Dodaj do ulubionych

Cmentarz żydowski

21.02.07, 00:33
Mam pytanie, czy mnie oczęta nie mylą, czy w Tarnowskich Górach jest cmentarz żydowski? Bo chyba coś takiego widziałam, byłabym przeszczęśliwa, mogąc tam pofocić, proszę mnie utwierdzić w moim przekonaniu ;-), prooszę
Obserwuj wątek
    • Gość: Smakosz Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 01:05
      Czy "pofocić" to cos zdroznego czy tez zwykly blad w czasie pisania?
      • Gość: marcin Re: Cmentarz żydowski IP: 89.107.158.* 21.02.07, 08:21
        Tak cmentarz żydowski jest na gliwickiej zaraz obok lidla, naprzeciw opla asko.
        Miłego "focenia"
      • emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 21.02.07, 08:49
        :-) Dzięki za informacje. Smakoszu, nic zdrożnego :-), a "pofocić" zastosowałąm świadomie. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
    • hesiu Re: Cmentarz żydowski 22.02.07, 07:07
      W Miasteczku Sląskim tez jest ale zdewastowany
      • Gość: emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 15:17
        Bardzo dziękuję, a dokładnie gdzie w Miasteczku, będe wdzięczna za odpowiedź.
        • Gość: autorek Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:07
          w miasteczku uwazaj na deworian i zacnych ;-]
          • Gość: ninja Re: Cmentarz żydowski IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.07, 17:17
            W Tarnowskich Górach już focili:

www.tg.net.pl/foto/cmentarz.htm
          • Gość: Zacny Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:17
            Uwaga na Dewornian - wstarczy że powiesz "Dewor ponad wszystko" a pokażą ci
            gdzie żydowski cmentarz i pozwolą ci uczestniczyć w Apelu o 21.oo Atrakcja nie
            samowita robi ogromne wrażenie, podobnie jak wielkie serce na walentynki pod
            kapliczkami zrobione ze zniczy przez wielbicielkę bliska p. Kasie. Zapraszamy
            • emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 14:05
              :-))), będę się pilnowała
          • Gość: razek Re: Cmentarz żydowski IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.07, 22:29
            a kto to deworianin ?i jak na "to" uwazac
            • emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 25.02.07, 08:44
              Deworianie - nazwą tą od połowy 2005 roku określa się zwolenników rzymsko-katolickiego ( zobacz: Kościół rzymskokatolicki ) księdza Grzegorza Dewora, który na wskutek konfliktu z władzami kościelnymi został zawieszony w czynnościach kapłańskich. Deworianie spotykają się nieprzerwanie od ponad roku w Miasteczku Śląskim ( zobacz: Miasteczko Śląskie ) na Apelach. W obronie księdza Grzegorza rozpoczęli protest w czerwcu 2005 roku, interweniowali nawet u samego Papieża ( zobacz: Papież ), ale bez efektu. Środki masowego przekazu informują o tym co jakiś czas nawet poza granicami Polski. żródło- Wikipedia
              • Gość: dajny Re: Cmentarz żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 14:18
                .... i utwożyli swoją komórkę wyborczą po szumną nazwą "Pojednanie Ponad
                Podziałami" mają swojego Burmistrza w Miasteczku i zdominowaną Radę Miejską.
                teraz planują powołanie Rady Parafialnej i przejęcie funduszy kościoła w
                Miasteczku. Przygotowują również lokal i posadę do byłego Księdza Grzegorza -
                Miasteczko za kilka miesięcy zmieni się nie do poznania.
              • razek67 Re: Cmentarz żydowski 28.02.07, 18:00
                ....o rany z Grzegorzem chodzilem do szkoly (do sempy) klasa prof.Lysik o ile
                sie nie myle..taki strasznie spokojny facet byl . on chyba w ogole rodem z
                Bobrownik.
                a nawet go chyba w Krolowej Pokoju mozna bylo podziwiac . i co on takiego zrobil?
        • hesiu Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 08:56
          Jak wiedziesz do Miasteczka za nasypem kolejowym 200 metrów na wschódi 50do 100
          metrów na północ od nasypu wsród drzew są nagrobki.Można zapytac mieszkanców
          pobliskich domów o ,,kerhofek"to wskażą.
    • Gość: wiem Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:09
      Jest we Wielowsi w ciekawym miejscu.
    • emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 09:06
      ślicznie dziękuję wszystkim za odpowiedź, warto odkrywać takie miejsca, więc jak tylko mi czas pozwoli pobiegnę w plener.
    • emeraldgreen Re: Cmentarz żydowski 23.02.07, 09:17
      Czy znacie jeszcze jakieś zaniedbane cmentarze w okolicy? Próbuję utrwalać takie miejsca, kiedyś miałam więcej czasu i sama takie odkrywałam buszując w czytelniach albo błądząc po zaułkach śląska, teraz jest z tym różnie. Sama dokumentowałam Mater Dolorosa w Bytomiu, cmentarze sosnowieckie i będzińskie.
      • Gość: dekadnet Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:46
        Jeśli interesują cię cmantarze idź do urzędu miejskiego, to prawdziwy sarkofag!
      • Gość: biber Re: Cmentarz żydowski IP: *.strong-pc.com 25.02.07, 19:35
        Witam
        W Toszku tez jest cmentarz żydowski (nawet ostatnio został wysprzątany) oprócz
        tego znajdziesz tam mogiłę-pomnik ofiar obozu NKWD, a niedaleko ślicznie
        położony wśród pól stary cmentarz choleryczny.
        Pozdrawiam
    • Gość: stranger Re: Cmentarz żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:59
      cmentarz żydowski w T.G. zobaczyłam przypadkiem 2 tyg. temu będąc w salonie
      opla. nie wiem do kogo należy(miasto?, gmina żydowska?), ale wygląda
      nieciekawie. łaziły tam kury (ktoś tam chyba mieszka?)i ogólnie zaniedbany -
      dużo gorzej niż na fotkach z netu.

• razek67 Re: Cmentarz żydowski 28.02.07, 18:03
        i tak jest od lat .znaczyloby cmentarz jest zawsze w "dobrych" rekach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka