dla maluchów i trochę starszych dzieci wyłożony tartanem. Przykładem może być też plac zabaw na placu Wilsona.
        Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie
        • lukasz.1978 Dzięki 26.04.11, 09:36
          OK, to juz wiem o co chodzi, dzieki. Najpóźniej do jutra jakiegoś "gotowca" przygotuję w tej sprawie.
    • lukasz.1978 Gotowiec 26.04.11, 21:58
      Więc zrobiłem gotowca, oczywiście możesz przerobić według potrzeb. Wyślij to tu:

Wydział Ochrony Środowiska dla Dzielnicy Bielany
      ul. Żeromskiego 29, 01-882 Warszawa

Najlepiej na papierze, choc dodatkowo możesz też mailem:
      wlodek_m@poczta.bielany.waw.pl (mail do pani Mirosławy Włodek, naczelnika wydziału)

Postaraj się też skrzyknąć więcej osób, niech i one piszą w tej sprawie, bo im więcej sygnałów o istniejącym problemie, tym lepiej. Od zgłoszenia problemu do inwestycji jeszcze droga daleka, ale warto dać sygnał, że problem istnieje.

Szanowni Państwo,

Jestem mieszkanką Bielan i jednocześnie matką małego dziecka. Chciałabym zwrócić Państwa uwagę na plac zabaw w tzw. ogródku jordanowskim na Wrzecionie (okolice ulicy Szegedyńskiej, koło Mediateki) i konieczność jego modernizacji.

To miejsce placem zabaw jest od lat, od lat służy lokalnej społeczności. Niestety to miejsce jest obecnie strasznie zaniedbane, popada w ruinę, zabawki są stare, zardzewiałe, zdewastowane, wręcz niebezpieczne dla bawiących się dzieci. Jednym słowem stan tego miejsca nijak nie przystaje do wymagań współczesności, co w miejscu takim jak osiedle Wrzeciono (borykające się z róznymi problemami społecznymi, o czym Państwo zapewne doskonale wiedzą) jest szczególnie istotne.

Tymczasem w dzielnicach sąsiednich powstają miejsca, które mogą być przykładem, jak powinien wyglądać porządny plac zabaw, bezpieczny dla dzieci, mający atrakcyjne urządzenia zarówno dla maluchów jak i dzieci starszych oraz bezpieczną nawierzchnię - tartanową a nie betonową. Mam w szczególności na myśli Park Żeromskiego na Żoliborzu (koło Placu Wilsona) oraz plac zabaw przy Obrońców Tobruku na Bemowie (tzw. Fort Bema).

Postuluję zatem, aby w podobny sposób, sposób przyjazny dzieciom i ich rodzicom, urządzić plac zabaw w ogródku jordanowskim na osiedlu Wrzeciono - jeszcze raz podkreślam, jak ważne jest to akurat na tym konkretnym osiedlu. Zdaję sobie oczywiście sprawę z ograniczonego budżetu dzielnicy, ale zwracam uwagę na istnienie problemu i konieczność jego rozwiązania. Mam nadzieję, że wezmą to Państwo pod rozwagę przy planowaniu wydatków dzielnicy.

Z wyrazami szacunku
      .........
      • beata_z_rudy Re: Gotowiec 26.04.11, 22:12
        lukasz.1978 napisał:

> Postaraj się też skrzyknąć więcej osób, niech i one piszą w tej sprawie, bo im
        > więcej sygnałów o istniejącym problemie, tym lepiej. Od zgłoszenia problemu do
        > inwestycji jeszcze droga daleka, ale warto dać sygnał, że problem istnieje.

warto też pamiętać o tzw. "inicjatywie lokalnej", pisałam o niej tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,101706,123692394,123692487,inicjatywa_lokalna.html
        powodzenia
        • beata_z_rudy więcej o inicjatywnie lokalnej 26.04.11, 22:41
          administracja.ngo.pl/x/523851
          powodzenia
    • arturwrzeciono Re: witam i pytam o place zabaw:) 26.04.11, 22:32
      dziś na rowerze odwiedziłem Wawrzyszew tam obok jeziorek jest spory plac zabaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka