Dodaj do ulubionych

Komplementy

15.09.11, 10:33
Czy mężczyźnie wypada komplementować jedną kobietę w obecności innych? Byłam niedawno świadkiem takiej sytuacji - przed służbowym zebraniem jedna z uczestniczek została głośno (z drugiego końca sali) obsypana komplementami na temat wyglądu. Wydało mi się to niestosowne, ale być może przemawia przeze mnie zazdrość smile
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Komplementy 15.09.11, 11:10
      Wyjątkowo niestosowne i niezręczne zachowanie. I jeszcze w sytuacji służbowej...
    • nm.buba011 Re: Komplementy 15.09.11, 13:29
      liza_s napisała:

> Czy mężczyźnie wypada komplementować jedną kobietę w obecności innych?

- nie prawi się komplementów "na ucho".

> Byłam ni
      > edawno świadkiem takiej sytuacji - przed służbowym zebraniem jedna z uczestnicz
      > ek została głośno (z drugiego końca sali) obsypana komplementami na temat wyglą
      > du. Wydało mi się to niestosowne,

- oczywiście, ale to dotyczy ogólnej komunikacji. Nie krzyczymy, nie zwracamy się nad innym, ale bez pośrednio do interlokutora

> ale być może przemawia przeze mnie zazdrość :

- jest to jedna z cech, tak oczywista, podobnie, jak oddychanie. Nie ma ludzi wolnych od tego uczucia.
    • kol.3 Re: Komplementy 15.09.11, 17:27
      Nie wypada. Mężczyzna powinien podzielić równo swą atencję między panie wśród których przebywa.
      • claratrueba Re: Komplementy 16.09.11, 07:08
        > Nie wypada. Mężczyzna powinien podzielić równo swą atencję między panie wśród k
        > tórych przebywa.

Dokładnie. Wyróżnianie jednej osoby jest krepujące zarówno dla pominiętych jak i dla niej. Albo znajdzie się miłe słowo dla każdego albo trzeba zaczekać na okazję kiedy innych pań w pobliżu nie będzie.
        • baba67 Re: Komplementy 16.09.11, 10:48
          W sytuacjach sluzbowych prawienie komplementow kobietom dotyczacych wygladu jest uwazane w pewnych kregach za przejaw seksizmu.Dziwne ze odwrotnie jakos nie.
          • kobietawamp Re: Komplementy 28.09.11, 09:57
            Przypomina mi się sytuacja, w której mój partner ostatnio się znalazł. Na rozmowie o pracę w firmie X (znanej i międzynarodowej nota bene), siedzą dwie panie z HR. W pokoju było gorąco a wszyscy przygotowywali się do telekonferencji więc postanowił zdjąć marynarkę. Na to panie zaczęły chichotać i zapytały czy teraz będzie robił striptiz? Niby żart, ale raczej nieśmieszny w tej sytuacji. Seksizm w w drugą stronę.
            • kol.3 Re: Komplementy 28.09.11, 10:35
              Rozumiem, że partner był szukającym pracy i w czasie rozmowy kwalifikacyjnej zdjął marynarkę. Nie powinien był jej zdejmować. Panie w sposób żartobliwy zwróciły mu uwagę.
              • kobietawamp Re: Komplementy O/T 28.09.11, 10:51
                Tak, była to rozmowa kwalifikacyjna. Rozumiem, że może i rzeczywiście złamał jakieś zasady SV dot. noszenia garniuturu i zdjemowania/niezdejmowania marynarki itp ale nadal uważam, że sposób zwracania uwagi = niejednoznaczne aluzje są nie na miejscu w miejscu pracy, a zwłaszcza już na rozmowie o pracę, gdzie tak naprawdę trudno testować "poczucie humoru" stron. Za takie komentarze na zachodzie wylatuje się z pracy i to z hukiem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka