Gość: fiona IP: *.ovh.net 22.11.08, 22:34 Chodzicie na roraty? Gdzie można kupić fajne lampiony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oryginal23 Re: Roraty 22.11.08, 22:39 Samemu trzeba zrobić,nie kupować! I znowu ludzie będą budzili biedne dzieciaki przed świtem i wyganiali do zimnych kościołów gdzie ziewający księża będa zawodzić "niebiosa spuśćcie z wysoka" Kościół katolicki jest bezlitosny. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzpr Re: Roraty IP: 115.124.111.* 22.11.08, 22:42 oryginal nie nawracaj pionierow! oni sa potrzebni w harcestwie a nie na roratach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielonek Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 22:57 Znowu rano będzie trzeba się chować za sklep z flaszką bo dzieci idą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzpr Re: Roraty IP: 115.124.111.* 22.11.08, 23:00 Gość portalu: kielonek napisał(a): > Znowu rano będzie trzeba się chować za sklep z flaszką bo > dzieci idą. a co szkoda ci poczestowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 18:37 A Roraty teraz rano czy po południu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 19:21 Pieron pazerny som wypije a sie nie podzieli , pies ogrodnika so nie żeżre i cudzymu nie do. Odpowiedz Link Zgłoś
arsiw Re: Roraty 23.11.08, 23:46 Jak było się w okresie przed I Komunią i po, to się chodziło, a teraz nie... Moja chrześnica to przejdzie, bo ma w maju br. I komunię i siostra chcąc nie chcąc będzie musiała z nią chodzić, a ja jedynie na te popołudniowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:00 Czarni zmuszają dzieciaki do uczestnictwa w tych imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
non_kaaa Re: Roraty 26.11.08, 18:42 jako dziecko chodziłam na roraty były zawsze na rano i to był fajny okres oczekiwania na święta teraz mamy roraty tylko wieczorem i staram się chodzić z dziecmi fajna jest atmosfera w kościele gdy gasną światła a dziei oświetlają kościół lampionami i śpiewają GDY ATWENTOWY WIECZÓR NASTAJE POSŁUCHAJ SŁYCHAĆ KROK.....lampiony widziałam w zabawkowym na krakowskiej po 18 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilhelm Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 19:35 Bardzo lubiłem jako dziecko chodzić na roraty.To była prawdziwa przygoda,poranne wstawanie,ciemność i latarki.Szkoda,że człowiek już nie potrafi tak się zachwycać byle czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christian Re: Roraty IP: *.pool.einsundeins.de 27.11.08, 20:12 no wlasnie! Co sie z nami stalo. Kiedys byly rolaty czyms wyjatkowym. Wogole czlowiek sie cieszyl z kawalka czekolady i z blasku choinkowych lampek. Dlaczego juz tak nie jest? Czy dobrobyt sie przyczynil do tego niezdrowego rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 21:14 Wszystkiemu winni kapitaliści! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beno Re: Roraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 14:51 A od kiedy te roraty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Roraty IP: 66.197.167.* 28.11.08, 17:06 Gość portalu: beno napisał(a): > A od kiedy te roraty? Roraty, Msza roratnia- pierwsza msza o wschodzie słońca w okresie Adwentu. Jest to nabożeństwo wotywne o Najświętszej Maryi Pannie. Nazwa mszy pochodzi od jej introitu, który zaczyna się od słów „rorate cæli desuper” („spuśćcie rosę niebiosa”). Charakterystycznym elementem Rorat jest zapalanie specjalnej świecy ozdobionej białą wstęgą. Świeca ta (roratka) umieszczana jest w pobliżu ołtarza jedynie w Adwencie. Symbolizuje Najświętszą Maryję Pannę. Współcześnie z uwagi na udział dzieci i młodzieży Roraty odprawia się często wieczorem. www.roraty.art.pl/r2 Odpowiedz Link Zgłoś