Dodaj do ulubionych

Cicho i głucho

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:39
Jak w fabrycznych ruinach, a kolega pisał, że można sie na forum pobawić.
Czarna Huta to najmilsza dzielnica TG
Obserwuj wątek
    • Gość: gostek Re: Cicho i głucho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:04
      A Sowice?
    • loggic Re: Cicho i głucho 19.12.05, 08:19
      Ludzie - ktoś wie gdzie są... Puferki?
      L.
      • merich Re: Cicho i głucho 19.12.05, 21:48
        Ja wiem gdzie są Puferki i wiem gdzie są Sowice. Puferki to naprawdę fajna
        okolica, spokojna i bardzo zielona, blisko lasku. Pozdrawiam wszystkich
        mieszkańców Puferek i okolicy:)
        • Gość: heban Re: Cicho i głucho IP: *.gwarbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:57
          Sowice, Puferki,...no (i Czarna Huta od czasu rozbiórki Zakładów Chemicznych),
          to wspaniałe dzielnice do zamieszkania i wychowania dzieci. Lasy, piękne tereny
          do spacerów, bezpieczeństwo, stosunkowo duże działki. Zwarte, przyjazne i
          pomagające sobie nawzajem społeczeństwo, które ciężko pracuje nad odpowiednim
          quality of life - cos co w tym kraju jest osobliwością. Mnóstwo zaangazowanych
          ludzi - ich pracę z roku na rok widać coraz wyraźniej. Dlatego w trakcie
          odwiedziń w tej dzielnicy ja i mój syn czujemy się doskonale. Jest to mnie,po
          pracy, gdzie homo homini lupus est regeneracja psychiczna i fizyczna. W
          sowicach wszyscy się znają, sa dla siebie życzliwi, pozdrawiają, pogadaja o
          tzw. " duperelach" .. tzn pogodzie, dzieciach, rybach etc. Nie jesteś tam
          anonimowym obywatelem - każdy wyciąga do Ciebie dłoń. Ponadto zmiana w
          infrastuklturze - kapitalna robota Pana Morawca ( żaden krewny!!!) nad
          odtworzeniem doliny Soły i jego znaczeniem dla homogenizacji dzielnicy, oraz
          cięzka praca działaczy rady dzielnicowej, którą widać. Wiele lat mieszkałem w
          tej dzielnicy - obecnie praca zawodowa zmusiła mnie do wyprowadzki. Strasznie
          żałuję, gdyż mogę zapewnić,iż wielu którzy narzekają na mieszkanie w Sowicach,
          grzeszą!! Jak tylko będzie okazja wracam tam wraz z przyjaciółmi, tylko boję
          się czy ceny gruntów nie będą zaporowe. Popatrzcie na tak zwane "pola" - domy
          powstaną jak grzyby po deszczu. I jeszcze jedna uwaga: tarnogórski intenauto -
          bądź dumny ze swojej małej ojczyzny, nie posiadaj kompleksów!! A jeżeli je
          masz ??? to proponuję wycieczkę do tzw. "dużych miast" np: Łódź, Bytom,
          Siemianowice etc. wtedy pogadamy.
          • Gość: goffy Re: Cicho i głucho IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 00:34
            Piszesz Hebanie",badz dumny ze swojej malej ojczyzny, nie posiadaj
            kompleksow".Kompleksow nie posiadam,lecz coraz trudniej przychodzi mi byc
            dumnym z tej mojej,malej ojczyzny.Wierz mi ze bardzo bym chcial.No ale skoro
            niedawno zostalem zdegradowany z mieszkanca T.G, do roli "uzytkownika" tegoz.
            • Gość: bolek Re: Cicho i głucho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:38
              masz calkowita racje panie hebanie ....dielnice te to powoli ciekawa koncepcja
              na mieszkanie :)
              • michil Re: Cicho i głucho 20.12.05, 19:40
                :) alo :)
              • loggic A jak sobie radzicie z... 21.12.05, 07:56
                Ciekawym jak sobie w tych dzielnicach radzicie z problemami:
                - specyficznego zapachu rzeki Stoły,
                - problemem tzw. niskiej emisji czyli smogiem powstałym w wyniku palenia
                wszystkiego co popadnie w piecach CO.

Pozdrawiam
                L.
                • Gość: mieszkaniec pufere Re: A jak sobie radzicie z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:02
                  drogi forumowiczu pytanie o zapach stoly kieruj do naszych wladz a szczegolnie
                  pana burmistrza gdyz miasto tg to miasto w ktorym mozna sie kapac (park wodny )
                  a nie mozna sie w.....c (posiadamy 100 letnia oczyszczalnie o zerowych
                  mozliwosciach ). jes to problem wladz a nie mieszkancow , ktore doskonale temat
                  znaja .
                  dodac nalezy , ze nasze miasto nieodplatnie funduje nasze fekalia miastu opole
                  poprzez mala panew dojeziora turawskiego
                  i coz na to ekolodzy z opola ...?
                  zapytuje rowniez , forumowiczu gdzie transportujesz swoje nieczystosci ? :)
                  w celu organoleptycznego sprawdzenia poruszonego tutaj tematu i jakosci pracy
                  naszej t-g oczyszczalni zapraszam w kazdy niedzielny poranek na mostek na
                  stole w puferkach badz na strzybnicy .
                  inhalacji moga rowniez zazywac mieszkancy takich renomowanych okolic jak
                  lasowice sowice puferki strzybnica brynek itd jak plynie stola .szkoda ze i
                  producenci wspon=mnianych zapachow nie moga ich zakosztowac ( centrum t-g )

co zas tyczy sie niskiej emisji ....80 % gospodarstw domowych w naszym miescie
                  korzysta z piecow weglowych ( o zgrozo nawet ci ktorzy posiadaja mozliwosc
                  ogrzewania gazem )ze wzgledu na koszta - nie ma jak piece kaflowe w centrum w
                  starych kamienicach :)
                  z pozdrowieniami z centralnej perfumerii miejskiej lasowice :)
                  • loggic Re: A jak sobie radzicie z... 22.12.05, 08:05
                    Szanowny mieszkańcu Puferek,
                    ja wiem że rozwiązanie problemu rzeki Stoły i tego co ta rzeka ze sobą niesie
                    leży w gestii władz samorządowych. I tego od nich powinniśmy wymagać.
                    Ja się pytam, jak mieszkańcy dzielnic "nadbrzeżnych" radzą sobie z tą sytuacją.
                    Czy w ogóle mają jakiś wpływ na władzę? czy są podejmowane jakieś spójne
                    działania? co na to rada dzielnicy? itd.

A teraz kilka uwag:
                    - parę lat temu powstał program ochrony dorzecza Małej Panwi, ale w TG coś o nim
                    cicho,
                    - TG nie zanieczyszczają życia mieszkańcom Opola, bo Stoła->Mała Panew->Turawa
                    wpadają do Odry powyżej Opola,
                    - ale faktem jest że Turawianie i opolanie chcący wypoczywać nad zbiornikiem
                    Turawskim mają przes.....

Co do niskiej emisji - to jest tu widoczna chyba jedyna przewaga osiedli (np.
                    OHIO) nad "domkami".

L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka