Gość: czarnohucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:39 Jak w fabrycznych ruinach, a kolega pisał, że można sie na forum pobawić. Czarna Huta to najmilsza dzielnica TG Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gostek Re: Cicho i głucho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:04 A Sowice? Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Cicho i głucho 19.12.05, 08:19 Ludzie - ktoś wie gdzie są... Puferki? L. Odpowiedz Link Zgłoś
merich Re: Cicho i głucho 19.12.05, 21:48 Ja wiem gdzie są Puferki i wiem gdzie są Sowice. Puferki to naprawdę fajna okolica, spokojna i bardzo zielona, blisko lasku. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Puferek i okolicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heban Re: Cicho i głucho IP: *.gwarbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:57 Sowice, Puferki,...no (i Czarna Huta od czasu rozbiórki Zakładów Chemicznych), to wspaniałe dzielnice do zamieszkania i wychowania dzieci. Lasy, piękne tereny do spacerów, bezpieczeństwo, stosunkowo duże działki. Zwarte, przyjazne i pomagające sobie nawzajem społeczeństwo, które ciężko pracuje nad odpowiednim quality of life - cos co w tym kraju jest osobliwością. Mnóstwo zaangazowanych ludzi - ich pracę z roku na rok widać coraz wyraźniej. Dlatego w trakcie odwiedziń w tej dzielnicy ja i mój syn czujemy się doskonale. Jest to mnie,po pracy, gdzie homo homini lupus est regeneracja psychiczna i fizyczna. W sowicach wszyscy się znają, sa dla siebie życzliwi, pozdrawiają, pogadaja o tzw. " duperelach" .. tzn pogodzie, dzieciach, rybach etc. Nie jesteś tam anonimowym obywatelem - każdy wyciąga do Ciebie dłoń. Ponadto zmiana w infrastuklturze - kapitalna robota Pana Morawca ( żaden krewny!!!) nad odtworzeniem doliny Soły i jego znaczeniem dla homogenizacji dzielnicy, oraz cięzka praca działaczy rady dzielnicowej, którą widać. Wiele lat mieszkałem w tej dzielnicy - obecnie praca zawodowa zmusiła mnie do wyprowadzki. Strasznie żałuję, gdyż mogę zapewnić,iż wielu którzy narzekają na mieszkanie w Sowicach, grzeszą!! Jak tylko będzie okazja wracam tam wraz z przyjaciółmi, tylko boję się czy ceny gruntów nie będą zaporowe. Popatrzcie na tak zwane "pola" - domy powstaną jak grzyby po deszczu. I jeszcze jedna uwaga: tarnogórski intenauto - bądź dumny ze swojej małej ojczyzny, nie posiadaj kompleksów!! A jeżeli je masz ??? to proponuję wycieczkę do tzw. "dużych miast" np: Łódź, Bytom, Siemianowice etc. wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goffy Re: Cicho i głucho IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 00:34 Piszesz Hebanie",badz dumny ze swojej malej ojczyzny, nie posiadaj kompleksow".Kompleksow nie posiadam,lecz coraz trudniej przychodzi mi byc dumnym z tej mojej,malej ojczyzny.Wierz mi ze bardzo bym chcial.No ale skoro niedawno zostalem zdegradowany z mieszkanca T.G, do roli "uzytkownika" tegoz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Cicho i głucho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:38 masz calkowita racje panie hebanie ....dielnice te to powoli ciekawa koncepcja na mieszkanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
loggic A jak sobie radzicie z... 21.12.05, 07:56 Ciekawym jak sobie w tych dzielnicach radzicie z problemami: - specyficznego zapachu rzeki Stoły, - problemem tzw. niskiej emisji czyli smogiem powstałym w wyniku palenia wszystkiego co popadnie w piecach CO. Pozdrawiam L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec pufere Re: A jak sobie radzicie z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:02 drogi forumowiczu pytanie o zapach stoly kieruj do naszych wladz a szczegolnie pana burmistrza gdyz miasto tg to miasto w ktorym mozna sie kapac (park wodny ) a nie mozna sie w.....c (posiadamy 100 letnia oczyszczalnie o zerowych mozliwosciach ). jes to problem wladz a nie mieszkancow , ktore doskonale temat znaja . dodac nalezy , ze nasze miasto nieodplatnie funduje nasze fekalia miastu opole poprzez mala panew dojeziora turawskiego i coz na to ekolodzy z opola ...? zapytuje rowniez , forumowiczu gdzie transportujesz swoje nieczystosci ? :) w celu organoleptycznego sprawdzenia poruszonego tutaj tematu i jakosci pracy naszej t-g oczyszczalni zapraszam w kazdy niedzielny poranek na mostek na stole w puferkach badz na strzybnicy . inhalacji moga rowniez zazywac mieszkancy takich renomowanych okolic jak lasowice sowice puferki strzybnica brynek itd jak plynie stola .szkoda ze i producenci wspon=mnianych zapachow nie moga ich zakosztowac ( centrum t-g ) co zas tyczy sie niskiej emisji ....80 % gospodarstw domowych w naszym miescie korzysta z piecow weglowych ( o zgrozo nawet ci ktorzy posiadaja mozliwosc ogrzewania gazem )ze wzgledu na koszta - nie ma jak piece kaflowe w centrum w starych kamienicach :) z pozdrowieniami z centralnej perfumerii miejskiej lasowice :) Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: A jak sobie radzicie z... 22.12.05, 08:05 Szanowny mieszkańcu Puferek, ja wiem że rozwiązanie problemu rzeki Stoły i tego co ta rzeka ze sobą niesie leży w gestii władz samorządowych. I tego od nich powinniśmy wymagać. Ja się pytam, jak mieszkańcy dzielnic "nadbrzeżnych" radzą sobie z tą sytuacją. Czy w ogóle mają jakiś wpływ na władzę? czy są podejmowane jakieś spójne działania? co na to rada dzielnicy? itd. A teraz kilka uwag: - parę lat temu powstał program ochrony dorzecza Małej Panwi, ale w TG coś o nim cicho, - TG nie zanieczyszczają życia mieszkańcom Opola, bo Stoła->Mała Panew->Turawa wpadają do Odry powyżej Opola, - ale faktem jest że Turawianie i opolanie chcący wypoczywać nad zbiornikiem Turawskim mają przes..... Co do niskiej emisji - to jest tu widoczna chyba jedyna przewaga osiedli (np. OHIO) nad "domkami". L. Odpowiedz Link Zgłoś