emeraldgreen 21.02.07, 00:33 Mam pytanie, czy mnie oczęta nie mylą, czy w Tarnowskich Górach jest cmentarz żydowski? Bo chyba coś takiego widziałam, byłabym przeszczęśliwa, mogąc tam pofocić, proszę mnie utwierdzić w moim przekonaniu ;-), prooszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Smakosz Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 01:05 Czy "pofocić" to cos zdroznego czy tez zwykly blad w czasie pisania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Cmentarz żydowski IP: 89.107.158.* 21.02.07, 08:21 Tak cmentarz żydowski jest na gliwickiej zaraz obok lidla, naprzeciw opla asko. Miłego "focenia" Odpowiedz Link Zgłoś
emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 21.02.07, 08:49 :-) Dzięki za informacje. Smakoszu, nic zdrożnego :-), a "pofocić" zastosowałąm świadomie. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hesiu Re: Cmentarz żydowski 22.02.07, 07:07 W Miasteczku Sląskim tez jest ale zdewastowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 15:17 Bardzo dziękuję, a dokładnie gdzie w Miasteczku, będe wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorek Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:07 w miasteczku uwazaj na deworian i zacnych ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninja Re: Cmentarz żydowski IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.07, 17:17 W Tarnowskich Górach już focili: www.tg.net.pl/foto/cmentarz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zacny Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:17 Uwaga na Dewornian - wstarczy że powiesz "Dewor ponad wszystko" a pokażą ci gdzie żydowski cmentarz i pozwolą ci uczestniczyć w Apelu o 21.oo Atrakcja nie samowita robi ogromne wrażenie, podobnie jak wielkie serce na walentynki pod kapliczkami zrobione ze zniczy przez wielbicielkę bliska p. Kasie. Zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razek Re: Cmentarz żydowski IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.07, 22:29 a kto to deworianin ?i jak na "to" uwazac Odpowiedz Link Zgłoś
emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 25.02.07, 08:44 Deworianie - nazwą tą od połowy 2005 roku określa się zwolenników rzymsko-katolickiego ( zobacz: Kościół rzymskokatolicki ) księdza Grzegorza Dewora, który na wskutek konfliktu z władzami kościelnymi został zawieszony w czynnościach kapłańskich. Deworianie spotykają się nieprzerwanie od ponad roku w Miasteczku Śląskim ( zobacz: Miasteczko Śląskie ) na Apelach. W obronie księdza Grzegorza rozpoczęli protest w czerwcu 2005 roku, interweniowali nawet u samego Papieża ( zobacz: Papież ), ale bez efektu. Środki masowego przekazu informują o tym co jakiś czas nawet poza granicami Polski. żródło- Wikipedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajny Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 14:18 .... i utwożyli swoją komórkę wyborczą po szumną nazwą "Pojednanie Ponad Podziałami" mają swojego Burmistrza w Miasteczku i zdominowaną Radę Miejską. teraz planują powołanie Rady Parafialnej i przejęcie funduszy kościoła w Miasteczku. Przygotowują również lokal i posadę do byłego Księdza Grzegorza - Miasteczko za kilka miesięcy zmieni się nie do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
razek67 Re: Cmentarz żydowski 28.02.07, 18:00 ....o rany z Grzegorzem chodzilem do szkoly (do sempy) klasa prof.Lysik o ile sie nie myle..taki strasznie spokojny facet byl . on chyba w ogole rodem z Bobrownik. a nawet go chyba w Krolowej Pokoju mozna bylo podziwiac . i co on takiego zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
hesiu Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 08:56 Jak wiedziesz do Miasteczka za nasypem kolejowym 200 metrów na wschódi 50do 100 metrów na północ od nasypu wsród drzew są nagrobki.Można zapytac mieszkanców pobliskich domów o ,,kerhofek"to wskażą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:09 Jest we Wielowsi w ciekawym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 09:06 ślicznie dziękuję wszystkim za odpowiedź, warto odkrywać takie miejsca, więc jak tylko mi czas pozwoli pobiegnę w plener. Odpowiedz Link Zgłoś
emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 09:17 Czy znacie jeszcze jakieś zaniedbane cmentarze w okolicy? Próbuję utrwalać takie miejsca, kiedyś miałam więcej czasu i sama takie odkrywałam buszując w czytelniach albo błądząc po zaułkach śląska, teraz jest z tym różnie. Sama dokumentowałam Mater Dolorosa w Bytomiu, cmentarze sosnowieckie i będzińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekadnet Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:46 Jeśli interesują cię cmantarze idź do urzędu miejskiego, to prawdziwy sarkofag! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biber Re: Cmentarz żydowski IP: *.strong-pc.com 25.02.07, 19:35 Witam W Toszku tez jest cmentarz żydowski (nawet ostatnio został wysprzątany) oprócz tego znajdziesz tam mogiłę-pomnik ofiar obozu NKWD, a niedaleko ślicznie położony wśród pól stary cmentarz choleryczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:59 cmentarz żydowski w T.G. zobaczyłam przypadkiem 2 tyg. temu będąc w salonie opla. nie wiem do kogo należy(miasto?, gmina żydowska?), ale wygląda nieciekawie. łaziły tam kury (ktoś tam chyba mieszka?)i ogólnie zaniedbany - dużo gorzej niż na fotkach z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
razek67 Re: Cmentarz żydowski 28.02.07, 18:03 i tak jest od lat .znaczyloby cmentarz jest zawsze w "dobrych" rekach! Odpowiedz Link Zgłoś