maknoniasz
14.01.18, 21:03
Parę miesięcy temu ja i moja rodzina poznaliśmy nowego chłopaka mojej siostry. Mężczyzna trochę po trzydziestce. Niby miły i ułożony, ale jest w nim coś dziwnego. Paręnaście razy spotykał się już z nami przy różnych okazjach. Chodzi o to, że zupełnie nie pamięta różnych rzeczy, które się mu albo przy nim mówiło. Np. informacje kto jest kim w rodzinie, ale nie jakieś skomplikowane tylko podstawowe, np. że nasza mama jest nauczycielką, albo że rodzice mają domek za miastem. Nie pamięta też dobrze imion np. myli imię mojej żony czy naszych dzieci. Może brzmi to śmiesznie, ale mamy wrażenie, że spotykając się z nim kolejny raz on się często zachowuje jakby nas widział po raz pierwszy, nic prawie nie kojarzy, nic nie wie. Nie jest niegrzeczny czy coś takiego, po prostu nic nie pamięta. Rozmawiałem o tym dwa razy z siostrą i ona mówi, że to nie jest problem z pamięcią tylko on ma taki charakter, że tak naprawdę otoczenie nie bardzo go interesuje, w czasie rozmowy udaje tylko zainteresowanie, żeby nie wyjść na niegrzecznego, ale informacje jednym uchem mu wpadają a drugim wypadają i bardzo niewiele z tego zostaje. I nie dotyczy to tylko naszej rodziny, ale mówiła, że tak samo jest z jej znajomymi czy w różnych sytuacjach społecznych i towarzyskich, w których razem się znajdują. Po prostu on jest bardzo skupiony na sobie, swojej pracy i swoim hobby, a do wszystkiego innego ma duży dystans. Taki typ osoby po prostu. Jeszcze raz powtarzam, że nie jest niegrzeczny, zachowuje się kulturalnie, tylko z tego, co mu się powie prawie nic mu nie zostaje. Czy taka postawa i sposób bycia są grzeczne? Jak radzicie zachowywać się wobec niego?