kora3
05.02.17, 11:08
Temat dla mnie czysto teoretyczny, ale niekoniecznie oderwany od realiów nawet tego forum. Otóż wiadomo, że w sieci piszą różne osoby, w tym zaburzone. Ostatnio mój znajomy prowadzący dość chętnie czytanego i komentowanego bloga zayważył, że jedna z uczestniczek stała się bardzo niemiła, agresywna wręcz chamska. Zaczęła atakować innych, hejtować itp. Kilkukrotnie zwracał jej uwagę bezskutecznie, w końcu zablokował. Pojawiła się pod innym nickiem i po tym właśnie nicku doszedł do tego, że jest to osoba z problemami na tle także emocjonalnym (o podłożu somatycznym). Nie jest to choroba psychiczna typu schizofrenia, chory zdane sobie sprawę, ze jest chory i jakie to ma skutki także w sensie zachowania. Koledze było przykro, że zablokował chorą osobę, która być może nie panowała nad sobą pisząc co pisala. Nim to się działo pisała z sensem i ciekawie (blog jest tematyczny dotyczy hobby).
Ja jestem zdania, ze skoro ktoś ma świadomość, ze jego zachowanie może stać się dziwne i być nieprzyjemne, to powinien o tym wspomnieć bodaj właścicielowi bloga. Wówczas ten będzie wiedział, że takie zachowanie wynika z choroby a nie złośliwości czy chamstwa. Tym bardziej, że na innych forach czy blogach taka osoba ujawnia chorobę, a dla wszystkich jako nick jest anonimowa.
Jak sądzicie ? Mając takie dolegliwości i ich świadomość należy o nich uprzedzić, czy nie?