Gość: ekolog IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 23:09 Jak w Tarnowskich Gorach wyglada kwestia segregacji smieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loggic Re: smieci 03.07.03, 09:40 Do kitu! Co prawda na osiedlach sa 2 pojemniki na szklo biale i kolorowe, ale podczas zabierania przez MPK wszystko jest mieszane. Sa osobne pojemniki na papier i na metal. Czy jest to potem jakos przetwarzane i segregowane nie wiem. Przypuszczam ze nie skoro wysypisko ktore mialo byc na wiele wiele lat, jest juz (po 1/3 obiecyanego czasu eksploatacji) pelne! Cale szczescie zbieracze, zlomiarze i inni smieciarze wykonuja kawal dobrej roboty - recycling pierwszego frontu. Wywoza cale sterty makulatury do skupu, podobnie butelki i metal. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: smieci IP: proxy / 192.168.3.* 03.07.03, 11:53 Jeśli można p.Ekolog to powiem słówko o dużej gminie obok,bo tam nie ma pana pytania.Chodzi o Piekary Śl, o odpady z tworzyw sztucznych.Regularnie widuję tam na osiedlu domków jednorodzinnych worki wypełnione butelkami po napojach (petach) i innymi plastikami.Stoją obok kubłów czekając na wywóz.I są na pewno wywożone. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 03.07.03, 12:45 To ja jeszcze apropos butelek plastikowych - zawsze wyrzucam takie butelki z odkrecona zakretka. Podobno lepiej sie kompresuja a wiec miejsca na wysypisku starczy na dluzej... L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA Re: smieci IP: 213.216.82.* 03.07.03, 14:40 Widziałem w Kaletach duże pojemniki z siatki drucianej na butelki z tworzyw sztucznych. Duże bo się szybko zapełniają; z drutu bo tańsze. Bardzo mi się to podobało i było mi wstyd że w TG nie ma żadnych pojemników na zużyte opakowania z tworzyw sztucznych. Będąc w Niemczech u rodziny widziałem jak oni to robią - każdy pojemnik: z napoju, masła, serka lub tp myje się i składa do specjalnie oznaczonego worka w piwnicy, gdzie w wyznaczone dni są one zabierane. Czysto, sprawnie i schludnie - o to chodzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 03.07.03, 15:09 Gość portalu: LA napisał(a): > Widziałem w Kaletach duże pojemniki z siatki drucianej na butelki z tworzyw > sztucznych. Duże bo się szybko zapełniają; z drutu bo tańsze. Bardzo mi się to > podobało i było mi wstyd że w TG nie ma żadnych pojemników na zużyte opakowania > > z tworzyw sztucznych. Uwazam ze to dobry pomysl! Tylko co dalej sie z tym robi? > Będąc w Niemczech u rodziny widziałem jak oni to robią - > każdy pojemnik: z napoju, masła, serka lub tp myje się i składa do specjalnie > oznaczonego worka w piwnicy, gdzie w wyznaczone dni są one zabierane. Czysto, > sprawnie i schludnie - o to chodzi ! Podobne rozwiazania funkcjonuja w kilku gminach woj.opolskiego. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pendragon Re: smieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 22:12 loggic napisał: > To ja jeszcze apropos butelek plastikowych - zawsze > wyrzucam takie butelki z odkrecona zakretka. Podobno lepiej > sie kompresuja a wiec miejsca na wysypisku starczy na > dluzej... > L. > Z butelek plastikowych można robic naprawde wiele ciekawe rzeczy. Na Polskim rynku znajduja sie juz urzadzenia i linie porodukcyjne do tworzenia artykulów z materialu recyclingowego oraz do recyclingu. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 04.07.03, 07:57 Pozostaje pytanie - czy takie przetwarzanie jest ekonomicznie oplacalne i czy warto sie tym zajac komercyjnie? L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: smieci IP: proxy / 192.168.3.* 03.07.03, 17:16 A ja z kolei zgniatam opakowania kartonowe po mleku,sokach.Pety "mocno skręcam" także objętość jest minimalna(kubeł tak szybko się nie napełnia).Opakowania metalowe po konserwach zbieram dla złomiarzy. A czy kupują jeszcze makulaturę?? Mam problem ze stosami gazet.Ja chodziłem do podstawówki dzieci były obowiązane przynosić paczki z makulatur, jak była akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 04.07.03, 07:59 Jak ja chodzilem do podstawowki to tez zbieralismy makulature. Wtedy tez wymienialo sie makulature na papier toaletowy ;) Oczywiscie chcialem nadmienic, ze kartoniki tez skladam, z.... lenistwa bo nie musze tak czesto z kubelkiem biegac do kontenera ;) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: smieci IP: proxy / 192.168.3.* 04.07.03, 11:05 Można by taką akcję zbierania plastików upowszechnić na osiedlach domków ,gdzie niektórzy palą zimą czym się da ?(patrz post "Niska emisja). Co na to władze miasta i gmin powiatu ? Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 04.07.03, 11:49 Hmmm... a moze im to na reke? Przeciez smrodu i dymu nie trzeba wywozic, skladowac itd. a plastik tak. Klopot wiekszy i koszta. A przy spalaniu troche posmierdzi i przestanie... L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: smieci IP: proxy / 192.168.3.* 04.07.03, 12:59 No właśnie edukacja ekologiczna się kłania.Dioksyny to produkt spalania tworzyw jest rakotwórczy. A ja pamiętam że po napoje chodziło się z butelkmi szlanymi za kaucją lub na wymianę( o kłopotach już nie wspominam).Co prawda browary oferują piwo w butelkach ale co browar to inny typ szkła.Puszki po piwie są" wyłapywane" przez zbieraczy (złomiarzy). Odpady organiczne wyrzucam do ogródka---dopiero mam nawóz i plony. A swoją drogą czy opłaci sie zbierać butelki po wódce ?(te standartowe).Kiedyś się opłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: smieci 04.07.03, 13:49 Na osiedlach "smieciarze" czesto "wylawiaja" z pojemnikow na szklo butelki po wodce. Bycmoze mozna je gdzies sprzedac. Co prawda to sa grosze, ale dla tych ludzi to widocznie jest cos, a i smieci mamy mniej. Browary o ile wiem daja swoje butelki z kaucja (przynajmniej Zywiec, bo Reeds juz nie!) wiec rowniez "wymusza" to pewien recycling. Moim zdaniem najgorsze sa wlasnie PETy i foliowe siatki! Co do PETow to konsern Coca Cola probowal kiedys wprowadzic PETy z kaucja, ale nie wiem czy nadal to funkcjonuje. W kazdym razie 2 litrowe butelki sa do wyrzucenia. A siatki foliowe? No coz... to kwestia swiadomosci. W Niemczech ludzie chodza do sklepow z wlasnymi materialowymi siatkami wielokrotnego uzytku. I ja uwazam ze to moze mala rzecz, ale waro ja propagowac. Ja sam nie biore siatek foliowych jesli wszystko moge uniesc w rekach czy wyposazeniu ktore akurat mam przy sobie (plecak, torba,...) L. Odpowiedz Link Zgłoś