Dodaj do ulubionych

Mleko z mlekomatu

28.01.11, 19:48
Witam,
Zakupiłem kilka razy mleko z mlekomatu (oś.Przyjaźń), ponieważ było dobre, chciałem zrobić sobie kwaśne mleczko (mmm, z ziemniaczkami...) i tu problem- mleko stało, stało i się nie zsiadło, po 4 dniach- zepsuło się. :( Próbowałem 2 razy.
Wiele razy robiłem zsiadłe z "prawdziwego" mleka (takie od krowy- kupowane w Orzechu), więc wykluczam błąd techniczny. Podobny problem z mlekomatowym mlekiem mieli teściowe i moi rodzice.
Gdzie jest problem, czyżby coś było do mleka dodawane?
Co o tym sądzicie? Trochę się obawiam, bo daję to mleko dziecku...

Pozdrawiam
Janusz
Obserwuj wątek
    • oryginal23 Re: Mleko z mlekomatu 28.01.11, 21:42
      Numer telefonu do producenta mleka jest chyba umieszczony na mlekomacie, zadzwoń i zapytaj.
      23.
      • la.firynda.dg Re: Mleko z mlekomatu 29.01.11, 21:52
        I daj znać czego się dowiedziałaś. Przyznam, że też miałam ten problem, ale myślałam, że błąd jest po mojej stronie.
      • alr_gw Re: Mleko z mlekomatu 29.01.11, 23:21
        tiaa, a czego się spodziewasz po rozmowie?
        Halooo, co też Państwo dolewacie do mleka???... Nic?... a no to dziękuję za informację, do widzenia :P

Myślałem, że być może mleko jest pasteryzowane, ale na mlekomacie jest wyraźna informacja, że nie jest.
        Na razie mam patent - łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego do mleka i jest OK, ale raczej tak nie powinno być- w naturalnym mleku są pałeczki kwasu mlekowego, a skoro ich nie ma, więc coś jest nie tak.

Pozdr.
        Alr

p.s. jak odpiszę nr- zadzwonię, a co mi tam!
    • dlm-2 Re: Mleko z mlekomatu 31.01.11, 07:05
      Chyba prosta odpowiedz.Do mleka dodają jakieś E .zeby nie psuło się.A już myślałam ,że to jest rzeczywiście mleko prosto od krowy.Chyba już nie ma produktów bez tych ulepszaczy.
      • patriotapis Re: Mleko z mlekomatu 31.01.11, 07:26
        Dzięki PO takie mleko!
        • ester87 Re: Mleko z mlekomatu 31.01.11, 10:52
          Mleko rzeczywiście nie jest pasteryzowane i nie są tam raczej dodawane żadne chemikalia ale
          wlew mleka jest dezynfekowany co kilkanaście minut poprzez promienie UV które zabijają wszelkie bakterie. Mleko lepsze niż z kartonu ale znowu nie aż takie naturalne jak prosto od krowy. Dodanie jogurtu to dobry pomysł.
          • alr_gw Re: Mleko z mlekomatu 31.01.11, 21:03
            A co ma dezynfekcja końcówki nalewającej do naturalnej zawartości pałeczek kwasu mlekowego? Przecież bakterie te powinny być w całej objętości mleka. Giną one podczas gotowania/pasteryzacji/dodaniu antybiotyków lub innych świństw. Skoro chwalą się, że mleko nie jest pasteryzowane to jakie też E tam dodano (oczywiście zgodne z dyrektywami UE...).

Pozdr.
            alr
            • reservoir_dog Re: Mleko z mlekomatu 01.02.11, 08:47
              może wypowiedziałby się ktoś znający temat, ja znam sprawę ze słyszenia i doniesień mediów że w całej UE a więc również i u nas nie można sprzedawać detalicznie mleka niepasteryzowanego. Czy oznaczałoby to że mleko z przyjaźni jest wstępnie procesowane (np. pasteryzacja niskotemperaturowa)?

Próbowaliśmy w domu zrobić z niego mleko zsiadłe i też nie udało nam się. Dla porównania, często dostajemy mleko naprawdę prosto od krowy z zaprzyjaźnionego gospodarstwa - i można je ukwasić i zebrać pyszną śmietankę i w smaku jest jedyne w swoim rodzaju...
              • merich Re: Mleko z mlekomatu 02.02.11, 13:35
                Ja parokrotnie robiłam zsiadłe mleko właśnie z mleka z mlekomatu na Przyjaźni i jak dotąd nie miałam z tym żadnych problemów. Spróbuj mleka z mlekomatu przy Hali Targowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka